Sidor

tisdag 28 februari 2017

Mycket nytt i läsahögen 2017-02-28

Jag visste ju att det fanns ett paket med reaböcker att hämta ut på posten, men när maken kom hem så var det inte bara det paketet han hade med sig, det hade funnits lite bokbrev i brevlådan också.


Paketena innehöll




Reafynd från Adlibris
En amerikansk förlust av Philipp Meyer
Lady Catherine och verklighetens Downton Abbey av Lady Fiona Carnarvon
Tyrannens barn av Anne-Cathrine Riebnitzsky
En bön för de stulna av Jennifer Clement




Recensionsexemplar
Berättelsens ängel av Jakob Sverker
Heidenstams misstag av Jakob Sverker
Äventyrliga hjärtan av Jakob Sverker
Liv eller död av Michael Robotham









Köpenhamn bakom portarna av Isabel Andersson

Titel: Köpenhamn bakom portarna
Författare: Isabel Andersson
Format: Danskt band
Antal sidor: 415
Förlag: Meetings Ǿresund
Recensionsexemplar

"Köpenhamn är en mångfacetterad stad, stor och privat på ett speciellt sätt och där trdition och modern kreativitet går hand i hand. Och det finns mycket att upptäcka!
De senaste åren har det varit särskilt inspirerande att röra sig i Köpenhamn. Staden sjuder av aktivitet och nya projekt som lockar alt fler boende och besökare. Ytterligare satsningar planeras inför de kommande åren, då 100 000 nya boende beräknas flytta in fram till år 2025.
Köpenhamn bakom portarna följer en tidslinje från den lilla byn Havn på 1100-talet och fra till våra dagar. De allra senaste projekten finns också med, både de som är på gång och några som bara är i sin linda. Amager Bakke, Cityringen, Blox, den nya stadsdelen Nordhavn och utvecklingen i Ǿrestad, på Papirøen och Refshaleøen är några exempel på projekt som är intressanta att följa framöver." 


----------------------------


Jag gillar ju att prova på sånt som är nytt för mig så när jag fick förfrågan om att läsa den här boken så var det såklart intressant för mig. Köpenhamn bakom portarna är ju ur en genré som jag verkligen inte läst och recenserat förut.

Det här är en jättefin bok med många vackra bilder och redan bilderna lockar mig att se allt på plats. När man sedan läser texten så blir man ännu mer sugen på att få besöka staden och se alla de platser det talas om i boken. Det som gör boken extra intressant är att den inte är en "vanlig" turistbok om en stad utan berättar om Köpenhamn genom tiderna och hur staden utvecklats, om de olika stadsdelarna, både gammal och ny arkitektur och överhuvudtaget mycket sånt som inte står i turistböcker. 

Med skammens rodnad på mina kinder måste jag medge att jag aldrig besökt Köpenhamn. Vi har kört igenom landet på väg annanstans, men inte stannat till för att se oss omkring. Det jag vetat om Köpenhamn innan den här boken rymdes nog på en ganska liten papperslapp, men efter att ha läst Köpenhamn bakom portarna är jag väldigt sugen på att åka dit och då besöka platserna som jag nu har läst om. Maken och jag har pratat om att åka och besöka vänner i södra Sverige och då samtidigt ta en liten avstickare till Danmark när vi ändå är i närheten, men än så länge har det inte blivit av. Nu när jag läst den här boken måste jag se till att det också blir av. 

Den här boken passar perfekt för dig som vill veta mer om Köpenhamn men som inte vill läsa en "vanlig" turistbok.
Tack Isabel Andersson för rec.exet!



Köpenhamn bakom portarna finns att köpa hos t ex

Adlibris Danskt band
Bokus Danskt band
CDON Danskt band





Sista testet

Den som följt bloggen vet att jag har haft jätteproblem med att läsa e-böcker, Lettot har helt enkelt inte funkat för mig. Jag har kunnat läsa kortare texter, t ex noveller, men en hel bok har inte varit att tänka på, när jag försökt så har det resulterat i illamående och huvudvärk och då har det inte varit värt det. Men jag kom på nyligen något annat som kunde vara värt att testa, nämligen min padda. Alltså har jag laddat ner en bok på den och provat läsa några sidor och det fungerade, men bara ett par sidor säger ju inget om hur det blir att läsa en hel bok. Så nu ska det stora testet genomföras, jag ska försöka mig på en hel bok så får vi se vad som händer. Och funkar inte det här så ger jag upp för i och med det här har jag nog provat allt jag kan komma på. Håll tummarna att det här fungerar! Även om jag alltid kommer att ha pappersbok som förstaval så vill jag ju ha e-böcker som alternativ.





måndag 27 februari 2017

Tematrio - Bara brittiskt

Även om jag ännu inte hunnit med att skriva några recensioner så har jag ändå hunnit med en del idag och mer ska det bli. Jag är ju nästan ikapp med det mesta nu och det känns att jag kan börja slappna av lite. Inte nog med det, jag blev riktigt glad när maken kom hem idag med biljetter till "Fantomen" som vi alltså ska se i början av april. Som sagt, den här veckan börjar bra! Och efter min "snarkstund" i soffan är det nu dags att ta itu med Lyrans Tematrio. Hon uppmanar

Berätta om tre riktigt bra brittiska romaner/författare!

-----------------

Det finns så otroligt många väldigt bra brittiska författare/romaner att det är svårt att välja och det enklaste vore att ta några av klassikerna, men det får istället bli en blandning.(titlarna är länkade antingen till recensionen eller till förlagets sida och där finns mer info om boken)


1. Kazuo Ishiguro - brittisk författare född i Japan. Har skrivit en av mina absoluta favoriter, Återstoden av dagen. Har man möjlighet så tycker jag man ska läsa den på originalspråket engelska. Finns det något mer brittiskt än en riktig butler som är så att säga född in i yrket? Filmen med samma namn är också bra och jag bara älskar Anthony Hopkins som butlern Stevens. Ishiguro har också skrivit Never let me go som också är väldigt bra.

2. Mo Hayder - hittills har jag läst tre av hennes böcker, Tokyo , Fågelmannen och Ritual . Och så köpte jag Behandlingen nu på bokrean. Väldigt blodiga och våldsamma thrillers med riktigt brutala inslag. Riktigt otäcka men samtidigt bra böcker.

3. Charlotte Brontë - en av de här riktigt klassiska brittiska författarna. Hennes Jane Eyre är en av mina favoriter som jag läst om och om igen. Och jag har nyligen köpt Villette på bokrean eftersom det är en av böckerna av systrarna Brontë som jag inte läst tidigare.



Veckans bokbloggsfråga vecka 9


Jag har haft en jätterolig helg och måndagen, dvs den här veckan, har också börjat bra så jag hoppas att den fortsätter på samma sätt. I och med att jag börjar komma ikapp med det mesta så tänkte jag också försöka vara "duktig" med alla veckoutmaningar. Först den här veckan blir det då Veckans bokbloggsfråga som anordnas av Barnboksbloggen. Hon frågar

Vad har du lättast respektive svårast för att skriva om – böcker du själv älskar, böcker du tycker är sådär mittemellan eller böcker du tycker är dåliga? Varför tror du att det är så? 

----------------

Jag tycker nog att det finns saker som är lätta och svåra saker med alla tre kategorierna av recensioner

Böcker jag älskar: Böcker som jag faller handlöst för har jag väldigt svårt att skriva objektivt om. Och jag har då också en benägenhet att blunda för sånt som jag kanske skulle anmärka på i en bok som jag inte tycker lika mycket om. Det händer ofta att jag får försöka stanna upp och hålla igen så jag inte blir alltför översvallande.

Medelmåttiga böcker: Det svåraste är nog att försöka hitta nånting att skriva överhuvudtaget när ingenting är sådär fruktansvärt bra eller avskräckande dåligt. Recensionen tenderar då att bli som boken - medelmåttig och intetsägande.

Dåliga böcker: Den största utmaningen av alla. Jag känner det som meningslöst att såga en bok totalt för det är ju ändå bara hur jag upplever boken som jag skriver om, det finns säkert andra som gillar samma bok. Så för mig är det jätteviktigt att vara på det klara med vad det är som jag inte tycker om och försöka framföra det på ett konstruktivt sätt och att inte glömma att också ta upp det som är bra med boken (både ris och ros). Att ge "dålig" kritik på ett konstruktivt sätt är en utmaning som jag definitivt tycker om - speciellt de gånger jag själv blir nöjd med det jag åstadkommit.

Vad som är lättast och/eller svårast säger inte vilket man gillar bäst och jag tycker nog bäst om att skriva de där riktigt svåra negativa recensionerna där jag verkligen måste tänka igenom vad det är jag inte tycker om i boken och varför. De svåraste recensionerna är ju också de mest krävande och jag känner att det är med sådana som jag utvecklas mest i mitt recensionsskrivande.







Äntligen!

Äntligen börjar jag känna att jag så smått kommit ikapp med recensionerna! Ja har ju legat efter ett bra tag nu och det har varit motigt att jobba igenom den hög med böcker som borde ha recenserats redan tidigare, men det gick! Så just nu ligger statusen på att om två recensioner så är jag helt ikapp, och av de två recensionerna räknar jag med att få ut i alla fall den ena idag. Det känns faktiskt som en stor sten lyfts från mina axlar, jag hatar att ligga efter och blir enormt stressad av det. Inte nog med det, ju mer stressad jag är, desto svårare blir det att få ur mig något vettigt. Så nu kan jag börja andas ut och sen bara fortsätta i lugn takt. Kanske det vore dags att ändra på rutinerna lite och göra allt det tidsödande (faktauppgifter och baksidestext samt länkar) redan när jag börjar  läsa boken så att jag har grunden klar och behöver bara skriva dit omdömet när boken är utläst.


söndag 26 februari 2017

Veckoplanering vecka 9

Det var inte mycket av läsandet som stämde med planeringen för förra veckan, men det behöver det ju å andra sidan inte göra heller, det kan ju hända en massa som gör att man väljer andra böcker istället. Jag läste lika många böcker som jag hade tänkt mig men det blev inte de som stod i planeringen. Och den här helgen har jag knappt hunnit läsa alls så det är nog också en liten förklaring till att planeringen höll så dåligt.
Ska bli spännande att se hur kommande veckas planering håller eftersom jag kommer att göra ett test med en av böckerna.




Det jag tänkt läsa är





Borgen av Ellinor Häggström
Läser jag just nu och jag lär bli klar med den ikväll















Vägen till Sugar Maple Inn av Louise Miller











Lång väg hem av Eva Dolan









Jag ska göra ett test den här veckan med den sista av böckerna och vad det är för test skriver jag om i ett separat inlägg så småningom.

Vad har du tänkt dig att läsa den kommande veckan?




Fler reaköp

Idag åkte vi iväg för att kika in på bokrean i de fysiska butikerna. Tyvärr blev jag ganska besviken i båda butikerna, dvs närmaste Akademibokhandeln och så den ICA Maxi som ligger längst bort från oss (och som brukar ha ett bra sortiment och bra priser under rean) Vi kommer säkert att titta in hos fler butiker inom den närmaste tiden men det här första besöket blev en besvikelse.
I år är nog första året som maken köper nästan lika många böcker som jag, han köpte 5 och jag köpte 6.


Mina böcker
Hjärtat i vår vänskap av Anna Gavalda
Paradisbaden av Akli Tadjer
Barnet från ingenstans av Kari Rosvall
Villette av Charlotte Brontë
Kaninjägaren av Lars Kepler
Dödlig besatthet av Nora Roberts

Makens böcker

Flykten över järnridån av Hans Christian Cars
Churchills elisoldater av Ross Kemp
Mitt krig mot Putin av Bill Browder
Sex dagar: en roman om upploppen i Los Angeles 1992 av Ryan Gattis
Huset von Fersens uppgång och fall av Göran Norrby











En smakebit på søndag - Borgen

Lördagskvällen var mycket trevlig. Först Spelman på taket på Uppsala Stadsteater och sen middag på indisk restaurang. Så nu är jag väldigt mätt och belåten men inte alls redo att sova. På söndagen ska vi äntligen iväg på bokrean. Jag har ju redan köpt hos nätbokhandlarna, men jag måste ju också till de fysiska bokhandlarna så jag får bläddra lite osv. Och då lär jag inte kunna hålla mig utan kommer hem med ännu fler böcker att lägga till samlingen.
Men nu är det dags för En smakebit på søndag som anordnas av Flukten fra virkeligheten. Den går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers

-------------------

Min smakbit kommer från sidan 175 i Borgen av Ellinor Häggström (titeln är länkad till Bokus sida och där finns mer info om boken)




"Scenerna med Malcolm X snurrade fortfarande framför hans ögon och han började för första gången sedan projektets start fundera över sitt arbete och situationen han och Rickard befann sig i. Han hade gått in i arbetet med föresatsen att göra ett bra jobb. Inte en enda gång hade han funderat över programidén och bilderna de eventuellt skulle visa. Förmiddagens händelser hade chockat honom och med ens kände han sig rädd för vad som komma skulle. Kunde de verkligen stå för vad de kablade ut till folket i tv-sofforna?"

.

lördag 25 februari 2017

Aldrig näcken av Stieg Trenter

Titel: Aldrig näcken
Serie: Harry Friberg
Författare: Stieg Trenter
Format: Häftad
Antal sidor: 266
Förlag: Albert Bonniers förlag
3 X 3 under 2017
Hyllvärmare 2017

"Aldrig näcken spelar mer i silverbäcken, säger skalden. Men vems bleka ansikte sågs då i månskenet vid bryggkanten?
En hemlighetsfull trakt har Stieg Trenter valt för denna detektivroman: Gryts mystiska, undangömda skärgård.
En genialisk mordgåta med ett klart och logiskt problem, utan alla romantiska broderier, med en spänning som ständigt stegras från den oroande upptakten i Vasastaden till den hektiska finalen vid Östersjöns strand."

--------------------------

Trenters Harry Friberg-deckare är några av mina absoluta favoriter bland äldre svenska deckare och jag hade en period då jag plöjde igenom de flesta av dem, men jag behöll inga av de böckerna. när jag sen hittade några på bakluckeloppis så blev jag väldigt sugen på en omläsning och köpte en hel hög.

Någonting som är väldigt speciellt med Harry Friberg-deckare är Trenters miljöbeskrivningar av Stockholm på 30-40-talet. Och inte bara det, dialogerna på äkta Stockholmsslang och Södersnack får en direkt att tänka på de gamla, svartvita filmatiseringar som gjorts av en del av de här deckarna.

Jag läste ju om en av böckerna för ca en månad sen och tyvärr är handlingen i båda förlagd till utanför Stockholm. Visst är Trenters miljöbeskrivningar bra även i de här, men de är inte riktigt i klass med Stockholmsbeskrivningarna.

I den här boken är Harry bara med på ett hörn och "fjärrstyr" utredningen istället från Norrland och dyker upp på plats först på sluttampen. Och eftersom jag tycker att han är den stora behållningen i de här deckarna så blev jag faktiskt lite besviken.

Aldrig näcken är en trevlig mysdeckare i god Trenter-anda utan alltför mycket blod och våld men med en hel del klurigheter. Det är alltså inte alltför lätt att gissa sig till hur brottet begåtts, vem som är mördaren och varför.

Mina tidigare recensioner av Trenters böcker och noveller

Narr på nocken
Död i dimma
Silverkorset
Sista tåger från S:t Lazare



Aldrig näcken finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad/E-bok
Bokus Häftad/E-bok
CDON Häftad/E-bok

fredag 24 februari 2017

När revolutionen kom till Vårby gård av Björn Öijer

Titel: När revolutionen kom till Vårby gård
Författare: Björn Öijer
Format: Danskt band
Antal sidor: 598
Förlag: Recito förlag
Recensionsexemplar

"Journalisten och filmvetaren Martin Tallid söker i kyrkböckerna efter en statarpojke som 1871 hittade en niohundra år gammal silverskatt under en sten i skogen. Deras öden ska sammanflätas.
En bok om kärlek och drömmar i ett politiskt laddat decennium. Om entusiasterna i en vänstervåg som upplöstes i sekterism och besvikelse. En tidsresa med en revolutionär tidning och partiet som gav ut den.

---------------


Den här författaren tog faktiskt kontakt redan i höstas men då hade jag så fullt upp att jag inte kunde ta mig an ett rec.ex till. Men när han skickade förfrågan den här gången gick det bättre.


Jag måste medge att jag blev lite svettig när jag såg boken, jag hade inte räknat med att det skulle vara en tegelsten. Nog för att jag brukar gilla tegelstenar men de senaste åren har jag inte riktigt haft ro att läsa sådana. Det finns två trådar i boken och trots att de två trådarna så småningom knyts samman på ett sätt så känns de för mig alltför länge som två helt separata berättelser och jag var under lång tid väldigt frågande inför varför de fanns i samma bok. Jag hade faktiskt hellre sett att berättelserna fått var sin bok istället för att slås samman i en. Den historiska delen för sig och nutid för sig och sen kanske en tredje del där sammanhangen förklarades.

Det är också väldigt mycket politik i boken, i princip allt ses ur ett politiskt perspektiv, t o m den historiska delen och det har jag lite svårt för.
Huvudpersonerna i nutidsberättelsen (70-tal), Martin och Ann-Sofie blir jag inte engagerad i, de känns inte som människor av kött och blod utan det viktiga verkar vara deras politiska engagemang och tankar. Jag gillar att läsa om 70-talet och visst handlade mycket om politik då, men här blev det nästan enbart det och inte så mycket annat.

Författaren har mycket att berätta och har känner till det han berättar om och har gjort ordentlig research, men jag tror att som läsare är det lättare att ta till sig berättelserna om inte allt slås ihop i en enda bok.
Jag tror att den här boken passar perfekt för den som är väldigt politiskt intresserad men även om jag läser en del böcker där politik ingår så fungerade inte den här för mig. Jag tror också att just nu var lite fel tidpunkt för mig att läsa boken.

Tack Björn Öijer för rec.exet!

Mer info om författaren och hans böcker finns på Björn Öijers websida

När revolutionen kom till Vårby gård finns att köpa hos t ex

Adlibris Danskt band
Bokus Danskt band
CDON Danskt band


Helgläsning

Eftersom vi ska på teater på lördag och på bokrean på söndag så lär jag inte få speciellt mycket tid över för läsning den här helgen. Men helt utan att läsa klarar jag inte att vara så det lär bli några minuter här och där så jag kan läsa i alla fall några sidor. Alltså planerar jag inte för alltför många böcker utan nöjer mig med väldigt lite den här helgen.







Det jag ska läsa är






Borgen av Ellinor Häggström
Läser just nu och vi får se hur långt jag hinner under den här helgen








Om jag mot förmodan skulle hinna läsa klar Borgen så tänker jag ta itu med






Vägen till Sugar Maple Inn av Louise Miller









Vad ska du läsa i helgen?








Bokbloggsjerka 24-27 februari

Vilken underbar morgon! Det är strålande solsken ute och bara det gör ju att man blir glad. Och så har jag sovit riktigt skönt inatt och var relativt pigg när jag vaknade och gick upp. Om det fortsätter såhär så kommer den här fredagen bli en kanondag!
Och eftersom det är fredag så börjar jag med Annikas Bokbloggsjerka. Frågan idag lyder:

Jag kan inte gå in på en bokhandel utan att köpa böcker som jag känner ett absolut tvång att äga just där och då. Jag utgår ifrån att alla känner igen sig (eller har jag fel?), var tror du att detta tvång/denna impuls bottnar i?

-------------------

Jag medger att jag hade det beteendet förut, men numera klarar jag av att gå en runda inne i en bokhandel och komma ut utan en bok (förutom under bokrean). Jag har istället överfört beteendet till second-hand...och det blir betydligt billigare.

För mig handlar det nog mycket om att jag vill äga mina böcker och att jag vill ha mycket att välja mellan - drömmen är ju att kunna gå in i en butik och bara plocka det jag vill ha utan att behöva tänka på priset (vilket förresten min man har lovat att jag får göra så fort han vunnit storvinsten på lotto eller tips, eller fått ett stort arv). Och så handlar det om att jag har själen av en hamster - att samla på mig saker som jag tycker om. Samlandet i sig är ju ett ganska primitivt behov och en del av mitt samlarbehov blir tillfredsställt av att ha massor med bokhyllor fulla med böcker.



Ett av pocketbokhyllorna är den som jag gillar nästan mest (bilden är tagen för ett bra tag sedan så numera är den proppfull - får inte plats med en enda bok till), böckerna ligger ner i dubbla rader så att det ska få plats med så många som möjligt.





torsdag 23 februari 2017

Helgfrågan vecka 8




Jag steg upp för ett tag sedan från soffan efter att ha tagit min obligatoriska kvällsvila där. Och nu är det dags för lite kvällste och läsning. Eventuellt blir det lite målning också, om inte annat så måste jag i alla fall välja nästa motiv. Men först är det dags för Mias Helgfråga, som lyder

Har ni några planer för helgen ?
Hur ser er favoritläsplats ut? Eller har ni fler?

---------------

Den här helgen har vi fullt på schemat. På lördag ska vi se Spelman på taket på Uppsala Stadsteater och sen efteråt äter vi middag på restaurang. På söndag tänkte vi åka runt på Bokrean så får vi se om vi hittar något, hehehe. Jag har ju redan beställt på nätet men vill ändå till en fysisk bokhandel så jag kan se och känna böckerna, titta på omslagen och läsa baksidestexterna. Och maken vill gärna titta runt och kolla på böckerna för att se vad som skulle kunna vara intressant hellre än att beställa på nätet.
Så det lär inte bli så mycket lästid i helgen...

Min absoluta favoritläsplats är köket. Där har jag mitt bokstöd och jag har allt jag behöver i närheten, t ex tekannan, vattenkokaren osv. Och så kan jag på morgnarna njuta av utsikten från köksfönstret och lyssna på radio samtidigt som jag läser... Jag har ordentligt med plats för alla mina prylar och det gör ingenting om det blir lite stökigt (vilket det oftast blir) för det är så lätt att plocka undan sen om det behövs.





Hett i hyllan #80



Jag har suttit vid köksbordet, druckit te och bara njutit av det fina solskenet. Enda smolken i bägaren är att när solen ligger på så syns det pinsamt tydligt var pojkarna idkat fågelskådning. Det är nosprickar, utsmetade tassavtryck osv osv. Alltså är det snart dags för fönstertvätt *pust*

Men nu är det dags för Monikas Hett i hyllan och hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

------------------

Såhär i bokreatider är det väl på sin plats att plocka fram ett tidigare bokreafynd




Causa Mortis av Elias Palm (titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)










Den här boken köpte jag på bokrean 2014 och kom aldeles för sent på att det är del två i en serie. Den har alltså blivit oläst eftersom jag först vill läsa del 1. I vanliga fall behöver jag inte läsa serier i ordning men när det gäller den här så har det blivit lite av ett hjärnspöke eftersom det bara är EN bok jag behöver läsa innan jag tar itu med den här. Men då måste man ju också skaffa den oken och det har helt enkelt inte bivit av, kanske dags att ta itu med det nu eller helt enkelt ge upp och läsa den här fristående?




Veckans utmaning: Hälsa och välmående



Mina första reaböcker kom idag och efter att ha suttit och bläddrat igenom dem så är jag otroligt sugen på att sätta igång med någon av dem. Och jag har också suttit och bläddrat i de målarböcker jag köpte på rean. Där är nu problemet att de är så fina att jag nästan är rädd för att förstöra dem om jag börjar måla i dem.
Nu tänkte jag sätta igång med att skriva färdigt lite inlägg och recensioner och då kom jag på att jag ännu inte svarat på Kulturkollos veckoutmaning. Den lyder

Ja, den här veckans utmaning är enkel. Vi pratar hälsa och välmående och energitjuvar, så väl som kickar. Så veckans utmaning går helt enkelt ut på att delge ditt absolut bästa tips för att må bra, bättre, bäst! Vilket är ditt allra mest hälsosamma tips? Vad gör du för att boosta självförtroendet? När mår du som allra bäst? Är det framför brasan med en bok och en katt i knäet? Är det på semestern? Käkar du kanske ohemult stora mängder grönkål? Vad är hälsa för dig?

----------------

Så veckans utmaning går helt enkelt ut på att delge ditt absolut bästa tips för att må bra, bättre, bäst! Vilket är ditt allra mest hälsosamma tips?

Mitt absolut bästa tips för att må bra är att se till att vila tillräckligt och att försöka minska stress och "måsten" till ett minimum. Konstant stress och att pressa sig till det yttersta är varken fysiskt eller psykiskt bra så kan man bromsa lite och skal av lite av alla "måsten" så mår man mycket bättre. Det finns mycket som man gör som inte är absolut nödvändigt men som man gör bara för att det är så man alltid gjort. Men tänk efter - är det absolut, definitivt nödvändigt att göra det just då?
Det kan vara svårt att lära sig att vila, det var det för mig, men när man väl lärt sig så påminner kroppen om när det är dags att ta en paus och bara ta det lugnt.

Vad gör du för att boosta självförtroendet?

Jag vet inte om jag egentligen gör något speciellt - möjligtvis att jag bara upprepar det som mina föräldrar lärde mig en gång i tiden "Du är minst lika bra som alla andra"

När mår du som allra bäst?

Jag har nog aldrig mått så bra som jag gjort sen vi flyttade till huset där vi bor nu. Jag trodde aldrig att jag skulle älska att bo ute på "landet" men det gör jag. Och jag mår som allra bäst när jag sitter i köket med en mugg te och tittar på djurlivet där utanför - tidigt på morgonen leker hararna vid skogsbrynet på andra sidan vägen och fältet, fasantuppen som kommer och hälsar på lite då och då och som retar katterna så de nästan kryper ur skinnet, fasanhönan som tar med sig sin kull varje år på besök och alla de andra vilda djuren som rör sig häromkring.

Vad är hälsa för dig?
Hälsa är nog att vara i balans på alla sätt, både fysiskt och psykiskt. Man behöver inte äta på något speciellt sätt (t ex alla dessa olika dieter) utan man kommer långt med att se till att äta balanserad och vällagad "vanlig" mat. Man behöver inte springa på gym 4 dagar i veckan eller vara ute och jogga varje dag - det räcker bra om man ser till att gå istället för att ta bussen, ta trapporna istället för att åka hiss. Viktigt är också att man gör sånt som man själv trivs med och tycker är roligt och som man blir glad av, då kommer nog allt det andra av sig självt.





onsdag 22 februari 2017

Första reaköpet

Så är bokrean igång och mitt första bokpaket kom idag. Ja, första! När jag beställt de här så märkte jag nämligen att jag "glömt" några böcker som jag absolut måste ha så jag gjorde en beställning till. I det här paketet kom


Dagdrömmar: tavelbok (Målarbok) av Hanna Karlzon
Blomstermandala: tavelbok (Målarbok) av Maria Trolle
Irlandstrilogin av Nora Roberts
Behandlingen av Mo Hayder
Spökstaden av Ransom Riggs
Vägen till Sugar Maple Inn av Louise Miller
Det 19:e Fabergéägget av Claes Ericson
Skuggsida av Belinda Bauer
Själarnas bok av James Oswald


När livet börjar om av Lucy Dillon

Titel: När livet börjar om
Författare: Lucy Dillon
Format: Pocket
Antal sidor: 479
Förlag: Bonnier Pocket/Bokförlaget Forum

"Libby och Jason har lämnat London för att ta över ett gammalt familjehotell på landet. Där ska de börja ett nytt liv och förverkliga drömmen om att skapa en tillflyktsort för stressade storstadsmänniskor Men projektet innebär fler svårigheter än de har tänkt sig. Snart börjar Libby undra om det verkligen är den nystart för henne och Jason som hon hoppats på.

En dag inträffar en otäck olycka precis utanför huset. En kvinna blir påkörd och tappar minnet. Och när Libby sträcker ut en hjälpande hand och erbjuder kvinnan att återhämta sig på hotellet, sätter det igång en kedja av oväntade och omvälvande händelser."

-----------------------------------

Jag har ju tänkt mig att läsa fler lättsammare böcker i år, mer feelgood och romance osv så jag har botaniserat lite i bokhyllorna efter sådant. Än så länge finns inte så jättemånga böcker av den här typen i hyllorna men När livet börjar om köpte jag för inte så länge sedan när det fanns ett erbjudande där boken fanns med i urvalet. Jag har läst några böcker av den här författaren och tyckt om dem så passade jag på att köpa den.

Det är är en av de böcker där man redan från början känner av den där lilla mysfaktorn, t o m omgivningen är lite småmysig. Ett gammalt, lite luggslitet hotell, det är nästan så man känner den där lilla lukten av gammalt damm och ser framför sig nötta och otidsenliga möbler och mattor. Sådana hotell har i alla fall jag bott på och det har sin egen charm. Jag tänker faktiskt speciellt på ett hotell i England där jag bodde i en vecka när jag gick på utbildning, den var precis som jag kan föreställa mig att Libbys och Jasons hotell är.

Jag gillar de flesta karaktärerna i den här berättelsen, med undantag då för Gethin. Jason är oansvarig och bortskämd men inte tillräckligt för att jag direkt ska ogilla honom alltför mycket. Av kvinnorna är Libby min klara favorit även om det är roligt att också följa Pippa.

Just nu passade den här boken perfekt för mig och jag har en känsla av att jag kommer att läsa fler böcker av den här författaren ganska snart, jag gillar den varma mysiga stämningen i boken.

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Lucy Dillons websida



När livet börjar om finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Storpocket/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Storpocket/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Storpocket/Pocket/E-bok


måndag 20 februari 2017

Nytt till läsahögen

Veckan börjar bra med lite bokpost...


Borgen av Ellinor Häggström



Det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan

Titel: Det lilla bageriet på strandpromenaden
Serie: Lilla bageriet
Författare: Jenny Colgan
Format: Pocket
Antal sidor: 412
Förlag: Massolit förlag


"Polly hade allt: jobb, bostad och pojkvän. Men en konkurs gör henne i det närmaste utblottad. hon hittar ett billigt rum ovanpå ett nedlagt bageri i ett litet fiskesamhälle och börjar återuppta sitt största intresse, bakning. Doften av nybakat bröd sprider sig snart över strandpromenaden och lockar fram många nya bekantskaper. En liten lunnefågel och fiskaren Tarnie med besättning blir snart hennes nya vänner, och framtiden börjar äntligen kännas ljus.

Men det finns de som inte alls uppskattar hennes kreativa tilltag. Polly blir snart varse att bakom den beskedliga fasaden visar både den nya platsen och människorna upp sidor som inte är fullt lika charmerande som hon först trott."

-----------------------

Jag har ju tänkt mig att lägga lite mer energi på feelgood, romance och annan lite lättsammare läsning i år och den här boken (och de andra i samma serie) har jag hört så mycket om att när den fanns med i ett "köp 4, betala för 3"-erbjudande så nappade jag direkt.

Jag började läsa den här boken vid ett perfekt tillfälle, precis när jag behövde något lättsamt och underhållande att bara vila ögonen på och drömma bort mig med. Den lilla fiskebyn är helt underbar och jag får nästan känsla av att jag sett liknande på tv i något av de engelska husletarprogrammen jag ibland tittar på. Det är faktiskt nästan så att jag mer än gärna skulle vilja besöka en sådan plats.
Att välja bakning som det som Polly ska ägna sig åt gör också att man faller för boken - det är inte alltför svårt att föreställa sig den där doften av nybakt bröd och känslan när man äter nybakt bröd och det ökar trivselfaktorn avsevärt.

Det märkliga är att jag får känslan av att ha läst en liknande berättelse någon gång för länge sedan eller sett en film med liknande handling. Men har man läst så länge och så mycket som jag har gjort så är det nog ofrånkomligt att det i en del böcker  dyker upp saker och ting som verkar bekanta.

Nånting som jag är lite extra svag för är djur i böcker och här är det den lilla lunnefågeln Neil som stjäl föreställningen lite, han är ju fullständigt underbar!

Det lilla bageriet på strandpromenaden var precis den typen av kravlös och underhållande läsning som jag behövde och jag kommer definitivt att se till att läsa de andra böckerna om det lilla bageriet också.


Mer info om författaren och hennes böcker finns på Jenny Colgans websida



Det lilla bageriet på strandpromenaden finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Pocket/E-bok




söndag 19 februari 2017

Veckoplanering vecka 8

Förra veckans planering fungerade ganska bra och det har även helgplaneringen gjort och nu är det då dags att planera för kommande vecka. Jag kommer nog inte ha lika mycket lästid som under förra veckan eftersom det inte blir i princip någon läsning alls på lördagen (då vi ska på Spelman på taket ) och så har vi lite annat att pyssla med under veckan. Så kommande vecka tänkte jag faktiskt försöka koncentrera mig på lite lättläst och lättsam läsning.

Det jag tänkt läsa är










Lögnaren av Nora Roberts













Vedergällning av Thomas Erikson













Eld i håg av Stieg Trenter








Och den här planeringen gäller såklart bara om ingenting oförutsett händer, vilket det brukar göra ganska ofta. Nu vet jag att i alla fall en av de här böckerna troligtvis kommer att få bytas ut mot ett rec.ex som nog är på väg, men det gör ju ingenting, de här böckerna har jag inga deadlines på.

Vad har du tänkt dig att läsa under kommande vecka?








Återbetalning av Ann-Sofie Kempe

Titel: Återbetalning
Författare: Ann-Sofie Kempe
Format: Häftad
Antal sidor: 283
Förlag: Ann-Sofie Kempe/Vulkan förlag
Recensionsexemplar

"Hanna Bergstedt har nyligen blivit vd för Axabanken. Under sin karriär har hon, genom sitt tuffa agerande i jakten på högre vinst och framgång, skaffat sig många fiender. Den enda riktigt pålitliga vännen är siamesen Elof, eller...?

Staffan Westman och Gunilla Ovin är trotjänare över femtiostrecket i en bank som inte längre uppskattar deras tjänster. Marknadschef Martin Landén vaknar upp till en ny spelplan och ekonomichef Örjan Kjellströms hemligheter förbryllar. Men framför allt, går det att lita på säkerhetschef Janne Garpenberg?

Vem får revansch och är hämnden så ljuv som det sägs? Det här är en historia om maktbegär och längtan efter att få ge igen."

--------------------

Jag gillar ju att prova författare vars böcker jag inte läst tidigare, så jag blev väldigt glad när jag fick förfrågan från den här författaren om jag ville läsa hennes bok. Ann-Sofie Kempe har själv arbetat inom branschen som hon skriver om och sådant bådar alltid gott.

Det finns en hög igenkänningsfaktor för mig här, jag tycker att jag känner igen många av personlighetstyperna även från andra branscher, chefen med de hårda nyporna, trotjänaren som tror sig sitta säkert osv osv. Överhuvudtaget tycker jag att karaktärerna är riktigt verkliga och trovärdiga.
Kontorsmiljön och relationerna mellan de olika karaktärerna träffar också mitt i prick.

Berättelsen är intressant och som läsare drivs jag hela tiden framåt i min önskan att få veta för vem det till slut brister och hur. Och jag gissade faktiskt fel, men det är nog inte så konstigt med tanke på hur många möjligheter det fanns.

Återbetalning är en lättläst och spännande berättelse där man hela boken igenom vet att något kommer att hända men där slutet ändå kommer som en överraskning. Jag ser fram emot fler böcker av den här författaren!

Tack Ann-Sofie Kempe för rec.exet!



Återbetalning finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad
Bokus Häftad
CDON Häftad



En smakebit på søndag - Köpenhamn bakom portarna

Ikväll somnade jag i soffan och maken satt såklart och tittade på sina favoritprogram så vi missade halva Mellot och hann bara se sista halvtimmen. Och nästa lördag kommer vi nog inte hinna se programmet alls eftersom vi då ska på Spelman på taket och middag på restaurang efter det. Så det blir ett glapp nu med det programmet för mig. I och för sig spelar det mindre roll, tidigare år har jag ju inte tittat alls. Men Hotel Halcyon missade vi inte!

Nu är det i alla fall dags för En smakebit på søndag som anordnas av Flukten fra virkeligheten.Det går ut på att man bjuder på en smakbit ur boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers

-----------------------



Min smakbit kommer från sidan 93 i  Köpenhamn bakom portarna av Isabel Andersson (titeln är länkad till Adlibris och där finns mer info om boken)


"Att Christianshavn från början skapades som en ö och egen stad, kan ha bidragit till att invånarna känt sig speciella. Att staden byggdes efter holländsk förebild med en kanal som delar staden i en övre och en nedre del, kan också vara av betydelse.
Kanalerna, de stora packhusen, sjömansbostäderna och inte minst köpmännen, hantverkarna, sjömännen och alla andra som bott och verkat på ön genom tiderna, har gett Christianshavn en helt egen identitet."



lördag 18 februari 2017

I en mörk, mörk skog av Ruth Ware

Titel: I en mörk, mörk skog
Författare: Ruth Ware
Format: Inbunden
Antal sidor: 315
Förlag: Lind & Co
Recensionsexemplar

"En oväntad inbjudan från barndomsvännen Clare dyker upp i den tillbakadragna författaren Noras mejl. En av Clares väninnor organiserar en möhippa och vill gärna att Nora kommer, trots att det var åratal sedan Nora och Clare hördes av.
Väl på plats. långt ute i skogen, gör alla sitt bästa för att bjuda till. Men snart uppstår spänningar mellan både nya och gamla bekantskaper. Kontakter med omvärlden är i det närmaste obefintlig i det isolerade huset. Inom loppet av ett dygn går möhippan från krystad och märklig till våldsam.
Är alla verkligen där på samma premisser? Varför är Nora bara bjuden på möhippan men inte på bröllopet? Och vem är det egentligen Clare ska gifta sig med?
Helgen slutar med att Nora vaknar upp i en sjukhussäng. Hur har hon fått alla skador? Var är de andra? Varför sitter det poliser på vakt utanför rummet där hon ligger? Och framför allt - varför minns hon inte vad det är som har hänt?"

---------------------------
Jag är alltid nyfiken på författare som jag inte läst några böcker av tidigare och Ruth Ware tillhör den kategorin. Inte nog med det, I en mörk, mörk skog är hennes debutbok och debuter är ju verkligen "min" grej.


Det finns vissa delar i miljöbeskrivningarna som verkligen fick det att krypa i skinnet på mig, det är sådant som jag själv tycker är väldigt otäckt men som många andra kanske inte berörs av alls.

När det gäller personerna känner jag igen väldigt många av personlighetstyperna och det är faktiskt obehagligt att läsa om deras agerande när man nästan kan ana vad de kommer att göra. Men samtidigt är det spännande att se om man har gissat rätt. Clare ogillar jag från första stund, Flo tycker jag synd om och jag förstår mig inte riktigt på Nora, hon är lite för velig och medgörlig. Jag kan förstå att det är lätt att falla i gamla invanda beteendemönster men ändå stör det mig.

Redan titeln på I en mörk, mörk skog sätter stämningen och den håller sig igenom. Den här boken är så bra och spännande att man inte kan låta bli att fortsätta trots att det kryper av obehag utefter ryggraden. Och det är ju så här en bra spänningsroman ska vara - man ska känna den där spänningen inför vad som ska hända rätt igenom hela boken.
Den här författaren vill jag väldigt gärna läsa fler böcker av.

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Ruth Wares websida




Tack Lind & Co för rec.exet!


I en mörk, mörk skog finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden/E-bok


fredag 17 februari 2017

Helgläsning

Maken har kommit hem nu, katterna och illrarna har fått mat och vi har börjat laga vår middag. Då passar jag på att lämna maken ensam i köket med middagsbestyren och istället planera helgläsningen lite.

Det ser ut som att jag får rejält med lästid i helgen och det behövs, nästa helg kommer jag troligtvis inte ha nästan någon lästid alls så det är nog bra om jag kan minska läsahögen lite under den här helgen.
Bokrean startar ju i veckan och resultatet brukar bli att antalet olästa böcker här hemma skjuter i höjden, så även pga det är det nog bra att minska lite på den "akuta" läsahögen och trängseln i bokhyllorna.

Det jag tänkt läsa i helgen är








Köpenhamn bakom portarna av Isabel Andersson






Aldrig näcken av Stieg Trenter


Lögnaren av Nora Roberts




Vd har du tänkt dig att läsa i helgen?






Bokbloggsjerka 17-20 februari

Äntligen fredag! Det kan kännas som en märklig sak att säga av mig, som ju ändå är "ledig" hela dagarna i och med att jag är sjukpensionär. Men det blir lite speciellt även för mig när det blir helg - i och med att även maken är hemma så kan vi göra något som vi inte hinner med under veckorna, vi kan laga mat "på riktigt" och ta oss tid vid matbordet osv osv. Så känslan på fredagarna är ändå TGIF.
Och helgen börjar som vanligt med Annikas Bokbloggsjerka och den här gången har hon lyckats med att få till en riktigt knepig uppgift


Avsluta följande mening: Att läsa en bra bok är som att [blank].
Tänk inte för mycket nu utan välj det som spontant dyker upp i huvudet.
--------------------------

Det här var verkligen en knepig uppgift för det absolut första som hände var att det blev total kortslutning [blank] i hjärnan så jag var faktiskt tvungen att tänka till ordentligt för att komma på någonting. Jag är inte bra på liknelser ens i vanliga fall men på fredagar är jag en total katastrof med det mesta, men jag måste ju försöka  

Det blev två förslag (och i mina svar har jag koncentrerat mig på att boken är BRA)

Förslag 1


Att läsa en bok är som att  hoppa fallskärm för första gången.
Inför hoppet är det spännande och t o m lite pirrigt eftersom man inte vet vad som kommer att hända. Samtidigt är man förväntansfull inför utmaningen och hoppas innerligt att allt kommer att gå bra (läs: att boken är bra)
Att läsa en BRA bok är som att  landa efter ett lyckat fallskärmshopp.
Total lycka över att ha vågat hoppa, att hoppet gått bra och att man landat utan att ha skadat sig, dvs total lycka över att boken varit bra.

Märk väl att jag aldrig hoppat fallskärm, men jag har gjort en hel massa annat för första gången och jag tror känslan är ungefär densamma.

Förslag 2


Att läsa en bra bok är som att få en både en mental och själslig orgasm.
Tror inte jag behöver förklara.



torsdag 16 februari 2017

Helgfrågan vecka 7


Jag tycker ju inte att jag följer några serier på tv, men ikväll kom jag på att det ju finns en serie som maken och jag följer troget och det är Tunnelbanan. Att vi följer den beror nog mest på att vi bott i Stockholm och att maken känner många av dem som finns med i serien. 
Nu var det i alla fall dags att gå upp och få lite gjort igen och eftersom det är torsdag så är det Mias Helgfråga som står på tur. Hon frågar

Vilka är dina bästa bokreatips? (tips från Johannas deckarhörna)
Var handlar du helst dina reaböcker?

-----------------


Jag har hafsat igenom utbudet på Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln än så länge och det finns såklart några som jag känner att jag absolut vill ha men jag ska försöka hålla igen den här gången. Att jag troligtvis inte kommer att kunna hålla mig senare är vet jag för när det väl är dags så kan jag inte hålla mig o alla fall oavsett vad jag lovat.. Men jag ska försöka ha lite mer is i magen den här gången och vänta tills det blir rea på rea innan jag slår till förutom när det gäller böcker som jag absolut "måste" ha. Men lite tips har jag såklart och då tipsar jag bara om sådana böcker som jag själv läst och gillat (Titeln är länkad till Adlibris)
Själv har jag bestämt mig för helt andra böcker för de här har jag ju redan läst.


Gillar man målarböcker så finns några av Hanna Karlzons målarböcker





Dagdrömmar: tavelbok 














Tycker man om thrillers med aktuella händelser så finns det en bok som är ett måste


Hot över Östersjön av Mark Greaney (recensionen finns här )



Vill man ha lite feelgood så är det här en perfekt bok att mysa med. 



Den lilla bokhandeln i Paris av Nina George (recensionen finns här)


Höll på att glömma andra frågan, dvs var jag handlar mina reaböcker. Jag handlar nog lite överallt. I första hand går jag igenom nätbokhandlarna, sen brukar jag besöka närmaste Akademibokhandel och så blir det också ICA och City Gross när vi nån gång åker förbi där.