Sidor

fredag 1 december 2023

Fem en fredag vecka 48: Juletid

 
Hos oss är det snö, snö och mera snö. Det är vackert ute men maken är lite less på att behöva skotta hela tiden för att man ska kunna komma fram till ytterdörren och skotta fram "parkeringsplatsen" så Hemtjänsten har någonstans att ställa sina bilar.

Men istället för att bara sitta och titta på de vackra vyerna ska jag nu svara på frågor i elisamatildas Fem en fredag. Frågorna lyder

1. Hur förbereder du inför julen?
Det blir inga jätteförberedelser, utan allt kommer upp lite i taget under december.  Gärdesgården har maken redan hängt ljusslinga påMaten har vi sakta börjat inhandla och troligtvis ska lådorna (kålrotslåda, morotslåda osv) göras i helgen. Gardinerna i kök är redan uppe, nu återstår vardagsrummet. Sen är det ljusstakarna och det blir väl kring Lucia. Julgran har vi bara en pytteliten färdigdekorerad i plast pga katterna.

2. Vad har du att göra innan årets slut?
Ojojoj....så mycket att det nog int får plats här. Årets sista besök hos en av läkarna och ett första infomöte hos en specialistsköterska (och båda är lagda den 19 dec - jag misstänker nog att det är ren jävulskap att lägga det där). Laga det mesta av jul- och nyårsmaten färdigt och in i frysen. Och så de vanliga vardagssysslorna med att få igång bloggen ordentligt igen, planering för dagsscheman osv osv osv, i en aldrig sinande ström. Och det här är bara en del av allt.

3. Vad gjorde du inte i år som du heller inte kommer att göra nästa år?
En svår fråga, men en sak jag inte gjorde i år var att ta ännu en påfyllnadsdos av covidvaccin och det lär jag inte göra nästa år heller. Fick allvarliga biverkningar (som ledde till sjukhusvistelse) av vaccination 4 och 5 så för min del få det nog räcka nu, vill inte riskera att åka in på sjukhus ännu en gång.

4. Skickar du julkort?
Självklart!!! Tycker det hör till att skicka vanliga pappersjulkort med snigelpost. Mail- och nätjulhälsningar i all ära men jag tycker inte riktigt att det är samma sak. Och så har jag fortfarande släkt och vänner som är såpass gamla att de inte använder datorer eller mobiler längre.

5. Vilken julkalender genom åren är din favorit?
Har ingen favorit för jag har noll koll på julkalendrarna, varken på TV eller i annan media.

8 kommentarer:

 1. vi har bara lite pudersnö och grannen körde med sin fyrhjuling på vår infart. Jag var på finsk Julmarknad och köpte hemmagjord leverlåda med sirap och russin, inte ätit på flera år. Har en morotslåda i frysen och lillebror gör kålrotslåda.
  Lite LED-ljus ska tändas, inte så märkvärdigt. Inte skickat julkort på flera år sedan barnen flyttat hemifrån. Ska titta på JUlkalender i kväll när maken kommit hem.

  SvaraRadera
 2. Också här på Gotland har vi fått massor av snö. Jag har som tur är en snäll granne som hjälper till med snöskottningen.
  Jag har brukat skicka julkort, men det blir färre och färre och i år tror jag att jag struntar i det.
  Trevlig fredag!

  SvaraRadera
 3. vi har mycket snö här. en okänd, vänlig människa körde vår långa trottoar på samma gång som han tog hyreshusets intill. antalet julkort har sjunkit drastisk med tiden men några stycken blir det. jag fick problem i flera månader efter covidspruta nr 2 som hamnade för högt upp.

  SvaraRadera
 4. Skickar också julkort. Som du säger så är det en hel del som inte har datorer, även om folk inte tror det. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Ja jösses va snö vi har fått , lite väl tidigt..redan i november! Men nu är det december, så ja , det lyser upp i alla fall. Skönt att bo i lägenhet och slippa skotta!
  Yes, några julkort skickar jag också , men inte lika många som förr i världen. Trist med allvarliga komplikationer av covid vaccinet, förstår att du inte tar en påfyllnadsdos!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 6. Och jag som trodde att vi hade fått en massa snö här i Täby, men du i Uppsala verkar ha drabbats ännu värre. Jag förstår din stackars man måste jag säga...
  Så mycket du har planerat före jul och innan året är slut. Och då du också lagar kålrotslåda som Paula gör, så antar jag att du har finskt påbrå. Kålrotslåda är ju den svenska motsvarigheten till Janssons... tror jag;-)
  På 1980-talet skrev jag cirka 40 julkort, nu skickar jag kanske fem stycken. Men jag kompletterar med ett antal "julmejl".
  Jag ska få min femte Covid-19-dos den 7 december. Min husläkare tyckte att att skulle ta den, då jag rör mig ute bland folk ganska mycket, men att jag kunde strunta i både RS och bältrosvaccin. Han rekommenderade vaccin mot influensa, men det vägrar jag. Så jag får väl se hur det nya Covid-vaccinet är. Du drabbades ju extremt hårt tidigare, så då hade jag också avstått. Jag menar vem vill hamna på sjukhus efter en spruta som ska se till att man just INTE hamnar på sjukan...

  SvaraRadera
 7. Vi i huvudstaden har verkligen fått snö så det räcker! Och även om man inte bhäver skotta själv är det jobbigt - jag har träningsvärk i ben och rumpa i dag efter ca 7000 steg i djup snömodd i går. Uselt väglag.

  SvaraRadera
 8. Villket mörker att råka ut för problem av sprutorna! Det lät verkligen trist. Jag köpte kålrötter igår för förra veckan var de slut i min affär! Andra lådor gör jag inte längre, det räckte när vi drev värdshus och serverade finsk/svenskt julbord med allt vad som tillhörde. Måste dock tömma ur min lilla frys innan jag får plats med kålrotslådan. Ha en skön första advent

  SvaraRadera