Sidor

måndag 29 februari 2016

Tematrio - Uppväxtskildringar

Ikväll har jag gjort en riktig dumhet, nämligen att ta mig en liten lur i soffan. Jag är nattmänniska och sitter uppe sent på nätterna även i vanliga fall, och att då ta sig en tupplur på kvällen är nog det värsta jag kan göra. Så inatt lär det inte bli mycket sömn. För att i alla fall få något gjort ikväll så är det dags att delta i Lyrans Tematrio. Eftersom hon just nu lyssnar på Ängeln på sjunde trappsteget  valde hon temat Uppväxtskildringar och uppmanar


Berätta om tre bra barndomsskildringar (de behöver inte vara eländiga)!

--------------------

Faktiskt så blev det här Tematriot lite lättare än vad jag från början trodde. När jag gick igenom mina lästa böcker dök det upp så många att det svåraste faktiskt är att välja bara tre. Men efter lite sållande så valde jag dessa (Titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken)




Blodsbröder av Ernst Haffner





















Glasslottet av Jeannette Walls
















Veckans bokbloggsfråga - vecka 9

Jag har suttit hela förmiddagen och bara druckit thé och läst, men nu börjar det bli dags att göra nånting annat också. Alltså tar jag itu med Veckans bokbloggsfråga som anordnas av Barnboksbloggen. Den här veckan vill hon veta

Vilken typ av blogginlägg tycker du är roligast att läsa hos de bokbloggar du följer (recensioner, svar på utmaningar, listor, fakta, boknyheter, personliga inlägg, temainlägg eller vad det nu kan vara)? Och vilken typ av blogginlägg tycker du själv är roligast att skriva? 

----------------

För mig är det nog inte specifika inlägg eller typ av inlägg som är roligast att läsa utan det är helheten som är det viktiga. Det ska helst finnas lite av varje: recensioner såklart men också sådant som visar lite om personen bakom bloggen.

Roligast att skriva är såklart recensionerna, i alla fall när det flyter på. Men när det tar emot av olika orsaker (t ex problem med formuleringar osv) så är det inte kul alls. Men jag tycker nog att det har varit roligt att skriva alla de inlägg som finns på min blogg.




söndag 28 februari 2016

Veckoplanering vecka 201609

Planeringen för vecka 8 visade sig fungera rätt så bra och det är jag glad för. Det visar på att jag börjar bli bättre på det här med att planera mitt läsande.
Vecka 9 lär bli knivigare, nu blir det mars och jag vet redan nu att mars är en månad då det är fruktansvärt svårt att planera ens för en vecka i taget. Men jag kan ju försöka i alla fall, om inte planeringen sedan fungerar så är det ju inte hela världen. Och så får det bli bara några böcker i planeringen så är den eventuellt hållbar.






Läsning till vecka 09 alltså





Blodbokens tid av Bodil Mårtensson












Arvet från Stonehenge av Sam Christer











Den tredje rösten av Cilla och Rolf Börjlind









Tveksamt om jag hinner ens de här men man kan ju hoppas i alla fall.

Vad hade du tänkt dig att läsa i veckan?












En smakebit på søndag - Fyrtio dagar utan skugga

Vi (min man och jag) bestämde oss för att lördagen fick bli en läsdag för oss. Han har en jättehög med böcker som han köpte på rean och som han var sugen på att sätta igång med och jag har ju alltid något att läsa, så på lördagen gjorde vi faktiskt ingenting annat än läste. Det betyder visserligen att sånt som vi vanligtvis gör på lördagen (städar osv) fick vänta till söndagen men det var det värt.

Jag har bara en liten bit kvar på en av böckerna jag läser och då kan jag ju inte gå och lägga mig innan jag läst ut den boken och då passar det bra att delta i En smakebit på søndag som anordnas av Flukten fra virkeligheten. En smakebit på søndag går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

Jag har alltid två böcker på gång samtidigt så den här gången tar jag min smakbit från boken som jag inte kommit så långt i. Min smakbit kommer från sidan 59 i Fyrtio dagar utan skugga av Olivier Truc (OBS! Titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)



"De hade blivit tvungna att kalla in ytterligare fyra patruller från Karsjok och Alta i Norge, från Enontekiö på finska sidan, och till och med från Kiruna. Klemet ledde arbetet. Nina var enda kvinnan. Det svaga ljuset vid horisonten gjorde att de kunde börja jobba under nästan drägliga förhållanden.
När de var tio hade poliserna lyckats samla ihop Mattis renar. Det tog dem hela dagen. Gudskelov var inte Mattis hjord så stor och den kuperade terrängen gav den begränsade möjligheter att sprida ut sig. I samråd med de renägande grannarna hade renarna sedan i småflockar vallats till inhägnaden som låg ca en mil sydost om gumpin."



lördag 27 februari 2016

De gömda rummen

Titel: De gömda rummen
Författare: Care Santos
Format: Inbunden
Antal sidor: 445
Förlag: Albert Bonniers förlag
Hyllvärmare
En världsomsegling på 366 dagar

"I nästan fyrtio år har porträttmålaren Amadeo Lax hus fått förfalla efter hans död. När renoveringen äntligen ska börja reser hans enda barnbarn, konstintendenten Violeta, från USA till Spanien. Hennes farfar målade en fresk av sin hustru sedan hon lämnat honom, och Violeta vill se porträttet på dess rätta plats på innergården innan det tas bort. Men när putslagret lyfts ner från väggen hittar man en låst och bortglömd dörr. Bakom den döljer sig hemligheter som varit döda och begravda i årtionden. Sakta vaknar husets andar till liv igen."

-----------------------

Den här boken köpte jag på bokrean 2015 men har inte hunnit läsa den förräns nu. När jag köpte boken hade jag aldrig hört det här författarnamnet tidigare, men det räckte faktiskt att hon är från Spanien eftersom jag har en speciell förkärlek för både spanska och latinamerikanska författare.

Berättelsen tar sin början när Violeta åker till Spanien och man hittar den bortglömda dörren. Boken följer sedan familjen Lax genom fyra generationer. Handlingen hoppar i tid mellan Violetas verklighet i nutid och släktens historia i fyra generationer, vilket emellanåt känns lite rörigt. I handlingen blandas fiktiva personer med verkliga och det är inte alltid så lätt att hålla reda på vilka som är de verkliga om man inte vet något om Spaniens historia. Det kan vara bra att börja med att läsa författarens kommentarer längst bak i boken så har man i alla fall en liten aning om hur saker och ting ligger till. Det finns också ett persongalleri som underlättar för läsaren att hålla koll på myllret av personer i boken.

Själva berättelsen om familjen Lax är intressant eftersom den också följer faktiska händelser i Spanien under tidsperioden. Och jag blir fascinerad av beskrivningarna av Barcelona och är nu ännu mer sugen på att åka dit än vad jag var innan.

Det jag inte är så förtjust i  är de ibland alltför detaljerade avsnitten där jag känner att alla dessa detaljer inte är nödvändiga för berättelsen. De gömda rummen finns faktiskt redan som tv-serie i Spanien så man kan ju hoppas att den köps in här också för jag tror att en tv-serie baserad på den här boken kan vara riktigt, riktigt bra.





De gömda rummen finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Pocket/E-bok



Helgläsning

Där ser man vad sömnbrist leder till, jag var så luddig i hjärnan att jag helt glömde bort att göra min helgplanering. Som tur är så är det ju inte precis livsviktigt att den kommer på fredagen, så det får bli nu på natten istället. Den här helgen har jag tänkt mig att läsa




I persikoträdets skugga av Joanne Harris
(har läst över halva så den ska bara avslutas)











Fyrtio dagar utan skugga av Olivier Truc
(den här har jag hållit på och läst i sängen och jag tror och hoppas på att hinna avsluta den under helgen)









I blodbokens tid av Bodil Mårtensson
(hoppas jag hinna börja på)








Och eftersom vi inte har nånting inplanerat och min man nog helst sysselsätter sig med sina reaböcker, så tror jag att det blir mycket lästid den här helgen.










fredag 26 februari 2016

Främlingsbarn

Titel: Främlingsbarn
Författare: Rachel Abbott
Format: Pocket
Antal sidor: 324
Förlag: Stimpla Publishing
Recensionsexemplar 

"När Emma Joseph träffade sin make David var han en man nedbruten av sorg. Hans första hustru Caroline dog direkt när hennes bil körde av vägen och deras sexåriga dotter Natasha försvann mystiskt från olycksplatsen.

Sex år senare tror Emma att de har lagt de smärtsamma åren bakom sig. Hon och David har byggt upp ett liv tillsammans och blivit föräldrar till en liten pojke. Men så kommer en främling in i deras liv och deras värld vänds åter upp och ned. Emma känner sig inte längre trygg. Vad hände egentligen med Davids familj? Och vad eller vem är det som utgör ett hot mot henne och hennes barn?

När en desperat Emma kontaktar sin gamla vän Tom Douglas på polisen för att få hjälp sätter hon allas liv på spel. Snart uppdagas ett nät av svek och lögner som chockar och skakar om dem alla i grunden."


------------------------------

Jag fastnade direkt när jag läste baksidestexten och ville läsa hela boken. Självklart hade ja redan då en mental bild, grundad på texten, om hur berättelsen skulle vara och en liten föraning om vem som skulle vara den skyldiga (ofta är det ju inte så svårt att gissa sig till den skyldiga bara man får klart för sig vad som hänt och vad bakgrunden är). Så jag hade rätt så många förutfattade funderingar kring boken innan jag ens började läsa den.

Jovisst, början följer mönstret och jag hinner precis slappna av när allt helt plötsligt ställs på ända och jag får se mina teorier och spekulationer flyga ut genom fönstret. Nu är det helt plötsligt andra förutsättningar som gäller och alltså en ny misstänkt. Och så här fortsätter det, varje gång jag lyckönskar mig för att kanske ha gissat vem som är den skyldiga så händer det något eller man får ytterligare information om bakgrunden vilket gör att gissningsleken får börjas om igen.
Det är många trådar att hålla reda på i Främlingsbarn men det blir aldrig rörigt utan det är väldigt enkelt att hålla isär saker och ting.

Av huvudpersonerna är det Emma jag fastnar mest för, hon känns som en varm och intelligent människa. Hennes man, David, ger jag däremot inte mycket för. Polisen Tom Douglas är en trevlig man men utmärker sig inte speciellt mycket.

Jag har alltid tyckt bäst om thrillers/deckare där jag inte direkt kan gissa mig till förövare osv och i den här boken är det lönlöst att ens försöka...nya förutsättningar dyker upp bakom varje hörn.Främlingsbarn är också så spännande att det är stört omöjligt att lägga ifrån sig boken, jag var helt enkelt tvungen att få veta hur det hela skulle sluta. Alltså var jag tvungen att läsa fram t o m sista bokstaven innan jag kunde somna

Slutet var inte heller riktigt vad jag hade väntat mig och jag hade faktiskt inte haft något emot  ett par hundra sidor till för att få veta vad som hände sen.

Främlingsbarn hamnar nu bland mina Årets favoriter  . Vill du läsa en riktigt spännande och oförutsägbar thriller, läs då Främlingbarn!



Tack till Stimpla Publishing för rec.exet!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Rachel Abbotts hemsida


Främlingsbarn finns att köpa hos t ex

Adlibris Pocket
Bokus Pocket
CDON Pocket





Bokbloggsjerka 26-29 februari

Idag känns det som att huvudet är fullt med ludd. Jag fastnade i en bok inatt (ovanligt?) och kunde inte sluta läsa utan att veta hur berättelsen slutade, så jag var faktiskt vaken till tidiga morgontimmarna. Allt hade väl varit bra om jag sen hade fått sova ut nu på morgonen men katterna tar ingen hänsyn till att man skulle behöva sova, utan de anser att man inte ska ligga och sova alltför länge. Själva går de minsann och lägger sig lite då och då under dagen.

Men trots luddet så ska jag såklart vara med på Annikas Bokbloggsjerka, det är ju fredag! Idag frågar hon

I går skrev jag liten om fanfiction i mitt inlägg om SoA och fanfic är något som Koko vill veta mer om: Vad anser du om fanfic överlag och har du några bra lästips inom den genren?

------------------------

I teorin har jag en aning om vad fanfic är, men var ändå tvungen att googla på betydelsen för att vara säker. Och jag har läst 50 nyanser-böckerna, som ju ska vara fanfic på Twilight. Men eftersom jag inte läst Twilight (och tänker inte göra det heller) så förblir begreppet lite luddigt för mig och när jag inte riktigt förstår genren så är jag inte heller intresserad av den. Om jag vid något tillfälle läst fanfic (förutom 50 nyanser) så har jag varit helt omedveten om det och har därför inga lästips heller...






torsdag 25 februari 2016

Fler reafynd

Jag vet faktiskt inte riktigt om det är positivt eller negativt men det känns som att min man på något sätt påverkats av mig och min inställning till böcker. Under tidigare års bokreor har han varit väldigt försiktig med att köpa böcker åt sig själv. I år har han däremot slagit sig lös helt och hållet och plockar på sig det han vill ha. Inte nog med det, han smiter in och plockar bland böckerna så fort han ser några. Idag skulle han iväg för att handla och när han ändå var till köpcentret så passade han på att gå in till Akademibokhandeln och kom alltså hem med en kasse böcker till. Visserligen fanns de här böckierna på vår önskelista men ändå blir jag förvånad över att han rakt av plockar hem det han vill ha. Men glad för att han äntligen tillåter sig att köpa böcker bara för honom, det är jag!

Dagens bokkasse innehöll


Unga kvinnor av Louisa May Alcott
Dagbok från östfronten av Hans Roth
Mannen utan öde av Imre Kertész
Lewismannen av Peter May
Med sina läppars svalka av Theodor Kallifatides
Soldaten i ledet av John Ellis
Pionjär och veteran, 50 år med Kina av Göran Leijonhufvud





Gatukatten Bob

Titel: Gatukatten Bob
Författare: James Bowen
Format: Inbunden
Antal sidor: 252
Förlag: Bokförlaget NoNa
Hyllvärmare

"När James Bowen hittade en skadad, röd gatukatt hopkrupen i huset där han nyss fått en träningslägenhet hade han ingen aning om hur stor betydelse katten skulle få i hans liv. James levde ur hand i mun på Londons gator och det sista han behövde var ett husdjur.

Ändå kunde James inte låta bli att hjälpa den slående intelligenta hankatten, som han snart döpte till Bob. Inom kort var de två oskiljaktiga och deras skiftande, lustiga och emellanåt farliga äventyr skulle komma att förändra deras liv och långsamt läka såren från det förflutna."

-----------------------
Den här boken har jag hört mycket om så när jag hittade den på förra årets bokrea (och den finns faktiskt med i år också i vissa affärer) så var jag ju tvungen att köpa den. Böcker om eller med djur brukar antingen vara småmysiga, lite feelgood, eller riktiga snyftare så man gråter ögonen ur sig. Men är man djurmänniska så går det inte att motstå den här typen av böcker. Och djurmänniska är nog det minsta man kan säga att jag är.

Vänskapen mellan Bob och James är väldigt gullig och varje kattägare känner nog igen det där med att det alltid är katten som väljer sin människa och inte tvärtom.

Gatukatten Bob är en lättläst, småmysig berättelse som är perfekt att läsa när man behöver nånting hjärtevärmande att läsa. Och snart ska jag också läsa nästa del, Mitt liv med Bob, det känns bra att just nu att läsa någonting positivt och mysigt emellanåt.




Gatukatten Bob finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Pocket/E-bok


onsdag 24 februari 2016

Bokreaköp

När vi åkte runt i morse så var det ju självklart att vi också köpte lite böcker, speciellt eftersom vi fick dem extra billigt (Köp 4, betala för 3 hos Akademibokhandeln, 25% extra rabatt hos ICA)

De här köpte vi hos Akademibokhandeln (min man fick kasta sig in och hämta det som jag absolut ville ha) och ICA. Vi blev faktiskt glatt överraskade på båda ställena när vi kom till kassan, de där extra rabatterna gjorde susen...
Av de här är de flesta åt mig och så finns där några böcker åt min man och några är gemensamma


Mirakelverkstaden av Valérie Tong Cuong
Och snön smälter på Hester Street av Daisy Waugh
Erik XIV: Prakt, drömmar, mörker av Herman Lindqvist
Dött vatten av Ann Cleeves
The Martian av Andy Weir
Himlakroppar av Eleanor Catton
Kättarnas tempel av Gabriella Håkansson
Men hur som helst... av John Cleese
Den tjeckiske tangodansörens otroliga liv av Jean-Michel Guenassia
Brasil: det bästa brasilianska köket av David Ponte, Lizzy Barber & Jamie Barber
Den rogivande målarboken: Färglägg som terapi
Art Therapy: När och fjärran 100 motiv 
Art Therapy: Nirvana 100 motiv



På eftermiddagen kom sen paketet från Adlibris och då fick min man de böcker han längtat efter. Så de flesta böckerna i den här högen är till min man och så finns där några åt mig.



En vacker dag lämnar jag honom av Maria Blomqvist
Ingen hjälte: Elitsoldat i U.S. Navy Seals av Mark Owen
Plundrarna: Hur nazisterna stal Europas konstskatter av Anders Rydell
Kvinna inför rätta av Louise Doughty
Än skyddar natten av Anna Lihammer
Operation Mincemeat av Ben MacIntyre
Haveriet av Ulf Eneroth
Ardennerna 1944: Hitlers sista offensiv av Anthony Beevor
Den sista kejsarinnan av Kina av Jung Chang
Ett stort lidande har kommit över oss av Dick Harrison
Karneval (målarbok) av Sarah Walsh

Nu på eftermiddagen ska då Tom ordna till sin bokhylla så att han får plats med sina böcker och jag får försöka ordna till resterande bokhyllor för att hitta plats åt resten.
Nästa besök på rean för vår del blir nog inte förräns på slutet  när rea-på-rean börjar med 50-75% på reapriset.

Har du hittat nånting på bokrean?



Bokreabesök

Idag startade alltså bokrean och eftersom min man var hemma så beslöt vi oss för att besöka rean redan första dagen. Och när vi nu ändå var så tidigt i farten så åkte vi runt lite till de affärer vi handlat hos under tidigare reor och i år finns det en hel del att säga om de flesta..








Akademibokhandeln Gränby Centrum, Uppsala

Den här bokhandeln är en sorglig plats även i vanliga fall men nu under rean är den helt omöjlig. Det är alltså trångt även i vanliga fall och det kan vara lite knivigt att ta sig fram i rullstol, men det går. Men nu under bokrean finns inte en möjlighet att någon rullstolsbunden kan ta sig fram i den butiken. Javisst, det störtar fram en vänlig dam som erbjuder hjälp med att gå och hämta det jag vill ha, men det är ju inte det som är poängen. När jag går på bokrean vill jag åka runt, titta på böckerna, läsa baksidestexter och kanske hitta något intressant som jag inte ens tänkt på när jag läste reakatalogen. En del av tjusningen med bokrea är ändå de där spontana fynden och impulsköpen. I år skulle jag försöka hålla igen på inköpen och det lär inte bli några större problem. Akademibokhandeln hjälper ju till genom att se till att jag inte ens kan ta mig in i butiken för att bli frestad!
Jag har förståelse för att det kan bli trångt när det är bokrea, men det här va bara löjligt, speciellt som det inte fanns speciellt många kunder i affären (det var mycket därför vi var där så tidigt)

ICA Maxi Stenhagen och Gnista

Förra året var ICA det absolut bästa stället att köpa reaböckerna hos. De hade ett bra sortiment, bra priser och i de två butiker (Stenhagen och Gnista) som vi besökte var det snyggt och prydligt på bokavdelningen.
Men ICA verkar ha missförstått det här med bokrea. Nej, det funkar inte riktigt att ha nästan samma sortiment som förra året. När det gäller de böckerna har jag antingen redan köpt boken förra året eller så ville jag inte ha den. Och ville jag inte ha den förra året så lär jag för fasiken inte vilja köpa den i år heller! Ett par nya titlar fanns det ju men ingenting jätteintressant. I reklamen skröt de med att de hade mer än 800 titlar i reautbudet, men det stod ingenstans att 750 av dem är från förra årets bokrea. Stor besvikelse!

CityGross, Gränby Köpstad

 Ännu en butik som verkar ha missförstått det här med bokrea. CityGross har haft en ständig bokrea den senaste månaden, dvs ett bord fyllt med böcker som ingen verkar vilja ha (har inte sett att högarna minskat något under den här månaden). Märkligt nog har inte den där REA"-skylten återspeglats på priserna speciellt mycket.... Nu hade man då lagt till ett par nya titlar t ex Millennium-boken och vips så är det bokrea igen! Man blir bara ledsen när man ser det reabordet.



Nästa vecka tänkte vi åka till den andra Akademibokhandelsaffären i centrala Uppsala så får vi se om situationen är bättre där eller om det är lika bedrövligt som i Gränby.




tisdag 23 februari 2016

Extra rabatter



Imorgon öppnar alltså bokrean och när jag idag kollade igenom de reklamblad/häften osv vi fått från olika håll om det så insåg jag att vi nog får ge oss ut tidigt imorgon bitti. På det sättet kan vi dra mest nytta av de extra rabatter vissa butiker erbjuder så blir våra bokinköp ännu lite billigare

Akademibokhandeln har ett 4 för 3-erbjudande som gäller kl 07.00 - 10.00 och det erbjudandet gäller alla reaböcker. Erbjudandet går ut på att köper man fyra böcker så får man den billigaste gratis.

ICA Maxi i Gnista (vår närmaste ICA Maxi-butik) ger 25% extra rabatt på reaböcker vid köp av minst 2 böcker (och minst två lär man ju hitta utan problem).ICA hade ju inte så många böcker på nätet i år men jag misstänker att det kommer att finnas betydligt fler i butik eftersom de gör reklam om att de har över 800 reatitlar.

Så imorgon är det upp-och-hoppa tidigt på morgonen så att reaböckerna blir ännu billigare. Faran är såklart att man köper fler än man hade tänkt sig från början.


Top Ten Tuesday - tänja på gränserna


En av de fasta inslagen på tisdagarna är Top Ten Tuesday som anordnas av The Broke and the Bookish. Det går ut på att göra en tio-i-topplista efter ett givet tema. Idag handlar det om böcker man läst som inte tillhör ens vanliga typ av bok alt böckersom är utanför ens bekvämlighetszon

Ten Book I Enjoyed Recently (last yearish) That Weren't My Typical Genre/Type of Book (or that was out of your comfort zone)

---------------------


Min lista innehåller inte speciellt många böcker. Jag försöker ju helt medvetet tänja gränserna för mitt eget läsande så jag läser böcker ur de flesta genréer och ingen blir gladare än jag om jag hittar något jag ännu inte provat på. Det enda jag egentligen inte riktigt klarar av är sci-fi så det undviker jag aktivt. Nu gillade jag inte direkt alla de här böckerna, men jag läste igenom dem i alla fall...

1. Incidenten i Böhmen av Thomas Årnfelt
2. Port Michéle av Johan Frick
3. De användbara av Mattias Hagberg
4. Hennes ögon blå av Lisa Hågensen

Ja, fler än fyra blev det inte för resten av förra årets läsning kändes inte som nånting som faller utanför min bekvämlighetszon















Veckans bokbloggsfråga - vecka 8

Jag har sovit relativt bra inatt, men eftersom jag definitivt inte är en morgonmänniska så tar det tid för mig att vakna helt och fullt, det krävs massor av thé, lite läsning och kanske något lite till för att få fart på mig. Så för att komma igång lite tänkte jag delta i Veckans bokbloggsfråga som anordnas av Barnboksbloggen. Veckans fråga är

Betygssätter du de böcker du läser och skriver om på din blogg? Hur fungerar ditt betygssystem i så fall? 
-------------------



Nej, jag betygsätter inte böckerna jag läser, jag tycker inte att det går att bedöma böcker på det sättet. En betygsättning kräver i mina ögon också att jag jämför böckerna med varandra och att jämföra t ex en fackbok med en deckare fungerar inte riktigt.

Jag tycker inte heller att sifferbedömning egentligen säger speciellt mycket. Istället ger jag ett omdöme, berättar vad jag tycker om och/eller vad jag inte tycker om, mina egna reaktioner på boken, vad boken väcker för tankar hos mig osv osv. Det tycker jag säger så mycket mer än en siffer-/symbolbedömning.



måndag 22 februari 2016

Tematrio - Äntligen lästa (eller i alla fall köpta) böcker

Precis som hos de flesta bokbloggare blir en del böcker stående länge i bokhyllan och det har Lyran tagit fasta på när hon bestämt tema för veckans Tematrio. Hon uppmanar

Berätta om tre böcker ni äntligen sett till att läsa eller om tre böcker ni borde läsa snart!

---------------------------

Jag har faktiskt lyckats ganska bra med att läsa hyllvärmare under 2015 och under de två första månaderna av 2016. Och var och en av dessa har varit en bok som jag borde ha sett till att läsa redan tidigare. Med skammens rodnad på mina kinder måste jag medge att det fortfarande finns alldeles för många olästa böcker som jag borde ta itu med i hyllorna. Så jag tror jag gör dubbeltrio..

Tre böcker jag äntligen sett till att läsa (OBS Titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken)






Mördaren i Marais av Claude Izner













Det eviga folket är inte rädda av Shani Boianjiu













En av oss av Åsne Seierstad








Tre böcker jag borde läsa snart (OBS! Titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)






Aldermans arvinge av Gabriella Håkansson











Buddenbrooks av Thomas Mann











Åren i Paris av Paula McLain











Konstutställning i Eskilstuna




Kika in och titta på Merlins fantastiska skulpturer på konstutställningen på Galleri Gamla Stan i Eskilstuna!





söndag 21 februari 2016

Veckoplanering vecka 201608

Planeringen för förra veckan fungerade faktiskt rätt så bra, förutom att De gömda rummen tog längre tid att läsa än vad jag hade trott. Istället flöt läsandet under slutet av veckan riktigt bra. Nu gäller det då att planera för kommande vecka och den här gången tänker jag inte lägga in speciellt många böcker på listan. Bokrean startar ju den här veckan och jag vet att när jag väl kommer hem med nya böcker så finns att alltid minst en som jag absolut vill börja läsa direkt.



Så planeringen för vecka 08 innefattar bara






I persikoträdets skugga av Joanne Harris
(Har redan börjat läsa den och den är lättläst så det lär gå ganska snabbt att bli klar med den)










Främlingsbarn av Rachel Abbott











Blodbokens tid av Bodil Mårtensson

















lördag 20 februari 2016

En smakebit på søndag - I persikoträdets skugga

Lördagen gick åt till matlagning,och den här gången var det min mans tur att kocka och då blev det ostfyllda järpar, spansk stek och färdigstekt köttfärs (till t ex köttfärssås) in i frysen. Det är så bekvämt att sen bara ta fram och värma när man inte har ork,  eller lust att ställa sig framför spisen och laga middag. Söndagen börjar med En smakebit på søndag som anordnas av Flukten fra virkeligheten. Det går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!


Jag har precis börjat på en bok så min smakbit kommer från sidan 18 i I persikoträdets skugga av Joanne Harris (OBS! Titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)





"Jag stirrade länge på sidan och hörde ekot av hennes röst. Jag hade hört den så många gånger i mina drömmar, balanserat på sömnens rand med hennes torra gamla skratt i mina öron och hennes doft - lavendel, choklad, gamla böcker - som förgyllde luften med sin närvaro. Det sägs att ingen människa är död så länge någon kommer ihåg henne. Kanske är det därför Armande finns kvar så tydligt i mitt sinne - hennes björnbärssvarta ögon, hennes fräckhet, de scharlakansröda underkjolarna hon bar under sina svarta sorgkläder. Det var därför jag inte kunde stå emot henne trots att jag ville, trots att jag lovat mig själv att aldrig återvända till Lansquenet, den plats vi älskat mest av alla, den plats där vi nästan lyckats stanna kvar men som vinden drivit oss bort ifrån, lämnande halva våra jag kvar."





Examensfesten

Titel: Examensfesten
Författare: Faye Kellerman
Serie: Peter Decker & Rina Lazarus
Format: Pocket
Antal sidor: 495
Förlag: Bonnier Pocket
Hyllvärmare


"Terry McLaughlin är sjutton år och går sista året på high school i södra Kalifornien. För att få ihop pengar ger hon ptrivatlektioner till andra elever som inte är lika duktiga. En dag kommer Chris Whitman, en av skolans rikaste och populäraste elever, och ber om hennes hjälp. Han är begåvad, charmig, framgångsrik och ändå finns det något oåtkomligt över honom.
Ingen vet egentligen vem han är.
Examen närmar sig, den stora festen närmar sig, men det är något som inte stämmer.
Kriminalaren Peter Decker får snart mycket att göra."

-------------------------
När mangår på loppis och/eller second-hand så bläddrar man i böcker, läser baksidestexter osv för att hitta det som passar en. Men står antingen Faye eller Jonathan Kellerman som författare så köper jag boken direkt.
Jag läste nyligen en nyutgiven del, I blindo, i den här serien och trots att det var ett bra tag sedan jag läst om Peter Decker så var det inga problem med att komma in i berättelsen och komma ihåg hur huvudpersonerna är.

Examensfesten är från 1998, dvs ganska mycket äldre än I blindo men huvudpersonerna är samma trevliga par.Den här boken skiljer sig en del från många av de andra Kellerman-böckerna jag läst. Här är det människorna som står i centrum och mycket handlar om den mystiska Chris och den blyga Terry och det som händer dem emellan. Jag har alltis varit lite svag för "bad boys" och tycker ganska bra om Chris, men ju längre jag läser desto mer pendlar jag mellan att tycka om honom och tycka att det nog döljer sig något otäckt bakom fasaden.

Tempot är långsammare än vad jag är van vid när det gäller en Kellermanbok, men intrigen är, som alltid, bra. Eftersom berättelsen den här gången handlar mer om människorna än brottet så är det inte heller lika lätt att gissa sig till vem som är förövaren. Det dyker upp oväntade vändningar och slutet var inte precis vad jag hade väntat mig.

Jag har hittills aldrig blivit besviken på någon bok av Faye eller Jonathan Kellerman och det blev jag inte nu heller. Nu gäller det bara att skaffa några till för jag blev nu riktigt sugen på att läsa fler.

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Faye Kellermans hemsida

Min recension av I blindo

Examensfesten finns att köpa hos t ex

Bokbörsen







  



fredag 19 februari 2016

Helgläsning

Vi har inga större planer för den här helgen så jag hoppas att jag kommer att få ordentligt med lästid. Idag kom min man hem med 1 kg köttfärs för halva priset så på lördagen ska vi laga färdiga middagar att ha i frysen. Det är ju så bekvämt att bara ta fram och värma när man inte känner för att laga nånting från grunden. Men än så länge har vi ingenting alls inplanerat för söndagen och om ingenting dyker upp så får söndagen bli en läsdag.

Läsandet den här veckan har gått bra så under helgen har jag tänkt mig att ta itu med




Gatukatten Bob av James Bowen













I persikoträdets skugga av Joanne Harris









Vad ska du läsa i helgen?


Mer läsbart

Idag fanns det ett sött, litet  och trevligt paket i brevlådan. Min man trodde nästan inte att paketet skulle innehålla en bok, men det gjorde det, nämligen


Främlingsbarn av Rachel Abbott



Bokbloggsjerka 19-22 februari

Jag steg upp relativt tidigt idag, speciellt med tanke på att jag var uppe till ca 03.30 inatt (är man nattmänniska så är man!). Nu har sen morgonen gått åt till att avvärja katastrofer, eller man kanske ska säga "kattastrofer" för lillkillen (1 år gammal, 6 kg) fick spunk och härjade vilt hela morgonen - prylar på bord och spiskransen bara flög när han susade omkring. Så jag har ännu inte ens hunnit få mitt morgonte eftersom tiden gått åt till att rädda vad som räddas kan. Och innan jag sätter igång med att läsa och suga i mig thé så tänkte jag ta itu med Annikas Bokbloggsjerka. Frågan denna vecka lyder

Carola har skickat in följande fråga via mail: hur interagerar du med dina läsare, lockar till dig nya läsare och får de befintliga läsarna att fortsätta läsa bloggen. Hon vill även veta vad det är som driver dig till att blogga och hur mycket du tänker på dina läsare när du bloggar.

---------------------

Jag började blogga eftersom jag är helt enkelt urdålig på att hålla reda på vad jag läser. Försökte med att skriva upp i ett häfte och det tog väl nästan en vecka innan jag hade bort hela häftet. Provade också att göra samma i datorn och det funkade inte heller, på något sätt fanns inte intresset där. Så egentligen började jag blogga för att hålla en typ av bokdagbok för mig själv. Att det sen dök upp andra som ville läsa det jag skrivit var grädde på moset så att säga.

Det som driver mig är att bloggen är det perfekta sättet för mig att hålla reda på det jag läser och så tycker jag att det är så kul att blogga. Och så är det också att jag under en period hade väldigt svårt att formulera mig i skrift och då tänkte jag att bloggandet kunde bli en bra träning och det har det verkligen varit, det blir lättare och lättare för mig att formulera mig och få ner tankarna i skrift.

Interagerandet är att jag svarar på kommentarer och mail från läsare. Tyvärr måste jag medge att jag är urusel på att svara på kommentarer men det har jag lovat mig själv att bli bättre på under det här året. Men 2016 har inte börjat bra i det avseendet så jag måste ta mig i kragen. Mail svarar jag på i möjligaste mån men det blir perioder även där som det är svårt att hinna med.
Besöka andra bloggar och kommentera har jag blivit bättre på men även där förekommer svackor.

Jag tror inte att jag medvetet egentligen försöker locka till mig nya läsare eller försöker få befintliga att stanna. För mig är det viktigt att bloggen är personlig och att personen som bloggar lyser igenom det som finns på bloggen för jag tror att den som börjar följa en blogg gör det för att bloggarens boksmak sammanfaller med ens egen och/eller för att bloggens innehåll är intressant. Jag tror också att det är viktigt där att det dyker upp nya inlägg ganska ofta, dvs att det händer något på bloggen.

Så, nu har jag svamlat ihop ett "litet" svar på frågan fast egentligen har jag nog ingen jäkla aning om varför någon skulle vilja läsa just mina blogginlägg, men jag är otroligt glad för att det faktiskt finns folk som gör det. Att veta att det finns folk som är intresserade och läser mina inlägg är en drivkraft i sig.

 




torsdag 18 februari 2016

Veckans utmaning: Vem är din favoritgubbe?



I Veckans utmaning hos Kulturkollo efterfrågas gubbar och specifikt en favoritgubbe. Nu finns det en del favoritgubbar jag skulle kunna välja

Min morfar (har tyvärr ingen bild tillgänglig just nu.: En lite främmande fågel där vi bodde i o m att han var riktigt svartmuskig med svart hår, och svarta ögon som såg rakt igenom en. På kvällarna satt han i gungstolen, rökte pipa och berättade roliga historier för oss barnbarn.

Bosse, en mässarrangör, som jag träffade årligen på den tiden jag åkte runt på olika djurmässor. En gubbe med stor mage som  guppade när han skrattade. Och skratta gjorde han ofta. Han hittade på hyss som inte var av denna världen och hans mässor var faktiskt de roligaste för utställarna just pga honom

Visst är ovanstående gubbar något av favoriter men det finns en (eller egentligen två som hänger ihop) som är lite speciell för mig




Butlern Stevens i Kazuo Ishiguros Återstoden av dagen. Han blev gubbe redan i unga år, fast i sitt tänkesätt och sina vanor















Och så är det såklart skådespelaren som gestaltade inte bara Stevens utan har också gestaltat andra oförglömliga karaktärer, nämligen Sir Anthony Hopkins



Anthony Hopkins som Stevens, stelryggad och fast i sina vanor




Anthony Hopkins som Alejandro de la Vega, den gamla Zorro







onsdag 17 februari 2016

Löftet

Titel: Löftet
Författare: Audrey Magee
Format: Inbunden
Antal sidor: 381
Förlag: Lind & Co
Rec.ex
En världsomsegling på 366 dagar

"I desperat behov av permission från skyttegravarna ingår den tyske soldaten Peter Faber äktenskap med en kvinna han aldrig träffat. Hon i sin tur lovas änkepension om han dör.

Under tio dagar firar de smekmånad i Berlin, och överraskas av den passion som uppstår dem emellan. När de skiljs åt är det med en gemensam dröm om framtiden och ett löfte att vänta på varandra. Men väntan blir lång och kriget sätter fasansfulla spår."

-----------------------------


Löftet är Audrey Magees debutbok om ett par vanliga tyskar,  Peter och Katharina, och deras liv under andra världskriget.

Jag har läst ganska många böcker om andra världskriget i o m att både min far och min man har varit /är intresserade av det och det därför alltid funnits den typen av böcker i min närhet. De flesta av dessa böcker berättar såklart om Förintelsen, soldaterna och själva kriget, men hur det var för den "vanliga "tysken finns det rätt så lite beskrivningar av i de böckerna och därmed är det sällan man tänker på att inte heller den tyska civilbefolkningen hade det lätt. Eller att även de tyska soldaterna led i sina skyttegravar.

En sak som jag direkt reagerade för var hur lätt det var för Katarina och hennes familj att blunda för det som judarna utsattes för när de fick en fin lägenhet där allt, från sängkläder till husgeråd (och även kläder) ingick. Ingen av dem brydde sig egentligen om vad som hänt ägarna till lägenheten och alla dessa saker. Men man undrar ju hur mycket man själv skulle blunda för om man hamnade i samma situation.

Att tillvaron för de tyska soldaterna vid den ryska fronten var ganska hemska och att de till stor del blev svikna av sina ledare var jag medveten om, men såhär i romanform kommer den verkligheten också närmare.

Löftet är en enkel och rak berättelse om vanliga tyskar under andra världskriget och det är nog till stor del just den enkla och raka stilen som gör att jag blir berörd av det jag läser och stannar upp emellanåt bara för att fundera på det som händer i boken. Jag blir väldigt imponerad av en så här stark debut och ser verkligen fram emot nästa bok av den här författaren.

Tack Lind & Co för rec.exet!

Mer om författaren och hennes bok finns på Audrey Magees hemsida




Löftet finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden/E-bok


Förhandsbeställning

Det blev en förbeställning i alla fall. När jag gick igenom reautbudet var det inte så jättemycket hos näthandlarna som lockade mig, men min man hittade en hel del som han ville ha. Och när han nu för en gångs skull hittar en massa som han vill ha så tyckte vi att det var lika bra att göra en förbeställning. Sen fanns det två böcker som vi båda ville ha så då tog vi dem också. Och sen kunde jag ju ändå inte låta bli utan beställde också ett par av böckerna hos Adlibris som jag ville ha. Resten får vänta tills det blir rea på rean.

Det vi förbokade var

En vacker dag lämnar jag honom av Maria Blomqvist
Haveriet: flygvapnet och kalla krigets offer av Ulf Eneroth
Plundrarna: hur nazisterna stal Europas konstskatter av Anders Rydell
Operation Mincemeat- Hur en död man ochh en bisarr plan lurade nazisterna av Ben MacIntyre
Ingen hjälte: elitsoldat i U.S. Navy Seals av Mark Owen
Än skyddar natten av Anna Lihammer
Ardennerna 1944: Hitlers sista offensiv av Anthony Beever
Karneval - du bestämmer färgerna: 30 original illustrationer att färglägga, rama in och hänga upp av Sarah Walsh
Kvinna inför rätta av Louise Doughty
Den sista kejsarinnan av Kina av Jung Chang
Ett stort lidande har kommit över oss: historien om det trettioåriga kriget av Dick Harrison

Det blev fler böcker än vad jag skulle ha trott  men å andra sidan så är det inte jag som utan min man som ska ha de flesta av de här böckerna. Inte så svårt att gissa sig till vilka böcker det var som han ville ha, eller hur? Men några av min mans böcker lär nog även jag läsa. Och för mig är det nu bara att vänta tills rean börjar för jag hittade mycket mer i Akademibokhandelns reakatalog...


Bloggfri dag

Igår kände jag att jag bara inte orkade skriva nånting. Och när jag såg att tisdagens utmaningar på nätet inte riktigt var sådana som intresserade mig så bestämde jag mig för att ta en bloggfri dag och strunta i allt jag hade planerat och tänkt att göra. Och jag kom underfund med att det här måste jag nog göra om med jämna mellanrum. Det var faktiskt riktigt skönt att inte skriva nånting utan bara läsa, måla och pyssla i hemmet...