Sidor

fredag 31 augusti 2018

Helgläsning vecka 35

Den här helgen känns lite osäker när det gäller läsningen eftersom det finns så många om och men när det gäller vad vi ska göra. Eventuellt kommer brorsan på besök och även om han också lär sitta och läsa så går en del av tiden till att vara social så det är svårt att veta hur mycket jag hinner läsa. Och så är det marknader lite överallt och självklart blir jag sugen på att åka och titta, men om vi gör det beror då helt på vad maken har planerat att hålla på med. Vi borde ju plocka äpplen så att vi kan lämna till ett musteri och få äppelmust till hösten, men samtidigt har jag inte riktigt lust att göra det just den här helgen. Så vi får väl se hur det blir den här helgen och så får jag vara lite försiktig med läsplaneringen.

Det jag tänkt läsa är





Björnen sover inte av Monica Grönlund
Den här räknar jag med att börja på ikväll eller i morgon bitti











Flykten till Vulkanön av Michael Wiander
Jag hoppas att hinna i alla fall börja på den här i helgen








Vad ska du läsa i helgen?





torsdag 30 augusti 2018

Helgfrågan vecka 35


Det har varit en perfekt läsdag idag så jag har faktiskt inte gjort så mycket annat än läst. Nu efter kvällsvilan är det i alla fall dags för Mias Helgfråga och den här gången vill hon veta

Har du något tips på en bok som har några år på nacken men är riktigt läsvärd?

Bonusfråga: Vad gör ni mot tröttheten? Tips 

-----------------

Ojojoj, det där är inte en lätt fråga för någon som läser mycket. Jag skulle nog kunna få ihop en mycket lång lista med äldre böcker som definitivt är läsvärda men att välja bara en är nästan omöjligt. Och så hänger ju valet också på vad den som man tipsar gillar för typ av böcker. Jag gillar ju alla Ildefonso Falcones böcker, men den jag tycker allra mest om är





Barfotadrottningen








Vad jag gör mot tröttheten? Jag har ju fördelen av att vara sjukpensionär och är alltså hemma hela dagarna så när jag blir trött så går jag och lägger mig ett tag. Men när jag jobbade så brukade jag äta ginseng eller liknande under den värsta perioden på hösten och vintern för att orka med.












Nytt i läsahögen

Läsahögen på stolen bredvid mig växte med två böcker idag


Solitairen av Anna Lihammer & Ted Hesselbom
Hatarna av Ulf Bergström



Recension: Pretty baby av Mary Kubica

Titel: Pretty Baby
Originaltitel: Pretty Baby
Författare: Mary Kubica
Översättning: Sandra Rath
Format: Inbunden
Antal sidor: 397
Förlag: HarperCollins Nordic
Hyllvärmare 2018

"Hon ser tonårstjejen stå i ösregnet på tågperrongen, med armarna krampaktigt om ett spädbarn. Hon kliver på ett tåg och försvinner iväg. Men hon kan inte glömma tjejen...
Heidi Wood har alltid varit en medkännande person. Hon arbetar med välgörenhet och tar sig an hemlösa katter. Ändå blir hennes man och dotter förskräckta när hon en dag kommer hem med den unga, hemlösa Willow och en fyra månader gammal bebis. Men trots familjens invändningar erbjuder hon dem att stanna . Heidi tillbringar dagarna med att hjälpa Willow på fötter, men när hennes förflutna börjar avslöjas, tvingas Heidi bestämma hur långt hon är beredd att gå för att hjälpa en främling. Vad som från början varit en godhjärtad handling utvecklas snart till en halsbrytande historia."

------------------------

Jag har läst författarens debutbok Good Girl tidigare (länk till recension finns längre ner på sidan) och var redan då nyfiken på den här boken. När denna nu fanns i utbudet på en bokrea så kunde jag inte motstå frestelsen.

Det är en smått otäck stämning i berättelsen redan från början. När Heidi för första gången får syn å Willow så vet man direkt att nånting kommer att hända dem emellan så småningom, vad det är återstår bara att se. Från början tycker jag mig ana vad som kommer att hända, men det visar sig att jag inte ens kommer nära i mina aningar, ingenting är så som det verkar från början. Man ser berättelsen ur tre olika perspektiv, Heidis, Chris och Willows, och det kanske inte låter så enkelt men fungerade faktiskt väldigt bra för mig och det gjorde också att man fick en djupare inblick i allt som hände.

Författaren berättar även i den här boken i ett rätt så lugnt tempo som gör att man lär känna karaktärerna ganska väl och börjar förstå vad som driver dem. Det som är intressant är att ledtrådarna till deras bakgrund som dyker upp lite i taget hela tiden leder en fel och jag stuvar om mina teorier gång på gång tills nästa lilla minnesfragment hos någon av karaktärerna omkullkastar allt igen.

Intrigen blir kusligare och kusligare och till slut vet man inte riktigt vad som egentligen är sant och vem som är skyldig till vad.

Pretty Baby är välskriven och spännande och trots att jag till slut börjat inse vad som ligger bakom allt så kommer upplösningen ändå som en liten överraskning.



Mer info om författaren och hennes böcker finns på Mary Kubicas websida


Min recension av en annan bok av den här författaren

Good Girl

Pretty baby finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Häftad/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Häftad/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Häftad/Pocket/E-bok



Hett i hyllan #159


Det är inte klokt att det redan är torsdag! Och eftersom det är torsdag så är det dags för Monikas Hett i hyllan. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

---------------------------

Ett loppisfynd igen

Hästpojken av Rupert Isaacson
Baksidestext
"När hans son Rowan diagnosticerades med autism blev Rupert förkrossad och fruktade att han aldrig skulle kunna kommunicera med sitt barn. Men när Rupert en dag var ute och red tillsammans med Rowan märkte han att Rowans tillstånd förbättrades dramatiskt av den nära kontakten med hästen. Rupert fick en galen idé om hur han kunde hjälpa Rowan: varför inte ta med honom till Mongoliet, den enda plats i världen där hästar och shamansk healing förenas?
Hästpojken är den sanna berättelsen om den resa som Rupert, hans fru Kristin och Rowan gjorde till Mongoliets otämjda landskap. Familjen reste halvvägs runt jorden för att rida tillsammans, för att träffa de traditionella schamaner som finns där och för att förhoppningsvis hjälpa Rowan att bli bättre. Det är en häpnadsväckande resa, full av utmaningar, oväntade möten, skönhet och fantastiska framsteg.
Hästpojken är en rörande och unik historia om en familj som är villig att färdas till världens ände för att hjälpa sin son, och 9om en pojke som lär sig att komunicera med omvärlden för första gången."

Den här boken köpte jag innan jag började blogga så jag har ingen koll på exakt när och var den köptes, det enda jag vet är att den är köpt före 2012 och troligtvis nån gång under den period då jag läste mycket biografier, memoarer och BOATS. När jag läser baksidestexten så kan jag ju förstå varför jag köpte den och jag är nog fortfarande rätt så intresserad av att läsa den. Det gäller nu bara att jag får lite tid över så jag hinner läsa den.

onsdag 29 augusti 2018

Favoriter: Ej skönlitterärt #12

Vi hade precis avvärjt katastrofen med att kanalerna på TV:n slutade fungera (det var en Dart som hade klivit runt och träffsäker som han är så hade han lyckats pricka in en del knappar på en av fjärrkontrollerna) och så kom jag på vad jag hade glömt idag - mina icke skönlitterära favoriter!

Men här kommer nästa. Jag plockade fram en bok som jag köpte för ganska länge sedan


All världens citat av J.B. Holmgård
Ämnesvis från Abstinens till Övertygelse

Jag älskar citat och hittar ofta sånt jag skulle vilja citera i böckerna jag läser. Tyvärr är jag otroligt dålig på att skriva ner sånt som jag hittar och skriver man inte ner sånt så kommer man inte ihåg citatet när den skulle behövas. Alltså är den här boken perfekt för en sån som jag. Men den är som sagt ganska gammal så jag skulle nog behöva skaffa mig en lite nyare upplaga snart.


Kulturkollos veckoutmaning vecka 35: En veckoutmaning att minnas



Då är det dags att delta i Kulturkollos veckoutmaning. Den här gången handlar det om minnen

Veckans utmaning handlar förstås om minnen eftersom vi pratar nostalgi den här veckan. Och nu vill jag att ni delar med er av era egna kulturella minnen. Ta en titt på listan nedan och välj ut vilka du vill svara på. Alla eller en – du väljer själv! 

-------------------

Dina tre bästa låtar att gråta ut till efter att det tagit slut med pojk/flickvännen?
Hade inga såna låtar för det var alltid jag som gjorde slut och jag var bara nöjd med att ha blivit av med pojkvännen i fråga. Inga tårar alls alltså...



Första egna inhandlade skivan (SP/LP/CD/whatever men kom inte dragande med spotifylistor, va?)
Det kommer jag faktiskt inte riktigt ihåg men jag undrar om det inte var Ted Gärdestad. 
Tidstypiska modeplagget/modedetaljen du verkligen minns att du hade och var stolt och glad över
Mina första tajta jeans. Ett par gröna som var så tajta att enda sättet att få dem på sig var att ligga på rygg på golvet. Och såklart mina första svarta träskor som jag lyckades slita ner sulan på hälen så mycket att frt knappt var nånting kvar. Jag har aldrig varit mycket för mode utan gick oftast i det jag tyckte var fint och struntade i alla modemåsten, men när axelvaddarna kom så var jag otroligt lycklig över min första klänning  i 50-talsmodell men med gigantiska axelvaddar 
Den första ”riktiga” boken du läste själv (bestäm själv vad som är ”riktig”, om det innebär mer text eller svårare meningar, men alltså boken du kände att du verkligen var stolt över att ha klarat av)
På den tiden fanns inte sk ungdomsböcker utan först var det barnböcker och sen gick man över direkt till vuxenböcker. Så jag läste vuxenböcker redan mycket tidigt, och kommer nog inte ens ihåg vilken som var den första. Den jag var mest stolt över var när jag klarade av Gulagarkipelagen av Solsjzenitsyn när jag var i 15-årsåldern.
Favoritdoft schampo/deo
När det gäller schampo så skulle det dofta antingen jordgubb eller äpple, jag älskade äppeldoften. När det gäller annat så var det Date eller Charlie som gällde.
Godnattsagan som lästes tusen gånger
Björken och stjärnan av Topelius. Numera finns den på nätet i en kortare version, den ursprungliga var mycket längre och mer spännande.  Först fick mamma läsa den ett antal gånger och när jag väl började läsa själv så fortsatte jag läsa den lite då och då.
Bokserien du läst om och om igen
Har nog aldrig läst om speciellt många böcker (med några undantag) och det är först numera som jag ens följer bokserier.
Det här godiset minns jag!
Gröna grodor! När jag flyttade till Sverige så var det första gången jag såg (och besökte) en godisbutik och jag fascinerades av gelegodis, såsom gröna grodor, gelehjärtan, gelehallon osv osv. Gröna (och numera också svarta) grodor köper jag fortfarande när det är dags för lösgodis. 
TV-serien du fortfarande vill se om
Jag tittade inte mycket på tv då heller men serien som hela familjen (inkl jag) följde var Macahan

Det här är den godaste GB-glassen genom tiderna
Top Hat, troligtvis för att den är förknippad med så många minnen. Top Hat var min farfars favoritglass och om han gick iväg för att köpa glass åt alla så visste man att han skulle komma med Top Hat åt alla oavsett vad man sagt att man ville ha.
Filmen ”alla” såg och vad du tyckte om den
Exorcisten som alla tyckte var jättebra och läskig. Och jag tyckte den var löjlig.
Färger på badrummets inredning där hemma när du var barn?
Inga konstigheter eller tidstypiska färger utan alltid vitt. Jag har väl haft tur med det 

Recension: Judaskyssen av Kristina Tilvemo & Michael Wainwright

Titel: Judaskyssen
Författare: Kristina Tilvemo & Michael Wainwright
Format: Inbunden
Antal sidor: 369
Förlag: Hoi förlag
Recensionsexemplar

"New York, sommaren 2013. Med ett djärvt ingrepp räddar den unga svenska läkaren Peter Larsson livet på en svårt skadad bilförare.
Ett halvår senare ser Peter - som nu tjänstgör på Malmö sjukhus - en gymnasieelev brutalt skjutas ned på gatan. Än en gång försöker han rädda ett människoliv.
De två händelserna bildar upptakten till ett rafflande kriminaldrama där Peter och flickvännen Erika dras in i en våldsam värld präglad av oväntade vändningar, stark psykisk påfrestning och tvära kast mellan Malmös hårda gatuliv och Lunds akademiska elegans.
Hoten mot Peter och Erika kommer snart från flera håll. När en ny mordvåg sveper in över Malmös mörka gator handlar det bara om att överleva. Frågan är hur mycket - och vem - man är beredd att offra."

------------------------------

Judaskyssen är de här författarnas debutbok och som den som följer bloggen vet, så är jag väldigt svag för debuter.

I början tyckte jag väldigt bra om Peter, han kändes som en rakryggad och handlingskraftig person men ju mer jag lär känna honom desto mer ändras min bild av honom, och det är inte i positiv riktning. Med Erika är det tvärtom, i början var hon en karaktär som jag inte gav mycket för men hon utvecklades i positiv inriktning och visade sig vara något helt annat än jag kunde ha trott från början även om hennes utveckling inte riktigt slutade som jag hade väntat mig.

Berättelsen håller ett bra tempo ända från början, spänningen byggs upp gradvis och jag blir jättenyfiken på vart det hela ska sluta. Det är många oväntade vändningar längs vägen, det dyker upp en hel del överraskningar och det gillar jag, sånt får mig att inte vilja släppa boken för att jag vill veta vad som händer runt nästa hörn.

Att handlingen förlagts till Malmö får mig redan från början att ana att berättelsen kommer att bli både våldsam och blodig. Att det händer mycket våldsamheter och skjutningar i Malmö är nog de flesta medvetna om även om våldet numera också spritt sig till andra delar av landet.

Det finns ju en del politik med i handlingen, speciellt när det gäller sjukvården och det är där som jag får lite svårt för den här berättelsen. Jag gillar det faktum att alla patientfallen bygger på verkliga händelser, det får mig att tänka till lite. Men mycket utöver det är lite väl tillrättalagt, lite för mycket svart och vitt. Det är väldigt skarpa gränsdragningar mellan "de goda" och "de onda" och det känns som om författarna i förväg bestämt vad jag som läsare ska tycka och tänka, allt serveras färdigtänkt och färdigtuggat. Nu är jag kanske inte den "vanliga " läsaren för efter 15 år som patient i vårdsvängen har jag både sett och upplevt så pass mycket att jag är fullt på det klara med vad jag tycker. Men även om jag nu inte hade den erfarenheten så skulle jag inte tycka om att bli påtalad vad jag "ska" tycka, jag vill bilda min uppfattning alldeles själv.

Trots min invändning så tycker jag om boken. Judaskyssen en fartfylld spänningsroman som är skrämmande aktuell och jag hoppas att den här författarduon snart kommer ut med minst en bok till.

Tack Hoi förlag för rec.exet!


Judaskyssen finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


tisdag 28 augusti 2018

Nytt i bokhyllan


Fullt i brevlådan igen. Vi har en så liten brevlåda att tre paket fyller upp den ganska rejält så det kanske vore dags att investera i en brevlåda modell 4XL.


Björnen sover inte av Monica Grönlund
Vitt ljus av Kerstin Wixe
Min älskade älskling av Gabriel Tallent


Veckans topplista vecka 35 - Sommarens bästa



Vilken början på veckan!!! Det är mycket som händer just nu och emellanåt undrar jag varför saker och ting inte kan komma lite i taget istället för att allt kommer på en gång, oavsett om det gäller positivt eller negativt. Just u är det som tur är, bara positivt! Och positivt är också att det är dags för Veckans topplista, som anordnas av Johannas deckarhörna. Temat idag är

Sommarens bästa

-----------------------------

Det var inte så lätt att ta fram bara fem böcker eftersom jag haft turen att få läsa en hel massa bra böcker den här sommaren, men jag fick ihop det till slut. Böckerna är listade utan inbördes ordning och titeln på de flesta är länkade till recensionen och där finns mer info om boken




1. Falco av Mons Kallentoft & Anna Karolina













2. I sparvens klor av Karin Söderlund Leifler












3. När du vänder dig om av Pernilla Ericson













4. Stormsystern av Lucinda Riley











5. Familjeträdet av Susan Wiggs
Har ännu inte recenserat den här boken, så titeln är länkad till Bokus och där finns mer info om boken.

måndag 27 augusti 2018

Tematrio - vit

Idag har jag varit utan telefon, tv och internet igen, en säkring i huset gick och tyvärr sitter säkringarna till så att jag inte kan göra något  (eftersom jag är rullstolsbunden och inte når speciellt högt upp) utan får lov att vänta tills maken kommer hem för att få det åtgärdat. Säkringen gick vid 12.00 så hela eftermiddagen har det varit lugnt och tyst och istället för att jobba vid datorn har jag suttit och läst, vilket i och för sig fungerade väldigt bra för mig. Nu är allt igång igen så nu är det dags att jobba på datorn igen. Och först ut blir då Lyrans Tematrio. Lyran uppmanar

Ny vecka, ny färg. Som vanligt får ni gärna vara kreativa och fantasifulla och tänja lite gränserna.  Bara ni förklarar hur ni tänker. Berätta om tre bra böcker på temat VIT!

-------------------

Den här gången valde jag att inrikta mig på boktiteln. Titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken)





Vit krysantemum av Mary Lynn Bracht













Vit krypta av Mariette Lindstein









White line fever av Lemmy Kilmister






Sammanfattning/Utvärdering vecka 34



Äntligen börjar jag få upp ångan lite! Efter ett antal veckor då det gått riktigt dåligt med både läsning och recensionsskrivande började allt flyta på lite bättre under vecka 34. Jag kan tänka mig att en av orsakerna till att det började flyta på igen var att maken började jobba igen efter semestern och det blev lite mer egentid för mig på dagarna. Så nu börjar förhoppningsvis allt fungera som normalt igen.

Det som hände under vecka 34 var

Jag läste 3 böcker

Örnflöjten av Elvira Birgitta Holm (redan recenserad)
Judaskyssen av Kristina Tilvemo & Michael Wainwright (recension den här veckan)
En bön för de stulna av Jennifer Clement (recension den här veckan)

Jag skrev 3 recensioner

Dött vatten - Ann Cleeves 
Öppnas i händelse av min död - Liane Moriarty 
Örnflöjten - Elvira Birgitta Holm 

Det dök upp 5 rec.ex i brevlådan

Flykten till vulkanön av Michael Wiander
Judaskyssen av Kristina Tilvemo & Michael Wainwright
Profetens vinter av Håkan Östlundh
Familjeträdet av Susan Wiggs
Roselyn Road av Agneta Liljeqvist

Jag har köpt 0 böcker

Nu börjar det ta sig och det bästa av allt är nog att jag äntligen är i princip ikapp med både läsning och recensionerna. Nu behöver jag inte känna mig stressad när det gäller recensionerna. Vad har jag lärt mig av det här - jo, semestertider funkar helt enkelt inte för mig..






söndag 26 augusti 2018

Läsplanering vecka 35



Som det ser ut nu så borde jag ha rejält med lästid under kommande vecka. Det är helt tomt på läkartider osv i kalendern, det finns inte heller nånting annat speciellt som absolut måste göras, och maken jobbar , så då är det egentid som gäller. Egentid = lästid så då hoppas jag att ingenting oförutsett inträffar för just nu vill jag bara läsa, läsa och så läsa lite till.

Det jag tänkt läsa är



Luna Olympia av Ulrika Fjellborg
Läser just nu












Familjeträdet av Susan Wiggs
Läser just nu












Något måste beslutas av Johannes Lichtman














Sömnernas sömn av Elin Säfström







Vad har du tänkt dig att läsa under kommande vecka?


Recension: Örnflöjten av Elvira Birgitta Holm

Titel: Örnflöjten
Serie: Vargtrilogin
Författare: Elvira Birgitta Holm
Format: Inbunden
Antal sidor: 592
Förlag: Historiska media
Recensionsexemplar

"Ylva föder sonen Ulv i en grotta utanför Visby. Knappt hinner Mikael hålla sonen i sina armar förrän han tvingas ge sig av på en strapatsfylld pilgrimsfärd till Santiago i Spanien. Med på vandringen är Anselm, Mikaels förbjudna kärlek.
Mikaels färd för honom längre bort än någon kunnat ana och när han inte kommer tillbaka återvänder Ylva till Värmland. Där försöker hon skapa sig ett nytt liv med sonen och sin barndomsvän Arvid. Men banden mellan Ylva och Mikael är starka och deras vägar korsas igen under de blodiga dagarna i Visby 1361. Kan de trots allt skapa en framtid tillsammans? Och hur ska det gå för sonen Ulv?"

----------------------

Den här boken dök upp som en överraskning från förlaget. Det är tredje delen i Vargtrilogin och jag har inte läst de två föregående delarna. Men det är ju inte precis första gången som jag läser en bok i en serie utan att ha läst de andra delarna och det brukar fungera på något sätt.
Jag tycker om att läsa historiska romaner lite då och då och den här kändes direkt som en bok som skulle passa mig.

Ylva är en person son jag fastnar för direkt. hon är en stark kvinna, en överlevare, som är beredd att gå emot den tidens konventioner för att klara sig. Och när hon fått sonen Ulv så är hon en regelrätt lejonhona vars mål i livet är att se till att sonen har det bra.
Mikael tycker jag inte om, men det kan ha att göra med att jag inte vet tillräckligt mycket om honom och hans bakgrund och därför inte riktigt förstår hans agerande i vissa situationer. Han känns velig och en person som i första hand ser till sitt eget bästa i alla lägen och drar nytta av sitt utseende och sin charm för att få det han vill ha, oavsett vad det är.
Någonting som är väldigt annorlunda och faktiskt glädjande med den här boken är att författaren tar upp homosexualitet, vilket jag inte sett tidigare i historiska romaner.

Det är spännande att få följa med Mikael och Anselm på pilgrimsfärden och få ta del av deras äventyr och alla möten med annorlunda människor och kulturer på vägen. Det märks att författaren gjort ordentlig research när hon skrivit boken. Jag blev också jätteglad när jag längst bak i boken hittade inte bara en lista på referenslitteratur utan också en ordlista med förklaringar till en del äldre ord.

Örnflöjten är en spännande och intressant berättelse om lite udda personer på 1300-talet och deras äventyr både i Sverige och på kontinenten. Nu när jag läst den här tredje delen och tyckte den var bra så är jag väldigt sugen på att läsa de två första delarna också.

Tack Historiska media för rec.exet!

Mer info m författaren och hennes böcker finns på Elvira Birgitta Holms websida

Örnflöjten finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden

En smakebit på søndag - Familjeträdet

Den här helgen har hittills varit väldigt lugn och jag tror nog att den fortsätter likadant. På lördagen hade faktiskt ingen av oss lust med nånting så vi spenderade dagen med lite pyssel hemma, matlagning och såklart en hel del läsning. Söndagen förväntar jag mig går nog ungefär i samma spår och till och med katterna är rätt så lugna just nu. De känner nog av att hösten börjar närma sig. Men
söndagen börjar med En smakebit på søndag som anordnas av Betraktninger ~ tanker om bøker. Det går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

-----------------

Min smakbit kommer från sidan 23 i Familjeträdet av Susan Wiggs (titeln är länkad till Bokus och där finns mer info om boken


"De hade gift sig för åtta år sedan. Åtta hektiska, produktiva och framgångsrika år. Ibland, när de slog på stort med dyra inslag, som att dyka efter ostron, leta efter tryffel, eller mjölka en nubisk get, frågade Annie sig vad som hade hänt med hennes nyckelingrediens, teveprogrammets grundläggande koncept. Den anspråklösa tanken hade kommit bort och fanns inte kvar i de påkostade avsnitt hon producerade nu för tiden. Det fanns stunder då hon var orolig för att programmet hade avvikit från hennes ursprungliga dröm. Det kändes som om det kvävdes av skådespeleri och uppseendeväckande inslag som inte hade något att göra med den vision hon haft från början.
Programmet hade fått ett eget liv, påminde hon sig. Det kunde vara positivt. Med sina gedigna kunskaper om mat och lite flink bokföring fick hon allt att flyta smidigt, vecka ut och vecka in."




lördag 25 augusti 2018

Veckans bokmärke vecka 34


Då var det dags för Veckans bokmärke igen.


Det här bokmärket är från Selina Fenech fairies & fantasy. Selina Fenech är en australiensisk författare och konstnär som har en webbutik på nätet med en massa jättefina saker. Jag har för mig att jag fick tag på den på Tradera (men är inte säker) för en billig peng och jag tyckte den var så fin att jag kände att jag måste ha den i min samling.

fredag 24 augusti 2018

Fredagspost

Det kom några bokpaket idag också!


Något måste beslutas av Johannes Lichtman
Sömnernas sömn av Elin Säfström



Helgläsning vecka 34


Vi har inga aktiviteter inplanerade än så länge den här helgen så förhoppningsvis blir det en ugn och stilla helg med mycket läsning. Det enda som jag känner att jag måste göra är att städa målarbordet och skrivbordet, det är riktigt stökigt just nu på båda bordena. Och så känner jag att jag borde ta tag i att fixa lite med bloggen också, dvs lägga in länkar, ordna om lite och ev byta lite bilder. Men inget av det där är ju hugget i sten, utan det får bli som det blir.
Det lite annorlunda med planeringen för den här helgen är att jag just nu egentligen har tre böcker på gång samtidigt, 2 i köket och 1 i sovrummet. De två i köket läser jag parallellt.

Det jag tänkt läsa den här helgen är






Luna Olympia av Ulrika Fjellborg
Läser just nu










En bön för de stulna av Jennifer Clement
Läser just nu parallellt med Luna Olympia












Familjeträdet av Susan Wiggs









Vad ska du läsa i helgen?








torsdag 23 augusti 2018

Helgfrågan vecka 34



Efter att vi hade ätit middag så var det dags för kvällsvilan och självklart så somnade jag. Märkligt nog så sover jag sällan så gott som när jag somnar i soffan på kvällen. Och speciellt gott sover jag när maken ger mig fotmassage under tiden jag sover. Nu är jag upp igen i alla fall och ska försöka få nånting gjort idag och då är det perfekt att svara på Mias Helgfråga som lyder

Vilken faktabok är du sugen på?
Bonusfråga: Vilket är ditt bästa weekendtips?

-----------

Just nu är jag inte riktigt sugen på någon. Kokböcker läser jag lite då och då för inspiration, men just nu finns det ingen speciell som jag är sugen på utan jag håller mig till dem som redan finns i kokbokshyllan. Jag har noll koll på vilka faktaböcker som kommer i höst men jag har redan några faktaböcker hemma som jag är riktigt sugen på att läsa







Lady Catherine och verklighetens Downton Abbey av Lady Fiona Carnarvon
Jag har läst första delen, Lady Almina och verklighetens Downton Abbey, om slottet Highclere (där tv-serien Downton Abbey är inspelad) och båda böckerna är baserade på bevarade texter och fotografier från Highclere Castles privata arkiv. Författaren, Lady Fiona Carnarvon, är åttonde grevinnan av Carnarvon och berättar i böckerna om släkten Carnarvon.












Mannerheim: Marsken, masken, myten av Herman Lindqvist
Den här biografin är helt enkelt ett måste för mig












Weekendtips? Kanske gå på teater och därefter äta en god middag på restaurang. Eller bara slappa och mysa i soffan med en god bok.









   




Recension: Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty

Titel: Öppnas i händelse av min död
Originaltitel: The Husband's Secret
Författare: Liane Moriarty
Översättning: Eva Johansson
Format: Inbunden
Antal sidor: 345
Förlag: Albert Bonniers förlag
Hyllvärmare 2018

"Cecilia har allt. Hon är lyckligt gift med John-Paul, har tre vackra döttrar och driver ett framgångsrikt företag. Hennes liv är lika välorganiserat som hennes skafferi och hon är engagerad i det mesta som försiggår i den stillsamma villaförorten till Sydney där familjen bor.
En dag hittar Cecilia av en slump ett förslutet brev. På kuvertet känner hon genast igen John-Pauls handstil: Till min hustru, Cecilia Fitzpatrick. Öppnas i händelse av min död. Det är ett brev som det aldrig var tänkt att hon skulle läsa. Och när hon väl öppnat det kommer ingenting längre vara som förut."

---------------------------------

Ett tag såg jag den här författarens böcker överallt på bloggarna och självklart blev jag nyfiken. När jag sen hittade den här boken på bokrea så var det dags för mig att själv läsa och se vad jag tyckte.

Jag är småförtjust i böcker där handlingen utspelar sig i Australien, just det landet känns på något sätt annorlunda och smått exotiskt. Även om allt utspelas i nutid så finns det ju skillnader mot hur det är här i Sverige, t ex hemmafruar finns det nog ganska få kvar av här. Tupperwaretrenden kommer jag så väl ihåg och har faktiskt själv varit på ett Tupperwareparty som svägerskan höll. Men jag förstod faktiskt inte riktigt den där fanatiska förtjusningen i de plastbehållarna, hur praktiska de än var, de kostade skjortan och bara tanken på att ha en specifik plastbehållare för varje enskild livsmedel fick mig att svettas.

Det som sätter igång händelseförloppet är såklart det där olycksaliga brevet som Cecilia hittar. Jag måste medge att jag nog inte ens funderat på att inte öppna brevet. Parallellt med Cecilias berättelse får man också ta del av Tess och Rachels berättelse som alla på något sätt hänger ihop med innehållet i brevet.

Öppnas i händelse av min död är en lättläst, intressant och underhållande berättelse och jag förstår helt och hållet att många tycker att den är superbra. För mig blev den tyvärr en liten besvikelse, jag hade väntat mig mer med tanke på hur hypad den var när den gavs ut. Men den får mig att bli sugen på att läsa fler böcker av den här författaren.

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR

Mer om författaren och hennes böcker finns på Liane Moriartys websida


Öppnas i händelse av min död finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Pocket/E-bok


Hett i hyllan #158


Torsdagen börjar med Monikas Hett i hyllan. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

-------------------------

Jag har plockat fram ett riktigt gammalt loppisfynd


Den sjätte passageraren av Theodor Kallifatides
Baksidestext:
"En vacker augustisöndag störtar ett litet propellerplan på väg mot Bromma flygplats i sjön Getaren. Sju kroppar dras ur vraket, bland dem en mörkhyad pojke i 12-13-årsåldern. Vem var han? Vem reste han med? Vem väntade på honom?
Det blir 33-åriga kriminalkommissarie Kristina Vendel och hennes medarbetare på Huddingepolisens rotel 6 som ska lösa fallet. Mörka, gåtfulla skeenden och strömningar i ett föränderligt Sverige blottläggs under oavbrutet stigande spänning."




Den här köpte jag 2013 på bakluckeloppisen på Ulva kvarn och jag tror att det berodde till stor del på författarnamnet, jag brukar gilla Kallifatides böcker. Det här är en kriminalroman och i mitt huvud passar de två orden, kriminalroman och Kallifatides, inte riktigt ihop. Men jag gillar ju udda böcker så jag är inte förvånad alls att jag köpte boken. Jag är fortfarande lika nyfiken så det ska nog inte dröja alltför länge innan jag läser Den sjätte passageraren.


onsdag 22 augusti 2018

Fullt i brevlådan

Finns det något roligare än när det finns bokpaket i brevlådan? Jo, när det finns flera bokpaket i brevlådan.


Profetens vinter av Håkan Östlundh
Roselyn Road av Agneta Liljeqvist
Familjeträdet av Susan Wiggs



Favoriter: Ej skönlitterärt #11

Då var det dags för icke skönlitterära favoriter igen. Den här gången plockade jag fram en bok som stått länge i bokhyllan och som jag faktiskt fortfarande bläddrar i lite då och då



Symbolernas hemliga språk av David Fontana

"Illustrerad uppslagsbok över symboler i våra drömmar och vårt undermedvetna, i religion och andlighet, i myter och övertro, i konst och litteratur."

Baksidestext: "Symboler har i alla tider haft stor betydelse för människan. De kan skifta mellan epoker och kulturer, mellan öst och väst, men deras djupaste innebörd tycks vara gemensam och de fortsätter att påverka oss och vårt undermedvetna.
David Fontanas bok är en guide till symbolernas hemliga språk, med över 300 illustrationer i färg.
Här presenteras symboler från olika tider och från olika delar av världen.
Ett utförligt lexikon i bild visar grundläggande typer: färger och former, föremål, djur, de olika elementen, mänskliga och andliga symboler.
Här finns också en översikt över de största och viktigaste symbolsystemen, från I-Ching till de astrologiska tecknen"

Den här boken köpte jag nån gång i mitten av 1990-talet för att jag alltid fascinerats av symbolik och olika symboler och deras betydelse. Det bästa är att den här boken faktiskt använts en hel del under årens lopp. Har man husdjur så är den perfekt att hitta lite annorlunda namn (med passande betydelse) åt djuren. Och det finns en hel del andra användningsområden för infot i den här boken. Den är också jättemysig att bara bläddra i för den är väldigt fint illustrerad och infot är både intressant och underhållande