Sidor

lördag 31 augusti 2013

Tävla om en trilogi från Harlequin

Bland böcker lottar ut Maleficium-trilogin  och eftersom jag läst både 50 nyanser och 80 dagar och faktiskt ett par böcker av Sylvia Day så måste jag ju vara med i utlottningen. Du kanske också vill vara med? Kika då in här !

 

Bokbloggsjerka 30 aug - 2 sep

Bokbloggsjerka 30 aug - 2 sep

I veckans bokbloggsjerka vill Annika veta

Vilken bok/vilka böcker längtar du mest av allt efter just nu?

Egentligen borde jag inte längta efter nånting med tanke på hur många böcker, som ska läsas, jag har just nu. Men det finns alltid nåt man längtar efter

1. Wolf Hall av Hilary Mantel måste jag ju bara läsa, men det får bli när jag läst lite fler av de jag nu har på kö.

2. Magikerna av Lev Grossman har jag redan beställt. Jag har lovat mig att i år ska jag försöka läsa lite mer sånt som jag vanligtvis inte läser, t ex  fantasy. Någon som har förslag på böcker som passar en "nybörjare" inom genren?

3.Två böcker som håller på och skrivs just nu - Uppföljaren till BFO av Catrine Tollström och Svinpäls II av Pia F Davidson.  BFO är ett måste eftersom jag vill veta vad som hände efter Palawi och Svinpäls II för att få återknyta bekantskapen med Veera.




fredag 30 augusti 2013

Utlottning

Dags att lotta ut lite böcker!

Jag gillar ju Ann Cleeves så jag skaffade de två första delarna av hennes Vera Stanhope-serie (som också gått som serie på TV). Självklart kom då mamma med första delen i present efter bokrean eftersom hon vet att jag gillar Cleeves.
Så nu lottar jag ut dubletten på del 1 och så lägger jag till del 2 från bokhyllan (Info: del tre kommer ut i december i år).


För att få vara med i utlottningen ska du

1. Tipsa om utlottningen på din blogg och länka till den
2. Skriva en kommentar här

Man kan anmäla sig fram till onsdag den 11 september kl 24.00. 







torsdag 29 augusti 2013

Bokpaket

Idag kom det ett lite större paket


med


Dold agenda är en dublett så nu vankas det utlottningar inom kort - det är dags att börja lotta ut lite dubletter som jag har. 


Bara betydelsefulla dör

Bara betydelsefulla dör av Varg Gyllander

"Vinterhimlen färgas orange av tusen facklor. Under bedövande tystnad marscherar unga män i korta, glansiga jackor genom förorten som en gång om året förvandlas till skådeplats för den nynazistiska rörelsens viktigaste manifestation. Men i skogen väntar en man med ett uppdrag, och innan kvällen är över är en av nazisterna död.
Kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin dras in i en utredning som spretar åt alla håll, politiska och privata. Levin tvingas mot sin vilja att gräva i den döde nazistens förflutna och konfrontyera otäcka familjehemligheter. Samtidigt blir frågetecknen alltfler: vem är den rökande mannen vid mordplatsen, och vad hjänder egentligen bakom dörrarna i det ökända Örnnästet?
Holtz arbetar som vanligt med en blandning av noggrannhet och spontana infall. Gåtans lösning ligger fortfarande långt borta, men julen kommer allt närmare och Holtz kämpar med sina ensamhetskänslor. Hans kärlekshistoria med den unga praktikanten Nahid sätter spår och får honom att begå ett fatalt misstag."

------------------------------------------

Jag gillar fortfarande Ulf Holtz och Pia Levin men annars kändes den här boken lite svagare än Somliga linor brister. Handlingen är ganska aktuell, det går ju knappast att missa kopplingen till den årliga marschen i Salem i Stockholm, men det känns som att författaren på något sätt inte är riktigt engagerad. Resultatet har då blivit att berättelsen bara skrapar lite på ytan på något som man kanske kunde fördjupa sig i mer.

Positivt är att man få lära sig ännu mer om det kriminaltekniska arbetet, det är ju inte precis ofta huvudpersonerna är kriminaltekniker.
En annan positiv sak med Gyllanders böcker är det faktum att tonvikten ligger på själva brottet och arbetet med att lösa det istället för att koncentrera sig på huvudpersonernas privatliv och problem - det gillar jag skarpt! Jag är så in i märgen trött deckare som mer handlar om huvudpersonens privatliv än på det som en deckare ska handla om, dvs ett el flera brott och hur det/dessa klaras upp.

Eftersom jag har en till bok av Varg Gyllander i bokhyllan så kommer jag att fortsätta läsa om Ulf Holtz och Pia Levin och så hoppas jag att nästa bok känns bättre.

Bara betydelsefulla dör finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza


onsdag 28 augusti 2013

Omslagsonsdag #7 - Andra hyllan

Omslagsonsdag #7 2013-08-28

I den här omgången av Omslagsonsdag vill Bokpotaten att man lägger upp bilder på de snyggaste omslagen på andra hyllan i bokhyllan.

Nu är det så att vi inte bara har en bokhylla utan minst en i nästan varje rum. Jag skulle väl kunna välja bara en bokhylla och ta andra hyllan i den, men ska det vara så ska det vara, så jag tar andra hyllan i varje bokhylla. Och så tar jag bara två ur varje hylla (förutom i vardagsrummet eftersom serien är fyra böcker och de är snygga allihopa) så det inte blir alltför många

Favoriterna på andra hyllan är

I vardagsrummet har vi stora bokhyllan (som inom kort ska bytas ut mot en ännu större), där har vi nästan bara inbundet och så har jag såna böcker som jag kommer att behålla och inte skänka vidare.

Där är favoriten Mobergs Utvandrarserie



I gästrummet  blir favoriterna Bendoktorns dotter av Amy Tan och Sasjenka av Simon Montefiore

 


Så har turen kommit till hallen där det finns två bokhyllor på två olika väggar

I bokhylla ett i hallen är favoriterna Fallen av Joyce Carol Oates och Venusdeltat av Anais Nin.


I bokhylla två i hallen är favoriterna Little Bee av Chris Cleave och Kärlekens dårar av Joanne Harris



Nu är det då dags för mitt rum där jag också har två bokhyllor. Men eftersom de två ändå sitter nästan ihop så räknar jag dem som en. Men där fuskar  jag och tar första hyllan där jag har de läderinbundna böcker för jag tycker de är så otroligt snygga (och så luktar de så gott!)
Och då blir favoriterna  Dracula av Bram Stoker och The Complete Sherlock Holmes av Sir Arthur Conan Doyle


Sist blir det då min mans rum



Sådärja, det var andra hyllan i alla bokhyllorna....









Ett kuvert idag

Det kom ett trevligt kuvert med posten idag


Tänk om man kunde få byta ut räkningarna mot såna här kuvert!


Den gudomliga Gudrun

Den gudomliga Gudrun av Elinor Fredriksson

"Här ska bringas ordning i världen och Gudrun räknar sig som utvald för uppdraget. Det gäller att börja i liten skala och i väntan på att bli en stor visionär städar Gudrun skolan. Inte alla tar tacksamt emot hennes goda tjänster och Gudrun bidrar till en hel del tilltrasslade situationer. Tidvis blir det svårt att skilja på rätt och orätt, vän och ovän. Till sin hjälp tar hon kökspersonalen och vännerna Annica, Anders och Herren.
Under resans gång krävs en vilja av stål och en del förbannelser, men Gudrun är inte den som ger sig i första taget. Världen behöver godhet, så enkelt är det. 

Varför krångla till det?"

----------------------------------------------

Det var lite svårt att komma in i boken och det tog några kapitel innan det började flyta på. Det blev en del igenkännande småleenden över Gudruns dagdrömmar och funderingar vartefter jag läste - vissa av funderingarna har nog jag också haft.
Det jag inte blev klok på var Gudruns ålder. På ett ställe i boken står det att hon är 42, men på något sätt stämde det inte i mitt huvud - i en del avsnitt kändes hon som betydligt äldre, kanske t o m närmare 60, medans hon i andra var så "barnslig" att jag tippade åldern till drygt 20. Och ja, visst är man så gammal som man känner sig och hur man känner sig ändras beroende på situation, men det brukar ändå finnas en röd tråd i ens tankevärld som skvallrar om den egentliga åldern.

Det jag absolut och definitivt inte gillar är omslaget! Hade jag sett boken i bokhandeln så hade jag definitivt hoppat över den nästan enbart beroende på omslagsbilden.

Den gudomliga Gudrun är en lättläst, lite "småputtrigt" mysig bok, men inte en som riktigt funkar för mig.

Tack Hoi Förlag för rec.exet!

Den gudomliga Gudrun finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON





tisdag 27 augusti 2013

Bloglovin'

Klistrar in denna för att ta kontroll över Boklysten på Bloglovin'

Men uppmaningen tycker jag om....och tycker ni kan följa uppmaningen.


Följ min blogg med Bloglovin

Honungsbiets hemliga liv

Honungsbiets hemliga liv av Sue Monk Kidd

"South Carolina 1964. Lily Owens, 14 år, särjer sin mamma som gick bort tio år tidigare i vad som verkade vara en tragisk olyckshändelse. Det enda Lily har kvar efter sin mamma är en bild som föreställer Svarta Madonnan. På baksidan av bilden har någon skrivit Tiburon.
Lilys pappa är en känslokall tyrann och Lily tyr sig istället till familjens svarta nanny Rosaleen. Efter det att Rosaleen misshandlats av rasister bestämmer sig Lily och Rosaleen för att rymma till Tiburon och ta reda på sanningen om Lilys mamma.
I Tiburon möter Lily och Rosaleen de tre biodlande systrarna May, June och August. Honungen de producerar säljs under namnet Svarta Madonnan. Hos systrarna finner Lily och Rosaleen gemenskap och harmoni, och den livsvisdom som särskilt August förmedlar hjälper Lily att slutligen försona sig med sitt öde och finna en väg tillbaka till sin älskade mamma."

------------------------------------------------

Det här är en mysbok som är trevlig att läsa när man vill ha nånting lite mjukare. Den handlar mycket om gemenskap och vänskap blandad med lite livsvisdom och biskötsel. Och rasism såklart, allt utspelar sig ju i 60-talets Sydstaterna.
En trevlig bok, inte alltför engagerande och ingenting som fastnar i minnet speciellt länge.

Honungsbiets hemliga liv finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza




Den tomma stolen

Den tomma stolen av J. K. Rowling

"När Barry Fairbrother oväntat avlider försätter dödsfallet den sömniga småstaden Pagford i chock.Med sitt kullerstensbelagda torg och sin klosterruin från 1600-talet verkar staden vara en engelsk idyll - men bakom den rara fasaden döljer sig ett samhälle i krig. Rika i strid med fattiga, tomåringar i strid med sina föräldrar, hustrur i strid med sina män, lärare i strid med sina elever...
Och den tomma stol Barry efterlämnat i kommundelsnämnden utöser snart den värsta maktkamp byn ngonsin har upplevt. Vem kommer att stå som segrare i det val som kantas av passioner, dubbelspel och pinsamma avslöjanden?"

------------------------------------


Det här är absolut och definitivt en av de mest obehagliga böcker jag läst! Jag mådde tidvis så dåligt av stämningen i boken att jag faktiskt övervägde att lägga den åt sidan.

Med tanke på att det är Harry Potters författare J.K. Rowling som skrivit denna så hade jag självklart stora förväntningar, kanske t o m för stora faktiskt och den här gången straffade det sig rätt så ordentligt. Jag blev ordentligt chockad av Rowlings beskrivningar av personerna i Pagford. Hon beskriver alla på ett negativt sätt så till den grad att de inte verkar ha några positiva egenskaper alls. I vissa fall övergår personbeskrivningarna i ren elakhet och personerna framställs som på ett eller annat sätt avskyvärda, lumpna och fördomsfulla. Och det är bara karaktärsbeskrivningen, sen tillkommer utseendet som i många fall inte heller är precis smickrande beskrivet. Som motpol sen finns Barry Fairbrother, som i gengäld var precis tvärtom, men också han är för mycket. Han är lite för snäll och vänlig, lite för entusiastisk och engagerad...

Jag har läst att Rowling förnekat att berättelsen på något sätt skulle ha verklighetsbakgrund. Det tror jag inte ett skvatt på. För mig känns det här som personligt agg som hon äntligen får utlopp för.
Eftersom jag reagerade så starkt på boken blev jag såklart nyfiken på om Rowling bott i en by/småstad där hon kunnat utveckla den här antipatin mot små samhällen och människorna som bor där. Och visst - fram tills hon var 4 år bodde familjen i Yate en slags "förort" till Bristol men därefter flyttade dom till byn Winterbourne där de bodde fram tills Rowling var 9 år då de flyttade vidare till ännu en by, Tuttshill. Så hon har bott större delen av sin barn- och ungdom i små samhällen och har nog fått känna av allt det negativa med just såna ställen - dvs alla känner allt om alla, elakt skvaller osv osv. Eftersom jag själv kommer från ett litet samhälle kan jag förstå att man nog inte är direkt positiv till livet i småstäder/-byar men det känns som att Rowling nog haft det riktigt jobbigt för att vara så till den milda grad hatisk att det lyser igenom i texten så starkt.



Den tomma stolen finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza









måndag 26 augusti 2013

En oväntad vänskap

En oväntad vänskap av Abdel Sellou

"Abdel går på anställningsintervju. Han gör det för att få en underskrift så att han ska kunna få ut bidragspengar - att arbeta är han inte så intresserad av. Hela sin tomårstid har han levt som smågangster på Paris gator, helt bortom sina adoptivföräldrars kontroll, och han är beredd att göra lite vad som helst som kan resultera i pengar om det bara inte är alltför ansträngande.
Det är en stenrik man i rullstol som intervjuar honom. Han är totalförlamad efter en skärmflygningsolycka och behöver hjälp med precis allt.
Varför blir Abdel erbjuden tjänsten som personlig assistent åt Philippe Pozzo di Borgo i hans palats? Varför tackar han ja? Hur kommer det sig att han stannar i tio år?"

--------------------------------------

Jag är helt enkelt en total "sucker" när det gäller sådana här böcker - böcker om lite udda existenser och samspelet mellan dem.
Att Philippe är handikappad gör att jag känner igen mycket av hans situation och faktiskt nog förstår honom ganska väl. För honom är det befriande att umgås med en människa som inte ser honom bara som sjuk utan i första hand både ser och behandlar honom bara som en människa som inte skiljer sig från andra förutom att han inte kan röra sig.
Abdel har en livsfilosofi som man, tyvärr, inte stöter på alltför ofta - allt är möjligt bara man vågar försöka. Han tror inte på det här med "det går inte, så får man inte göra"- man måste försöka i alla fall.
Och det är just därför som Philippe och Abdel passar så bra ihop. Tänk om det fanns sådana som Abdel inom svensk sjukvård, så mycket man kunde få uträttat och så mycket positiv energi en sådan person skulle kunna sprida till dem som behöver det mest!

Jag kan förstå att man valt att använda ett väldigt enkelt språk i boken för att understryka att det är Abdels berättelse och att han är rätt så outbildad, men ändå så stör det mig lite grann. Och jag skulle gärna velat få läsa lite mer om deras liv tillsammans och hur de klarar de hinder som Philippes sjukdom och handikapp ställer de inför.

Jag blir ändå enormt sugen på att både få läsa Philippe Pozzo di Borgos självbiografi och se filmen för jag tror båda lär vara sådana som jag gillar.

Tack Libris Förlag för rec.exet!

En oväntad vänskap finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza



söndag 25 augusti 2013

Söndagsnöje

Eftersom det är söndag så blev det loppisrunda såklart. Den här gången fans inte jättemånga sådana böcker som jag ville ha, men några blev det i alla fall.



Chefen av Joseph Finder
Bendoktorns dotter av Amy Tan
Vitlöksballaderna av Mo Yan
Till dess din vrede upphör av Åsa Larsson
Little Bee av Chris Cleave
Lutherska badet av Unni Drougge
Kärlekens dårar av Joanne Harris
Någon sorts frid av Camilla Grebe & Åsa Träff
Nattportierns historia av Bodil Mårtensson
Dödlig rättvisa av Barbara Nadel
Sorgens arv av Barbara Nadel

Jag har länge velat läsa nånting av Mo Yan, så att hitta Vitlöksballaderna nu var perfekt. Lika perfekt var det att hitta del 4 av Åsa Larssons serie om Rebecka Martinsson, precis den som jag saknade, 2 och 3 hittade jag förra gången och del 5 har jag sen tidigare. Ända sen jag läste Barkhe-trilogin har jag velat prova på Bodil Mårtenssons deckare och nu får jag det.Joanne Harris är sen gammalt en favorit, hennes böcker är perfekta när man vill ha något mysigt och lättläst. Little Bee är också en jag velat läsa. Så även om det inte blev jättemånga, så blev det precis såna böcker som jag vill ha och/eller som jag behövde fylla på med.

fredag 23 augusti 2013

Bokbloggsjerka 23-26 augusti

Bokbloggsjerka 23-26 augusti

Den här gången är jag lite tidigare ute än de senaste jerkorna. I veckans bokbloggsjerka frågar Annika

Låt oss återgå till ämnet karaktärer för en stund: Finns det någon karaktär som bär upp sitt namn exeptionellt bra?


Jag är helt enkelt urusel på namn och kan aldrig komma ihåg vad folk heter, vare sig i verkliga livet eller i böcker. Jag kan komma ihåg hur de ser ut, vad de gör och vad de har för karaktärsdrag, men namnet är helt omöjligt för mig att komma ihåg.
Det är säkert många som kommer att skriva upp namn som jag, när jag läser dem, känner igen och vet att jag läst boken, men såhär offhand så är det absolut inga namn som dyker upp i huvudet på mig.






onsdag 21 augusti 2013

Omslagsonsdag - Träd

Jag hittade någonting som heter Omslagsonsdag hos Bokpotaten och det verkade lite kul så då måste jag ju delta

Den här onsdagen ska man visa upp omslag med träd.

Jag plockade bland mina lästa böcker och hittade de här


Fick ihop några i alla fall...





Tre-på-tre 2013

Jag såg att Pocketlover ska köra sin Tre-på-tre-utmaning i år också och då måste jag ju vara med. Jag är urusel i vanliga fall på att organisera mitt läsande, men tre böcker ska jag nog klara

År 2013 blir det Tempelriddartrilogin av Robyn Young för mig.

Del 1: Brödraskapet

Del 2: Korståg

Del 3: Rekviem



tisdag 20 augusti 2013

Vinstböcker

Idag kom bokpaketet som jag vann i sommartävlingen hos Boktipset.



Morfar skrev inga memoarer av Gustaf Fridolin
En hemstad av Kristian Lundberg
Pojken som fann en ny färg av Oskar Skog
Food Junkie av Mons Kallentoft
Då tänker jag på Sigrid av Elin Olofsson



Tematrio - sommarens läsning

I veckans Tematrio vill Lyran att man ska berätta om tre bra böcker man läst i sommar. Det var inte helt lätt att välja ut bara tre, hade nog kunnat plocka ut både 4 och/eller 5, men här kommer mina tre.






1. Så tuktas en svinpäls av Pia F. Davidson



2. Sekten: en sann historia av Peter Pohl







måndag 19 augusti 2013

Bokbloggsjerka 16-19 augusti

I veckans bokbloggsjerka vill Annika veta:

Finns det någon författare som i ditt tycke kommer undan med de så förhatliga klichéerna?


Jag har nog ganska hög toleransnivå när det gäller klichéer och tycker att klichéer  i princip hör till när det gäller vissa typer av böcker. Och jag har också ett behov av sådana böcker, dvs böcker där man absolut inte behöver använda hjärnan eller engagera sig utan kan bara vila ögonen helt införstådd med vad som kommer att hända härnäst.
Sen finns ju också de böcker som författaren skrivit på fullaste allvar men lyckats omedvetet stapla kliché på kliché i all oändlighet tills det blir någon slags "Keystone Cops"-fars.Och sådana böcker kan vara rätt så roliga att läsa, man får sig ett antal rejäla skratt på köpet.
Jag stör mig ganska sällan på klichéer, speciellt om boken i övrigt är bra.Och om den inte är bra så hoppas jag att den i sådana fall är så otroligt "dålig" att den blir rolig just pga klichéerna (lite som en del "kultfilmer" som är så dåliga att de nästan är bra).








Vecka 36

Vecka 36 av Sofie Sarenbrant

"Sommarsäsongen i det lilla fiskeläget Brantevik är över för den här gången. För familjerna Winter och Malm har det varit en regnig semestervecka och stämningen är inte på topp. De bästa vännerna Johanna och Agnes är båda gravida och inom några få veckor kommer de att vara mammor.
I ett försök att ändå avsluta vistelsen på ett bra sätt bestämmer sig paren för att gå till den lokala hamnkrogen. Men något går fruktansvärt fel och på morgonen när de vaknar är Agnes borta.
Agnes försvinnande blir veckans stora nyhet och polisen och media arbetar var och en på sitt håll för att finna en lösning p gåtan. Men det blir en kap mot tiden och allt tar en oväntad vändning när en död kvinna hittas på en strand."

-----------------------------------------

Jag har varit ganska nyfiken på Sofie Sarenbrant i o m att många verkar ha tyckt väldigt mycket om hennes böcker. Och jag håller nog med den stora massan - för en gångs skull. Vecka 36 var riktigt spännande och bjöd på en del oväntade vändningar som man inte är van vid när det gäller svenska deckare.
Självklart blir det också lite extra otäckt när det handlar om mord och gravida kvinnor.
Det finns en fortsättning till den här boken så nu måste jag ju lägga vantarna på den också så jag får reda på vad som händer sen.

Vecka 36 finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza



söndag 18 augusti 2013

Ulva Kvarn 2013-08-18

På hemväg från Sigtuna hamnade vi på något mystiskt sett på bakluckeloppisen vid Ulva kvarn och självklart hittade jag en massa böcker som jag bara måste ha


Oskuld och erfarenhet av Tracy Chevalier
Den vita liljan av Elisabet Nemert
Vinterträdgården av Christine Falkenland
Steve Jobs - en biografi av Walter Isaacson
Svart stig av Åsa Larsson
Under floden av Staffan Nordstrand
I det fördolda av Jan-Sverre Syvertsen
Ur havet stiger vågorna av Annika Sjögren
Stone's fall av Iain Pears
In the Shadow of the Banyan av Vaddey Ratner
Ett litet snedsprång av Denise Rudberg
Två gånger är en vana av Denise Rudberg
I djävulens spår av Jean-Christophe Grangé
Caesars örn av Jan Mårtenson
Karons färja av Jan Mårtenson
Den tomma stolen av J.K. Rowling



En perfekt loppisrunda idag med riktiga fynd!
Jag behövde del 2 , 3 och 4 i Åsa Larssons serie med Rebecka Martinsson eftersom jag ville fortsätta läsa serien efter att ha läst del 1, Solstorm. Del 2 hittade jag faktist i bokhyllan så den hade jag redan, och del 3 hittade jag idag på loppisen - så nu är det bara del 4 som fattas.
Och jag hittade också del 1 och 2 av Denise Rudbergs serie med Marianne Jidhoff. Så där är det nu bara del 3 som fattas.
Under floden är en bok som jag kikat på vid flera tillfällen och kännt att jag vill läsa den - och nu har jag den.
Två Homan-deckare som vi (mamma och jag) inte har läst är verkligen grädde på moset.
Och så får jag inte glömma att nämna I djävulens spår - jag köpte den alltså för 5,- och den är helt ny och oöppnad (fortfarande inplastad).




lördag 17 augusti 2013

Konsten att vara kvinna

Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran

"Det har aldrig varit lättare att vara kvinna. Vi har rösträtt och p-piller och vi har inte blivit brända som häxor sedan 1700-talet. Men det återstår några små frågor...
Varför måste vi ta bort allt hår på kroppen? Och varför frågar alla när man ska skaffa barn?
Boken börjar på Caitlin Morans bedrövliga 13-årsdag (hon väger 80 kg, har inga vänner och pojkar kastar grus efter henne) och fortsätter genom tonårstiden, till arbetsplatser och strippklubbar, genom kärlek, övervikt, abort, shopping och moderskap. Det är som att få förtroenden från en god vän - ocensurerat, ärligt och fruktansvärt roligt."

-------------------------------

Kanske jag hade lite för höga förväntningar i o m att den, när den kom, var så populär. Men på något sätt förväntade jag mig att den skulle beröra mig mer än den faktiskt gjorde och att jag skulle få mer av "ja just det"-upplevelse.  Min upplevelse blir istället mer "OK, var det inte mer?". Visst har hon en poäng i många av de saker hon säger och visst är det bitvis roligt, men... I många av dem "roliga" bitarna använder hon en teknik att få det roligt som gör att jag blir lite less - med den där tekniken kan vilken pucko som helst framstå som rolig.
På något sätt är också en del av situationerna tillräckligt förknippade direkt med den kultur hon lever i för att inte kännas direkt giltiga här i Sverige. Och då blir poängen lite poänglös så att säga.

Visst har hon rätt i mångt och mycket och tar det hela med en stor portion humor, men behållningen av boken för mig är faktiskt de delar där hon berättade om händelser i sitt eget liv utan att direkt prata om feminismen.

Konsten att vara kvinna finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza


fredag 16 augusti 2013

Solstorm

Solstorm av Åsa Larsson

"Det stormar på solen. Norrskenet sprakar över Kiruna och Kristallkyrkan och församlingens andlige ledare, Viktor Strandgård, hittas brutalt mördad mitt i altargången. Advokaten Rebecka Martinsson, som sedan länge lämnat Kiruna, får ett oväntat telefonsamtal. Det är mordoffrets syster Sanna, polisen misstänker henne och hon behöver hjälp. Motvilligt beger sig Rebecka tillbaka till barndomsstaden. Hennes hemkomst väcker starka känslor och snart jagas hon av både sitt eget förflutna och våldsamma krafter som vill tysta henne. I det snötyngda Kiruna växer skuld och hot ikapp med mörkret..."

-------------------------------------------------

Solstorm är den första boken av Åsa Larsson jag läser och det är också den första boken i serien om Rebecka Martinsson. Och jag blev faktiskt glatt överraskad av boken - ännu en huvudperson som inte verkar vara helt neurotisk eller ha svåra problem (i alla fall än så länge).

Och så gillar jag att det hela utspelar sig i norr! Larsson har lyckats så bra med sina miljöbeskrivningar att jag riktigt känner den där speciella kylan däruppe och kan se snömassorna (och börjar nästan längta till vintern). Det känns som att vara "hemma" igen.
Det här med religionen är ju lite speciellt däruppe, oavsett från vilken sida av Bottenviken man kommer, och det är kul att Larsson tagit fasta på det.

Jag lär ju fortsätta med den här serien - del 5 har jag hemma så då återstår att skaffa delarna 2,3 och 4.

Lite roligt är också att Solstorm  har filmatiserats med Izabella Scorupco och Mikael Persbrandt i huvudrollerna.




Boken Solstorm finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza

torsdag 15 augusti 2013

Idag också

Den här veckan artar sig verkligen bra...

Ett kuvert med trevligt innehåll igen.


Och besked om att jag vunnit ett bokpaket i Boktipsets sommartävling. Jag som aldrig brukar vinna nånting har helt plötsligt börjat vinna böcker.

Vilda gröna ögon

Vilda gröna ögon av Joyce Carol Oates

"Frankys lojalitet mot föräldrarna får plågsamma konsekvenser när våldet i hemmet blir allt mer uppenbart. Pappan - en före detta sportstjärna, nu en känd teveprofil - utövar sin makt på ett smygande och manipulerande sätt. Mamman lyckas själv ta sig från hemmet och bryter med familjen men klarar inte att skydda Franky och hennes syster
Franky, eller Vilda Gröna Ögon som hon kallas, berättar sin historia från den dag då hennes värld sattes i gungning tills det fruktansvärda händer."

------------------------------------------

Jag har försökt mig på Joyce Carol Oates en gång tidigare, för det känns nästan som ett måste att man sa ha läst nånting av henne och helst ska man också gilla boken - oavsett vilken det är - och tycka att hon är fantastisk. Men den boken (som jag inte ens kommer ihåg vilken det var) tyckte jag var fantastiskt tråkig, alltså orkade jag inte läsa  klart. Jag har fler av hennes böcker i bokhyllan (t ex Blondie) men de har fått vila i frid, än så länge, efter min första upplevelse.

Men nu kände jag att det var dags att ge henne en chans till. Så då testade jag en ungdomsbok - tänkte att den nog var mer lättillgänglig. Och visst var den mer lättillgänglig, jag tyckte nog den t o m var bra! Och jag började förstå vad de som höjer Oates till skyarna, pratar om.

Stämningen i boken var lite sådär lagom mörk och olycksbådande att man bara väntar på när "det fruktansvärda" ska hända. Och när det väl händer så är det så självklart att det var just det som skulle hända...

Men nu ska jag nog ta fram mina vuxen-Oates igen och ge dem en chans också.

onsdag 14 augusti 2013

Språktidningen augusti 2013

Språktidningen för augusti 2013 kom idag och det var fullt med intressant läsning.



Än så länge har jag bara hunnit skumma igenom den, men det som redan nu fångat mitt öga är


  • Studenter om larmet om bristande språkkunskaper

(har själv träffat på universitetsstudenter som själva varit övertygade om att de kan väldigt bra svenska , men där sen det de skrivit varit rena katastrofen).

  • Från flicka till kvinna - förövare och offer i medierna
  • X - bokstaven som kan betyda nästan allt






Mycket att läsa?

Råkade på den här på facebook och min man påstod att den stämmer på pricken på situationen här hemma hos oss. Vad han nu menar med det?