Sidor

tisdag 31 januari 2017

Nytt i läsahögen 2017-01-31

Alltid lika trevligt med ett bokbrev i brevlådan. Speciellt när det innehåller


Dolda tillgångar av Margot Lee Shetterly





Denzel av Christina Herrström

Titel: Denzel
Författare: Christina Herrström
Format: Inbunden
Antal sidor: 341
Förlag: Bokförlaget Atlas
Recensionsexemplar

"Ett augustiregn får Stockholms gator att svämma över och Alvilde bestämmer sig för att åter börja tro på kärleken. Hon som hade slagit sig fri. Som var självständig, med ett kreativt jobb och underbara älskare. Ändå vill en förbannad gnista inom henne ta eld igen. Trots att hon vet hur ont kärlek gör.

I en annan del av staden vaknar Ángel genomsvettig. Efter sex år i Sverige är han fortfarande arbetslös. Tack vare sitt leende får han tillbringa många nätter i främmande kvinnors sängar. Men de frågar aldrig varför han har mardrömmar, och han vill ändå inte berätta.

Två människor, utan mer gemensamt än att de båda nästan har gått under av förtvivlan, möts av en lika vardaglig som mirakulös slump."

----------------------------------
Jag läste en bok av den här författaren,  Den hungriga prinsessan, för ett bra tag sedan innan jag började blogga så jag blev nyfiken på den här boken. Tyvärr fungerade inte den boken för mig men jag ger aldrig upp en författare enbart på grundval av en enda bok och nu hade jag chansen att prova på nytt..

Det var lite segt att komma igång med boken, huvudpersonen Alvilde är inte riktigt min typ av person.Nånting annat som blev tydligt ganska tidigt i boken är att det för mig fanns en motsättning i hur jag uppfattade Alvilde som person och hur hon sedan agerade. I mina ögon gick det helt enkelt inte ihop. Känslan blev ofta "Nej, nej, så skulle hon aldrig göra". En del av det hon gör är sådant som jag i vanliga fall hade tyckt var positivt, men när det gäller Alvilde blev det bara fel. Samma känsla blev det också när det gäller Ángel, personen gick inte ihop med agerandet.
Det som är positivt med det som jag hakar upp mig på är att författaren ju lyckats skapa karaktärer som man reagerar på och som man funderar över.

Tyvärr passar inte den här boken för mig mest för att jag hakar upp mig och irriteras över huvudpersonerna. Jag tror att den fungerar bättre för någon som inte fastnar lika mycket i sin egen uppfattning av hur karaktärerna borde agera.

Tack Bokförlaget Atlas för rec.exet!

Mer om författaren och hennes böcker finns att läsa på Christina Herrströms blogg

Denzel finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


måndag 30 januari 2017

Tematrio - Barn- och ungdomsböcker

Istället för att sitta och läsa och skriva recensioner har jag jagat hela dagen efter en lämplig jurist med fastighetsrätt som specialitet, det här med att köpa tomtmark är inte så enkelt som det låter. Och efter att ha tagit min sedvanliga vilopaus på kvällen är jag uppe och det är dags för Lyrans Tematrio. Den här gången handlar det om barn- och ungdomsböcker och Lyran uppmanar

Berätta om tre riktigt bra böcker för barn i olika åldrar!

------------

Jag har aldrig läst speciellt mycket barn- och ungdomsböcker, faktiskt inte ens när jag själv var barn/ungdom, förutom när jag var väldigt liten så det här var en jättesvår fråga för mig. Jag får helt enkelt försöka få ihop en blandning av sånt jag läst de senaste åren och en bonusbok som jag minns från min egen barndom.




1. En väktares bekännelser av Elin Säfström (titeln är länkad till recensionen)
Målgruppen är, enligt nätbokhandeln, 12-15 år













2. Tvillingarna Thorntwaites testamente av Gareth P Jones (titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken)
Målgrupp 9-12 år enligt nätbokhandeln.













Artemis Fowl av Eoin Colfer
Målgrupp 12-15 år enligt nätbokhandeln.









Och så får det bli en liten bonus bok också

Jag tror säkert alla känner till Disneys Pongo och de 101 dalmatinerna, men hur många vet att den inte bara är en Disneyfilm utan baserades på en bok, De hundra och en hundarna: historien om de många dalmatinerna av Dodie Smith. Och att det fanns en fristående fortsättning, The Starlight Barking,  till den första boken om dalmatinerna. På finska hette den fortsättningen Stjärnskall (egen översättning) och den titeln tycker jag är så fin. Jag tror Disney i den första tecknade filmen om dalmatinerna hade slagit ihop de båda böckerna, vilket är synd eftersom Stjärnskall definitivt förtjänade att stå på egna fötter. Jag älskade Stjärnskall! Jag brukade läsa högt ur den åt min lillasyster (15 år yngre än jag) och hon tyckte också väldigt mycket om den.



söndag 29 januari 2017

Veckoplanering vecka 5

Det har varit en skön helg, men imorgon är det dags att gå till jobbet igen, i alla fall för de flesta. För mig blir det ingen större skillnad i och med att jag är "ledig" hela tiden och jobbar inte längre. Så den enda skillnaden är att maken inte är hemma på dagarna, han åker till jobbet. Jag kan faktiskt ibland sakna den där känslan av skillnad mellan helg och vardag, helgerna blev då lite speciella. Men jag är nog ganska nöjd ändå, nu är hela veckorna speciella.



Och på tal om veckor så är det dags att planera för läsandet under kommande vecka.

Det jag tänkt läsa under vecka 5 är







Parfymsamlaren av Kathleen Tessaro
(har jag redan börjat på)











När revolutionen kom till Vårby Gård av Björn Öijer








Mer än de här två vågar jag inte planera för eftersom bok nr 2 är en riktig tegelsten så den lär ta lite tid att läsa och sen vet man ju inte heller vad annat som kan hända under veckan.


Vad har du tänkt dig att läsa i veckan?






Skuggorna vänder tillbaka av Olivier Truc

Titel: Skuggorna vänder tillbaka
Serie: Klemet och Nina, del 2
Författare: Olivier Truc
Format: Pocket
Antal sidor: 447
Förlag: Pocketförlaget


"Det är vår i norr och ljust dygnet runt. Klemet Nango har återigen blivit en människa med en skugga.
I Hammerfest vid Barents hav jobbar man för att bli det arktiska svaret på Dubai. Men de samiska renägarna och deras traditionella livsstil står i vägen.
Vid Vargsundet sker plötsligt ett antal tragedier efter varandra. En renflocks simtur över sundet kostar en renuppfödare livet. Kort därefter hittas en politiker död i närheten av en helig klippa. Fler misstänkta dödsfall följer och konflikterna mellan renägarna och stadens övriga befolkning eskalerar.
Klemet Nango och Nina Hansen från Renpolisen ansvarar för utredningen. Långsamt växer en historia om ära och hämnd fram."

---------------------------

Jag blev både fascinerad och imponerad av den första delen, Fyrtio dagar utan skugga, och kände att jag måste fortsätta att följa serien. Det tog visserligen lite tid innan jag skaffade del två, men köpa den, det skulle jag.

Den här gången är handlingen förlagd till Hammerfest i den norska delen av polcirkeln och Sápmi (området som omfattar landområden i fyra länder och där samerna bor). Och eftersom det handlar om "den norska oljan" tycker jag det är lite extra intressant eftersom jag inte vet så mycket om hur det hela började

Jag gillar ju Klemet Nango bäst även om Nina är helt OK också. I den här boken får  Nina stå i rampljuset  och Klemet finns lite mer i bakgrunden och det fungerar bättre än vad jag hade förväntat mig.

Jag är fortfarande enormt imponerad över den bakgrundsresearch som författaren måste ha gjort när det gäller samer och den samiska kulturen överhuvudtaget. Det är inte utan att man blir sugen på att läsa och lära sig mer om det.

Själva berättelsen är intressant men mest för den inblick man får i samekulturen, varken brottet eller uppklarnandet är inte sådär hårresande spännande precis. Men för min del gör det ingenting, det finns så mycket annat i boken som jag tycker är intressant att jag definitivt vill fortsätta läsa om Klemet och Nina.

Min recension av del 1

Fyrtio dagar utan skugga



Skuggorna vänder tillbaka finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Pocket/E-bok


En smakebit på søndag - Parfymsamlaren

Den här helgen har hittills varit riktigt bra. Jag har inte läst så mycket som jag hade tänkt, däremot har jag pysslat med en hel del annat och så har jag sovit. I vanliga fall sover jag ju inte speciellt mycket, bara ungefär 3-5 timmar per natt, men ibland så kommer det dagar då jag sover mer och det är skönt. Lördagen var en sådan dag. Först sov jag uppemot 6 timmar på natten och sen på kvällen somnade jag i soffan och sov ett par timmar till. Enda problemet är att jag såklart är hur pigg som helst nu på natten och lär få svårt att somna när det väl är dags att göra det.. Men för mig är det ju egentligen inte ett problem, jag ska ju inte upp för att jobba utan kan ligga kvar i sängen så länge jag vill.På söndagen tänkte jag försöka komma i gång med läsningen igen.Men först är det dags för En smakebit på søndag som anordnas av Flukten fra virkeligheten.
En smakebit på søndag går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser. Det finns bara en regel = no spoilers!

---------------------

Min smakbit kommer från sidan 9 i Parfymsamlaren av Kathleen Tessaro (titeln är länkad till Bokus sida och där finns mer info om boken)



"Hon skulle ta på sig sin bästa marinblå dräkt och sitta i främsta raden med de rättrogna. Tillsammans skulle de höra den unge prästen, fader Paul, kämpa för att göra den heliga skriften förståelig och använda hela sin begåvning för att tillämpa den på nutiden. Det lyckades inte alltid. Han kunde inte rättfärdiga inkonsekvenserna, hade ännu inte förstått att det var just dessa som var själva mysteriet. Men hans skickliga tankesprång tilltalade henne nästan lika mycket som de tilltalade honom själv. Ofta tvingades han leta igenom sjok av möjliga hebreiska översättningar av ett verb innan han äntligen lyckades förklara någon stor andlig motsägelsefullhet. Men hans heroiska försök gick inte Eva förbi. Hon uppskattade folk som ansträngde sig, särskilt när deras kamp var uppenbar och till allmän beskådan."







lördag 28 januari 2017

Utlottning hos Bokhuset



Det finns en bok som jag sett lite överallt den senaste tiden och som jag blivit nyfiken på. Jag pratar såklart om Ordbrodösen av Anna Arvidsson. Och helt plötsligt ser jag att Bokhuset lottar ut ett ex av boken så den utlottningen måste jag ju vara med på. Du vill väl också delta? Kika då in hos Bokhuset HÄR för regler och anmälan.


Bästautmaningen - Romansviter


Äntligen börjar jag få tillbaka energin. Energinivån har varit lite låg de senaste månaderna i och med en massa läkarbesök, ett besök på akuten, ny medicin osv osv. Sådant dränerar en på en hel massa energi men nu börjar det kännas som att jag börjar ta mig upp till ytan igen.
Efter att sovit riktigt gott inatt är det perfekt att börja med Lyrans Bästautmaning så här på lördagen. Hon läser just nu Ferrantes Neapelsvit, blev inspirerad och uppmanar

Berätta om den bästa romansvit du läst!

---------------------

Mitt problem med "Det bästa" är alltid samma - jag har läst så många böcker att det är näst intill omöjligt att välja bara en. Men när det gäller romansviter så har jag för en gångs skull inga problem. Den romansvit som är mest speciell för mig är Väinö Linnas Här under polstjärnan. Det är en trilogi som jag läser om och om igen och jag tröttnar aldrig på den. Jag har hittills läst den 5-6 gånger och det lär inte dröja alltför länge innan det är dags igen. Trilogin består av

(titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken)



Högt bland Saarijärvis moar 













Upp, trälar












Söner av ett folk







fredag 27 januari 2017

Fredagspost 2017-01-27

Maken var och hämtade ut ett paket åt mig idag. Jag skulle ju inte köpa fler böcker men vad ska man göra när Adlibris har ett erbjudande på 4 pocket för 159,- och bland de böckerna finns en som maken vill ha. Så jag fick offra mig och köpa tre så att han kunde få sin bok. Eller hur?


Blodsfejd av Conn Iggulden
När livet börjar om av Lucy Dillon
När klockan slår fem av Denise Rudberg
Lögnaren av Nora Roberts



Bokbloggsjerka 27 januari - 30 januari


Idag är Annikas Bokbloggsjerka tillbaka! Riktigt roligt med jerkan som i alla fall jag saknat under uppehållet. Helgen blir inte riktigt samma närden inte börjar med  jerkan.

Dagens fråga är

Om du skulle tvingas välja mellan en hög med böcker av för dig okända författare, eller en med dina favoriter, vilken hög skulle du välja och varför?

------------------

Det här var faktiskt en mycket lätt fråga att svara på!

Jag skulle definitivt välja högen med okända författare. Att läsa en bok av en författare som är ny för en själv är lite speciellt. Man har inga förväntningar åt något håll utan kan hänge sig helt förbehållslöst åt boken. Det kan bli bottennapp men lika gärna kan man hitta en pärla som man förälskar sig i. Det är också därför jag älskar läsa debutböcker.
Med favorithögen får man ju säkra kort men det finns ingen större spänning i att läsa det som man redan på förhand vet att man kommer att gilla...



Helgläsning

Veckan har gått, det är fredag igen och jag undrar vart dagarna tog vägen? Jag tycker jag fått en del gjort den här veckan så det är jag ganska nöjd med så nu är det bara att fortsätta i samma stil.
Och eftersom det är fredag så är det också dags att planera för helgens läsning. Förhoppningsvis får jag ordentligt med lästid i helgen och då är det bara att läslusten håller i sig vilket jag inte  haft några problem med den senaste tiden och det är inte ändra sig den här helgen heller.
Jag har kommit en bit på väg med att jobba i kapp med recensionerna och jag börjar sakta närma mig, men det gäller nu att även den sista lilla högen blir avverkad. Och den här helgen har jag occkså tänkt mig att jobba lite med bloggen - det ska fixas med länkar och göras en del annat småplock som jag under januari inte riktigt varken hunnit eller orkat med.

Under den här helgen har jag i alla fall tänkt mig att läsa






En brasiliansk med svans av Eva Rosengren
Den här började jag med i veckan, men så råkade jag "bara kika" i en anan bok och fastnade med den så den här får jag ta itu med nu i helgen istället.











Parfymsamlaren av Kathleen Tessaro









Det får nog räcka med att planera in de här två, hinner jag sen mer så är det ju bara ett plus...

Vad ska du läsa i helgen?
















torsdag 26 januari 2017

Helgfrågan vecka 4 26-29/1



Det har varit en bra torsdag! Sådana här dagar vill vi ha fler av. Nu har jag för ett tag sen stigit upp från soffan efter att ha tagit mig en liten tupplur (idag var det inte bara slötittning på tv utan jag somnade faktiskt) och då är det dags att kavla upp ärmarna igen och få undan lite till. Just nu börjar jag skönja ljuset i änden på tunneln med allt som jag legat efter med. Men innan jag sätter igång med att skriva recensioner igen så är det dags för Mias Helgfråga. Den lyder








När man går in på t.ex Bokus så ser man den här indelningen  och då kommer frågan:
Vilket ämne läser du helst? Enligt bild ovan.
Vilken är den bästa bok du läst inom det ämnet?

--------------

Och här stöter jag direkt på problem. Jag har inget favoritämne, jag läser i princip allt, både skönlitteratur och fackböcker - blir jag intresserad (oavsett kategori/ämne) så läser jag boken. Sen är det väldigt sällan jag går efter kategorier när jag köper böcker. De ytterst få gånger jag köper böcker till fullpris är när jag köper en bok som present och då vet jag ju vilken jag ska ha och behöver inte gå efter kategorier. Annars köper jag när de har någon typ av erbjudande eller på bokrea och då bryr jag mig inte heller om kategorier utan bläddrar hejvilt bland alla böckerna med nedsatt pris både i nätbokhandeln och i den fysiska bokhandeln (man vet ju aldrig vad man kan hitta för intressant...).

Att plocka ut en bok som är den bästa inom någon kategori eller bland allt jag läst är en total omöjlighet. När man läst böcker dagligen i över 50 år och ur alla möjliga kategorier så finns inte en chans att välja ut en  enda bok som absolut bäst i någon kategori överhuvudtaget. T o m en lista på sådana som man tycker varit väldigt bra skulle bli ohanterlig.

Men om man begränsar det hela till bara förra året och inom skönlitteratur så valde jag ju Årets bästa bok 2016 och det blev




Hela härligheten av Margaret Mazzantini (titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken)



Hett i hyllan #76





Jag är riktigt nöjd med mig själv - mitt projekt med att komma i kapp med recensioner går ganska bra nu. Jag har kommit så långt att idag ska jag skriva om den sista boken jag läste förra året, sen är det bara några av årets böcker kvar.
Men innan jag sätter igång med skrivandet så är det dags för Monikas Hett i hyllan. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

-------------------
Jag har plockat fram ännu ett av mina loppisfynd. Den här boken köpte jag på Ulva bakluckeloppis sommaren 2013.


Easter Parade av Richard Yates (titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)

Jag har läst ganska många av de böcker jag köpte den gången men den här och några till har blivit liggande av någon anledning. Och jag har t o m tagit fram den ett flertal gånger, men sen lagt undan den igen när något mer spännande dykt upp. Så jag börjar undra om inte den här borde åka ut i "Den stora utrensningen".







I minnets arkiv av María Dueñas

Titel: I minnets arkiv
Författare: María Dueñas
Format: Inbunden
Antal sidor:447
Förlag: Albert Bonniers förlag
Hyllvärmare 

"Blanca Perea är lärare vid universitetet i Madrid och tycks ha ett lyckligt liv. Men allting rämnar då hennes man plötsligt lämnar henne för en annan kvinna efter tjugo års äktenskap. Varken arbetet eller de två utflugna sönerna förmår hålla henne kvar i Spanien. Hon söker utan närmare eftertanke ett utlyst universitetsprojekt i Kalilfornien. Hennes uppgift blir att gå igenom det kvarlämnade arkivet efter professor Andrés Fontana. Till en början verkar det som rent rutinarbete, men ju längre ner i materialet hon kommer, desto mer fundersam blir hon. Varför lämnade professorn mot slutet av sitt liv sin forskning om spansk 1900-talslitteratur för att istället bli närmast besatt av de spanska missionsstationerna i Kalifornien? Blanca upptäcker allt mer om sin landsman och blir fascinerad av hans kärleksaffärer och de oväntade vändningar som formade hans liv."

----------------------

Jag läste författarens debutbok, Tiden där emellan, förra året och älskade den. Och när jag hittade den här på bokrean förra året så kunde jag inte motstå frestelsen. I och med att jag älskade Tiden där emellan så hade jag väldigt höga förväntningar på den här boken vilket inte alltid är så bra.

Berättelsen pendlar mellan nutid (Blancas liv) och dåtid (Fontanas liv och forskning) och i och med att den senare delen av Fontanas forskning handlade om missionsstationerna så får man också ta del av en del av Kaliforniens historia. Jag tycker tyvärr inte att den historiska delen är speciellt intressant och känner emellanåt att jag skulle vilja bläddra förbi de delarna. Jag har tidigare läst om Kaliforniens historia i andra böcker och här berättas en så liten och specifik del av den att man inte får någon riktig uppfattning om hur spännande den är.

Kanske att jag hade lite för höga förväntningar på den här boken, men jämfört med Tiden där emellan så känns den här faktiskt smått tråkig och jag känner mig smått besviken. I minnets arkiv fungerar nog bättre för någon som inte har så höga förväntningar som jag hade.

Dueñas har skrivit en tredje bok, La Templanza, och den gavs ut på spanska år 2015. Jag hoppas verkligen att den så småningom ges ut antingen på svenska eller engelska så jag kan få läsa den också, för jag tror att den kommer att passa mig bättre.

Min recension av debutboken

Tiden där emellan

Mer info om författaren och hennes böcker finns på María Dueñas websida

I minnets arkiv finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Pocket/E-bok


onsdag 25 januari 2017

Gurun i Pomonadalen av Mikael Bergstrand

Titel: Gurun i Pomonadalen
Författare: Mikael Bergstrand
Format: Pocket
Antal sidor: 397
Förlag: Norstedts förlag


"Efter vännen Yogis storslagna indiska bröllop återvänder Göran Borg till Sverige. Han är arbetslös, förhållandet knakar i fogarna och han dricker för mycket.
Men så dyker Yogi överraskande upp och tillsammans beger de sig till Pomonadalen på Österlen. Där blir Yogi mäkta populär tack vare sitt stora hjärta och öppna sinne. Huset fylls av allehanda sökare och den lokala tidningen skriver uppskattande om den karismatiske indiske "gurun". Men det är inte alla i trakten som gillar det främmande."

-------------------------

Gurun i Pomonadalen är tredje delen i serien om Göran Borg. Jag har läst de första två delarna och tyckte det var trevliga böcker med hög mysfaktor.

Handlingen i den här boken utspelar sig i Sverige till skillnad mot de tidigare böckerna som ju utspelar sig i Indien. Och det är här som det blir problem för mig, det funkar inte riktigt. Det roliga i de tidigare böckerna grundade sig ju på kulturkrockarna mellan medelsvensson Görans förutfattade meningar om Indien och indier i största allmänhet och den tillspetsade beskrivningen av den indiska kulturen. Görans indiska vän Yogi men sin alldeles egna optimistiska livssyn var till stor del huvudpersonen i de böckerna och författaren lyckades väldigt bra med beskrivningarna av Görans upplevelser . Och det är här jag tycker han borde ha satt sig i den andra stolen och försökt se Sverige och svenskarna från en utlännings synvinkel. Där hade det funnits mycket att ösa ur. Istället har han valt att ha Yogi som främmande fågel bland svenskarna och mycket går ut på att visa hur främmande han är.

För mig fungerar inte den här boken alls lika bra som de tidigare delarna i serien och den här sista delen tycker jag nästan är tråkig. Den kommer i alla fall inte upp i nivå med de andra delarna och det är synd.

Mina recensioner av del 1 och 2

Delhis vackraste händer
Dimma över Darjeeling



Gurun i Pomonadalen finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Pocket/E-bok


tisdag 24 januari 2017

Bloggfri dag vecka 4


Den här veckans bloggfria dag blev alltså tisdagen. Idag har jag knappt ens kollat mina mail, istället har jag suttit och läst hela dagen. Läslusten är det alltså inget fel på däremot är det dags att jag försöker komma ikapp med recensionerna. Jag har legat efter med dem ett bra tag nu och det känns inte riktigt bra, jag vill ju helst skriva recensionerna så snart som möjligt efter att jag läst ut boken. Alltså får jag ta mig i kragen och jobba undan högen som ligger här bredvid mig...får nog börja med det imorgon.

måndag 23 januari 2017

Tematrio - En tysk, en fransk och en spansk

Det har börjat bli en vana att tillbringa kvällarna liggandes i soffan och det är precis det jag gjort ikväll också. Det är så löjligt skönt att först äta middag och sen lägga sig i soffan och slötitta på TV - jag tror faktiskt jag tittat mer på TV de senaste månaderna än vad jag gjort de senaste fem åren sammanlagt. Och det är inte så att jag slaviskt följer någon serie utan det blir lite blandad kompott så att säga. Ikväll t ex blev det först Antiques Road Trip som jag älskar , därefter Gordons Kitchen Nightmares och så avslutade jag det hela med Gränspolisen i Kanada innan jag steg upp för att dricka lite te.

Och så kom jag på att det är måndag och alltså dags för Lyrans Tematrio. Hon uppmanar

Ge mig en tysk, en fransk och en spansk så får vi se vad det blir. Blanda kulturformer som ni vill, läsbart, sevärt eller örongodis går lika bra.

----------------

För mig blir det författare till några av de böcker jag läst och tyckt mycket om




 En tysk: Ferdinand von Schirach
Tysk advokat och författare som skrivit bland annat Fallet Collini (titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken.) som jag föll för totalt.












En fransk: Olivier Truc
Fransk journalist som är bosatt i Sverige/Stockholm och som skrivit Fyrtio dagar utan skugga (titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken) och Skuggorna vänder tillbaka (som jag visserligen läst men inte hunnit recensera, så titeln är länkad till förlagets sida)
Jag tycker väldigt mycket om båda böckerna








En spansk: Mamen Sánchez
Spansk författare som skrivit boken med den långa titeln Förbjudet att visa ohämmade känslor i pensionatets entré  (titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken)
Berättelsen är som en hejdlös såpopera med extra allt!  Älskar den här, jag satt och småfnittrade mig igenom boken.




Veckans bokbloggsfråga vecka 4

Den här måndagen har hittills handlat om matlagning för min del. I lördags åt vi ju tacos så idag blev allt som var kvar (köttfärs + grönsaker och tacosås) till en tacopaj. Och när vi nu ändå var i farten så gjorde vi en skink-och ostpaj också av sånt som fanns kvar av julskinkan och lite ostbitar. Men medan pajerna nu myser i ugnen så kan jag hålla på med annat, t ex Veckans bokbloggsfråga som anordnas av Barnboksbloggen. Veckans fråga lyder

Vad är lättläst för dig? Finns det någon i din närhet som har behov av extra lättlästa böcker? Vad anser du är lättsmält litteratur? Vid vilka tillfällen väljer du att läsa lättläst och lättsmält?

--------------

Lättläst har jag i alla fall två definitioner på. Det finns lättlästa böcker där man använder ett förenklat språk för dem som har svårt att förstå/ta till sig svårare ord (precis som det finns nyheter på lätt svenska i radio). Och så det lättläst som gäller mitt läsande, dvs texter som flyter på och där jag inte behöver stanna upp för att få rätsida på t ex kronologin, vems berättarrösten är osv osv.

För mig är lättsmält litteratur oftast underhållningslitteratur, dvs sådant som oftast inte väcker speciellt mycket funderingar eller frågor utan som man läser bara för underhållningsvärdet. Oftast handlar det då om feelgood, romance och i viss mån deckare och dylikt.

Jag läser gärna lättläst och lättsmält mellan böcker som handlar om tunga, svåra ämnen som väcker mycket frågor i mitt huvud . Då behöver jag lite underhållning emellan för att kunna släppa taget om de tunga ämnena. T ex i höstas så läste jag ganska mycket om Syrien, flyktingar osv och det var emellanåt väldigt tungt och så blev det lite politik emellanåt och mellan de böckerna kände jag ett skriande behov av ren underhållning för att lätta upp och skingra tankarna.
Och när jag själv har det motigt och jobbigt så väljer jag gärna också både lättläst och lättsmält för då orkar jag verkligen inte läsa nånting tungt och svårt.




Över frusen älv av Theréze Ingmarson

Titel: Över frusen älv
Serie: Sophie, del 2
Författare: Theréze Ingmarson
Format: Inbunden
Antal sidor: 282
Förlag: Theréze Ingmarson
Recensionsexemplar

"Det är höst när Sophie återvänder till Älvdalen och bosätter sig på den gård hon köpt djupt inne i skogen. Nya vänner och känslorna för Christer får henne att lämna västkusten för gott. Hon fyller gården med vanskötta djur som en avliden släkting lämnar efter sig.
Samtidigt maler minnen från sommarens otäcka händelser vid sommarstugan nästgårds. Och vem ses som mest varglik, giriga arvtagare eller de fyrbenta som smyger runt knuten, allt medan kylan tränger sig på."

-----------------

Jag läste första delen i den här serien förrförra året och den kändes inte riktigt som någonting för mig. Men att en bok inte passar en behöver inte betyda att det är bokens fel utan det kan lika gärna handla om fel tidpunkt. Men jag ger oftast inte upp en författare bara på grundval av en enda bok, så jag blev jätteglad när jag fick förfrågan från författaren om att läsa även del två.

Den här gången tycker jag att jag får bättre grepp om Sophie även om jag fortfarande har svårt att uppfatta henne som fastighetsmäklare. Däremot tycker jag att det känns helt rätt att hon jobbar i en bokhandel. Hennes djurintresse är nog ett av de drag som för mig berättar mest om henne som person. I o m att jag själv hållit på med djur i någon form i stort sett hela livet så finns det en del igenkänning, speciellt i hur hon tar sig an de misskötta djuren från släktingens gård.

Jag tycker fortfarande inte att jag får reda på så mycket om Christer för att riktigt förstå vad det är Sophie ser i honom, men kanske att sådant blir klarare ju längre man kommer in i serien.
Ingemar är fortfarande min favorit.
Miljöbeskrivningarna tycker jag om, jag tycker det märks att författaren berättar om platser som hon själv tycker om och då blir det alltid bra.

Över frusen älv är riktigt mysig feelgood att läsa framför brasan när snön yr utanför. Och ett extra plus vill jag faktiskt ge för omslaget som är väldigt vackert.
Jag ser verkligen fram emot att få veta mer om Sophies liv i kommande delar i serien.Och nu är jag faktiskt lite sugen på att läsa om första delen för att se om jag fortfarande tycker likadant som vid första genomläsningen.
Tack Theréze Ingmarson för rec.exet!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Theréze Ingmarsons websida


Min recension av del 1

Flugfiskarens dotter



Över frusen älv finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden


söndag 22 januari 2017

Veckoplanering vecka 4

Det var inte kul att vakna dunderförkyld i morse, men tyvärr var det väntat. Maken kom hem förkyld i veckan så det var bara en tidsfråga när jag skulle börja snora. Och som grädde på moset så var vi på ICAs rabattkväll i torsdags och det var ånga där som gick omkring och snorade och nös. Så nu är det min tur då. I o m att vi hade middagsbesök igår och nu den här förkylningen så har inte läsningen gått så bra som jag hade hoppats. Enda fördelen är nog att just nu orkar jag inte med något annat än att sitta och läsa så kanske det blir mer läst i alla fall i början på veckan.

Kommande vecka har jag tänkt mig att läsa






Den smala vägen mot norr av Richard Flanagan
Jag hade hoppats på att bli klar med den här under helgen men nu blev det inte så. Men jag har inte så mycket kvar nuså snart kan jag fortsätta med något annat










En brasiliansk med svans av Eva Rosengren













Det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan









Det blir nog ganska bra med dem här, speciellt när jag kan börja med de lite lättsammare böckerna.


Vad har du tänkt dig att läsa i veckan?










Främlingen av Harlan Coben

Titel: Främlingen
Författare: Harlan Coben
Format: Inbunden
Antal sidor: 351
Förlag: Bookmark förlag
Recensionsexemplar

"Främlingen dyker upp från ingenstans. Hans identitet och motiv är okända. Men informationen han bär på är obestridlig. Han viskar några ord i ditt öra och försvinner samtidigt som din värld rasar samman.

Adam Price är gift med vackra Corinne, har två underbara söner, ett välbetalt jobb och ett stort hus. Han har ett perfekt liv - tills han möter främlingen. Snart inser Adam att hans äktenskap är baserat på en mörk lögn, och när Corinne försvinner dras han in i en konspiration där människoliv står på spel."

----------------------

Jag läste min första Harlan Coben-bok, Saknar dig, nästan exakt ett år sedan och tyckte den var bra och då var det självklart att läsa den här också.

Om det är något jag verkligen avskyr så är det lögner. Små vita lögner kan jag överse med men stora lögner är nånting jag inte tål. Oftast är det ju också så att den där stora lögnen kanske inte hade behövts utan den kom till i onödan bara för att lögnaren ville vara säker på att få sin vilja fram. Det värsta är ju att om, eller rättare sagt när lögnen avslöjas så blir situationen betydligt värre än om man inte hade ljugit från början.
Främlingen handlar om lögner och det är verkligen inga små, vita lögner utan riktigt stora sådana. Det jag ända från början blev nyfiken på motivet för avslöjandena och det är det som driver mig framåt i berättelsen. Boken är ju inte precis förutsägbar, vilket alltid är positivt för mig, men jag blev lite besviken ändå, upplösningen blev lite av ett platt fall i mina ögon

Främlingen är lättläst, spännande och med ett bra tempo i berättelsen och jag tycker den är helt OK, men an någon anledning (som jag inte vet vad det är just nu) jag tycker inte riktigt lika mycket om den som jag tyckte om Saknar dig. Jag vet ju nu att böcker av den här författaren passar för mig så jag ser fram emot att det kommer ut fler av dem och jag är också lite sugen på att leta rätt på några av hans tidigare böcker som jag inte läst ännu.


Tack Bookmark förlag för rec.exet!

Min recension av författarens förra bok

Saknar dig

Mer info om författaren och hans böcker finns på Harlan Cobens websida


Främlingen finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden



En smakebit på søndag - Den smala vägen mot norr

På lördagen hade vi grannen över på middag och det var jättetrevligt. Tyvärr kommer de att sälja sitt hus och flytta så just nu vet vi inte vilka vi kommer att få som grannar senare i vår. Det är bara att hoppas att det lika trevligt folk som vi har där nu. Söndagen har vi inte gjort några planer för än så länge i alla fall, så kommer vi på något vi vill göra så har vi ingenting inplanerat som kommer i vägen.

Nu är det i alla fall dags för En smakebit på søndag, som går ut på att man bjuder på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers.

----------------

Min smakbit kommer från sidan 204 i Den smala vägen mot norr av Richard Flanagan (titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken).

"Hur?
Jag vet inte, sade hon. Hur, vad, inte vet jag. Men Keith vet.
Dorrigo förstod att nu skulle Amy säga att hon tänkte lämna Keith, eller kanske att Keith hade kastat ut henne. I vilket fall som helst, att han och Amy skulle börja ett nytt liv tillsammans. Han förstod allt detta, och han visste att han skulle svara ja på det - ja, han skulle göra slut med Ella Lansbury, och ja, han skulle omedelbart ordna så att han och Amy kunde bli ett par på riktigt. Och alltihop kändes oundvikligt och precis som det skulle vara.
Amy, viskade Dorrigo.
Gå tillbaka, sade hon.
Vad?
Till henne."




lördag 21 januari 2017

Bästautmaningen - Tegelsten


Idag är en sån där icke-dag för mig, då jag tycker att jag hela tiden håller på med något men åstadkommer ingenting. Grannen ska ju komma över på middag så jag ska plocka undan lite så det inte ser alltför stökigt ut, men ju mer jag plockar desto stökigare ser det ut, tycker jag, de där papprena och böckerna ynglar av sig på en sekund.
Men jag ska ta en paus från plockandet och istället delta i Lyrans Bästautmaning. Lyran uppmanar

Berätta om den bästa tegelsten du läst! Begreppet tegelsten är lite flytande, men kanske passar det böcker som omfattar mer än ungefär 500 sidor.

--------------
Jag älskar tegelstenar...för det mesta! Den ska såklart vara så bra att man omslukas av den och vill veta mer hela tiden. Och eftersom jag älskar tegelstenar så har jag såklart läst en hel del sådana. Att plocka ut en enda är helt enkelt omöjligt så jag plockar ut ett par stycken av de bästa

Av de tegelstenar jag läst innan jag började blogga är den bästa






Anna Karenina av Lev Tolstoj (titeln är länkad till förlagets sida och där finna mer info om boken)
Nästan 900 sidor
Den här läste jag för väldigt länge sen och är idag rätt så sugen på en omläsning för att se om jag fortfarade gillar den lika mycket som då.






Av böckerna jag läst under de senaste tiden (dvs sen jag började blogga) är det en som jag inte hade förväntat mig att jag skulle tycka om så mycket som jag gjorde






Jag är Pilgrimen av Terry Hayes (titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken)








Helst hade jag nog velat göra en hel lista med tegelstenar så att jag fått med Shantaram, Doktor Zhivago osv osv osv, men det får räcka med de här den här gången.













fredag 20 januari 2017

Helgläsning

Nu har jag gjort det absolut viktigaste på hela dagen, tycker Nitro i alla fall och då får jag sen hålla på med annat. Det han tycker är viktigast varje dag är att han får åka rullstol, dvs han står upp i famnen på mig med nosen pekande mot fartvinden när vi rullar fram i korridoren i den halsbrytande farten av ca 500 meter/tim. Han älskar att åka rullstol och kräver att få sig en liten tur varje dag. Medan middagen blir klar i ugnen så hinner jag då lägga ut min helgplanering, för nu har jag lyckats bestämma vad jag ska läsa i helgen.




I helgen ska jag läsa




Den smala vägen mot norr av Richard Flanagan
Har jag redan kommit en bit in i.












En brasiliansk med svans av Eva Rosengren









Det får nog räcka med de här två, den första tar ju lite tid i och med att den är på drygt 500 sidor.



Vad ska du läsa i helgen?









Paketavi igår

Det kom ett paketavi till mig igår och maken var och hämtade ut paketet idag när han ändå var och handlade. Självklart innehöll paketet en bok och den här gången var det en riktig tegelsten



När revolutionen kom till Vårby Gård av Björn Öijer