Sidor

måndag 30 november 2015

#Bokhoras julutmaning

När jag ändå satt uppe (trots att jag borde gått och lagt mig redan för länge sdedan) så surfade jag runt lite och kika in på olika bloggar och hittade in hos Bokhora. De anordnar en julutmaning och hastigt och lustigt bestämde jag mig för att köra den här på bloggen

I Bokhoras julutmaning finns 31 rubriker (se nedan), en för varje dag i december, som man ska göra någonting av och för mig blir det då alltså ett blogginlägg för varje rubrik  med start imorgon.






Tematrio - Kanada

Lyran blev inspirerad av författaren Lucy Maud Montgomerys 141 födelsedag när hon skulle välja tema till dagens Tematrio och i o m det så blev temat Kanada. Och Lyran uppmanar

Berätta om tre saker från Kanada som du tycker om!

--------------------------

Ajajaj! Det här var definitivt inte lätt! Kanada dyker väldigt sällan upp i någon form i min vardag så jag har lite svårt att hitta nånting som jag gillar, eftersom jag egentligen vet väldigt lite om Kanada. Men tre saker ska jag väl kunna få ihop



1. Anne på Grönkulla av L M Montgomery måste såklart finnas med i trion, precis som i Lyrans trio och troligtvis i många andras trio också. Den boken fanns i en serie böcker som mina föräldrar köpte åt mig när jag var barn och jag bara älskade den. Tyvärr försvann de böckerna någonstans på vägen, men jag hittade Anne på Grönkulla på loppis och köpte den så nu är det snart dags för en omläsning








2. Undergroundpoeten Wolfgang Carstens dikter som jag fått läsa (både på svenska och svenska) och recensera.  Jag har hittills läst och recenserat (titeln är länkad till recensionen)

12 dikter
Factory Reject
Enjoy Oblivion
Only the Dead
The Stench of Failure






3. Jag är väldigt svag för Leonard Cohens låtar och hans mörka, raspiga röst




Målarbok - Day of the Dead

Titel: Day of the Dead
Illustratör: Marty Noble
Förlag: Creative Haven/Dover Publications
Antal sidor: 64
Tryck: Enkelsidigt

Jag hittade den här målarboken när jag letade efter nånting roligt och relativt enkelt att måla. Och Day of the Dead såg inte bara rolig och annorlunda ut men också med bilder där man kan använda starka färger.
En fördel var också att den här målarboken var relativt billig och att det inte är alltför många bilder i den. Jag har lite lätt att ledsna om det blir för många bilder efter samma tema, och det slipper man ju här eftersom boken är så tunn.


Både min man och jag har nu färglagt några av bilderna i boken och de är verkligen roliga att måla. Man kan leka med färger och det går att använda alla möjliga färger, allt passar in i temat.



Min man har t o m använt glitterlim för att få specifika effekter och det fungerade också.

Bilderna är enkla och tydliga och det finns ganska lite pyttesmå detaljer, vilket gör att målandet går fort och enkelt.



Pappret är ganska tunt och tuschpennor blöder alltså igenom. Men det spelar ju egentligen mindre roll, eftersom det är enkelsidigt tryck. Man får bara inte glömma att ha ett papper emellan så man inte förstör bilden på nästa sida om färgen skulle blöda igenom
En fördel med Day of the Dead är att sidorna är perforerade så man kan riva ut sidan man vill måla och behöver inte ha hela boken med när man målar.

Positivt: Tydliga, roliga bilder utan alltför små detaljer, enkelsidigt tryck, perforering så man kan riva ur bladet.
Negativt: Tunt papper så det mesta, förutom träfärgpennor, blöder igenom.

Day of the Dead finns att köpa hos t ex






söndag 29 november 2015

Veckoplanering vecka 49

Jag är alldeles otroligt stolt över mig själv! Planeringen för vecka 48 fungerade förvånansvärt bra och jag hann t o m läsa en bok mer än planerat - otroligt! Just nu är min läslust verkligen på topp så det känns som om jag kunde läsa hur mycket som helst.
I veckan kommer en dag gå bort helt för då ska vi hålla våra sista illerlektioner på ett naturbruksgymnasium och eftersom det är två grupper (30 + 35 elever) så tar det hela dagen och efteråt vet jag att jag är så slut att jag inte orkar med nånting, så den dagen blir det absolut inget läsande.
Men resterande veckan har jag tänkt mig att hinna med




Käraste Herman: rasbiologen Herman Lundborgs gåta av Maja Hagerman
(den här har jag redan börjat poå)









Familjerna på Cavendon Hall av Barbara Taylor Bradford











Mary av Aris Fioretos









Och om allt går bra så kanske jag hinner börja på




Kvinnorna på Cavendon Hall av Barbara Taylor Bradford









Vad tänker du läsa under veckan?





Glaskroppar

Titel: Glaskroppar
Författare: Erik Axl Sund
Format: Pocket
Antal sidor: 381
Förlag: Pocketförlaget

"En självmordsvåg sköljer över Sverige. Runt om i landet tar unga människor livet av sig på de mest makabra sätt. De de har gemensamt är ett djupt intresse för enmansbandet Hunger.
Simon lever sitt liv någonstans i samhällets periferi. Han tillbringar dagarna i sin nedgångna lägenhet på Söder i Stockholm med att skriva och ordna konserter.
Vikarierande kriminalkommissarien Jens Hurtig utreder de brutala självmorden. I de dödas ägo har man funnit gamla kassettband, hemmainspelade blandband från mitten av 1980-talet, som alla visar sig ha tillhört en och samma person. Vad har hon med de döda ungdomarna att göra?"

-----------------------------
Den här boken hade jag hört mycket positivt om så jag köpte den när den kommit ut som pocket. Och jag läste tidigare trilogin Victoria Bergmans svaghet och tyckte den var helt OK så det passade ju bra att köpa första boken i den nya serien Svart melankoli.

Tyvärr tror jag att jag hade lite för höga förväntningar på den här boken för jag blev faktiskt lite besviken. Berättelsen är väldigt dyster och svart och jag har faktiskt lite svårt för  när en bok är sådär genomgående svart, speciellt när jag inte fattar sympati för någon av personerna i boken. Den enda möjliga här som det vore tänkbart att jag kunde tycka bra om är kriminalkommissarie Jens Hurtig men jag tycker inte jag riktigt kommer honom in på livet tillräckligt mycket för att varken tycka om eller ogilla honom, jag är faktiskt bara likgiltig när det gäller Hurtig.

För mig känns boken lite seg och virrig och även om självmord såklart är otäckt så saknar jag lite spänning i boken, att berättelsen är mörk och pessimistisk räcker inte riktigt för mig.

Så jag kommer nog inte att fortsätta den här serien utan nöja mig med att ha läst den här första delen.

Glaskroppar finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Pocket


En smakebit på søndag - Käraste Herman

Söndagen kom snabbare än vad jag hade räknat med och det känns som att jag inte hunnit med ens hälften av allt som jag borde ha gjort. Men söndagar börjar alltid med En smakebit på søndag som anordnas av Flukten fra virkeligheten. Det hela går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

----------------------------



Jag har bara några sidor kvar i boken jag läser just nu och ska sen börja på nästa, så jag har bestämt mig för att ta smakbiten från boken jag ska börja på. Min smakbit kommer alltså från sidan 15 i Käraste Herman: rasbiologen Herman Lundborgs gåta av Maja Hagerman. Mer info om boken finns på förlagets sida som titeln är länkad till.

"Vid anblicken av en anatomisk samling finns mycket att häpna över och grubbla på. Hur uppkommer oeganen, hur uppstod hjärnan? Varför är vissa hjärnor kloka och kulturbyggande medan andra är miserabla? Vem är egentligen människan?
Herman Lundborg är naturvetenskapligt lagd. Han vet tidigt att han vill bli läkare, och redan under skolåren torde han ha besökt det anatomiska museet på Karolinska institutet. Han drömmer om att göra forskningsresor, få ta itu med någon av vetenskapens gåtor, som man kan fantisera om där inne bland kroppsdelar i glasburkar och hylla efter hylla med kranier. På våren 1887 tar han studenten vid läroverket Södra Latin i Stockholm, 19 år gammal. Och med en ung människas hela oförvägenhet ger han sig i kast med läkarvetenskapen, inleder till hösten medicinstudierna i Uppsala. Fast besluten att uträtta något viktigt i livet, osäkert vad, men något viktigt ska det bli."


lördag 28 november 2015

Bli som folk

Titel: Bli som folk
Författare: Stina Stoor
Format: Inbunden
Antal sidor: 211
Förlag: Norstedts förlag
Recensionsexemplar

" Där är Sandra som säger sig också ha glömt ett lik. Där är Gun med sin älskare, och sedan barnbarnet hans, som tar över Zündappen och kanske mer än så. Och där är Fresias pappa som har vitt pannband och gärna jämför fingrar och tår. Vad gör en blå wunderbaum utan snöre i en gäddas mage? Vem gör de riktiga björnspåren i dikesleran? Och vad händer egentligen under brunnslocket?"

-----------------------------



Bli som folk är Stina Stoors debutbok och var nominerad till Augustpriset 2015 i skönlitteraturklassen. Under det här året har jag läst mer noveller än under de senaste 10 åren innan dess. Så när Pronto Communications erbjöd mig några av böckerna som nominerats till Augustpriset så var självklart att jag skulle välja den här. Bli som folk består av nio noveller som tilldrar sig i Västerbotten och även det slog an en sträng hos mig, jag är ju själv norrifrån.

Stoor beskriver med få ord och raka meningar hur livet i en liten ort uppe i norr kan te sig. Hon berättar på ett sätt som gör att jag känner den där doften av pors och skvattram. Man hör och känner hur det slaskar när man trampar omkring där på myren. Och det är inte bara miljöbeskrivningarna som jag fastnar för utan också beskrivningarna av människorna däruppe - allt det bara skriker "hem" i mitt huvud, trots att jag från början kommer från andra sidan Bottenviken. Jag är också väldigt förtjust i de dialektala inslagen, de ger novellerna trovärdighet och en extra dimension.

Bli som folk var alltså nominerad till Augustpriset 2015 och det är den absolut värd! Jag ser verkligen framemot att författaren kommer ut med fler böcker.


Bli som folk finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden/E-bok


fredag 27 november 2015

Helgläsning

Fredagen har kommit alldeles för snabbt, jag skulle ha behövt ett par vardagar till för att hinna med allt som skulle göras den här veckan. Alltså får jag fixa en del under helgen vilket stjäl en massa värdefull lästid, men det får jag stå ut med.

Det jag tänkt att läsa den här helgen är



Tillbaka till Hope River av Patricia Harman
Och den har jag faktiskt redan börjat på










Efter den är det dags att börja på





Käraste Herman: Rasbiologen Herman Lundborgs gåta av Maja Hagerman







Och mer tror jag inte att jag kommer att hinna med under helgen

Vad ska du läsa i helgen?










Bokbloggsfrågan

Väldigt många i bloggosfären har nog saknat Bokbloggsjerkan och det har jag också. Nu har i alla fall Barnmboksbloggen tagit upp stafettpinnen och börjat med någonting som hon kallar för Bokbloggsfrågan och som fungerar på samma sätt.
Veckans fråga lyder

Vad tycker du om e-böcker? Föredrar du riktiga böcker att bläddra i eller läser du hellre böcker på din läsplatta/mobil? Och vad tycker du om att allt fler förlag skickar ut recensionsexemplar som e-böcker istället för fysiska böcker?

----------------------

Jag kan förstå dem som gillar e-böcker. Det finns ju många fördelar med e-böcker, t ex att de inte tar plats varken i bokhyllan eller väskan. Och vissa böcker kan man köpa väldigt billigt hos nätbokhandlarna och det finns t o m en del att hitta gratis på nätet.

Men för mig är det böcker i pappersformat som gäller. Jag har ganska specifika problem med e-böcker, som jag den senaste tiden försökt lösa och kommit en bit på väg, men som gör att det faktiskt fungerar bättre för mig att läsa böcker i pappersformat. Än så länge har jag lyckats bara läsa noveller i e-format men har tänkt mig att inom kort prova om det skulle fungera med en roman i full längd nu när jag ändå identifierat problemet.

Att förlag skickar ut rec.ex som e-böcker är ingenting jag hittills drabbats av speciellt mycket eftersom jag antingen automatiskt blivit erbjuden dessa i pappersformat eller fått välja i vilket format jag vill ha mina dem. Och de enstaka där jag endast blivit erbjuden rec.ex i e-format har jag faktiskt tackat nej till (förutom noveller) än så länge och det har inte varit ett problem för något förlag/författare utan i vissa fall när de kommit med nästa förfrågan så har det gällt böcker i pappersformat.
På ett sätt kan jag förstå förlagen  och författarna eftersom e-boken ändå är snabbare, smidigare och billigare att skicka ut. Men samtidigt är det ju så att recensionerna/omdömena bloggare skriver är otroligt billig reklam (att det är reklam kan man ju ändå inte blunda för) för dem - motsvarande reklam på andra sätt skulle kosta rejält med pengar - och då kan jag känna att de banne mig kan satsa den lilla extra summan som det kostar att skicka ut en fysisk bok för att få den "reklamen" som ett blogginlägg trots allt genererar.




torsdag 26 november 2015

Allt som glimmar

Titel: Allt som glimmar
Författare: Terese Marvelin
Format: Häftad
Antal sidor: 174
Förlag: Marvelin Förlag
Recensionsexemplar

"Cornelia har ett fint jobb med en skrytsam lön. Hon arbetar tätt ihop med sin bästa vän och hon är upp över öronen förälskad i Jonas. Hon ser fram emot att gifta sig med honom. Bröllopet ska dessutom, helt i enlighet med hennes önskemål, ske i Skottland. Allt känns verkligen perfekt.

Men ett slumpartat möte med den äventyrliga och fascinerande Alec förändrar allt. Cornelias trassliga bakgrund gör att hon identifierar sig med Alec och hans bohemiska livsstil men lögner föder lögner och situationen blir snabbt ohållbar.

Med det stundande bröllopet har hon inte mycket tid på sig att reda ut hur hon egentligen vill leva resten av sitt liv"

---------------------------

Jag fick en förfrågan från författaren ifall jag ville ha ett recensionsexemplar av hennes senaste bok som skulle komma ut i november.Trots att jag då ännu inte visste hur hög rec.ex-högen skulle se ut då så tackade jag ja. Inte nog med att rec.tiden var väldigt generöst tilltagen, men jag är väl medveten om att jag ofta behöver nånting lite mer lättsmält mellan andra böcker och Marvelins bok skulle vara feelgood. Perfekt! Och det visade sig att jag hade rätt, den här boken var verkligen välkommen när den damp ner i brevlådan.

Jag tycker om huvudpersonen Cornelia och förstår faktiskt att hon blir småförtjust i Alec - jag är själv smått svag för "bad boys" - speciellt som Jonas känns nästan för präktig, stabil och därmed lite tråkig. Jag tycker också att det är kul att huvuddelen av berättelsen utspelar sig i Skottland. Av någon anledning har jag alltid varit smått fascinerad av det landet och skulle mer än gärna åka dit.

Allt som glimmar är en trevlig, lättläst bok som är perfekt att läsa när man myser i soffan efter en hård arbetsdag.

Jag ser fram emot fler böcker av den här författaren.

Tack Terese Marvelin för rec.exet!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Terese Marvelins hemsida


Allt som glimmar finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad/E-bok
Bokus Häftad/E-bok
CDON E-bok



Mer i bokhyllan

Idag åkte vi in till "stan" för att storhandla och när vi gör det så åker vi runt och besöker flera olika butiker. Och det brukar alltid vara någon butik som har böcker till salu, vilket är livsfarligt egentligen för jag trillar ju dit direkt
Dagens fynd var ändå boken jag hittade i Erikshjälpens butik. Den har jag suktat efter ett bra tag  och det är alltid precis nu när julen börjar närma sig som jag kommer på att jag vill ha den. Och den här gången dök den upp, till rimligt pris, innan jag ens hade kommit ihåg att jag gärna vill ha den.


Tomtar av Wil Huygen & Rien Poortvliet

Och när vi sen tittade in på Lidl så hade de pocket till extrapris så i den hyllan måste man ju rota lite extra och där hittade jag


Förorternas Buddha av Hanif Kureish
Sirenerna i Bagdad av Yasmina Khadra






onsdag 25 november 2015

Döden som diktator

Titel: Döden som diktator
Författare: Mark Greaney
Format: Inbunden
Antal sidor: 630
Förlag: Bookmark förlag
Recensionsexemplar

"En före detta CIA-agent knivmördas i Vietnam och ett blodstänkt paket med falska pass leder spåren till den tjeckiska regeringen. Samtidigt börjar rykten florera om att Nordkorea upptäckt en gruvfyndighet som ger dem möjlighet att finansiera kärnvapen.

Under ledning av Jack Ryan Junior börjar den amerikanska underrättelsetjänsten Kollegiet samla information om vad som visar sig vara en världsomspännande terrorkonspiration.

Men den unge nordkoreanske diktatorn har ytterligare en plan som ska säkerställa att hans dröm om en kärnvapenmakt infrias - att döda president Jack Ryan"

-----------------------------
Döden som diktator är den första Jack Ryan-boken som skrivits och getts ut efter Clancys död. Jag har läst ett antal av Tom Clancys böcker och har självklart varit lite nyfiken på hur böckerna skulle utvecklas nu efter att Tom Clancy själv är borta (avled 2013) och Mark Greaney fått överta och fortsätta att skriva om Jack Ryan. Visserligen skrev Greaney några av böckerna tillsammans med Clancy, men varje författare har ju sitt eget sätt att skriva och det borde börja lysa igenom vid något tillfälle.  Och det är precis det som händer med den här boken tycker jag.

När Tom Clancy själv var med och skrev böckerna (han hade ju medförfattare i ett antal böcker) kunde böckerna ibland vara rätt så rejält tunglästa - det var mycket politik och långa utläggningar om internationell politik.  I Döden som diktator tycker jag att man märker redan efter 10-20 sidor att Greaney nu helt övergett Clancy-stilen och skriver nu på sitt eget sätt. Det är mer action och spänning och mindre politik. Självklart finns också politiken där men den har inte längre en lika framträdande roll som när Clancy själv var involverad i skrivandet av serien om Jack Ryan.

Det har också skett en generationsväxling - det är inte längre Jack Ryan själv som är huvudpersonen utan hans son, Jack Ryan Junior, har fått överta actionhjältens roll.

Tom Clancy sågs ofta som ett slags orakel när det gäller internationell politik och i sina böcker lyckades han ett antal gånger förutspå kommande händelser i världspolitiken. Det lär tyvärr inte Greaney klara av. Däremot tycker jag nog att han lyckats utomordentligt väl med att ta över Jack Ryan (både Senior och Junior) som huvudpersoner och få ihop en väldigt intressant och fartfylld spänningsroman. Jag tyckte faktiskt så bra om den här boken att jag blir nyfiken på de andra böcker som Mark Greaney skrivit.

Tack Bokmark förlag för rec.exet!

Mer info om Tom Clancy finns på hans officiella hemsida

Mer info om författaren finns på Mark Greaneys hemsida


Döden som diktator finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden/E-bok


tisdag 24 november 2015

Tematrio - Anna, Karin, Elisabeth

Den här veckan är Lyrans Tematrio flyttad till tisdagen. Eftersom Lyran haft namnsdag nyligen och ska ha en snart igen så är veckans tema baserat på hennes namn och hon uppmanar

Berätta om tre böcker/texter vars huvudpersoner eller författare heter Anna, Karin eller Elisabeth!

-----------------

Det fick bli en bok för varje namn och för de här böckerna är det författarens namn som stämmer in på temat. (OBS! Boktiteln är länkad antingen till recensionen eller till förlagets sida så där står mer info om boken)





Medan mörkret faller av Anna Lihammer












Än finns det hopp av Karin Wahlberg
(Den här finns i min bokhylla men eftersom jag ännu inte hunnit läsa den så är titeln länkad till förlagets sida)











En drottnings död av Elizabeth Massey






Top Ten Tuesday - Tacksamhet

Jag har hoppat över ett par tisdagar med  Top Ten Tuesday eftersom jag tyckte att temat inte riktigt passade mig. Men idag är det ett relativt lätt tema där t o m jag kan komma på i alla fall något att ha på min tio-i-topplista.

Temat idag är tacksamhet och man ska lista tio saker som man är tacksam för och det behöver inte ha med litteratur att göra.


Thanksgiving themed Freebie -- ten books I'm thankful for, authors I'm thankful for, Ten fictional families I'd like to celebrate Thanksgiving with, a personal non-bookish thankful list, etc. etc.  


---------------------------------

Min lista handlar om böcker och läsande...

Jag är tacksam för

1. Mina föräldrar ända från början såg till att jag fick en bra grund när det gäller böcker och läsning och att de alltid uppmuntrade mig på olika sätt att läsa.

2. Min lärare Li, som lärde mig att bortse från etiketterna fin-/fullitteratur. Hon lärde mig att även det som vissa inte tycker är tillräckligt fiint att läsa, har sin plats och sitt värde. Hon lärde mig också att försöka tänja gränserna, att försöka gå utanför min bekvämlighetszon och prova sådant som jag inte provat förut.

3.Min bror som läser mycket (i alla fall när han är på besök hos oss) och som alltid orkar prata med mig om böcker vi läst/läser

4. Min man som orkar med en fru som försvinner in i en annan värld så totalt att hon varken ser eller hör om så huset skulle rasa omkring henne. Och som orkar följa mig in i varje bokhandel vi råkar passera. Som inte protesterar när han får gå själv och plocka ihop allt det andra vi ska ha när livsmedelsbutiken ställt fram en stor låda med böcker för super-duper-extrapris, för han vet att jag inte är kontaktbar förräns jag grävt igenom den där lådan.

5. Alla förlag och författare som ger mig gratis böcker

6.  Bekanta och vänner som inte ens höjer ögonbrynen numera när jag, oavsett samtalsämne, ofta vid något tillfälle lyckas klämma in en hänvisning till någon bok. Och samma personer som inte klagar det minsta när de får med sig en bokkasse när de varit och hälsat på hos oss, för att de vet att jag behöver göra plats för fler böcker i bokhyllorna.

7. De personer som läser och kommenterar på även de inlägg på bloggen som jag själv tycker inte är så bra.

8. De loppisbesökare som köper böcker jag har till salu så jag får plats med nytt i bokhyllan.

9.  De säljare på loppisar som säljer bra böcker till rimliga (läs: billiga), bra böcker så jag inte får så jag inte behöver köpa böcker till fullpris och få dåligt samvete.

10. Författare som fortsätter att skriva böcker så att jag hela tiden har någonting nytt att läsa.


söndag 22 november 2015

Från ABBA till munkarna i Laos

Titel: Från ABBA till munkarna i Laos
Författare: Ewa Wigenheim
Format: Inbunden
Antal sidor: 254
Förlag: Bladh by Bladh
Recensionsexemplar

"Många har försökt. Men det var Ewa som lyckades övertala ABBA till att säga ja till ett museum till deras ära.

Några har kallat det en av pophistoriens största bedrifter. Detaljrikt och personligt får vi följa med under de tre år då hon och hennes man ägde och skapade konceptet ABBA the Museum. En omtumlande tid då prestation stod i fokus.

Men så förändras världen. På målsnöret får de sälja sitt livsverk. En depression och skilsmässa senare reser sig Ewa i en ny idé. Hon behöver hitta tillbaka till sig själv igen. Det blir en resa till Laos och ett arbete med buddhistiska munkar. Där får hon distans till västvärldens prestationskrav och lär sig vari livets äkta värde ligger."

-----------------------------

Det var först när jag blev tillfrågad om jag ville läsa den här boken som jag kom underfund med vilken effekt ordet ABBA har på mig. Förnuftet försökte påtala att jag hade en hel massa andra rec.ex som måste läsas och att jag faktiskt inte hade tid. ABBA vann och jag tackade ja till att få läsa boken och det har jag inte ångrat.

Jag behövde inte läsa speciellt långt innan jag satt och gapskrattade. Inte för att det hände någonting speciellt roligt just där utan för att jag kände igen människotypen så utomordentligt väl. I princip en typ A-personlighet  som lider av "duktig-flicka"-syndrom, det är ju jag det! Att läsa om en annan likadan person får mig faktiskt att ännu bättre förstå hur lätt det är att hamna i den sitsen. Det värsta är väl att det är ofta när man gör sånt som man älskar som man är benägen att köra slut på sig själv eftersom allt man gör är så otroligt givande och belöningen är de resultat man uppnår. Vad man samtidigt riskerar att förlora på vägen är ingenting man ens reflekterar över.

Det är intressant att läsa om själva grundidén med ABBA-muséet men ännu mer intressant är det att läsa om Ewa Wigenheims livsresa. Boken är lätt-och snabbläst och intressant och den manar till lite funderingar kring det här med prestation, prestationsångest och hur viktigt det är med balans i livet.

Från ABBA till munkarna i Laos är en sk digital pop-up-bok. Genom att ladda ner en app kan man få en digital författarpresentation samt se och höra en del material när man är inne i boken. Hur man gör finns det instruktioner till i boken. Självklart behöver man inte använda sig av den här möjligheten utan kan läsa boken som den är, men det kan ju vara roligt att också se ytterligare material.

Jag kan tänka mig att det här med digital pop-up är en lite rolig grej för många läsare. Tyvärr fungerade inte appen speciellt bra för varken vår surfplatta eller mobilen. Vi lyckades se och höra ett av inslagen, men sen ville inte appen vara med längre och då struntade jag faktiskt i resten av inslagen .Det räckte så bra med boken.
Tack Ewa Wigenheim för rec.exet!

Mer info om författaren finns på Ewa Wigenheims hemsida


Från ABBA till munkarna i Laos finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden/E-bok

Veckoplanering vecka 48

Planeringen för vecka 47 fungerade märkligt nog överraskande bra och hade vi inte gjort den där lilla åkturen till Gävle (som ju ändå tog en stor del av lördagen, dvs tid som jag kunde ha suttit och läst), så hade jag nog klarat planeringen i princip till 100%. Nu blev det bara nästan, men det är jag faktiskt väldigt nöjd med och tycker det ska bli oerhört spännande att se om jag lyckas planera lika bra för kommande vecka, eller rättare sagt om jag lyckas läsa lika mycket som jag gjorde vecka 47.

Böcker för vecka 48 blir alltså




Bli som folk av Stina Stoor
(Har jag redan börjat på och den är jag nog klar med i natt)











Allt som glimmar av Terese Marvelin









Hälsning från de döda av Stuart Marvelin











Och nu håller jag tummarna för att den här planeringen också håller eller kanske läsandet går t o m bättre än planerat så jag kan börja på




Käraste Herman: Rasbiologen Herman Lundborgs gåta av Maja Hagerman









Jag kan ju hoppas att allt går bra för äntligen börjar det kännas som att rec.ex-högen börjat minska lite...och det känns skönt!

Hur ser din läsning för vecka 48 ut?








En smakebit på søndag - Döden som diktator

Det känns som att veckorna bara flyger iväg - det var sommar alldeles nyligen och nu är vi snart inne i december. Och nu börjar det bli kallt ute också. Vi var ute på en shoppingtur på lördagen och det kändes ordentligt att vintern nu står för dörren.
Söndagen börjar med En smakebit på søndag som anordnas av Flukten fra virkeligheten. Det går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

-------------------



Min smakbit kommer från sid 293 i Döden som diktator av Mark Greaney (OBS! Titeln är länkad till förlagets sida där det finns mer info om boken)



"General Ri brukade inte detaljstyra sin organisation. För tillfället hade han mer än ett hundra olika operationer igång världen över och de leddes, mer eller mindre, av hans medarbetare. Det handlade om förfalskning av varor, knarksmuggling, vapenförsäljning till Syrien, Irak och Östafrika samt vapenköp från Iran och Pakistan. Och kidnappningar i Japan och Sydkorea. En av operationerna, med kodnamnet Brandyxa, syftade till att mörda USA:s president under hans nära förestående besök i Mexico City. Av säkerhetsskäl kunde Ri inte blanda sig i operation Brandyxa mer än han redan gjort; det gällde att till varje pris undvika att lämna spår som ledde tillbaka till Nordkorea."


lördag 21 november 2015

Idag

Idag ska vi iväg till Gävle på en liten shoppingrunda. Så läsa, skriva recensioner o dyl. får vänta till eftermiddagen/kvällen.


fredag 20 november 2015

Veckans sista paket

Jag har ju lovat mig själv att minska på mitt bokköpande och det har faktiskt fungerat över förväntan. Men min man får ju köpa så många böcker han vill för han köper ju inte böcker på samma sätt som jag.Att sen jag läser hans böcker också hör inte till saken, det han köper, köper han till sig själv.
Han läste första delen, Stormfågel,  i Conn Igguldens serie om Rosornas krig nyligen och ville sen ha nästa del direkt. Alltså beställde vi den och för att komma över gränsen för fri frakt så la jag till en målarbok. Och idag kom då paketet!


Rosornas krig, del 2 Solvarg, av Conn Iggulden
Day of the Dead Coloring Book av Marty Noble


Självklart kommer jag också att läsa Igguldens serie så småningom.

Helgläsning

Min man har blivit sjukskriven och är alltså hemma den här helgen, vilket betyder att vi nog kommer att göra en del sådant som vi annars inte hade hunnit med. Alltså lär jag få nalla tid från läsandet. Men det må vara hänt, det är ju faktiskt trevligt att också kunna umgås lite.

I vilket fall som helst så lär det ju ändå bli en del läst och då har jag tänkt mig följande




Döden som diktator av Mark Greaney
(är jag faktiskt nästan klar med!)









Och efter den här tredje tegelstenen måste jag ha nånting lite tunnare, annars storknar jag. Så det får bli




Allt som glimmar av Terese Marvelin











Bli som folk av Stina Stoor









Även om det antalsmässigt kanske ser mycket ut så tror jag ändå att jag lär hinna med dessa eftersom två av tre är rätt så tunna böcker och den enda tegelstenen redan är nästan färdigläst.

Vad ska du läsa i helgen?



















torsdag 19 november 2015

Uppföljning tegelstenar

I somras var jag väldigt sugen på att sätta tänderna i en tegelsten och hade då t o m några som jag valde mellan. Nu blev det inte så att jag hann läsa någon av de böckerna, men det har blivit tegelstenar lästa i alla fall. Och tyvärr har det blivit så att jag fått läsa tre tegelstenar nästan direkt efter varandra, så just nu är jag rätt så less på så tjocka böcker

De jag läst är




Jag är Pilgrimen av Terry Hayes
(792 sidor)











Gudar och monster av Laini Taylor
(586 sidor)









Och så håller jag just nu på och läser den tredje





Döden som diktator av Mark Geaney
(600 sidor)








Just nu känns det som att när jag väl är klar med den här så vill jag läsa lite tunnare böcker ett tag...i alla fall tills jag blir sugen på en tegelsten igen.

Vad tycker du om tegelstenar?








Tisdagsutmaning - En favorit bland landsbygdsskildringar

Den här gången glömde jag inte bort Kulturkollos Tisdagsutmaning, däremot var det tidsbrist som gjorde att jag inte hann med att delta förräns nu. Den här veckans tema hos Kulturkollo är Landsbygd, glesbygd, hembygd och i enlighet med det temat handlar tisdagsutmaningen också om landsbygd och hembygd. Uppmaningen lyder

Finns det en skildring av din egen hembygd som du gillar (eller inte)?
Vilken är din favorit bland landsbygdsskildringar? Vilken film, bok, tavla, tv-serie eller vad det nu kan vara har gett dig en ny, eller en fördjupad, känsla för landsbygden? Berätta gärna också hur och varför.

--------------------------------

Jag är egentligen en riktig stadsmänniska, född och uppvuxen i en liten (pytteliten, nästan bara en by, på den tiden) i Österbotten i Finland och flyttade sen därifrån till Stockholm, där jag bott fram till för 5 år sedan. Då minsann flyttade vi och i o m den flytten så hamnade vi mitt ute på "vischan". Nu bor vi alltså i en klunga med 4 hus omgivna av åkrar och bondgårdar och där bussen går i princip två gånger om dagen. Och märkligt nog trivs jag alldeles utmärkt.





Finns det en skildring av din egen hembygd som du gillar (eller inte)?

En skildring av min födelseort finns säkert i någon historiebok (tror t o m att jag läst om den någonstans för länge sedan) i o m att staden grundades av Pehr Brahe. Själva Österbotten finns nog säkert beskrivet i ett flertal böcker, tyvärr har inte jag läst någon sådan.
Min nuvarande hembygd har jag inte ens hört talas om att den skulle förekomma någonstans.

Vilken är din favorit bland landsbygdsskildringar? Vilken film, bok, tavla, tv-serie eller vad det nu kan vara har gett dig en ny, eller en fördjupad, känsla för landsbygden? Berätta gärna också hur och varför.

Någon ny, fördjupad, känsla för landsbygden har jag nog inte fått från några böcker el dyl. utan i sådana fall från det faktum att jag numera själv bor ute på "bonnlandet".
Men favoriten bland landsbygdsskildringar, både som bok och tv-serie, har nog alltid varit James Heriotts böcker om livet som distriktsveterinär i Yorkshire. Mycket av det som beskrivs där finns nog inte längre, utvecklingen har ju gått framåt. Så en nyare skildring är då t ex Ann Cleeves Shetlandsserie där jag fascineras av både naturen och hur människorna som bor därute har formats av sin omgivning.










onsdag 18 november 2015

Vinstpaket

Dagens paket innehöll mina vinstböcker från en utlottning hos Västmanländskan


Familjerna på Cavendon Hall av Barbara Taylor Bradford
Kvinnorna på Cavendon Hall av Barbara Taylor Bradford





Målarbok - Steampunk Designs

Titel: Steampunk Designs
Illustratör: Marty Noble
Förlag: Dover Publications
Antal sidor: 31 bilder
Tryck: Enkelsidigt












Jag är väldigt förtjust i Gail Carrigers steampunkserie om Alexia Tarabotti så när jag såg den här målarboken kändes det som att jag bara måste ha den.

Med 31 bilder är den här målarboken ganska lagom, tycker jag. När en hel bok går efter ett tema så vill man inte ha alltför många liknande bilder att färglägga, blir det för många så ledsnar man ganska fort. För mig hör ett visst färgtema ihop med steampunk och i längden kan det då bli lite tröttsamt att använda samma typ av färger på många bilder.


Teckningarna i boken är välgjorda och tydliga utan alltför mycket pyttesmå detaljer, så svårighetsgraden är inte speciellt hög och det gör att det verkligen är avslappnande att färglägga de här bilderna. 
Nånting annat som är bra är att det är enkelsidigt tryck, dvs det är bara bild på ena sidan av bladet. Så det går att använda i princip vilka pennor som helst (men använder man pennor som blöder igenom bör man ha ett papper under så man inte förstör nästa bild). Pappret är tyvärr så tunnt att färgen blöder igenom t o m när man använder fineliners
Sidorna är perforerade längst in så man kan riva ut sidan (antingen så att sidan är lättare att hantera vid färgläggning eller om man vill riva ut det färdiga arbetet efteråt och t ex sätta upp den på väggen).





Positivt:  Välgjorda, tydliga teckningar som är lätta att färglägga, enkelsidigt tryck, perforering så man kan riva ur sidan
Negativt: möjligtvis att det är så tunnt papper men i det här fallet är inte det egentligen ett problem i o m att det är enkelsidigt tryck i boken.

Steampunk Designs finns att köpa hos t ex