söndag 26 augusti 2018

Recension: Örnflöjten av Elvira Birgitta Holm

Titel: Örnflöjten
Serie: Vargtrilogin
Författare: Elvira Birgitta Holm
Format: Inbunden
Antal sidor: 592
Förlag: Historiska media
Recensionsexemplar

"Ylva föder sonen Ulv i en grotta utanför Visby. Knappt hinner Mikael hålla sonen i sina armar förrän han tvingas ge sig av på en strapatsfylld pilgrimsfärd till Santiago i Spanien. Med på vandringen är Anselm, Mikaels förbjudna kärlek.
Mikaels färd för honom längre bort än någon kunnat ana och när han inte kommer tillbaka återvänder Ylva till Värmland. Där försöker hon skapa sig ett nytt liv med sonen och sin barndomsvän Arvid. Men banden mellan Ylva och Mikael är starka och deras vägar korsas igen under de blodiga dagarna i Visby 1361. Kan de trots allt skapa en framtid tillsammans? Och hur ska det gå för sonen Ulv?"

----------------------

Den här boken dök upp som en överraskning från förlaget. Det är tredje delen i Vargtrilogin och jag har inte läst de två föregående delarna. Men det är ju inte precis första gången som jag läser en bok i en serie utan att ha läst de andra delarna och det brukar fungera på något sätt.
Jag tycker om att läsa historiska romaner lite då och då och den här kändes direkt som en bok som skulle passa mig.

Ylva är en person son jag fastnar för direkt. hon är en stark kvinna, en överlevare, som är beredd att gå emot den tidens konventioner för att klara sig. Och när hon fått sonen Ulv så är hon en regelrätt lejonhona vars mål i livet är att se till att sonen har det bra.
Mikael tycker jag inte om, men det kan ha att göra med att jag inte vet tillräckligt mycket om honom och hans bakgrund och därför inte riktigt förstår hans agerande i vissa situationer. Han känns velig och en person som i första hand ser till sitt eget bästa i alla lägen och drar nytta av sitt utseende och sin charm för att få det han vill ha, oavsett vad det är.
Någonting som är väldigt annorlunda och faktiskt glädjande med den här boken är att författaren tar upp homosexualitet, vilket jag inte sett tidigare i historiska romaner.

Det är spännande att få följa med Mikael och Anselm på pilgrimsfärden och få ta del av deras äventyr och alla möten med annorlunda människor och kulturer på vägen. Det märks att författaren gjort ordentlig research när hon skrivit boken. Jag blev också jätteglad när jag längst bak i boken hittade inte bara en lista på referenslitteratur utan också en ordlista med förklaringar till en del äldre ord.

Örnflöjten är en spännande och intressant berättelse om lite udda personer på 1300-talet och deras äventyr både i Sverige och på kontinenten. Nu när jag läst den här tredje delen och tyckte den var bra så är jag väldigt sugen på att läsa de två första delarna också.

Tack Historiska media för rec.exet!

Mer info m författaren och hennes böcker finns på Elvira Birgitta Holms websida

Örnflöjten finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden

2 kommentarer:

  1. Hej Boklysten!
    Kul att du gillar min örn! Och visst sa du läsa de två första delarna (utgivna som pocket av Historiska Media med lika fina omslag). Då kommer du att förstå Mikael den gränslöse bättre. Han har ett tungt bagage.

    SvaraRadera
  2. Och jag har läst de två första (älskar Månskensvargen) och har längtat efter Örnflöjten. Har bara läst 80 sidor ännu och vill bara hitta tid till resten... Elvira Birgitta Holm har ett eget bildrikt språk som jag tycker mycket om och hon har lyckats med bedriften att fånga mig i böcker om trettonhundratLet och det är mycket bra gjort! Tycker också om Ylva!

    SvaraRadera