Sidor

onsdag 31 januari 2018

Recension: De ursprungliga av Cecilia Larsson Kostenius

Titel: De ursprungliga
Serie: De fem elementen
Målgrupp: 12-15 år
Författare: Cecilia Larsson Kostenius
Format: Kartonnage
Antal sidor: 278
Förlag: Visto förlag
Recensionsexemplar

"Tretton år har gått sedan virusgudinnans pest skördade många människoliv. Den unge Odal har sedan dess levt ett undangömt, inrutat liv i klostret i Dalen. Där har han tränats inför hämnden.
När så en kallelse kommmer från den mystiske Eldkungen förändras allt. Kriget är nära förestående och världen hotas av död och undergång.
Odal lämnar sin trygga tillvaro för att ansluta sig till kungens armé. Elementens olika människoraser måste nu lära sig att samarbeta för att ha någon möjlighet att kunna överleva kriget.
Jordens barn Odal förs samman med luftens barn Svala, vattnets barn Pål och eldens barn Regina i kampen mot det femte elementet virus.
Tillsammans ställs de inför det faktum att till och med deras gudinnor svävar i fara."

-----------

Jag fick en förfrågan från författaren om jag ville läsa den här boken och det villa jag såklart eftersom jag fortfarande behöver läsa mer fantasy för att vänja mig och för att veta vad jag gillar och inte gillar.
De ursprungliga är första delen i en planerad serie om De fem elementen.

Eftersom det här är första delen i serien så är det här man möter och lär känna huvudpersonerna och bekantar sig också med deras värld. Det är intressant att raserna så tydligt har koppling till de olika elementen, men samtidigt för det med sig nånting som jag tyckte var lite obehagligt. Trots att författaren tydligt markerar att de fyra "raserna" måste samarbeta för att rädda världen så är jag ändå tveksam till det här att de ska hållas åtskilda och inte får blandas med varandra (dvs få barn ihop). Och där är det nog användandet av ordet "ras" som får mig att associera negativt.

Av ungdomarna är det tjejerna som jag fastnar mest för och där är faktiskt Svala min favorit. I den här första delen i serien så lär man känna tjejerna bättre än killarna och det är nog en delorsak till att fastnar mer för tjejerna. Killarnas personligheter blir kanske mer framträdande i nästa del i serien när man lär känna dem lite bättre.

Trots mina invändningar så gillar jag boken. De ursprungliga är en lätt-och snabbläst  bok och en riktigt bra början på en serie. Jag är väldigt intresserad och nyfiken på vad som händer i nästa del.

Tack Cecilia Larsson Kostenius för rec.exet!

De ursprungliga finns att köpa hos t ex

Adlibris Kartonnage
Bokus Kartonnage
CDON Kartonnage


Kulturkollos veckoutmaning vecka 5: Vad vårdar du?


Idag mår jag alldeles otroligt bra! Jag sov precis lagom (mina vanliga 5 timmar) inatt så jag känner mig ganska pigg. Imorse hann jag med mycket av min checklista och det gick riktigt fort. Så nu är det bara att fortsätta i samma takt. Och då är det dags för Kulturkollos veckoutmaning som den här gången handlar om "vabruari". Utmaningen lyder

Vad vårdar du i februari?
Berätta för oss vad du ska vårda, vad du borde vårda eller vad du skulle vilja vårda. Självklart blir det extra guldstjärna för fyndiga varianter av förkortningen VAB (”vård av b …?”)

-------------------

Jag har en hel del att vårda

Vård av make är en stor del av vårdbehovet här hemma - Maken tar ett stort ansvar för allt hemma i och med att det är många moment som jag rent fysiskt inte är kapabel till. Så det jag kan göra är att försöka underlätta så mycket som möjligt för honom.

Vård av bror (VAB) låter kanske lite annorlunda men han är singel sedan några år, jobbar hårt och bor i en väldigt lyhörd fastighet så han behöver emellanåt komma bort och tillbringa en helg någonstans där det finns lugn och ro och där det serveras god mat varje dag.

Vård av husdjur är en nödvändig del av vårt liv. Har man ett antal illrar och två katter så är det ens skyldighet att se till att de har det bra.

Vård av blogg (VAB) har jag faktiskt redan börjat med och kommit en bit på väg.

Vård av bokläsning (VAB) är en självklarhet. Att se till att man har i alla fall lite  tid varje dag att bara sitta och njuta av att läsa är viktigt

Vård av mig själv. Jag har en tendens att glömma bort hur viktigt det är att se till att man själv mår bra, men jag börjar lära mig, sakta med säkert.





Årets favoriter 2013



Jag ska ju gå igenom mina listor från  Årets favoriter för att se om tidigare års favoriter fortfarande håller, dvs om jag fortfarande kommer ihåg dem och kan tänka mig att läsa om böckerna. Och nu har turen kommit till år 2013 (titeln är länkad till recensionen)

Bödeln Frälsaren Observatören av Catrine Tollström
Så tuktas en svinpäls av Pia F. Davidson
Svarta änglar av Rebecca Chance
Värdet av ett liv av Magnus Jahnsson
Jungfrustenen av Michael Mortimer
Glasslottet av Jeannette Walls
Till min bror av Anna Frise Rapp
Shamanens sång om en oundviklig människa av Jan Lidbeck
Blackout av Susannah Cahalan


En av dessa, Glasslottet, har jag till och med fått en påminnelse om eftersom den filmatiserats och jag har bestämt mig för att se filmen, så den boken kommer jag definitivt ihåg och tycker att den håller. Så tuktas en svinpäls är definitivt en favorit fortfarande och den trilogin kommer jag absolut att läsa om. De av Rebecca Chances böcker som jag läst har jag gillat och jag skulle mer än gärna läsa fler men som det ser ut nu så måste jag nog brja köp in dem på engelska eftersom inga fler har översatts. Till min bror är en sån där bok som stannar kvar i minnet i all evighet. Shamanen är definitivt aktuell än idag med tanke på hur FK behandlar långtidssjuka och "smärtpatienter". Jungfrustenen-serien tyckte jag var bra, synd bara att det inte kommit ut fler delar. Värdet av ett liv är andra delen i en trilogi som jag älskade och som jag definitivt vill läsa om. Blackout är väl den av de här böckerna som kanske inte riktigt platsar längre i listan, för den känner jag inte att jag vill läsa om, just nu i alla fall
En bok, Bödeln Frälsaren Observatören har jag faktiskt redan läst om, en omarbetad version som heter Experimentet. Så den vill jag nog inte läsa en gång till, men när jag läste originalet år 2013 så platsade den definitivt på listan.

Mina tidigare granskningar

Årets favoriter 2012


tisdag 30 januari 2018

Svara på bloggkommentarer

Jag lovar gång på gång att bli bättre på att svara på bloggkommentarer och så har jag misslyckats  lika många gånger. Alltså har det varit riktigt illa ställt med svar under lång tid igen och jag måste bättra mig. Men den här gången kanske jag kan hålla mitt löfte. Jag skrev igår ett inlägg om att göra en checklista och nu har jag gjort en som jag ska gå igenom och pricka av varje morgon/förmiddag. På den checklistan är en av punkterna "kolla kommentarer och svara" så förhoppningsvis kommer jag att lyckas den här gången.


Tematrio: Rasism/Slaveri

Än så länge har jag varit väldigt slö idag, troligtvis har det lite att göra med att jag nog sov lite för mycket inatt och var alldeles mosig i hjärnan när jag vaknade. Jag sov nämligen 8 timmar och det hör till ovanligheterna, mitt normala sömnbehov ligger på högst 5-6 tim/natt. Jag försöker i alla fall hålla igång lite så jag inte degar ihop totalt och då är det dags för ännu en utmaning. Temat för Lyrans Tematrio  idag är rasism/slaveri. Lyran uppmanar

Berätta om tre bra böcker eller filmer som handlar om rasism/slaveri!


------------------------------

 Det här ämnet var relativt enkelt att hitta böcker till eftersom jag råkat läsa en del sådant de senaste åren

Här är min trio






All kärlek förbjuden av Anders Eklöf
Rasism i 50-60-talets USA där rasgränserna inte fick överträdas













Dolda tillgångar av Margot Lee Shetterly
Färgade kvinnor som mot alla odds lyckades skaffa sig utbildning och därefter jobb inom en sektor som nästan var förbehållet vita i 60-talets USA. Mycket om den tidens medborgarrättskamp i USA.
Har också filmatiserats.






Välkommen till Himmelsta av Hanna Landahl
Om "nyanlända" på en liten ort och smygrasismen bland invånarna.





Veckans topplista vecka 5: Danmark

Tisdagar på bloggen börjar numera med Veckans topplista som anordnas av Johannas Deckarhörna. Topplistan går ut på att lista topp fem efter ett givet tema och temat idag är Danmark

Jag har inte läst speciellt många böcker av danska författare så det här får bli en blandning av böcker av danska författare och böcker om Danmark.(titlarna på de som jag rcenserat är länkade till recensionen och där finns mer info om boken)






1. De hängda hundarna av Jens Henrik Jensen
Och nästa del Mörkermännen av samma författare
En serie som jag verkligen tycker om.










2. Flickorna på Englandsbåten av Lone Theils
Har bara läst första delen men jag måste nog skaffa fortsättningen också.









3. Köpenhamn bakom portarna av Isabel Andersson
En jättefin bok om Köpenhamn med vackra bilder.












4. Pojken i resväskan av Kaberbøl & Friis













5. Fröken Smillas känsla för snö av Peter Høeg (titeln är länkad till förlaget och där finns mer info om boken)
Den här läste jag innan jag startade bloggen så den har jag inte skrivit om, men jag kommer ihåg att jag tyckte den var bra.










måndag 29 januari 2018

Checklista och att göra-lista


Jag är i vanliga fall inte speciellt organiserad i mitt bloggande men genom att börja med t ex summeringen för varje vecka så har jag sett att man gör det lite enklare för sig själv om man försöker ha någon typ av schema. Så jag kommer börja med checklista med sådant som ska göras varje dag och en att göra-lista för varje vecka för att försöka få lite ordning på bloggandet och annat som ska göras här hemma. Det underlättar ju för mig själv, jag  får ju bättre överblick så ingenting blir bortglömt. Varken checklistan eller veckans att göra-lista är hugget i sten utan när det behövs så är det bara att strunta i dem, men jag lär inte glömma bort så mycket i alla fall. Och det bästa av allt, när jag får idéer så blir de inte bortglömda utan hamnar på någon av listorna och blir kanske verklighet så småningom.
Det här är sånt som man kan hålla på med när man inte jobbar utan har massor med tid att att göra precis vad man vill. Och just nu vill jag bli mer organiserad...



Recension: Innan snön faller av Helena Kubicek Boye

Titel: Innan snön faller
Serie: Anna Varga, del 1
Författare: Helena Kubicek Boye
Format: Inbunden
Antal sidor: 331
Förlag: Bokfabriken
Recensionsexemplar

"Höstens mörker sänker sig över den mytomspunna rättspsykiatriska kliniken i Säter. Bakom bygnadernas vackra fasader sitter de brottslingar som bedöms vara för sjuka för att kunna avtjäna sitt straff i vanligt fängelse. Den nyutexaminerade psykologen Anna Varga har fått en tjänst vid kliniken i Säter, och lämnar med glädje Stockholmslivet bakom sig.
Den nyfunna glädjen lägger sig dock snabbt. Anna nås av hotfulla meddelanden och en patient hittas snart därefter död. Driven av sin nyfikenhet ger sig Anna ut på en jakt som leder henne bakåt i tiden, då gränsen för sjukt och friskt styrdes av kn och social tillhörighet. Hoten mot Anna blir alt allvarligare och det är tydligt att någon inte vill att hon ska gräva djupare. Vem kan Anna egentligen lita på? Och kommer hon någonsin att få reda på sanningen om vad som försiggår på Säter?"

-----------------

Som motvikt till annat behöver ja ibland läsa någonting riktigt spännande och den här boken lät lovande med tanke på att handlingen tilldrar sig i Säter på rättspsykiatriska kliniken. Det gör inte saken sämre att Innan snön faller är Helena Kubicek Boyes skönlitterära debut och första delen i en planerad serie om Anna Varga.

Anna Varga är en trevlig bekantskap som jag gärna vill lära känna bättre i kommande delar av den här serien, än så länge har man j u bara fått en glimt av hennes personlighet.

Redan det faktum att handlingen utspelar sig på en rättpsykiatrisk klinik gör att man är beredd på en ganska mörk och ödesmättad stämning men tyvärr, jag tycker inte riktigt att författaren fått till det. Det är absolut inget fel på själva berättelsen och den ger en del nötter att knäcka. Vilka är "de andra"? och "Vad finns i rum 55?", men det som saknas är den där stämningen som jag hade förväntat mig. Kanske fick jag lite för stora förväntningar när jag såg namnet Säter. Jag känner inte personligen till Säter förutom att jag faktiskt besökt bekanta som bodde et tag på orten och såg då såklart också anstalten.

Innan snön faller är indelad i korta kapitel vilket gör att boken blir väldigt lätt- och snabbläst. Tyvärr var den inte riktigt så spännande som jag hade förväntat mig med tanke på kopplingen till en rättspsykiatrisk klinik och alla möjligheter som det ger att skapa en kuslig stämning. För mig hamnade den här nu i kategorin "mellanböcker", dvs en bok som jag läser när jag vill "vila" ögonen och tankarna. Innan snön faller är ändå en skönlitterär debut och som sådan är den helt OK och fortsättningen av serien kan bara bli bättre. Med tanke på författarens yrke (psykolog)  lär det finnas mycket att skriva om så jag ser faktiskt fram, emot fortsättningen på den här serien.

Tack Bokfabriken för rec.exet!


Mer info om författaren och hennes böcker finns på Helena Kubicek Boyes websida



Innan snön faller finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Sammanfattning/Utvärdering vecka 04

Vecka 04 var verkligen ingen bra vecka när det gäller läsning. Det var väldigt segt med läsningen och det berodde inte på att jag skulle ha haft mycket annat att göra. Snrare var det nog det att jag blev på ett eller annat sätt avbruten hela tiden och hade sen svårt att hitta tillbaka till den rätta sinnesstämningen. Att det under helgen inte skulle bli så mycket lästid visste jag men att det skulle bli så lite anade jag inte i förväg. Hela lördagen bara försvann utan att jag hann läsa nästan någonting och söndagen var inte mycket bättre. På söndagen var orsaken visserligen en helt annan, jag var helt enkelt både fysiskt och psykiskt så trött att jag var tvungen att vila så mycket som möjligt och orkade inte koncentrera mig på läsningen. Tyvärr betyder det också att en del annat som jag skulle ha gjort på söndagen inte orkades med så det får jag försöka ta itu med nu i början på veckan. Men jag hann med lite under vecka 4


Jag läste klart 2 böcker

Innan snön faller av Helena Kubicek Boye (recension den här veckan)
De ursprungliga av Cecilia Larsson Kostenius (recension den här veckan)

Jag skrev 2 recensioner

Vågornas viskningar - Tamara McKinley 
Det sjunde rummet - Erika Svernström 

Det dök upp 1 bok i brevlådan

Livet blir aldrig som man tänkt sig av Anethe Bergendahl

Och ännu en vecka har gått utan att jag köpt några böcker...jag ger mig själv en stolt klapp på axeln.




söndag 28 januari 2018

Veckoplanering vecka 5

Det är dags igen att planera för kommande veckas läsning. Vecka 5 har vi ingenting speciellt inplanerat utan den ser, än så länge, ut att bli en ganska vanlig vecka då livet lunkar på i lagom takt. Så om ingenting oförutsett händer borde jag kunna få rätt så rejält med lästid (håller tummarna!) och det är ju alltid bra. Och får jag ordentligt med egentid så tänkte jag faktiskt måla lite också, det har jag inte riktigt hunnit med den senaste tiden och jag börjar sakna lite att ta de där pauserna när man bara sitter och målar och låter tankarna flyga....

Det jag tänkt läsa under vecka 5 är






Artemis av Andy Weir














Livet blir aldrig som man tänkt sig av Anethe Bergendahl












Bränd himmel av Gilly Macmillan







Jag hoppas såklart att jag hinner lite till men det är ingenting som jag planerar för utan det får komma som en glad överraskning i sådana fall.



Vad ska du läsa under kommande vecka?









En smakebit på søndag - De ursprungliga

Den här helgen blir det inte mycket läst men det blir så ibland. Lördagen gick åt till att först träffa Varulvskatten Scully och sen var det dags att månadshandla. På söndag har jag en del pappersarbete att göra som jag hoppas resulterar i att jag slipper det ärendet hädanefter. Men söndagen börjar alltid med En smakebit på søndag som numera anordnas av Betraktninger ~ tanker om bøker. Det går ut på att man bjuder på en smakbit av boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!


------------------------------

Min smakbit kommer från sidan 97 i De ursprungliga av Cecilia Larsson Kostenius (titeln är länkad till Bokus och där finns mer info om boken)



"Pål kunde inte se några spår efter ovädret, men minnet av panikkänslan medan han förgäves hade paddlat under blixtarna var ännu färskt. Han fnös till över gudarnas arrogans, äver att inte över huvud taget verkade bry sig om hur deras handlingar påverkade människor och djur. En gång i tiden hade de måhända brytt sig, men det var länge sedan. 
I begynnelsen hade det inte funnits något annat än gudomar och jättar som krigade mot varandra i en ständig kamp mellan det goda och det onda. Det var den allsmäktiga urmodern Yaiya som slutligen hade besegrat jättarnas allfader genom att anta formen av en jättinna och förföra honom. Efter en natt tillsammans hade hon dödat honom innan hon hade övergett sin fysiska kropp, och av den hade hon skapat Manhem."




lördag 27 januari 2018

Varulvskatten Scully

Idag har det inte blivit mycket läst, än, eftersom vi varit och träffat fina varulvskatten Scully hos Ulvgrytets katteri/Lykoi Scandinavia




Veckans bokmärke



Jag började med post-it-lappar, kvitton och vad jag nu råkade få tag på när jag behövde någonting att lägga mellan sidorna för att markera var jag var i boken, men när jag väl hade skaffat mitt första bokmärke så var jag såld och nu är det bara riktiga bokmärken som gäller. Och det har nu hunnit bli en riktig samling så då passar det ju bra att visa upp dem också. 

Vad har du mellan sidorna den här veckan? Är det senaste kvittot från ICA, ett gem från jobbet eller kanske du också alltid använder ett bokmärke? Är det inte dags att visa upp vad du använder just nu? Eller kanske du är som jag, samlar på bokmärken? Oavsett vad du använder, visa upp det! Lägg gärna en länk i kommentarerna så jag också kan se vad du har mellan sidorna.



Mitt bokmärke den här veckan är ett som än så länge bara legat i bokmärkeslådan. Jag köpte den på Nordiska Museet när vi var där förra året. Det jag blev förvånad över var att det fanns så få bokmärken att välja mellan. Visserligen kunde jag själv inte besöka butiken eftersom det inte fanns möjlighet att ta sig in med rullstol, men maken sa att inte ens den här låg framme utan han var tvungen att fråga efter bokmärken och då tog de fram den.




fredag 26 januari 2018

Helgläsning vecka 4

Det är dags att planera läsningen för helgen. Den här helgen får jag nog inte jättemycket lästid som det ser ut nu.
På lördag ska vi iväg och träffa en kattuppfödare, vi är nämligen lite sugna på att skaffa en liten kompis till våra pojkar. Det här lär ta större delen av dagen så det blir inte mycket läst på lördagen.
På söndag har jag en del administrativt som jag helt enkelt måste försöka tröska igenom, och det minskar såklart lästiden också

Alltså blir det nog ganska lite läst i helgen men något ska jag nog hinna med


Det jag tänkt läsa är




De ursprungliga av Cecilia Larsson Kostenius
Läser jag just nu och jag hoppas bli klar med den ikväll.












Artemis av Andy Weir











Livet blir aldrig som man tänkt sig av Anethe Bergendal












Det ska bli intressant att se vad jag hinner med...

Vad ska du läsa i helgen?




Nytt i läsahögen

När maken var och handlade idag så passade han på att vittja brevlådan  och märkligt nog hade brevbäraren redan varit här, trots att klockan inte var 14.00 ens, hen brukar inte dyka upp förrän senare. Det fanns i alla fall ett litet paket till mig i brevlådan.


Livet blir aldrig som man tänkt av Anethe Bergendahl



VINNAREN ÄR...



Nu har jag snurrat på hjulet och fått fram vem som vinner Stängd kista av Sophie Hannah och det blev


GRATTIS!

Vinnaren har också meddelats per mail

Ni som inte vann den här gången, tack för att ni deltog! Håll koll på bloggen, det kommer fler utlottningar så småningom







torsdag 25 januari 2018

Helgfrågan vecka 4



Helgen närmar sig och då är det dags för Mias Helgfråga. Den här gången vill hon veta

Vilken bok har fått ditt lägsta betyg?
Bonusfråga:
Vilken tv-serie tycker du är riktigt bra?

-------------------

Jag ger inga sifferbetyg och har aldrig gjort. Om jag sen bara räknar de böcker jag läst under den tid som jag bloggat så tror jag faktiskt inte att jag läst någon riktigt dålig bok. Visst har det funnits böcker som inte passat mig, men för den skull har de inte varit dåliga, de fungerar bara bättre för någon annan. 

Ojojoj, det här med tv och serier, jag följer ganska sällan några serier. Men jag ligger i soffan några timmar varje kväll och slötittar på program. 
En serie jag gillade att titta på var Antiques Road Trip när den gick kl 18.00 på kanal 8. Nu när de har bytt till tidigare sändningstid, så hinner vi inte se den.


Alltså har vi börjat titta på Ice Road Truckers kl 19.00 på kanal 10 istället



  



Årets favoriter 2012



Häromdagen var temat på Top Ten Tuesday "Böcker jag gillade men inte kommer ihåg så mycket om" och då funderade jag på det här med min Årets favoriter. Tanken med den var att de böcker som hamnade där skulle vara sådana som jag var bra och som lämnade ett så bestående intryck att jag skulle kunna tänka mig att läsa om dem. Nu läser jag ju sällan om böcker, men ibland kan jag bli sugen på en omläsning av någon specifik bok. i alla fall, det jag funderade på var om jag fortfarande skulle känna likadant inför de böcker som hamnat på favoritlista. Det måste jag alltså kolla och då börjar jag med favoritlistan för mitt första år som bloggare, nämligen 2012. Tyvärr är inte de här titlarna länkade till recensionen (det hade jag ännu inte kommit på att göra) men då får jag ju ingen hjälp där heller och kan verkligen se hur mycket jag kommer ihåg.

Årets favoriter 2012

Vi, de drunknade av Carsten Jensen
I trygghetsnarkomanernas land (Sverige och det nationella paniksyndromet) av David Eberhard
Mr Tourette och jag av Pelle Sandstrak
Dilledagboken: En finsk fyllbults berättelser av Juha Vuorinen
Bluffen av Unni Drougge
Förkunnaren av Unni Drougge
Fällan av Unni Drougge

De här böckerna platsar verkligen på listan eftersom jag kommer ihåg ganska väl var och en av dem och skulle fortfarande kunna tänka mig att läsa om dem. Så det årets favoriter stämde väldigt väl med kriterierna för favoriter





Hett i hyllan #128


Jag vaknade i morse av att det var väldigt varmt och anade lite vad jag skulle få se ute. Och visst, det är plusgrader ute och nästan ingen snö kvar...inte kul alls. Jag föredrar ett lagom snötäcke och minusgrader, det blir så mycket ljusare och luften känns fräschare.Nu är det i alla fall dags för Monikas Hett i hyllan och hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

-------------------------------


Den här gången plockade jag fram en bok från gästrummet och självklart är det ett loppisfynd, den här gången från 2015




Angelologi: Änglarnas tecken av Danielle Trussoni
Baksidestext:
"Sankta Rosa-klostret, New York. En dag när den 23-åriga syster Evangeline utför sina sysslor i klostrets bibliotek hittar hon en brevsamling som kommer att förändra hennes liv. I breven, som är från andra världskriget, upptäcker Evangeline något ofattbart: i generationer har det pågått en kamp mellan änglar och människor. En kamp som hon själv, utan att veta om det, varit högst inblandad i redan från födseln. Samtidigt närmar sig ett stort antal bevingade varelser klostret. Stämningen är hotfull. Kan Evangeline med hjälp av ledtrådarna som döljs i breven hitta det föremål som kan avgöra striden och rädda mänskligheten?"





Den här köpte jag alltså 2015 på Ulva bakluckeloppis och jag tror jag vet varför jag plockade med mig den. Då läste jag nästan inget som ens närmade sig fantasy eller övernaturligt eftersom det kändes som att det låg utanför min bekvämlighetszon. Den här boken ska vara en  thriller, men läser man baksidestexten så inser man att det nog finns en del övernaturligt/fantasy i den också och antagligen tyckte jag att det var precis lagom för att jag skulle klara av att läsa boken. Men, numera läser jag redan mer inom den genren och jag känner mig inte speciellt lockad av den här längre så jag får nog ta mig en rejäl funderare på om boken ska behållas eller hamna i utrensningslådan.



onsdag 24 januari 2018

Recension: Vågornas viskningar av Tamara KcKinley

Titel: Vågornas viskningar
Originaltitel: Spindrift
Författare: Tamara McKinley
Format: Inbunden
Antal sidor: 356
Förlag: Forum bokförlag
Recensionsexemplar
Kaosutmaningen

"Året är 1905. Christy har alltid drömt om att resa från sitt hem i Tasmanien till den vilda och vackra ön Skye där hon föddes. Hon vill återse den storslagna naturen och den dramatiska kustlinjen i sitt hemland.
Nu, när hon är 65 år gammal, har hon äntligen bestämt sig för att resa. Med sig har hon sin försiktiga dotter Anne och sitt älskade barnbarn Kathryn, men ingen av dem känner till Christys förflutna - som är mörkare och mer komplicerat än de kunnat ana. Samtidigt som resan för dem närmare varandra hopar sig orosmolnen över familjens egendomar hemma i Tasmanien.
När de tre kvinnorna anländer till Skye dras sedan länge begravda minnen upp till ytan, minnen som är både smärtsamma och vackra och som kommer att förändra de tre kvinnornas liv för alltid."

-----------------------

När jag såg att den här skulle komma ut så ville jag absolut läsa den. Jag har alltid tyckt om Tamara McKinleys böcker men det är ett par år sedan jag senast läste en så den här gången gällde det att passa på när det nu kom ut en ny.

Christy fastnar jag för direkt, hon är okonventionell i en tid då det var viktigt för kvinnor att uppföra sig "passande". Även om jag tyckte om henne ända från början så faller jag handlöst för henne när hon sliter av sig skorna för att gå barfota...När man sedan får veta mer om Christys bakgrund och hennes liv på Skye innan hon kom till Australien så förstår man verkligen varför hon helt struntar i vad folk ska tänka om hennes tilltag.
Jag tycker väldigt mycket om den här typen av familjesagor om personer som tagit sig fram mot alla odds på egen kraft.

McKinleys miljöbeskrivningar är som vanligt helt otroliga. Jag befinner mig verkligen på den vilda ön Skye och ser klipporna och havet för att därefter förflyttas till det torra och varma Australien.

Vågornas viskningar är en lättläst och underhållande roman som för mig långt bort från snön och kylan i det vintriga Sverige. Berättelsen innehåller allt som man behöver för en stunds verklighetsflykt: kärlek, spänning, sorg och saknad och exotiska platser.

Tack Forum bokförlag för rec.exet!


Mer info om författaren och hennes böcker finns på Tamara McKinleys websida



Vågornas viskningar finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Kulturkollos veckoutmaning: Året var 1968




De här veckan tänkte jag faktiskt delta i Kulturkollos veckoutmaning, trots att temat egentligen inte riktigt passar för mig. Temat är året 1968 och utmaningen lyder

Undertecknad var inte född – inte ens påtänkt – 1968. Ändå så är årtalet något magiskt i min värld. Studenterna – ungdomarna – syntes, protesterade och ockuperade. Världen demonstrerade mot Vietnamkriget och till och med vår egen utbildningsminister visade högt och tydligt sitt missnöje med det stora landet i väster. Jag tänker också på Janis Joplin, på The Rolling Stones, Bob Dylan och inte minst vår egen Cornelis Vreeswijk.
Vad tänker du på när du hör Året var 1968?

--------------


1968 har inte satt speciellt stora spår hos mig och jag kommer själv inte ihåg så mycket om det året. Vad som hände i världen och Sverige var jag tvungen faktiskt att googla på. Av det har jag tagit med sånt som jag själv tycker är intressant eller som jag läst om i andra sammanhang.

Privat: Jag var så pass ung då att min värld var väldigt liten, i princip bara staden jag bodde i , kompisarna och skolan.Jag hade ett år kvar innan jag skulle göra inträdesprovet till realskolan men det pratdes redan mycket om vilka som tänkte göra den och vilka som skulle gå kvar i folkskolan, och självklart försökte vi ta reda på hur svårt provet var. Min farfar och farmor bodde i Sverige och jag tillbringade en del av sommaren hos dem. Men att jag också skulle flytta till Sverige var inte ens på planeringsstadiet ännu.

Annars är det väl närmast 60-talsmodet som jag då tyckte var jättefint. Mamma var väldigt modemedveten vilket inte alltid sågs med blida ögon i vår lilla stad, och  det är speciellt hennes kläder jag kommer ihåg.


Världen:

- Martin Luther King blev mördad den 4 april
- Edna Ferber  (skrev boken Show Boat som låg till grund för musikalen Teaterbåten) avled den 16 april
- Helen Keller (den första dövblinda personen som avlade en akademisk examen, skrev en självbiografi som senare t ex filmatiserades 3 gånger)  avled 1 juni
- Johnny Cash spelar in albumet At Folsom Prison i Folsom State Prison
- Robert Kennedy blir skjuten den 5 juni


Sverige:

- Kårhusockupationen  24-27 maj
- invandrarelever får möjlighet att få modersmålsundervisning (när jag flyttade till Sverige var den undervisningen i full gång men ännu inte speciellt genomtänkt, hehehe)
- kommunal vuxenutbildning (Komvux) införs














PÅMINNELSE - UTLOTTNING




Jag vet att många redan har Stängd kista av Sophie Hannah men har du den inte så är det här perfekta tillfället att skaffa den.Imorgon är sista dagen att anmäla sig till utlottningen av ett ex av den här boken. Regler och anmälan hittar du HÄR

Min recension av Stängd kista finns HÄR

tisdag 23 januari 2018

Top Ten Tuesday - Böcker jag gillade men inte kommer ihåg så mycket om






Det är väldigt länge sedan jag delog i Top Ten Tuesday, men jag såg nu att den numera arrangeras av en annan, The Artsy Reader Girl, och att teman varje vecka är i alla fall än så länge, lite mer intressanta. Så jag kan ju delta i alla fall de veckor jag tycker att temat fungerar för mig.

Temat i veckans Top Ten Tuesday är böcker jag gillade men inte kommer ihåg så mycket om

Books I Really Liked but Can’t Remember Anything/Much About

-------------

Då är frågan - Eftersom jag inte kommer ihåg så mycket om dem, hur ska jag komma ihåg vilka det var? Jag får nog bara bläddra igenom lästa böcker och kolla mot bloggen... så min topptiolista blir vad det blir...

1. Havsmannen av Carl Johan Vallgren
2. Fiskar ändrar riktning i kallt vatten av Pierre Szalowski
3. När änglar faller av Tracy Chevalier
4. Den som gräver en grav av Yrsa Sigurdardottir
5. Nirvanaprojektet (egentligen hela den serien) av Stefan Tegefalk
6. En egen plats av Robert Goolrick
7. Pojken i resväskan av Kaberbøl & Friis
8. Här är jag nu av Karen Campbell
9. Alltför nära & Tsarens kniv av Henriette Gyland

Den här listan får lov att stanna vid nummer 9. Det finns säkert en hel massa böcker som jag läst och gillat för länge sen men som ja nu inte kommer ihåg vad de handlade om, men jag har också glömt vilka det var. Får jag se boken och läsa baksidestexten så kommer jag ihåg att jag läst boken, men just nu kan jag inte komma på fler än de här










Tematrio: Resmål

Nu har jag äntligen kommit igång lite och då såg jag att Lyrans Tematrio dykt upp. Det passar ju perfekt för mig idag eftersom temat också är väldigt lättsamt och trevligt (något jag verkligen behöver idag)

Berätta om tre böcker som utspelar sig i ett land/en stad du gärna skulle vilja besöka irl!

-----------------

Det svåra med det här temat är att behöva begränsa sig till tre länder/städer, det finns ju så många ställen jag skulle vilja besöka!  Titlarna är länkade till recensionen och där finns mer info om boken.





1. De sju systrarna av Lucinda Riley
Rio de Janeiro och Brasilien skulle inte vara dumt att besöka.
Länderna i Sydamerika skulle jag väldigt gärna vilja besöka.












2. Hetta av Jane Harper
Australien har länge varit ett drömresmål - jag skulle så gärna vilja se inte bara storstäderna men också Stora Barriärrevet, The Outback, opalfältena osv osv.








3. Den sista kejsarinnan av Kina av Jung Chang
Kina har jag velat åka till så länge jag kommer ihåg. Ett intressant land med en helt otrolig historia och kultur.









OBS! Du har väl inte missat at jag lottar ut Stängd kista av Sophia Hannah HÄR

Veckans topplista vecka 4: Förintelsen



Idag är jag väldigt seg i starten och har verkligen svårt att komma igång, men nu är det dags. Jag börjar med Veckans Topplista som anordnas av Johannas deckarhörna. Temat idag är

Förintelsen (med anledning av förintelsens minnesdag den 27/1)

----------------

Det är svårt att välja bara fem med tanke på att jag läst ett antal böcker om förintelsen underde senaste 50 åren (mina föräldrar tyckte det var viktigt att jag läste om den så tidig som möjligt). Jag har valt några av de böcker jag läst under de senaste åren och så några som jag läst för länge sedan. Böckerna är inte listade i någon inbördes ordning och titlarna på de böcker jag recenserat är länkade till recensionen




1. Anne Franks dagbok
Den här är nog den som väldigt många har läst.











2. Mila 18 av Leon Uris. Om utrymningen och förstörelsen av Warszavas ghetto, där en grupp judar stred emot och försvarade sig  mot Hitlers trupper. Endast ett fåtal överlevde. Den här läste jag ett flertal gånger för länge sedan.












3. De fattiga i Lodz av Steven Sem-Sandberg














4. Hitlers furier: tyska kvinnor i förintelsens tjänst av Wendy Lower
En riktigt läskig fackbok om de kvinnor som jobbade för hitler både i koncentrationslägren men också inom administrationen av förintelsen.










5.  Ung i ghettot av David Safier