fredag 10 november 2017

Recension: En röd hjältinnas död av Qiu Xiaolong

Titel: En röd hjältinnas död
Serie: Chen Cao
Författare: Qiu Xiaolong
Format: Pocket
Antal sidor: 453
Förlag: Ordfront förlag

"En vacker majdag hittas en naken kvinnokropp i en av Shanghais kanaler. Det visar sig vara liket efter Guan Hongying, anställd på ett varuhus och en av den kommunistiska regimens nationella mönsterarbetare.
Den unge kriminalkommissarie Chen Cao får av en slump åta sig fallet, som visar sig vara långt svårare än han kunnat ana. Någon högre upp i hierarkin vill uppenbarligen inte att sanningen ska komma fram.
Chen nystar dock oförtrutet vidare på sina ledtrådar. Han tvingas inse att den hyllade Guan Hongying inte precis var något dygdemönster. Och ju längre in i det kinesiska samhällets labyrinter han kommer, desto mer riskabel blir utredningen för honom själv."

------------------

Jag hade läst en bok av den här författaren tidigare och tyckte den var lite seg. Men de här deckarna är ovanliga i och med att handlingen utspelar sig i Kina så jag ville läsa minst en till för att se om det bara var just den boken som var seg eller om min uppfattning av boken berodde på något annat.

De som är behållningen i de här böckerna är definitivt platsen och tidpunkten där de utspelar sig, dvs Kina precis när de börjar öppna dörrarna mot väst och man börjar föra in ett marknadstänkande i samhälle. Men mycket av Maos Kina finns kvar, speciellt i tankesättet hos många. Tjänstetillsättningar sker efter vilka kontakter man har och hur bra partimedlem man är, inte efter kompetens och/eller utbildning. Man kan fortfarande bli misstänkliggjord av att umgås med folk med "fel" bakgrund eller åsikter.

Kriminalkommissarie Chen är ett bra exempel på en person som blivit satt på en post som han, om han hade fått välja, knappast hade velat ha. Han glider runt lite i gräddfilen eftersom han råkar ha inflytelserika kontakter.

Fokus i En röd hjältinnas död ligger på människorna och på ett kommunistiskt samhälle som står på tröskeln till en övergång till marknadsekonomi och mer öppenhet och frihet med allt vad det innebär för människorna när det gäller anpassning till det nya. Själva brottet som Chen Cao utreder hamnar lite i bakgrunden och är inte riktigt det viktiga i boken.

Den här boken tyckte jag faktiskt mycket bättre om än om den första boken jag läste av Qiu Xiaolong. En röd hjältinnas död är intressant men väntar du dig en "riktig" deckare där ett brott, utredningen och jakten på förövaren står i fokus är nog inte den här boken nånting för dig. Men En röd hjältinnas död är definitivt en intressant och annorlunda deckare och jag kan nog tänka mig att läsa i alla fall en bok till av den här författaren.

Jag har bjudit på en smakbit ur boken i ett annat inlägg HÄR


Mer info om författaren och hans böcker finns ppå Qiu Xiao Longs websidaJag har recenserat en bok tidigare av den här författaren

Rött blir svart

En röd hjältinnas död finns att köpa hos t ex

Adlibris Pocket
CDON Pocket
Bokbörsen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar