Sidor

lördag 28 februari 2015

Ta kontroll över bokhyllan/#Hyllvärmare2015 - slutuppdatering


Nu är det alltså sista dagen för Fantastiska berättelsers hyllvärmartävling och jag lär inte hinna med fler böcker för den här månaden. Alltså är det dags att sammanställa vad jag hunnit med

Totalt lästa böcker: 17 + 1 novell
Totalt lästa hyllvärmare: 13

De hyllvärmare jag läst under februari är

Snöjungfrun - Leena Lehtolainen
Djävul i en blå klänning - Walter Mosley
Sandmannen - Lars Kepler
Delhis vackraste händer - Mikael Bergstrand
Flodens dotter - Hong Ying
Sankta Psyko - Johan Theorin
Lämna inga spår - Hannah Nyala
Skönhetsskolan i Kabul - Deborah Rodriguez
Apelsinflickan - Lena Kallenberg
Nattens grymma stjärnor - Kjell Eriksson

De sista har jag inte hunnit skriva inlägg om ännu, det blir först nu i veckan som jag hinner med det. 

Jag är riktigt nöjd med att fått bort de här böckerna från bokhyllan och faktiskt, har redan bestämt mig att inte sluta nu. Jag kommer att fortsätta resten av året med att aktivt försöka läsa hyllvärmare så att min olästalista kanske minskar lite.




Frestelse

Vi hade planerat in ett besök på Erikshjälpen idag, men inte för att köpa böcker, utan det v ar annat vi skulle ha. Och jag är stolt över mig själv för att jag faktiskt lyckades undvika bokavdelningen där och kkom alltså ut från butiken utan en enda bok. Sämre gick det när vi åkte till Gränby centrum för att köpa lite vin. För att komma till Systembolaget så går man förbi Akademibokhandeln och där kunde vi inte hålla oss längre. Så in gick vi och min man fick ett par böcker som han ville ha. Men även där tyckte jag att jag var duktig och höll mig ifrån de flesta böckerna - men kunde inte låta bli deras utrensningsbord där de har böcker som de rensat ut från lagret. Och 29,- för en bok kan jag leva med. Därefter var det dags för ICA Maxi för att handla matvaror och självklart måste man även där ta en runda runt reaborden - så det blev några böcker till, t ex andra delen till Robyn Youngs serie om det skotska frihetskriget (Första delen köpte vi på bokrean förra året och den serien är vi båda intresserade av)


Kampen om Stilla havet av Niklas Zetterling & Dan Öberg
Järnridån av Anne Applebaum
Rebell av Robyn Young
Mördaren i Marais av Claude Izner
Alfabethuset av Jussi Adler-Olsen
Arvet från Stonehenge av Sam Christer
Om du får det här brevet av Sarah Blake

Nytt bokmärke


I torsdags fick jag ett oväntat brev från en bekant till mig, Pia. Jag blev otroligt glad när jag öppnade brevet från henne för det innehöll någonting som jag verkligen gillar. Pia på Unicorn Design gör smycken och dyl  och jag har köpt ett antal lite annorlunda illersmycken av henne. För ett bra tag sen fick jag veta att hon också kunde fixa ett bokmärke där jag kunde välja att ha vilken bild jag ville. Självklart ville jag ha ett sådant bokmärke och det skulle vara med en bild på min stora kärlek, illerkillen Buddha. Så nu kom den, mitt alldeles speciella bokmärke med Buddha, som jag nu kommer att få titta på när jag läser böcker..





fredag 27 februari 2015

Förr eller senare exploderar jag - #Hyllvärmare2015

Titel: Förr eller senare exploderar jag
Författare: John Green
Format: Häftad
Antal sidor: 308
Förlag: Bonnier Carlsen

"Hazel är 17 år och kommer aldrig att bli frisk igen. Det har hon vetat sedan dagen då hon fick sin cancerdiagnos för tre år sedan.
Hazels mamma är orolig för att Hazel ska missbruka Americas Next Top Model och bli allt mer isolerad hemma vid teven. Depression är ju en vanlig bieffekt till cancer har hon läst (Hazel menar att det inte är cancern som gör henne deppig - det är vetskapen om att hon ska dö).
Lösningen blir att anmäla Hazel till kyrkans stödgrupp för unga med cancer. Men mötena visar sig vara allt annat än uppiggande och följer ungefär samma mönster som ett AA-möte.
Men en eftermiddag i den där stödgruppen förändras livet. Augustus Waters, friskförklarad från sin cancer, dyker upp."



-----------------------------------

Det här är en bok som jag läst om på flera bloggar och precis alla har tyckt att den var superbra. Alltså var jag ju bara tvungen att skaffa den. Jag läser inte ungdomsböcker alltför ofta men nån gång ska man ju göra det också och då är det ju läge att ta den där boken som det pratats så mycket om.

Förr eller senare exploderar jag  är en bra bok om ett svårt ämne - att skriva om svåra sjukdomar är aldrig lätt och att lyckas göra det utan att det blir smetigt sentimentalt är inte lätt men John Green lyckas med konststycket. Jag gillar huvudpersonerna Hazel och Augustus och engagerar mig automatiskt i deras tillvaro. 

Det jag verkligen tycker om är att berättelsen inte bara är sorglig utan för att den visar att även om situationen är ganska bedrövlig och kan bara sluta på ett sätt så finns det ljusglimtar, det finns nånting positivt även i de mest negativa delarna av ens liv. Den berättar om att vara ung och bli tvungen att leva med den vidrigaste av alla sjukdomar, cancer.

Och även om den här boken alltså är en ungdomsbok så fungerar den bra även för vuxna att läsa.






Förr eller senare exploderar jag finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON




Reapost

Idag kom mina reaböcker från Bokus


Dagarna med farmor av Frédérique Deghelt
Sirenen av Tiffany Reisz
Ängeln av Tiffany Reisz
Prinsen av Tiffany Reisz
Härskarinnan av Tiffany Reisz



Bokbloggsjerka 27 feb - 2 mars

Eftersom jag somnade först på morgonkvisten så blev det sovmorgon för mig idag. Men så fort jag vaknade så var jag tvungen att kolla vad Annika frågar om idag. Och frågan i veckans version av Annikas bokbloggsjerka lyder

Den mest uppenbara frågan borde väl egentligen handla om bokrean, men i stället väljer jag att fråga dig om du har läst en bokserie som du slutade tycka om under resans gång och varför? Om du inte läser serier kan du väl i stället berätta om vilken bok som har haft det perfekta slutet (utan att lämna ut för många detaljer förstås). Naturligtvis finns det ingenting som stoppar dig från att besvara båda frågorna om du vill.



-------------------------

Jag följer sällan serier som är längre än en trilogi eller en kvartett men jag har faktiskt försökt mig på några och vissa har jag lyckats med att fortsätta följa, t ex Mårtensons Homandeckare, medan jag tröttnat fort på andra. 

En av de serier som jag började läsa men tröttnade på  var Gabaldons serie om Claire och Jamie. Just nu är det ju många som läser den och tycker jättemycket om den, men jag tröttnade efter ca 3 delar. Orsaken till att jag tröttnade var till stor del att jag tyckte att serien började gå lite på tomgång ganska snabbt - Jamie och Claire var karaktärer som jag i grund och botten gillade men jag tyckte att det blev lite för mycket av förvecklingar som alltid slutade med att de hamnade i säng "Och så var det bråket avklarat". Och även om jag ibland kan gilla tegelstenar så orkade jag inte heller med att varje del i serien var en rejäl tegelsten.

En annan serie som jag började på men tröttnade ganska fort på är Kjell Erikssons serie om Uppsalapolisen Ann Lindell. Jag började på serien med stora förhoppningar i o m att handlingen tilldrar sig i Uppsala, min nuvarande bostadsort, och det är alltid roligt att läsa när man känner till omgivningarna i boken. Jag lyckades på en loppis lägga vantarna på ett antal av böckerna i serien och nu försöker jag komma igenom de böckerna i förhoppning om att jag ska gilla någon av delarna. Men icke - hittills har inte en enda del fallit mig på läppen. Orsaken till att jag inte gillar den här serien är att jag tycker den är seg, jag får inget riktigt grepp om huvudpersonen och handlingen är inte heller speciellt engagerande. Utöver det finns i vissa av böckerna en del språkliga krumelurer som både får mig att skratta och fnysa. Så kommer jag igenom de delar jag redan har hemma (eller att jag inte ens orkar igenom dem utan lägger dem direkt i "loppislådan") finns inte en chans att jag fortsätter att följa serien.

Det finns såklart fler serier där jag glad i hågen börjat läsa och hunnit med kanske 1-3 delar men sen inte haft lust att läsa fler men de här är de jag kommer på just nu. Jag tycker serier är som bäst när de inte är längre än trilogier eller kvartetter.


torsdag 26 februari 2015

Post

Idag skramlade det till i brevlådan men det var inte reaböckerna ännu. Det var ett recensionsex som jag lovat att läsa.





Hennes ögon blå av Lisa Hågensen


Tid för läsning

Nu har alltså min bokälskande katt Nitro fått en kompis, Dart. Dart hämtades hem i lördags och efter några dagar är dessa två oskiljaktiga och leker tillsammans. Det betyder att jag kan sitta och läsa i lugn och ro utan att ha en Nitro bredvid som insisterar på att "läsa" samma bok som jag men helst en annan sida. Och  jag behöver inte heller avbryta läsandet för ett antal lekstunder på dagarna. Nitro försöker nu lära Dart en massa hyss och annat  men jag hoppas att han glömmer bort att lära ut vad man ska göra när matte tar fram en bok. Jag behåller gärna mina böcker för mig och ser helst till att hörnen på dem inte är vältuggade. Och bläddra till nästa sida klarar jag av alldeles själv.

Hot Stuff Nitro Booster (Nitro)

SavannahSweden D'Artagnan (Dart)



onsdag 25 februari 2015

Omslagsonsdag #80 - Bokreafynd

Eftersom Bokpotatens Omslagsonsdag sammanfaller i år med Bokreastarten så har Bokpotaten valt Bokreafynd som tema idag. Jag har ännu inte hunnit få hem alla de böcker jag förbokat och jag lär också trilla dit på ett antal impulsköp (och har faktiskt redan också gjort det) så jag har inte helt klart för mig vad slutresultatet blir, men jag har plockat lite omslag från förbokningarna.

 

 

 

 

Jag gillar John Bauers förtrollande sagovärld. Vilken tycker du om?


Bokrea 2015 - ICA

Dags för nästa anhalt på vår Bokreadag - ICA. Och jag kan säga på en gång att jag älskar bokrean på ICA! Bkrean upptar ett stort utrymme i närheten av ingången till butiken. På morgonen första dagen bjuds man på frukost (kaffe/the, juice, macka) när man kommer till reaområdet. Det är ordning och reda, låga bord med trappstegshyllor i mitten så att även en rullstolsbunden (som ju alltså sitter ganska lågt) har bra överblick på vad som finns på bordena och kan lätt komma åt böckerna. Ordentligt med plats mellan bordena så det blir aldrig trångt fast det ibland är mycket folk. Det är inte så konstigt att jag under bokrean titt som tätt kommer hem med en bok när jag bara skulle köpa en liter mjölk och ett bröd - hela bokavdelningen är så tillgänglig och inbjudande att man mycket lätt förirrar sig dit, bläddrar i böcker och kommer på att just den här boken skulle jag vilja läsa nu och eftersom priset är OK så är det lika bra att köpa den direkt.

Från ICA fick vi med oss det som vi förbokat men också några extra som slank med när vi tittade runt på reaområdet.


En av oss av Åsne Seierstad
Pianostämmaren av Stefan Tegenfalk
I enslighet framfödt av Anita Salomonsson
Mysterier av Herbert Genzmer & Ulrich Hellenbrand
Dimma över Darjeeling av Michael Bergstrand
Viskningarnas borg av Carole Martinez
Än finns det hopp av Karin Wahlberg
Stalker av Lars Kepler
När Finland var Sverige av Herman Lindqvist
Den omöjliga kärlekens hus av Cristina López Barrio
Magikernas kung av Lev Grossman 
Åren i Paris av Paula McLain
Ondskans pris av Set Mattsson
John Bauers förtrollande sagovärld




Bokrea2015 - Akademibokhandeln

Idag startade alltså bokrean och trots att jag gjort förhandsbokningar så måste man ju också besöka rean.

Och då passade vi på att titta in hos Akademibokhandeln. Och återigen blev jag påmind om varför jag så sällan besöker den här bokhandeln. Vi åker ju förbi varje gång vi handlar i köpcentret men tittar då bara på de böcker som finns precis vid in- och utgång. Den här gången skulle vi alltså in i själva butiken - och det visade sig vara nästan omöjligt för mig. Redan i vanliga fall är butiken illa uttänkt och inredd med höga bord i mitten som böckerna står på och med täta rader av bokhyllor vid sidan av bordena. Gångarna emellan är så smala att en rullstolsbunden knappt kommer in mellan bordena och nu var det likadant över hela butiken eftersom man använt så mycket utrymme som möjligt till att ställa böcker på. Utöver det så är borden höga och när det står högar med böcker ovanpå borden så kunde inte ens min 186 cm långa man se ordentligt vad som fanns i de innersta högarna...Det är en riktig pärs att försöka hitta nåt man letar efter i den butiken.
Vi fick i alla fall nästan tag på de böcker vi tänkt oss - en hittade vi inte och orkade inte börja leta mer och så blev det en extrabok eftersom butiken samtidigt med rean gjorde en lagerrensning och sålde ut en del böcker, som inte ingick i rean, till billigt pris.

Från Akademibokhandeln blev det alltså åt både mig och min man


Hitlers hemliga vapen 1933-1945 av David Porter
Andra världskrigets hemligheter av Guido Knopp
Buddenbrooks av Thomas Mann
I persikoträdets skugga av Joanne Harris
Svarthuset av Peter May
Fallet Vincent Franke av Christoffer Carlsson

tisdag 24 februari 2015

Sankta Psyko - #Hyllvärmare

Titel: Sankta Psyko
Författare: Johan Theorin
Format: Pocket
Antal sidor: 399
Förlag: Månpocket
Hyllvärmare

"Till en västsvensk stad kommer den stillsamme Jan Hauger för att jobba som förskollärare. Men Gläntan är ingen vanlig förskola. Den ligger invid muren till Sankta Patricias regionklinik - med öknamnet Sankta Psyko - en sluten anstalt för svårt störda patienter och tvångsvårdade våldsbrottslingar. Det är de intagnas barn som går på Gläntan, allt för att ha kvar kontakten med föräldrarna.

Att Jan är en duktig barnpedagog inser kollegorna snart, men han har också hemligheter. Varför har han sökt sig till just Sankta Psyko? Och vad hände den där höstdagen för flera år sedan, när Jan tappade bort ett dagisbarn i skogen?"

---------------------------

Jag har aldrig tidigare läst någonting av Johan Theorin men hört och läst mycket om hans böcker och blivit också rekommenderad att läsa dem. Många verkar ju tycka om böckerna så när jag råkade hitta den här på loppis så köpte jag den trots att jag ofta får lite av en "anti"-känsla när någons böcker låter nästan för bra.

Baksidestexten lät lovande och boken verkade innehålla alla nödvändiga ingredienser för att vara väldigt spännande, mentalsjukhus, en förskola med intagnas barn och en förskollärare med hemligheter som på något sätt har samband med ett försvunnet barn tidigare i hans yrkeskarriär. När jag väl kom igång med boken tillkom ytterligare beståndsdelar som är spännande för mig, t ex kulvertar och trånga, mörka utrymmen. Så jag hade nog ganska höga förväntningar vid det här laget.

Tyvärr tyckte jag att boken var lite för seg för att det skulle bli jättespännande. Vid flera tillfällen började spänningen öka och det kändes som att "Äntligen tar det lite fart!".  Men nej, farten avstannade innan den ens kommit igång ordentligt.
Och när jag nu tänker igenom boken så känns det som att intrigen var lite väl komplicerad och tilltrasslad  och även om Theorin lyckades sy ihop allt på slutet så var i alla fall inte jag längre speciellt intresserad.

En av mina egenheter är också att jag gärna vill att det finns minst en person i boken som jag kan fatta sympati för, i Sankta Psyko fanns tyvärr ingen. 

Nej, Sankta Psyko var ingenting för mig, men jag ger inte upp Theorin bara för att jag inte gillar en av hans böcker, utan nu ska jag skaffa någon annan av hans böcker och ge honom en ny chans. Vilken tycker du jag ska läsa?



Sankta Psyko finns att köpa hos t ex









Top Ten Tuesday - Favorithjältinnor

Varje tisdag håller The Broke an the Bookish nånting som heter Top Ten Tuesday. Den här morgonen/förmiddagen har vi haft fullt upp med våra kattgalningar som nu blivit jättekompisar vilket betyder att de härjar vilt ända från tidiga morgonen (för de anser såklart att vi inte heller får sova om de är uppe). Men Top Ten Tuesday vill jag inte missa så nu får kattuslingarna vila ett litet tag medans jag tar itu med det här.


Temat den här veckan är favorithjältinnor och det temat var svårare för mig än vad jag hade trott

(Top Ten Favorite Heroines From Books (Or you could pick movies/tv)


------------------------------

Jag kommer inte på hela tio stycken, men efter mycket tankemöda fick jag ihop sju favoriter i alla fall och vissa av de är väl inte direkt "hjältinnor" utan snarare antihjältinnor, så det får helt enkelt bli mina kvinnliga favorithuvudpersoner.


Scarlett O’Hara/Borta med vinden

Alexia Tarabotti/Själlös, Chanslös, Hemlös





Katniss/Hungerspelen

Vera Stanhope/Dolda Djup






måndag 23 februari 2015

Tematrio - liv och död i titeln

Hoppsan vad den här måndagen har gått fort, jag tycker inte jag hunnit med nånting och ändå är det redan kväll och dags för Lyrans tematrio. Den här veckan har Lyran bestämt sig för att

temat är böcker med orden liv eller död (i olika former som t ex levande, döda etc) i titeln.

------------------------------

Jag plockar alltid böckerna till trion bland de böcker jag läst och i o m veckans tema kom jag underfund med att jag verkar läsa mer böcker med död i titeln än böcker med liv i titeln. Så jag får försöka jämna ut det lite genom att ha två böcker med liv och bara en med död i titeln i tematriot.
Min trio får då bli

Värdet av ett liv av Magnus Jahnsson












Dödens klackar av Rebecca Chance










Livet av Keith Richards



























Robin Williams: När skratten har tystnat

Titel: Robin Williams: När skratten har tystnat
Författare: Emily Herbert
Format: Inbunden
Antal sidor:286
Förlag: Bookmark förlag

"Robin Williams (1951 - 2014) var skådespelaren vars osvikliga timing, sprudlande energi och makalösa improvisationsförmåga gick rakt in i hjärtat på såväl gammal som ung över hela världen.

Att någon som spred så mycket glädje kunde ta sitt eget liv framstår som ett mysterium, men i boken beskrivs vad som gömde sig bakom den glittrande blicken. Det är en gripande berättelse om depression, alkoholism och andra missbruk - rester av en problematisk barndom."

-----------------------------------------



En bok om Robin Williams är ett måste för mig så när jag blev tillfrågad att läsa och recensera den här boken så nappade jag direkt. När en levande legend som han avlider, oavsett orsak, så vet man att det lär komma en bok om hen i fråga inom kort så jag har bara väntat på att någon skulle skriva en bok om Robin Williams också. Men ändå blev jag lite förvånad över att det gick så snabbt, han dog ju i augusti 2014 och nu är det februari 2015.

Jag har alltid älskat det som Williams gjort - Mork & Mindy var ett måste i slutet av 70-talet/början på 80-talet och jag tror de flesta som sett serien kommer ihåg de klassiska "Nanu, nanu" och "Shazbot!". Serien var ju helgalen men rolig och jag har faktiskt sett något avsnitt nu senare och även om man kanske inte skrattar lika mycket som första gången man såg den så  är den fortfarande ganska skruvad.




Och vem kan glömma  Mrs Doubtfire eller Döda poeters sällskap där han visade upp en annan sida av sig själv och sin skådespelarkonst eller någon av de andra filmer han medverkat i.

Man har ju kunnat följa Robin Williams genom artiklar i tidningarna osv och förstått att allt inte precis var en dans på rosor trots de enorma framgångarna med en del av filmerna och scenframträdandena men att det skulle behöva sluta på det här sättet kunde jag aldrig ha trott. Och jag har redan tidigare varit medveten om att depression inte är någon ovanlig åkomma bland komiker och att många "självmedicinerar" med droger och alkohol och att Robin Williams inte var ett undantag

Det jag blev lite besviken över var att boken var så tunn, men insåg ganska snart att ska någon hinna komma ut med en bok så här snabbt så hinner man inte precis gå in på djupet utan måste bara ta och skumma lite på ytan. Innehållet i boken är till stor del bara om vad han medverkat i och uttalanden från kollegor, vänner och släktingar samt kortare stycken från artiklar som skrivits om honom. Utöver det finns såklart en del om den "mörkare" sidan av hans personlighet. På ett sätt är det alltså mest sådant som en Robin Williams-fan redan vet, men samtidigt skadar det nog inte att upprepa vad Williams hunnit med under sin långa karriär och hur omtyckt han var. Och för den som inte är så bekant med Williams ger boken en bra, första inblick i hans liv och karriär.

Och efter att ha läst den här boken var jag ju bara tvungen att titta på Youtube på inspelningen av några av hans scenframträdanden och han är hysteriskt rolig. Boken hamnar nu i bokhyllan och till skillnad mot många andra böcker så stannar den där.

Tack Bookmark förlag för rec.exet!

Robin Williams: När skratten har tystnat finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON





söndag 22 februari 2015

En smakebit på søndag

Lördag eftermiddag fick vi hem kattungen som vi skulle ha som kompis till Nitro, vår katt. Och nu på kvällen/natten saknar han sina syskon så då vakar jag och håller honom sällskap. Nitro har nämligen ännu inte accepterat honom så fram tills att han gör det så får Dart hålla till godo med oss. Och när jag nu ändå är vaken så passar det bra att delta i En smakebit på søndag som Flukten fra virkeligheten håller varje söndag.

Det hela går ut på att man ska ge en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel - no spoilers!

Min smakbit den här veckan kommer från sid 11 i Lämna inga spår av Hannah Nyala

"Svetten sipprade fram ur porerna på min solsvedda nacke, jag kände hur den steg som sav, men de heta vindarna från spinifexslätterna sög upp den salta fukten innan den nått huden. Värmeskimret steg och dallrade. Tuvor av gult piggsvinsgräs bredde ut sig i ändlösa rader tills de försvann vid den punkt där detta smärtsamt ödsliga land slutligen möter den gränslösa himlen. Min hud var stram och trött och spände över benen i min kropp som gammal smutsig cellofan, mitt långa hår var tungt av sand, strupen sönderfrätt av damm och törst. Magen vände sig ut och in med jämna mellanrum, på grund av hunger eller situationen eller båda delar. Det gjorde ont att andas."




fredag 20 februari 2015

Bokbloggsjerka 20-23 februari

Den här morgonen har jag haft lite svårt att komma ifrån eftersom Nitro (bengalen) anar att något är på gång (kompis hämtas imorgon) och klänger på mig oavbrutet. Men eftersom det är fredag och jag bara måste delta i Annikas Bokbloggsjerka så har jag nu stängt in mig i mitt rum för att få "jobba" lite och så får herr Katt vänta utanför. Den här veckan undrar Annika

Var (och hur) författar du dina inlägg?

------------------

 Jag är helt ostrukturerad (än så länge i alla fall) i mitt bloggande.  Jag har några fasta inlägg som återkommer vecka efter vecka och sen recenserar jag ju precis alla böcker jag läser så det täcker upp ganska bra. Utöver det så är bloggen lite grann av en minneslista för mig där jag också gör inlägg om andra bokrelaterade händelser i mitt liv. Uppslag till inlägg dyker upp lite då och då och ibland gör jag ett utkast bara för att inte glömma bort ett uppslag som jag tycker är bra - ibland blir det till slut ingenting av idéen men andra gånger är det något som fortfarande efter en tid känns bra och då får det bli ett inlägg som också publiceras. Jag har faktiskt börjat fundera på att sätta upp en liten whiteboardtavla där jag kan skrva upp de fasta punkterna och uppslagen jag får, men än så länge är det på planeringsstadiet.

När det gäller recensionerna så kan inlägget ibland få en preliminär form i huvudet på mig redan när jag läser boken. Oftast sker det med antingen böcker som jag tycker väldigt mycket om eller böcker som jag tycker är otroligt dåliga. De som är svårast är de där mittimellanböckerna, som varken är väldigt bra eller väldigt dåliga. Där kan det ibland låsa sig rätt rejält och jag får sitta med recensionen i flera dagar. Men jag resonerar som så att det bara jag börjar skriva något så ordnar det sig till slut, det spelar ingen roll egentligen vad jag skriver så länge jag får ner något i alla fall. Lyckas jag skriva ett par meningar så har jag nånting att börja laborera med och förr eller senare får jag ihop något som, med lite god vilja, känns acceptabelt.

Det var om HUR. VAR är enklare: en del av tankearbetet görs med en mugg té i näven vid köksbordet, själva det fysiska skrivandet och ibland blod, svett och tårar blir vid datorn i mitt rum (inlåst ibland, t ex som nu).






torsdag 19 februari 2015

Erikshjälpen

Idag var det dags att veckohandla och när vi var i stan på väg från en affär till en annan så får min man syn på en skylt för en secondhandbutik som vi inte vetat om och därmed inte besökt ännu. Sagt och gjort så åkte vi dit och det var både tur och otur att vi gjorde det. Det var hittills den bästa secondhandbutiken vi varit på i Uppsala, de hade bra priser (lägre än Myrorna) och det var fräscht i butiken. Och det viktigaste av allt - bokavdelningen var helt underbar! Vilket gjorde att trots att bokrean närmar sig så kunde jag bara inte hålla mih utan var "tvungen" att köpa böcker. Med skammens rodnad på mina kinder lockade jag upp 14 böcker från kassarna när vi kom hem. Men alla böckerna var faktiskt inte till mig - även min man plockade med sig några.


Mitt hjärta gråter av Kim Hyun Hee
De 900 dagarna av Harrison E. Salisbury
De kallade mig Ise av Madeleine Krell
Tillbaka till Madison County av Robert James Waller
Dålig karma av David Safier
Fjärran länder Fjärran hav av Joan Dial
Inéz min själs älskade av Isabel Allende
Examensfesten av Faye Kellerman
Silverdolken av Katharine Kerr
Safirringen av Katharine Kerr 
Draktronen av Katharine Kerr
Häxvargen av Katharine Kerr
Alvblodet av Katharine Kerr
Järtecken av Katharine Kerr


Utöver böckerna så hittade jag lite tillbehör. Drycken nummer ett för mig när jag läser är te och då är det mysigt att ha en snygg, söt eller häftig temugg. Och när jag nu hittade en Harrodsmugg i svart och guld så gick den ju inte att motstå. Téet ska förvaras också och vad passar då bättre än en kinesisk burk med fina bilder på?









onsdag 18 februari 2015

Omslagsonsdag # 79 - Hjärtan

På onsdagar är det omslag som gäller för då är det dags för Bokpotatens Omslagsonsdag. Temat idag är Hjärtan och det temat visade sig vara svårare än vad jag hade trott. Och trots att Bokpotaten ännu inte lagt ut inlägget så lägger jag ut mitt här.

 Jag plockar ju omslag bland mina lästa böcker och där fanns det inte speciellt många hjärta, men efter idogt letande så hittade jag några i alla fall



 

 





















Min favorit är Gargoylen. Vilken gillar du mest?


De användbara

Titel: De användbara
Författare: Mattias Hagberg
Format: Inbunden
Antal sidor: 284
Förlag: Bokförlaget Atlas

"December 1938. Den unge läkaren Ludwig Malmström blir kommenderad till en anstalt för sinnesslöa i Jämtlands mörkaste skogar för att utreda en smitta som på kort tid börjat ta livet av de intagna.

Han är lockad av tidens stora idéer: i Tyskland rustar Hitler för raskrig, i Sovjet pågår Stalins utrensningar av oliktänkande. Utopierna ska bli verklighet med hjälp av teknik, medicin och arkitektur. Allt förefaller möjligt. Men Malmströms egen värld är på väg att rasa samman. Hans drömmar förvandlas steg för steg till mardrömmar.

Flera decennier senare försöker hans dotter förstå vem hon är och var hon kommer ifrån. Hon har levt ett liv utan sammanhang, som den sista ledtråden i en meningslös gåta. I trädet utanför hennes fönster väntar de svarta fåglarna som alltid tycks vaka över henne."

--------------------------------------------


De användbara är (enl baksidan) en gotisk skräckroman och skräck är nånting som jag väldigt sällan läser. Men självklart blir jag ju nyfiken på just sånt som jag inte är så bekant med, t ex skräck.

Stämningen i De användbara är ända från början väldigt mörk, otäck och olycksbådande. Det faktiskt riktigt kryper i skinnet på mig och även när ingenting otäckt har hänt så skulle jag nog hoppat högt om någon sagt "bu!" bakom ryggen på mig.

Huvudpersonen Ludwig Malmström är definitivt inte en sympatisk person, det går bara inte att tycka om honom. Inte nog med att han är dryg men han har en massa åsikter och idéer som jag ogillar å det skarpaste och som jag blir nästan illamående av.

Handlingen tilldrar sig både på 30-talet och en del av det som tas upp i boken har jag läst om tidigare så jag vet ju att det finns en del sanning i det Hagberg berättar om. Och det är nånting som jag tycker är nästan mer otäckt och skrämmande än de mörka korridorerna på anstalten, Ludwigs mardrömmar osv.

Det jag kämpar lite med är, precis som med en del andra böcker, att Ludwigs kapitel är skrivna i du-form som jag har så svårt för av någon underlig anledning.

De användbara är en bok som berättar om obehagliga och otäcka idéer och diskussioner som vansinnigt nog har funnits i verkligheten och som skrämmer mig faktiskt mer än några monster eller andra påhittade skräckscenarion.

Mattias Hagberg har tidigare (2012) kommit ut med en annan bok, Rekviem för en vanskapt, som jag faktiskt nu blivit riktigt nyfiken på.

Tack till Bokförlaget Atlas för rec.exet!


De användbara kan köpas hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON







tisdag 17 februari 2015

Tematrio - Sjukdomar/sjukhus

Dags för veckans Tematrio som alltså kommer på en tisdag istället för en måndag eftersom Lyran var tvungen att akut uppsöka ögonläkare på måndagen. Därför blir också temat för veckans Tematrio Sjukdomar/sjukhus. Lyran uppmanar alltså



Berätta om tre böcker som handlar om sjukdomar och/eller utspelar sig på sjukhus.

---------------------



Blackout av Susan Cahalan












Felbehandlad ung man i sina bästa år av Kim Andersson & Sara Sandbacka











Kenneths marionett av Malin Lagerstedt









Akademibokhandeln




Igår fick vi Akademibokhandelns reklamtidning för bokrean och jag drattade nästan på ändan av överraskning - för en gångs skull är priserna verkligen reapriser. Vi har en Akademibokhandel i det närmaste större köpcentret och brukar titta in då och då. Vi tittar in, men inte för att köpa böcker utan mest för att förfasa oss för de sanslöst höga priserna. Och under bokrean kan det också hända att vi kikar in men hittills har vi inte köpt något där i o m att de varit så mycket dyrare än andra. Men den här gången blir det nog lite annorlunda. Reasortimentet är lite annat än hos Adlibris, Bokus och ICA och priserna ligger för en gångs skull ungefär på samma nivå. Och nu när vi gått igenom reklamtidningen så har vi redan prickat för en del böcker som vi vill ha. Jag börjar få en liten gnagande känsla av att plånboken lär vara ordentligt tom och bokhyllorna ännu fullare efter den här bokrean!

Top Ten Tuesday

Dagarna går fort annars, men när det gäller att hämta hem en kompis åt Nitro så går de alldeles för sakta, det är fortfarande 4 dagar kvar innan vi får hem honom! Idag är det i alla fall tisdag och då är det dags för Top Ten Tuesday som The Broke and the Bookish håller. Den här veckans tio-i-topp-lista ska innehålla tio bokrelaterade problem man har




Ten Book Related Problems I Have

--------------------------


1. Jag får plats med alldeles för få bokhyllor i vårt hus.

2. Vi har helt enkelt inte råd att köpa precis alla de böcker vi vill ha.

3. Jag har alldeles för få "bokliga" prylar.

4. Jag skaffar böcker i snabbare takt än vad jag hinner läsa dem, så min olästa-lista svämmar över och hinner aldrig minska

5. Eftersom jag inte har något system i mina bokhyllor (och orkar faktiskt inte ens försöka att fixa till det) utan litar till mitt minne så är det svårt att hitta något när man letar efter en specifik bok.

6. Jag får alldeles för många tips om böcker att läsa och vill självklart direkt ha allihopa, trots att jag alltså har varken råd eller plats att skaffa alla, eller ens läsa alla böcker jag vill ha.

7. Min katt är uppenbarligen ganska störd av mitt bokläsande eftersom han numera försöker äta böckerna istället för att bara vända blad åt mig.

8. Jag kan inte gå förbi en bokhandel utan att gå in och kika på vad de har (som om jag inte redan visste det!!!) trots att jag inte har en tanke på att köpa något.

9. Jag kan aldrig få tillräckligt många bokmärken och är ständigt på jakt efter nya, trots att jag redan har ett par askar fulla.

10. Min man är ganska trött på mina försök att flytta om böckerna så det får plats med fler, eftersom det är han som rent fysiskt får flytta omkring böckerna medans jag bara sitter och pekar vad som ska flyttas och vart.







måndag 16 februari 2015

Pojken som fann en ny färg - #Hyllvärmare2015

Titel: Pojken som fann en ny färg
Författare: Oskar Skog
Format: Inbunden
Antal sidor: 225
Förlag: Forum bokförlag
Hyllvärmare

"En man och en kvinna träffas, blir förälskade, lämnar allt de känner till och får en son. Det här är berättelsen om dem och om föräldraskap. Om kärleken mellan två personer och om kärleken till ett barn som inte är som andra.

Det dröjer inte länge förrän pappan upptäcker att någonting är annorlunda med sonen. Att han verkar höra en melodi som ingen annan hör, att han kryper i ett mönster på golvet som ingen annan ser, att han vill måla i en färg som är osynlig för alla andra"

-------------------------------------

Den här boken ingick i ett bokpaket som jag vann i en utlottning på Facebook ett bra tag sedan. Det var nog tur att jag vann den, för jag tror inte att jag skulle själv ha köpt den och då hade jag missat nånting bra.  Den har legat i bokhyllan sedan dess i väntan på att jag ska hinna läsa den och i o m att jag nu deltar i Fantastiska berättelsers hyllvärmartävling så var det dags att äntligen ta itu med den.

Pojken som fann en ny färg är Oskar Skogs debutroman. Och att jag är förtjust i debutromaner lär inte ha gått någon, som läser bloggen, förbi.

Det tog inte lång stund för mig att inse att även om kapitlen är korta, vilket gör boken lättläst, så bör man definitivt inte läsa den snabbt. Och faktiskt så faller det sig naturligt även för mig, som i vanliga fall läser snabbt, att sakta ner och suga på orden. Nånting annat som också får mig att sakta ner är att trots att språket är så avskalat så lyckas författaren förmedla så mycket känslor med så få ord.

Det absolut första jag reagerar på att för en gångs skull så är det pappans, inte mammans, kärlek till sin annorlunda son Skog berättar om. Med tanke på hur sonen beskrivs så infinner sig faktiskt t o m frågan om hur mycket författaren egentligen berättar om sin egen verklighet.

Pojken som fann en ny färg är en annorlunda och vacker bok som ska läsas långsamt så man hinner njuta av både språket och innehållet.

Pojken som fann en ny färg finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON




Flodens dotter - #Hyllvärmare2015

Titel: Flodens dotter
Författare: Hong Ying
Format: Inbunden
Antal sidor: 304
Förlag: Norstedts förlag
Hyllvärmare

"Hong Ying, eller Sexan som hon kallas, växer upp under kulturrevolutionen som yngsta barnet i en fattig familj. Uppväxten präglas av kärlekslöshet, och Sexan anar tidigt att det är någonting med henne som är annorlunda. Varför beter sig hennes egen mor så konstigt mot henne? Vem är mannen som under flera år tycks ha spionerat på henne? Året då hon fyller arton blir en vändpunkt. Då får hon äntligen svaren."

------------------------------------

Ännu en hyllvärmare som jag äntligen tagit tag i. Jag är väldigt förtjust i böcker om t ex Kina och/eller av kinesiska författare så det är nog mycket därför den här boken en gång hamnade i bokhyllan. Sedan har jag bara inte hunnit komma igång med den, det har alltid kommit nånting (andra, nyare böcker) i vägen, men i o m hyllvärmarutmaningen blev det äntligen dags att läsa den.

Flodens dotter är Hong Yings självbiografi och det hon berättar om sitt liv kan man inte hålla sig kallsinnig inför. Vilket hemskt öde att behöva växa upp i Maos Kina då folk svalt ihjäl och då ens liv var reglerat in i minsta beståndsdel. Och när jag läser sådana här skildringar så har jag så svårt att förstå hur vissa människor tolkat kommunismen. Trots att jag själv definitivt inte är kommunist så har jag alltid uppfattat den som en riktning där man strävar efter total jämlikhet. Men det man hittills sett är att istället så utkristalliseras direkt en "elit" som har det bra och kan vältra sig i lyx och så den stora massan som lever i nöd. Och det märkligaste av allt - att folk accepterar det och ifrågasätter ingenting. Eller kanske man ska säga att ingen vågar ifrågasätta i o m rädslan för repressalier och hårda straff.
Det som jag också finner enormt märkligt är hur konservativa människorna var  när det gäller privatlivet och vad som var socialt accepterat och inte.

Flodens dotter är tung läsning, inte bara för att språket är tungt men också för att den berättar om tunga saker, saker som är svåra att förstå och ta till sig för en människa, som jämfört med bokens personer, levt i relativ överflöd.

Flodens dotter finns att köpa hos t ex

Bokbörsen
Antikvariat.net

Förboka på bokrea



Nu har jag gjort mina första förbokningar på bokreaböcker för i år. Men jag bokade faktiskt inte alla jag var intresserad av....jag älskar nämligen att gå där bland boktravarna och läsa baksidor så jag sparade några som jag sen kan plocka när rean väl är igång.

Från ICA

Från Bokus
1 st Sirenen (9789164074393) 
- 1 st Ängeln (9789164074409) 
- 1 st Härskarinnan (9789164078223) 
- 1 st Dagarna med farmor (9789174611380) 
- 1 st Prinsen (9789164074416) 



Tyvärr tror jag ändå inte att de här blir de enda förbokningarna utan det lär tillkommma några till, jag har redan kommit på minst en bok som jag bara måste ha i o m att det är en fortsättning, del 2, i en serie som jag vill fortsätta att läsa.