Sidor

torsdag 31 maj 2012

Qivittoq

Qivittoq av Ingamaj Beck

"Hans grepp om hennes tunna vrister är hårt. Tryggt. Obarmhärtigt. Och med ett plötsligt kast vänder han henne upp och ner och hon hänger blodig, skrynklig och med en fruktansvärd tyngd mot skallbenet i hans starka armar. Pappa. Läkaren. Hon skriker i mötet med världen.


Qivittoq är berättelsen om en flickas sällsamma uppväxt, om de första åren på det iskalla Grönland och därefter i ett Danmark som ter sig våldsamt främmande. I det nya hemlandet förvandlas barndomens trygghet efterhand till en skräckslagen, krypande ångest."

--------------------------------------------------------------

Korta kapitel som är mer som ögonblicksbilder än en regelrätt berättelse. Visst får man ihop det som händer men det är väldigt mycket som blir osagt. Inte riktigt "my cup of tea".

onsdag 30 maj 2012

Efter våldtäkten

Efter våldtäkten av Alice Sebold

"18-åriga Alice är på väg till studentrummet på universitetet när hon blir överfallen och våldtagen av en främmande man. Under den mardrömslika, evighetslånga halvtimmen i en tunnel är Alice övertygad om att mannen tänker döda henne. Det enda som i det ögonblicket betyder något för henne är att hon ska få fortsätta leva.
Men trots att hon enligt polisen har haft "tur" som klarat sig undan med livet i behåll, förstår hon att ingenting kommer att bli som förr. Våldtäkten förändrar inte bara Alice utan även hennes omgivning. För vänner och familj har hon blivit "våldtäktsoffret".
En dag möter hon plötsligt våldtäktsmannen igen. Att få honom dömd är det enda som kommer att betyda något för Alice. Mannen grips och de förnedrande förhören i rätten börjar. Alice inser att hon får betala ett oerhört högt pris vilken än utgången blir..."

----------------------------------------------------------------

På nåt sätt är Efter våldtäkten så realistisk att det går kalla kårar utmed ryggen på mig. Jovisst, den är ju självbiografisk men det finns andra böcker om våldtäkt som också är det. Ändå känns den här mer realistisk än dom andra. Man  blir verkligen förbannad när man tänker på att det här händer på 80-talet men att egentligen har ganska lite förändrats sen dess - jag har en känsla av att offret fortfarande måste vara i princip omänskligt stark för att orka med förhör, rättegång osv. Jag tror inte heller att omgivningens reaktioner förändrats så jättemycket. Nu hände ju det här i USA, men lite av det där tänket med "bra" och "dåliga" flickor har ju funnits här också. Och det finns nog kvar också till viss del, kanske mer i USA än i Sverige, men i alla fall. Jag tror och hoppas i vilket fall som helst att offret ändå får mer hjälp här i Norden och att t ex rättegångar inte är riktigt lika illa som i USA. Men...man har ju läst artilar om hur det är idag och det känns som att det inte skiljer sig speciellt mycket från hur det var tidigare. Det är så man kan kräkas.

tisdag 29 maj 2012

Dilledagboken

Dilledagboken: En finsk fyllbults berättelser av Juha Vuorinen

"Dilledagboken är den osminkade, absurda, skamlösa och inte minst ärliga berättelsen om den stordrickande Juhas vardag.


Fyllbulten Juhas upplevelser är rätt och slätt hjärtskärande, skrämmande och chockerande roliga. I vårt östra grannland är de inte kända för att spotta i glaset och om du vågar följa med på denna lilla litterära resa dit så lovar vi att du kommer att få alla dina fördomar om vårt broderfolk besannade...


Inget för er som är känsliga!"

-----------------------------------------------------------------

Länge sen jag skrattat så här mycket! Det är ingen tjock bok, men den tog längre tid att läsa än vad jag hade anat, främst för att jag bara kunde läsa ett par sidor i taget innan glasögonen immade igen. Det här är boken som man definitivt inte ska läsa ute på stan bland folk om man inte vill bli klassad som galen eftersom man emellanåt viker sig dubbel av skrattspasmer. Jag har läst ute på nätet att den visst ska vara ännu bättre på finska, och det kan jag tro. På vissa ställen dök det rätta finska ordet upp direkt i huvudet, vilket gjorde att jag skrattade ännu mer hysteriskt.

Köp boken hos Bokus eller Adlibris




måndag 28 maj 2012

Nocturner

Nocturner: Fem berättelser om musik och skymning  av Kazuo Ishiguro

"En gatumusikant i Venedig råkar få syn på en av sina gamla idoler, en sångare vars karriär nu är på nedgång; en begåvad men okänd jazzmusiker och en firad jazzsångerska möts under en sjukhusvistelse och mellan dem uppstår en lika trevande som osannolik vänskap. I en annan berättelse är det en ung musiker som blir bekant med ett äldre par som turnerat Europa runt i vad som åtminstone på ytan verkar vara en perfekt tillvaro."

-----------------------------------------------------

Jag föll som en fura för Kazuo Ishiguro när jag läste Återstoden av dagen. Och sen fick jag tag på Never let me go och bara älskade den. Så när jag nu råkade hitta Nocturner på en bakluckeloppis så var jag överlycklig och har bara väntat på att få sätta mig ner med den. 5 noveller som alla har anknytning till musik. Och det är musik jag hör när jag läser dom här fem berättelserna. Det är ganska få författare som lyckas få mig i en sån sinnesstämning som Ishiguro lyckas med - jag känner ren lycka. Det enda negativa med Nocturner är att 5 är alldeles för lite, jag önskar att det hade varit minst 25!

Given

Given av Sam Lipsyte

"Milo Burkes liv är försatt i fritt fall efter att han fått sparken från fundraisingavdelningen på ett tredje klassens universitet. Eller påbörjades fallet långt innan? Han skulle ju bli det amerikanska måleriets nya frälsare, nu sörjer han ett arbete som han aldrig ens velat ha. Dessutom misstänker Milo att hans fru träffat en annan och att hans treårige son egentligen föraktar honom. Oväntat ges dock Milo möjligheten att återfå sin anställning. Allt han behöver göra är att uppvakta en potentiell sponsor som under oklara omständigheter efterfrågat hans inblandning. Men det Milo tror är fallets slutpunkt, visar sig bara vara dess början."

-----------------------------------------------------------------------------

Ja, jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den här boken. Berättelsen i sig är inte svår att få grepp om, men berättarstilen har jag lite svårt för. På nåt sätt är det lite väl cyniskt, lite för svart (var finns humorn?), lite för amerikanskt, lite för storstadsstil för att funka för mig. Och det är lite för avskalat och modernt för min smak. Så, ja, jag hade lite svårt för den här boken.Den passar nog kanske bättre för yrkesarbetande yngre storstadsmänniskor.
Inte nog med det, omslaget är i mitt tycke grymt fult! I en bokhandel skulle jag nog inte ens kommit så långt som att läsa baksidan - jag köper nog ganska mycket med ögonen också och är utsidan tråkig eller ful så hoppar jag nog automatiskt över en sån bok. Utsidan ska locka mig till att läsa boken, eller i alla fall locka mig till att kolla om den kanske vore något för mig och den här ser helt enkelt inte intressant ut.



lördag 26 maj 2012

Böcker, böcker, böcker

Så idag var det alltså säsongsöppning för bakluckeloppisen på Täby Galopp. Inte nog med att det var massor med försäljare, det fanns också många som sålde böcker och det var lätt att hitta sånt man gillade. Tyvärr finns det en nackdel med att läsa mycket: när man på en loppis hittar ett stånd där det finns den typen av böcker som man gillar så blir det mycket "har läst, har läst, har köpt redan, har köpt redan", men som tur är så finns det så många säljare att man i alla fall hittar någt. Idag var det rekordmånga försäljare och jag lyckades hitta (och köpa) 20 böcker. 20 böcker tänker man sig ska kosta helt otroligt mycket, men jag kom undan med under 200,- totalt (dvs ungefär vad EN bok kostar i bokhandeln).Det är onödigt att lista alla böcker jag köpte men jag kan ju nämna guldkornen

 En dag av David Nicholls
Karen Blixen - ett diktarliv av Judith Thurman
En berättelse om kärlek och mörker av Amos Oz
Några Homan-deckare av Jan Mårtensson

Så det har varit en bokmässigt bra dag.

Svärmaren

Svärmaren av Anna Bovaller

"En tidig junimorgon hittar Petra Wester sin biträdande jurist Victoria döende i köket på advokatkontoret på Strandvägen i Stockholm. I ett försök att rädda byråns rykte tvingas Petra inleda en egen undersökning om Victoria, parallellt med polisens jakt på mördaren. Sakta framträder ett skakande livsöde, kantat av våld och tragedier. När sedan de mest fördolda familjehemligheterna blottläggs kommer Petra till en skrämmande insikt. Spåren efter mördaren leder tillbaka till Petras eget liv".

-----------------------------------------------

Det finns ett ord som för mig sammanfattar den här boken. Stööön!!! Den känns som om författarinnan fått en massa lösryckta tankar/idéer som hon sen slänt ner på papper och varje gång en ny tanke farit igenom hjärnan på henne så har hon slängt in den också. Vid det laget som jag bara stönade av att ta upp boken igen, så borde jag lagt den åt sidan, men envis som man är så skulle jag bara tröska igenom den. Den börjar helt OK, men sen spårar det ur ganska snart. Det dyker upp den ena figuren efter den andra och innan man ens haft chansen att lära känna dem och förstå vad dom har med handlingen att göra så försvinner dom igen för att ev (och märk väl att jag säger ev) dyka upp senare igen utan att man egentligen fått grepp om vad dom har med saken att göra. Det blandas hej friskt med advokater, fotboll, fotbollshuliganer, anorexi, pedofili osv osv utan att något egentligen hänger ihop tycker jag. Visst, till slut får hon ju ihop det, men t o m slutet känns inte bra eller genomtänkt. Nej, Anna Bovaller är nog ingenting för mig...


fredag 25 maj 2012

Eldorado

Imorgon öppnar bakluckeloppisen i Täby för säsongen. Den loppisen är ett Eldorado för bokälskaren, där finns allt. Nyutgivna böcker, böcker på engelska, svenska och andra mer främmande språk, både gamla och i princip nya böcker, alla möjliga genreer. Och för en gångs skull kan man köpa så många böcker man vill utan att det kostar en förmögenhet, pocket går för det mesta på 5,-/st (och ibland 3 för 10,-) och inbundet 10-20,-/st. När man köper i bokhandeln så håller man sig ofta till välkända genreer och författare och vågar inte testa nåt nytt, man vill ju inte kasta bort närmare 200,- på en bok som man kanske inte gillar. Men på loppis kan man köpa sånt som man i vanliga fall inte skulle ha köpt, bara för att prova nåt nytt. Som bäst kom jag hem med närmare 40 böcker. Och jag har faktiskt breddat mitt läsande otroligt mycket tack vare loppisar, jag läser en helt annan typ av böcker nu än vad jag läste för bara ett par år sen - jag experimenterar mer. Och på det här sättet har jag hittat helt nya (för mig) favoritförfattare...
Rekommenderar alla bokälskare att göra ett besök på närmaste bakluckeloppis den här sommaren! Imorgon ska jag till Täby så får vi se hur mycket jag lyckas släpa med mig därifrån!

torsdag 24 maj 2012

Niceville

Niceville av Kathryn Stockett

"När Skeeter återvänder till hemstaden Jackson i Mississippi efter universitetet, faller hon tillbaka i sitt gamla liv med bridgespel, tennis och välgörenhetsbaler.
Men Skeeter har förändrats. Hon har författardrömmar och reagerar allt starkare på de orättvisor hon ser omkring sig i 1960-talets Södern. Genom sitt arbete på lokaltidningen träffar hon två svarta hemhjälper - Aibileen och Minny.
Tillsammans bestämmer de sig för att skriva en bok som skildrar verkligheten bakom de fina fasaderna i Jackson, staden som de kallar Niceville. De skriver om hur de svarta kvinnorna har förnedrats och diskrimenats, men också om deras drömmar, längtan och hopp. Det är ett farligt arbete som kommer att förändra deras liv för all framtid."

------------------------------------------------------

Av någon anledning blir jag ofta smått misstänksam mot böcker som alla säger är fruktansvärt bra. Kanske har jag blivit besviken alltför många gånger. Men den här gången blev jag inte besviken! Jag fastnade helt och hållet  från första sidan och kunde bara inte släppa boken innan jag läst klart sista ordet på sista sidan. Och det innefattar både författarens tack till dem som medverkat för att få boken klar och författarens eget efterord, dvs jag var helt enkelt tvungen att läsa vartenda ord i hela boken. Kathryn Stockett har verkligen lyckats förmedla känslan av hur det var i amerikanska södern på 60-talet. Personbeskrivningarna är så underbara att det är nästan som att se på film när man läser boken - man kan se varje människa framför sig. Jag sitter och tycker synd om Celia och jag sitter och småflinar åt Minny och hennes oförmåga att "veta sin plats". Jag njöt hela boken igenom!

tisdag 22 maj 2012

Hallonbåtsflyktingen

Hallonbåtsflyktingen av Mika Nousiainen


"Mikko Virtanen har ett problem. Han vill inte längre vara finsk. Han vill inte vara den där tysta och grubblande typen med ångestkänslor och dåligt självförtroende. Istället vill han vara svensk!
Efter vissa inledande svårigheter går det vägen. Mikko blir Mikael Andersson, en vältalig äkta man och familjefar från Göteborg. Priset blir högt, men vad gör man inte för att få leva i världens bästa land?"

-----------------------------------------------------------------------------
Visst småler jag igenkännande åt några av dom svenska företeelserna som tas upp i boken, men när det staplas upp mer och mer så blir det faktiskt inte så roligt som det var tänkt, det blir snarare tröttsamt. Trots att jagförstår ironin i boken och på ett sätt också håller med, så är detta verkligen inte boken för mig. Vet inte om det hade varit skillnad om jag hade läst boken på svenska - nu läste jag ju den på finska eftersom jag fått boken från mamma. Finskan är ju ett mer ordrikt språk och på det sättet är nog texten mer "riktig" när man läser den på finska, men svenskan är ändå det språk som jag tror jag hade mer kunnat relatera med när det gäller Hallonbåtsflyktingen. Och så finns det en sak till som gör att jag har svårt att ta till mig Hallonbåtsflyktingen - i o m att jag har absolut noll koll på vilka en del av dom personer (kändisar, politiker osv), som man refererar till, är, så förstår man inte kopplingen. Och när man inte vet förstår kopplingen så är det svårt ibland att förstå själva poängen...



måndag 21 maj 2012

Döden går på auktion

Döden går på auktion av Jan Mårtensson

"Vid en utställning på idylliska Läckö slott möter antikhandlare Johan Kristian Homan den vackra Iris Liljegren som har köpt en auktionsfirma i konkurs i centrala Stockholm. Nu ska hon sätta den på fötter och ber Johan Kristian om råd. Aningslöst accepterar han utan att inse vilken malström av dramatiska händelser som väntar...
Konst för miljoner försvinner. Ovärderliga kulturskatter från det plundrade museet i Bagdad. Manipulationer bakom kulisserna. Terrorism, hat, avund. Ond, bråd död. Det är några av ingredienserna i denna spännande historia med internationella förvecklingar som också ger många inblickar i dagens auktionsvärld.

-------------------------------------------

Homan-böckerna är alltid lika trevliga. En extra knorr blev det den här gången i o m att jag hörde en intervju med Jan Mårtensson på radio nu när jag höll på och läste boken. Och han kommenterade precis det som gör Homan-böckerna så speciella: att själva mordet egentligen är en bisak i dom här böckerna, det centrala i böckerna är istället det som Mårtensson skriver om konst, arkitektur, antikviteter (som i den här boken), historia och samhälle. Och det är just det som också är den stora behållningen med Homan-böckerna, man lär sig något nytt varje gång.

söndag 20 maj 2012

Loppisrally

Idag var det dags för loppis igen och vi hann med att besöka två loppisar, Ulva och Fyris. Boksortimentet var inte sådär jättebra, men man hittar alltid något i alla fall....
För totalt 50,- fick jag

Kvinna i grönt och Mörka strömmar av Arnaldur Indridason
Det amerikanska löftet av Martin Gelin
Mord i Mesopotamien av Agatha Christie (Agatha Christie måste man ju läsa om lite då och då)
Vita tänder av Zadie Smith
Huset på Arlozorovgatan av Simon Kudrischoff
Maisie Dobbs av Jacqueline Winspear
Vita nätter och Svart som natten av Ann Cleeves


lördag 19 maj 2012

Motstånd: dagbok från ett ockuperat Frankrike

Motstånd: dagbok från ett ockuperat Frankrike av Agnés Humbert

När Paris föll under tyskt styre sommaren 1940, startade Agnés Humbert tillsammans med nio kollegor och vänner den första organiserade motståndsrörelsen i Frankrike. Gruppen, som kom att kallas för Résistance (Motstånd), var den första i sitt slag och fick följdverkningar utanför Frankrikes gränser.
1941 förråddes gruppen och togs till fånga av Gestapo. Sju män dömdes till döden, en åttonde tog sitt liv efter brutal tortyr, Agnés Humbert deporterades till Tyskland och sattes i arbetsläger.
Motstånd är hennes dagbok från den 7 juni 1940 till den 11 juni 1945, då hon kunde återvända till Frankrike igen. Det är ett direkt vittnesmål från en kvinna som vägrade ge upp sin tro på mänskligheten, och en vältalig hyllning till hennes nära vänner som kämpade och dog i rättvisans namn.

---------------------------------------------------

Jag visste att det fanns en motståndsrörelse i Frankrike under andra världskriget, men så mycket mer om det visste jag inte förutom då det som man fått sig till livs genom olika TV-serier. Genom att läsa Motstånd hoppades jag att få veta mer om den organisationen. Jag blev lite besviken när det sen visade sig att Motstånd inte handlar så mycket om själva organisationen utan handlar om en kvinnas upplevelser under åren i arbetsläger i Tyskland. Det är ju en dagbok, men Agnès Humbert är så saklig i tonen att det ändå inte känns riktigt som en personlig dagbok. I en dagbok brukar man nog ofta låta känslorna svalla lite mer än så här. Visst är Motstånd värd att läsa, men jag saknar mer info om motståndsrörelsen och deras verksamhet. Och jag skulle också ha velat veta mer om vad som hände sen...sen när hon kom hem till Frankrike - vad hände med hennes släktingar, med dom övriga överlevande i den grupp som hon tillhörde inom motståndsrörelsen. Jag känner att det var väldigt många frågor som blev obesvarade...

fredag 18 maj 2012

25 kronor

Jag har ju väntat och väntat på att vår bokhandel i Gränby äntligen ska få ut 10-kronorshyllan där dom sen säljer ut för en struntsumma dom böcker som inte gått åt under bokrean. Förra året tog dom då 10,-/bok. I år hade dom höjt priset något så nu tar de (än så länge) 25,-/bok och det kan jag leva med....Jag gissar på att om det forfarande blir böcker kvar så kommer dessa sen att slumpas ut för 10,-/st.

I alla fall, om man bara behöver betala 25,-/bok så är det ju nästan ens skyldighet att kolla igenom böckerna ifall det finns något man vill ha. Och när det gäller mig, så finns det alltid något jag vll ha, det är ju böcker vi pratar om.
Så idag kom jag hem med

Nocturner av Kazuo Ishiguro (Jag bara älskar Ishiguros böcker!)
I nöd och lust av Elizabeth Gilbert
Den siste greken av Aris Fioretos
Oroligt blod av James Ellroy

 

tisdag 15 maj 2012

Maskrosungen

Maskrosungen av Sandra Gustafsson

"Redan när Sandra föddes var hennes mamma psykiskt sjuk. När Sandra växer upp glider mamman allt djupare in i sin sjukdom och sitt alkoholmissbruk. Hon pantsätter Sandras saker för att ha råd med vin och cigaretter.
Sandra ansvarar så gott hon kan för hushållet, medan hennes mamma låser in sig i sitt rum och eldar upp breb och pratar med sig själv. Ofta finns ingen mat i huset, de pengar som finns går till mammans missbruk. Sandra får mat av sina kompisar, som smugglar ut smörgåsar till henne. För dem är det ett spännande äventyr, men för Sandra handlar det om överlevnad.
17 år gammal träffar Sandra sin blivande man. De kämpar för ett bra liv tillsammans, gifter sig och får två barn. När andra barnet är fött briserar ännu en bomb i ett liv som bara behöver lugn och ro. De får beskedet att maken drabbats av MS."

-----------------------------------------------------------

Förvånansvärt bra, måste jag säga. En av dom sakerna som jag i vanliga fall har emot den här typen av böcker, dvs BOATS, är att grundtonen tyvärr ofta är "Titta hur svårt jag har haft det!" och så riktigt vältrar sig "författaren" i sitt elände och sin självömkan. Det känns kanske känslolöst att kvittera en del av dessa böcker på det sättet, men jag får ibland en känsla av att böckerna skrivits bara för profiten.  Men Maskrosungen känns äkta på något sätt och faktiskt, jag sträckläste den. Kanske var det också det här att jag kände igen något i början av boken, som gjorde att jag engagerade mig. I början av boken berättar hon ju hur hennes man diagnosticeras med MS när han bara är i 30-årsåldern och dom har två småbarn. Senare i boken dyker det upp att han vid ett tillfälle är i Sigtuna på rehabhem. Jag gick ju på rehab på Humlegården i Sigtuna och där pratade jag vid ett tillfälle med en kille med MS som hade precis legat inne i tre veckor och nu skulle hem. Killen var i 30-årsåldern och hade två småbarn hemma (precis som Sandras man), så vem vet- jag kanske har träffat Sandras man. Kopplingen gjorde i alla fall att det blev intressantare att läsa boken. Och den är engagerande - man blir så j...a förbannad på myndigheter osv som smiter undan sitt ansvar och låter både barn och vuxna fara illa hellre än att göra sitt jobb...


Frost

Frost av Roy Jakobsen

"År 993 föds en pojke på en ensligt belägen isländsk gård. Han döps till Torgest, men växer så långsamt att namnet halveras till Gest. Vid tretton års ålder hämnas han sin fars död genom att dräpa en mäktig hövding, och tvingas som fredlös fly från Island. Han seglar till Norge där han dras in i nya äventyr."

------------------------------------------------

Intressant, javisst! Men tungt... Jag tycker att själva berättelsen är bra och intressant, det är ju trots allt ganska sällan man får läsa om Island och Norge under just den här tidsperioden. Men oj så tungt det blir att läsa när meningarna är så otroligt långa. Det känns lite som att Jacobsen försökt klämma in så mycket som möjligt i varje mening och det blir både tungt att läsa och ibland svårt att hänga med i handlingen när det i en enda mening hinns med slagsmål, resa från punkt A till B och lite tankar om religion. Jag är ingen vän av det korthuggna och avskalade, men det här var lite för mycket åt andra hållet.... Emellanåt är det också svårt att hålla reda på personerna eftersom namnen på vissa påminner så mycket om varandra att det är lätt att blanda ihop dem.


fredag 11 maj 2012

Själakistan

Själakistan av Ann Rosman

"En sensommardag nära Carlstens fästning i Marstrand gör en besökande skolklass en hemsk upptäckt. Liket efter en kvinna i medeltida kläder och utan huvud påträffas vid den gamla Offerstenen. Strax därefter får fru Wilson sitt livs chock när hon får syn på ett kvinnohuvud i sin trädgård, högst upp på en ställning med rosor och luktärter.

Kvinnan vid Offerstenen visar sig ha tillhört en grupp medeltidslajvare. Att man har att göra med en mycket kyligt kalkylerande gärningsman står klart när den rättsmedicinska undersökningen slår fast att den huvudlösa kroppen inte här ihop med det påträffade huvudet.

Kriminalinspektör Karin Adler och kollegorna Folke och Robban befarar nu att det kan finnas fler offer, och snart får de via polisen i Trollhättan upplysningar om ännu ett makabert fynd. En kvinnokropp utan huvud, styckad. I närheten av en grupp lajvare. DNA-prover visar dessutom att de båda kvinnorna med all sannolikhet är systrar."

-----------------------------------------

Baksidestexten lät lovande så jag köpte boken. Sen nästan ångrade jag mig när jag hemkommen råkade läsa på framsidan "Ja, visst är hon lik Camilla Läckberg" - jag som i möjligaste mån undviker Läckberg!  Men nu, efter att ha läst min första bok av Ann Rosman, så tycker jag att det var bra att jag köpte den. Inte nog med att den har en bra och spännande intrig men det är också väldigt intressant att läsa om Marstrand och dess historia.Nu längtar jag nästan att så småningom få sätta igång med nästa Rosman, som jag har väntandes i bokhyllan.


torsdag 10 maj 2012

Vem var Gabriella Orlova?

Vem var Gabriella Orlova? av Theodor Kallifatides

"En ung grekamerikan, Mike Andrews, flyr sina barndomskvarter i New York efter en farlig flirt med maffian. Han beger sig till Athen och ett tillfälligt påhugg som privatdetektiv. Där kommer han i kontakt med Gabriella Orlova.
Det började med ett brev, en inbjudan. Gabriella Orlova var en legend i Athen, och när Mike träffade henne förstod han varför. Han hade aldrig förr mött en sådan kvinna. Hennes ögon fick allt annat att blekna. Hon tog emot honom i sin magnifika villa, hon bjöd på kaffe och gav honom några kassetter. Strax efter mötet hittas hon död - mördad...
Theodor Kallifatides har skrivit en märklig och suggestiv roman som inte liknar någonting annat. En varm och sensuell berättelse från dagens Athen och samtidigt en fascinerande skildring av en kvinna och ett kvinnoöde."

-----------------------------------------

Det är bara så rätt att  boken slutar som den gör...att man inte får veta vem Gabriella Orlova egentligen var. Något annat slut hade inte passat här. Ända sen jag läste min första Kallifatides så har jag tyckt om hans sätt att skriva. Och i Vem var Gabriella Orlova? finns också en extra dimension. Handlingen utspelar sig på 80-talet i Grekland och jag känner igen väldigt mycket från när jag själv var i Grekland för första gången och det var på 80-talet.
Det är alltid ett nöje att läsa Kallifatides, han använder språket på ett så skickligt sätt, hans beskrivningar är så målande och man befinner sig verkligen mitt i handlingen som om den var verklighet. En del av hans böcker är ju mer poetiska än andra men jag föredrar dom här som han skrivit om Grekland. Det märks att han älskar sitt Grekland samtidigt som han nu har fått en viss distans till livet där och kan se det lite mer utifrån med en "utlännings" ögon. Han kan se det absurda och det motstridiga i både samhället och grekerna själva. Men även om han berättar om grekerna och Grekland med ett stort skratt och massor av humor så lyser kärleken till fädernelandet igenom.

tisdag 8 maj 2012

Taxi

Taxi av Alexandra Pascalidou

"Taxichaufförer skär genom samhället i sina bilar. De har blicken i backspegeln och örat mot asfalten. De kör oss till bröllop och begravningar, till akuten eller till älskaren mitt i natten. Detta är deras historier. Följ med in i fängelser och fuktiga källarlokaler, till vackra villakvarter och lyxkrogar - från New York till Nairobi. Taxi är tjugotre resor, tjugotre livsöden från en värld i rörelse."

--------------------------------------
Man får faktiskt lite grann en känsla av att sitta i en taxi. Vem har inte suttit där i bilen och lyssnat på taxichaffisen som berättar sitt livs historia? Det är hög igenkänningsfaktor på dom här 23 berättelserna och jag känner faktiskt igen människotyperna och kan t o m se dessa framför mig. Precis sådär är det när man åker taxi - för en stund så har man en ny "kompis" och för en stund så delar en människa av sitt eget liv.... Jag blev riktigt positivt överraskad över hur mycket jag tyckte om den här boken...



måndag 7 maj 2012

Bokleverans

Jag vet inte om Tom börjar tycka att mitt bokintresse går lite för långt nu. När han idag skulle iväg för att hämta ut det senaste bokpaketet från Bokus så konstaterade han bara: "Jag måste nog sticka iväg och hämta ut det direkt så du inte får slut på läsbart, hehehe!"
Visst, det finns ca 250 olästa böcker i hyllorna, men några fler skadar inte tycker jag.
Det som kom idag var

Spill - en damroman av Sigrid Combüchen
Midaqq-gränden av Naguib Mahfouz
Mordet i Eiffeltornet och Mysteriet på Père Lachaise av Claude Izner


söndag 6 maj 2012

Phonephucker

Phonephucker - En telefonhoras bekännelser av Tanja Suhinina

"Jag kan vara en uppkäftig högstadieelev i en för kort kjol, jag kan vara en sträng haremsdam som dresserar dig. Jag kan vara en hemmafru som är sen med hyran, jag kan vara din guide i en mörk porrklubb. Jag kan vara din syster, din mamma, din konfirmationsledare eller din chef. Jag kan vara din vildaste fantasi och jag kan vara din vackraste dröm. Jag kan vara vem som helst om du bara låter mig..."

--------------------------------------------------

Vad jag har skrattat! Hon är träffsäker som få och har precis den typ av humor som jag fastnar för. Jag har ibland lite svårt för dom här "roliga" böckerna och dom får mig sällan mer än att småle. Däremot kan jag ligga en hel natt och vrålgarva med Lemmy Kilmeesters bok i handen. Phonephucker har jag sträckläst och både småskrattat och emellanåt skrattat högt så tårarna sprutat.....och min man har undrat vad jag skrattar åt... och han fattade noll när jag svarade att jag skrattade åt en bok om telefonsex!?!

Även tystnaden har ett slut

Även tystnaden har ett slut av Ingrid Betancourt

"När jag kedjades fast vid ett träd med ett  hänglås om halsen utan att kunna röra mig, utan att kunna resa mig eller sätta mig, utan att ha rätt att tala eller tiga, dricka eller äta, utan rätt att ens utföra kroppens allra mest grundläggande behov; när jag tvingades in i den mest kränkande situation man kan tänka sig behöll jag i alla fall den dyrbaraste av alla friheter som ingen någonsin skulle kunna ta ifrån mig; den att bestämma vem jag ville vara.

Ingrid Betancourt föddes i Bogotá 1961 men växte upp i Frankrike. Vid trettiotvå års ålder återvände hon till Colombia - ett land som sedan årtionden skakades av korruption, terrorism och våld - och blev politisk ledare för landets gröna parti. Under valrörelsen 2002 ble hon kidnappad av den marxistiska FARC-gerillan och hölls som gisslan i sex och ett halvt år, djupt inne i Amazonas djungel.

Även tystnaden har ett slut är ett mycket personligt och berörande vittnesmål från den mardrömslika tiden i fångenskap. Under långa perioder var Betancourt fastkedjad, led av undernäring och tvingades delta i månadslånga marscher i oländig terräng. Hon gjorde flera flyktförsök men fångades in gång på gång och blev allt hårdare behandlad. Genom att försöka skapa sig en meningsfull tillvaro mitt i allt elände - hon undervisade medfångar och gerillasoldater, lärde sig väva och kämpade ständigt för att bli en bättre människa - lyckades hon uthärda den långa fångenskapen. Hennes berättelse är ett äventyr utan motstycke. Samtidigt är den en naken betraktelse över de fördömdas villkor - och vad det innebär att vara människa."

--------------------------------------------------


Även om jag läst om Ingrid Betancourt och hennes kidnappning i tidningarna, så har jag inte reagerat sådär jättespeciellt på dom artiklarna. Det har blivit lite av "Jaja, det är Sydamerika och där händer ju sånt här!". Det är först nu när jag läser hennes egen berättelse som jag på riktigt börjar förstå vilket helvetet hon genomlidit och vilken tur hon har som fortfarande är vid liv. Det jag saknade i boken var lite bilder faktiskt.... Sen blev jag lite irriterad på översättaren. Trots att jag inte läst originalet så är jag ganska säker på att valet av vissa ord är översättarens och då har hon valt vid översättning välja den exakta översättningen enl lexikon av vissa ord. Visst blir en översättning exakt efter ordboken korrekt men översättningen blir mer rätt om man istället går efter den tänkta innebörden av hela meningen och hur ordet passar in det språk man översätter till.

Jag är grymt imponerad av Ingrid Betancourt och också av hennes bok men jag är betydligt mindre imponerad av översättningen...



Säsongspremiär bakluckeloppis

Den här helgen var det alltså säsongspremiär för bakluckeloppis på både Ulva och Fyris. På vanliga inomhusloppisar kan det ibland vara lite tunnsått med såna böcker som jag vill ha, men på bakluckeloppisar brukar det alltid finnas nåt i alla fall. Och idag fick jag med mig några böcker hem.

Den sista konkubinen av Lesley Downer
Svärmaren av Anna Bovaller
Turkish Delight av Niclas Ericsson
Okända väsen av Tracy Chevalier
Floden blev mitt liv av Nancy Cato
Porto Francos väktare av Ann Rosman
Historikern av Elizabeth Kostova


Det är lite synd att jag inte fått med alla inköp för 2012 i bloggen, men fr o m nu ska allt in här också förutom på bok.nu - måste ju försöka hålla lite koll på hur mycket jag köper *flin*

lördag 5 maj 2012

Allra hemskaste syster

Allra hemskaste syster av Lina Forss

"Allra hemskaste syster är ett klassiskt drama i samtidsmiljö inspirerat av Shakespeares Kung Lear. Handlingen kretsar kring maktkampen mellan fyra systrar om den döende pappans modeimperium.

Kurt Leander äger en världsomspännande klädjätte. Han är svårt sjuk och förbereder sin bortgång. Patriarken samlar sina fyra döttrar och meddelar att den som älskar honom mest ska bli rikast belönad. Så ställs syster mot syster i kampen om makten över modeimperiet. Men det finns ett nytt testamente ingen av dem känner till och kriget mellan systrarna får en oväntad vändning."

---------------------------------------------------
Jag fick Allra hemskaste syster att  läsa som följetong av Booked. Jag kan tänka mig att dom som gillar chick lit kanske tycker att boken är bra, den är lättläst och "lättuggad", men mig gav den i princip ingenting, om man nu inte räknar med en del irritation. Det som irriterade mig var t ex dialogerna, där jag kände att författaren använt ett språk som hon varken är  speciellt bekant med eller känner sig bekväm med - och då blir det  krystat. Personbeskrivningarna är väldigt tunna och jag blir inte ens intresserad av att veta mer om någon av huvudkaraktärerna.  

Allra hemskaste syster skulle nog för mig funka som en "mellanbok", dvs när man behöver nånting enkelt efter att ha läst något tungt och engagerande.För engagerad blev jag verkligen inte...och inte intresserad heller av Allra hemskaste syster. Om ett par veckor lär jag nog inte ens komma ihåg vad boken handlade om...



onsdag 2 maj 2012

Andra sidan Alex

Andra sidan Alex av Unni Drougge

Sophie och Alex är medievärldens älsklingar. De är det perfekta paret, har fyra barn och driver tillsammans en framgångsrik tidskrift. Men bakom den vackra ytan döljer sig ett destruktivt förhållande i djup kris. Alex drickande gör honom våldsam, och allt oftare tvingas Sophie dölja spår av misshandel samtidigt som hon desperat försöker hålla ihop familjen. Andra sidan Alex är en närgången skildring av ett förhållande i sönderfall och av mediekarusellens destruktiva baksida. En stark roman om passion, sex, våld, skvaller, svek och krossade drömmar.

Med andra sidan Alex, som utkom första gången 1996, slog Unni Drougge igenom som författare. Romanen har blivit en modern klassiker som ständigt hittar nya läsare.

-----------------------------------

Det märks att detta är Unni Drougges genombrottsbok - hon skriver fortfarande lite försiktigt även om hon redan här "nosar" på det som i senare böcker fick mig att älska hennes böcker. Hon skriver rakt på sak och väjer inte för obehagligheter, men i Andra sidan Alex är hon fortfarande en aning försiktig, i alla fall försiktigare än i dom senare böckerna, t ex Heroine och Boven i mitt drama kallas kärlek. Det jobbiga med Andra sidan Alex är att den egentligen är skriven för dom som redan är väl förtrogna med mediavärlden. Även om folk inte nämns med sina riktiga namn så ges i vilket fall som helst tillräckligt med ledtrådar för att man ska kunna gissa sig till vem det handlar om, men bara om man ingår i dom kretsarna. Vi som inte rör oss i dom kretsarna har nog oftast ingen aning om vem som egentligen är vem, även om man gärna skulle vilja veta det... Men oavsett så gillar jag Unni Drougges böcker och ser fram emot att läsa fler (som väntar på mig i bokhyllan).