Sidor

fredag 27 juni 2014

Bokbloggsjerka 27-30 juni

Idag är det "säsongsavslutning" på Annikas Bokbloggsjerka och då ställer hon frågan

Vilket är ditt litterära land? 

---------------------


Och jag kommer med ett omständigt svar, som vanligt - av någon anledning har jag svårt att ge ett kort och koncist svar, jag har en tendens att sväva ut.

Mitt litterära land då?

Tittar man på bokhyllan just nu så är det nog Sverige som dominerar. Jag "upptäckte" svenska författare för ca 1,5 år sedan och efter det har det bara blivit så att jag läser många svenska.

Tittar man istället på det som jag gillar speciellt mycket så hänger det ofta ihop med språket och/eller kulturen (vilket också ofta hänger ihop med språket) så är jag nog en världsresenär, men det finns tre områden som jag fallit för ordentligt

Storbritannien - och då speciellt den där överklassengelskan, herresäten, kolonialismen, "stiff upper lip" osv osv

Mellanöstern - jag bara älskar det sirliga, poetiska och detaljerade sättet att uttrycka sig (det slår ju igenom t o m i översättningarna) och återigen kulturen i de länderna

Latinamerika och Spanien - ännu en gång en språkbild som hänger ihop med kulturen. Ett uttrycksfullt sätt att uttrycka sig. Och den här gången också förknippat  med magi och det övernaturliga (speciellt i Latinamerika, ex Andarnas hus av Isabel Allende)


Det finns fler som jag gillar av olika anledningar men skulle jag fortsätta listan så skulle den kunna bli hur lång som helst. Det vore lättare (och svaret skulle bli kortare) att svara på vilket land som INTE är mitt litterära land.

-------------------

PS. Påminner om att imorgon är sista dagen att delta i utlottningen av Fossildrottningen!








28 kommentarer:

  1. Latinamerika och Spanien hade varit intressant att läsa mer av faktiskt. Jag är ju väldigt förtjust i Isabel Allende men annars är det rätt tomt med författare ifrån dessa länder för mig. Har du kanske något bra tips?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar du Allende så lär du nog också gilla Cecilia Samartin. Jag gillar också Vargas Llosa även om han i de böcker jag hittills läst inte riktigt tar in den för Latinamerika så typiska magin och det övernaturliga. Sen finns ju Gabriel Garcia Marquez. Läser du poesi så är Victor Jara ett måste.

      Radera
    2. Tack för tipsen! De skrivs ner allihopa så får jag kolla upp dom. Marquez har jag rent av i bokhyllan ju! Kärlek i kolerans tid, oläst och samlat damm i säkert 6 år nu! Nu får han flytta fram i hyllvärmarhögen istället =)

      Radera
  2. Två sydamerikanska böcker har det nog blivit sammanlagt i mitt liv, en var bra och en gillade jag inte alls :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ju tur att du gillade den ena i alla fall.

      Radera
  3. Jag har nog aldrig läst något från latinamerika och spanien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog ganska många som inte har läst något därifrån

      Radera
  4. Intressanta tankar. Jag läser också mycket svenska och brittiska författare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar som att det är många som läser svenska författare - fler än vad jag hade trott.

      Radera
  5. Jag valde Irland men Sverige och England läser jag mycket från med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är många som valt både Sverige och England

      Radera
  6. Ja många verkar ha Storbritannien och Sverige, lite otippat ändå. Jag trodde många skulle skriva Mellanöstern, men än så länge är du den första.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ajdå, då undrar man ju hur det kommer sig att inte fler läser författare/böcker från Mellanöstern.

      Radera
  7. Jag är dåligt på att läsa böcker från Latinamerika - det skulle jag vilja ändra på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det är likadant för många andra också.

      Radera
  8. det blev ju en lista, men det finns så mycket bra överallt!

    SvaraRadera
  9. Sverige och Storbritannien finns med även hos mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog ganska många som har de två med bland sina länder.

      Radera
  10. Mellanöstern är intressant. Skulle gärna läsa mer därifrån.

    SvaraRadera
  11. Tänk att de flesta svaren är så homogena denna veckan! Jag hade faktiskt trott att det skulle vara större spridning, även om jag kunde räkna ut att mina egna skulle återkomma ganska ofta :)

    SvaraRadera
  12. Tycker Sverige är ett val som är lätt att försvara! Å sen visste jag inte att man "ska" vara kortfattad ... jag bredde ut mej en del ...

    SvaraRadera
  13. Ja, det skulle vara lättare att svara på vilket land som inte är min litterära land:). Spanien glömde jag av, har läst helt underbara böcker därifrån.

    SvaraRadera
  14. Har aldrig läst något från Latinamerika/Spanien, borde kanske kolla upp det :)

    SvaraRadera
  15. Stiff upper lipp and whatnot är jag också väldigt svag för :)

    SvaraRadera
  16. Sverige och Storbritannien har verkligen varit dominerande i jerkan! Sydamerika har jag löst ytterst få böcker från. Älskade Cecilia Samartins Drömhjörta för Kuba-skildringarna men frågan är vart hon räknas, hon är ju amerikan sedan många år...

    SvaraRadera
  17. Jag känner igen det där med omständighet, sån är jag med! Det finns alltid så mycket jag vill säga, och fördelen med en blogg är ju att jag får säga det, ingen kan hindra mig! Jag har ingen statistik på vilka länder jag läser mest böcker från, men eftersom enbart mina Ed McBain bidrar med 5% av min boksamling, så blir det nog USA. Därefter är det brittisk, irländsk, och nordisk litteratur som jag väljer...

    SvaraRadera
  18. "Upptäkte" också svenskt ungefär samtidigt som du, var jättedålig på att läsa det innan, nu är jag lite bättre iaf. Annars blir det mycket från Storbritannien för mig.

    SvaraRadera