Sidor

fredag 26 april 2013

I flyktens skugga

I flyktens skugga av Stefan Nilsson

" September 1975 
Det svider till i Kreshniks axel när han träffas. Strålkastarna sveper och kulor surrar i vattnet runt honom. Han tar ett djupt andetag och dyker på nytt. En båt närmar sig med mullrande motorer. Han slutar simma och väntar på nådaskottet. Men plötsligt hör han en röst från fartygsdäcket som ropar till honom på grekiska. Han har klarat flykten från Albanien.

Oktober 1991
Kreshnik är tilbaka i Tirana. Han är nu svensk polis och arbetar på uppdrag av Interpol. Men hans verkliga skäl för att återvända är hatet mot Shaqir Goçi, den man som var ansvarig för Kreshniks fars död. Goçi var lokal chef för den fruktade säkerhetstjänsten Sigurimi. Men efter diktaturens fall har han etablerat sig som ledare för en hänsynslös brottsorganisation.

------------------------------------------------

Vad vet du om Albanien? Inte mycket, eller hur? Möjligtvis att Albanien var en kommunistdiktatur under ledning av Enver Hoxha, att landet var helt stängt från yttervärlden under lång tid och att det vid diktaturens fall, var ewtt enormt fattigt land. Det är väl ungefär så långt gemene mans kunskap om Albanien sträcker sig. Så när det då dyker  upp en bok där handlingen är förlagd till Albanien så blir man ju enormt nyfiken. Och speciellt när boken är skriven av en person med ingående kunskap om landet.

Det är svårt att föreställa sig hur det är att leva i en diktatur, men en sak är säker, man kan skatta sig lycklig för att man är uppvuxen i ett demokratiskt land.

Kreshnik är en så trevlig kille att det nästan blir för mycket. Visst, i en sån här bok handlar det om de goda mot de onda och ibland blir det lite tillspetsat men här är huvudpersonen så genomgod att han inte känns riktigt äkta. Och skurken är så genomond att han inte heller känns riktigt verklig. Händelserna i sig, speciellt flykten från Albanien, känns däremot äkta. Det som jag blev lite besviken på var slutet - det var lite för Amerika-inspirerat för min smak.

Tyvärr får man inte lära känna Kreshniks fruar, ex-frun Annika och nya frun Teuta, speciellt mycket. Det hade varit roligt att få veta lite mer om i alla fall Teuta, som ju ändå är en del av Kreshniks liv.

I flyktens skugga är en spänningsroman, men den stora behållningen är faktiskt just det faktum att den utspelar sig till stora delar mot bakgrund av Albanien efter diktaturens fall. Den är lättläst och har ett bra tempo.

Jag hoppas Nilsson fortsätter att skriva om Albanien, det märks att han känner landet och människorna mycket väl.

Stort tack till Hoi förlag för rec.exet!

I flyktens skugga finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar