Sidor

torsdag 28 februari 2019

Recension: Lång väg till rättvisa av David Baldacci

Titel: Lång väg till rättvisa
Originaltitel: Long Road to Mercy
Serie: Atlee Pine, del 1
Författare: David Baldacci
Översättning: John-Henri Holmberg
Format: Inbunden
Antal sidor: 409
Förlag: Bokfabriken
Recensionsexemplar

"Ole, dole, doff...
Det har etsat sig fast i Atlee Pines minne - kidnapparens fasansfulla ramsa när han valde mellan sexåriga Atlee och hennes tvillingsyster Mercy. Mercy blev bortförd, Atlee skonades. Hon återsåg aldrig sin syster.
Tre decennier efter den fruktansvärda natten arbetar Atlee Pine för FBI:s Arizona-avdelning där hon ensam ansvarar för Grand Canyon.
När en turist försvinner spårlöst djupt inne i Grand Canyon kallas Pine in för att leda utredningen. Det visar sig snart att turisten inte rest till Grand Canyon för att beundra det dramatiska landskapet. Men när Pine börjar f ihop intressanta ledtrådar i fallet blir hon plötsligt bortkopplad från utredningen. Att vägra lyda order kan äventyra hennes karriär vid FBI, men om hon inte fortsätter utreda fallet på egen hand riskerar hon nationens säkerhet. Atlee Pine tvingas till ett ödesdigert beslut."

----------------
Lång väg till rättvisa är första delen i en ny serie av den här författaren. Jag har läst några böcker ur de andra serierna (men inte läst serierna ända från början) och gillat dem så när jag såg den här ville jag såklart läsa den också, speciellt nu när jag har möjlighet att följa serien från del 1.

I de andra böckerna har huvudpersonen varit en man men i den här är det en kvinna, Atlee Pine. Hon är en udda personlighet med en del mörkt bagage från det förflutna. Hon är också fysiskt väldigt annorlunda och inte vad man riktigt förväntar sig, tyngdlystare och lång för att vara kvinna. Även om jag brukar gilla udda personligheter så är det inte henne jag fastnar för, än så länge har jag inte lärt känna henne tillräckligt bra. Min favorit i den här boken är istället Atlees sekreterare Carol Blum. Inte heller hon är vad man skulle kunna kalla för vanlig och jag nästan längtar efter de avsnitt där hon dyker upp.

Som i alla de böcker jag läst av David Baldacci är tempot högt och intrigen inte bara spännande utan också intressant och med tillräckligt många oväntade vändningar att man inte har en chans att gissa sig till vad och vem som ligger bakom de olika brotten.

Det här är en serie som jag absolut vill fortsätta att följa och jag ser fram emot nästa bok om och med Atlee Pine och Carol Blum.

Tack Bokfabriken för rec.exet!

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR


Mer info om författaren och hans böcker finns på David Baldaccis websida

Mina recensioner av andra böcker jag läst av den här författaren

Morden i Baronville
Ingenmansland

Lång väg till rättvisa finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden



Helgfrågan vecka 9


Vi ska snart äta middag och soppkastrullen står på spisen. Medan soppan värms upp passar jag på att svara på Mias Helgfråga

Varför tror du många slutar blogga?
Bonusfråga: Ett tips på en bra bokblogg
(gärna en som inte redan finns i min lista)

----------------------------

Det finns nog väldigt många svar på frågan varför många slutar att blogga. Trots allt så är ju bokbloggande lite tidskrävande och om man jobbar och t ex har små barn så är det nog svårt att lägga ner så mycket tid och ork på bloggandet.
Man kanske helt enkelt tappar lusten att blogga. Jag vet att jag själv har små perioder då jag inte har den minsta lust att sätta mig framför datorn och skriva recensioner, trots att att jag borde. För mig hjälper det då att "ta ledigt" ett par dagar och helt enkelt strunta i bloggen och göra nånting helt annat.
Det händer mycket annat i livet och då kanske orken helt enkelt inte finns att koncentrera sig på bloggandet.
Allt hänger ju på vad som händer i ens liv (det finns ju faktiskt annat i livet än bokbloggande) och ibland är det bara rätt och sunt att dra ett streck över det man hållit på med och gå vidare mot nästa äventyr.

Alla de bloggar jag följer finns redan på Mias lista.




Hett i hyllan #185

Dags att visa upp hyllvärmare i Monikas Hett i hyllan. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

--------------

Ett loppisfynd igen

Silkesmasken av Robert Galbraith (titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)
Baksidestext:
"När romanförfattaren Owen Quine försvinner anlitar hans fru privatdetektiven Cormoran Strike. Först tror hon att han frivilligt gett sig av för några dagar - som han gjort förr - och hon vill att Strike ska hitta honom och se till att han kommer hem.
Men när Strike börjar undersöka saken står det klart att det finns mer bakom Quines försvinnande än hans fru anar. Författaren har just avslutat ett manus innehållande giftiga beskrivningar av nästan alla han känner. Om romanen publiceras kommer liv att slås i spillror - så nog finns det många som har anledning att tysta honom. Och när Quine hittas brutalt mördad under bisarra omständigheter, blir det en kamp mot klockan för Strike att leva sig in i en hänsynslös mördares tankegångar, en mördare olik alla han någonsin träffat på..."


Den här boken köpte jag 2016 på Ulva bakluckeloppis och jag hade tänkt läsa den direkt, men så blev det inte, den har istället stått oläst i bokhyllan ett tag nu. Nu måste jag se till att läsa den, det finns ju faktiskt en del till i serien och den vill jag också läsa.





onsdag 27 februari 2019

Recension: Huset som Joel ärvde av Karin Jarl Nydén

Titel: Huset som Joel ärvde
Författare: Karin Jarl Nydén
Format: Danskt band
Antal sidor: 288
Förlag: Förlag Hede
Recensionsexemplar

"Mitt hus i Käglanskogen ska vara fyllt av kärlek, av sång och spel och vackra verser. Ingenting annat.
Så skrev Seth, som också kallades Svenne. Så ville han att det skulle vara och de orden var han mån om att bevara till eftervärlden.
Historien och livet vill annorlunda. Nittonhundratalet far förbi. Människor flyttar in och flyttar ut. Älskar, sjunger, diktar och sörjer. Hatar och förföljer. I Europa rasar krig.
Den unge Joel vill gömma sig för onda tungor och försöker rädda sig, och den han älskar, bakom låsta dörrar och höga plank. Där vill han skriva sitt mästerverk. Men råttorna och husets hemligheter hindrar honom.
Nu är året 2018 och Sverige fylls åter av dem som lämnat krig och svält. Som önskar trygghet och arbete. Ett nytt liv.
Plank och murar. Låsta dörrar och stängda gränser-
Mitt hus ska vara fyllt av kärlek..."

----------------------

Jag fick en förfrågan från författaren om jag ville läsa den här boken och tog emot den med förbehållet att det kunde ta lite tid innan jag kunde klämma in den i mitt lässchema. På grund av en del oförutsedda händelser tog det ännu längre tid än vad jag hade räknat med innan jag kunde ta mig an boken, men nu är den äntligen läst.

Det var lite svårt att komma igång med den här boken, jag tyckte första halvan var ganska spretig, berättelsen om Jenny och Joel var lätt att följa men det fanns så många sidospår att det emellanåt var lite problematiskt att hålla reda på hur allt hängde ihop, speciellt som det blev också lite hopp mellan olika tidsperioder. Efter halva boken handlade det mesta om Jenny och Joel och då blev det direkt lättare att följa den röda tråden.

Fram tills halva boken tyckte jag att Joel var en lite udda figur, men sen blev han bara otäck. Det var nästan så att boken bytte karaktär från att ha varit historisk bok till att bli en spänningsroman. Jag fick nästan ont i magen av att läsa om hur Joel blev mer och mer paranoid och kontrollerande. Jenny, som karaktär, fick ja inte alls lika mycket känslor för eller reagerade lika mycket på. hon var ett offer, det var synd om henne men samtidigt var hon inte riktigt lika verklig som Joel.

Den här boken tar också upp flyktingar och främlingsfientlighet både det historiska och det nutida.

Det känns som att författaren har väldigt mycket hon vill berätta och har försökt få in allt i en enda bok och det resulterade i att boken blev ganska spretig.  Jag vet ju att de olika berättelserna hängde ihop både genom huset och/eller relationerna människor emellan så kanske det var att berättelserna utspelade sig under olika tidsperioder, eller att det blev ganska tvära kast emellanåt  som gjorde att det inte riktigt fungerade för mig. Kanske att den fungerar bättre för någon annan.

Tack Karin Jarl Nydén för rec.exet!

Jag har bjudit på en smakbit ur boken i ett annat inlägg HÄR

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Karin Jarl Nydéns websida

Huset som Joel ärvde finns att köpa hos t ex

Adlibris Danskt band
Bokus Danskt band
CDON Danskt band




Läsplanering Mars 2019

Månadsskiftet närmar sig med stormsteg och då är det dags att planera lite för läsningen under kommande månad, dvs mars. Eftersom maken fortfarande inte är återställd så lär vi hålla oss hemma och om ingenting oförutsett händer så borde det bli gott om lästid under mars månad.

Vad har jag tänkt läsa då?  Först och främst är det rec.ex i läsahögen, och där har jag i alla fall ett par spontanutskick från förra året som jag gärna vill få undan nu. Sen är det såklart också ett par hyllvärmare.

De här böckerna vill jag definitivt hinna läsa under mars månad







Ynkrygg av Michael Enggaard









Samnang, tiggarpojken av Staffan Nordstrand











Ulrikas bok av Maria Gustavsdotter









Omslagsonsdag vecka 9: Träd, skog


I vanliga fall bryr jag mig inte så mycket om utsidan utan det är insidan som räknas, men när det gäller böcker så är ju omslaget det första man ser. Så på onsdagar visar jag upp omslag efter ett givet tema. Det är bara omslaget som gäller, innehåll och titel spelar ingen roll.
Vill du också vara med och visa upp omslag så lägg en länk i kommentarerna så jag hittar dig sen. Du har hela veckan, fram till nästa onsdag att lägga upp dina omslag.

Förra veckan var ju temat temat svårt så den här gången är det dags att ta något lite lättare.

TRÄD, SKOG

-----------------------------------

Faktiskt så känns det som att det finns träd på en hel massa omslag

 

 

 

 


tisdag 26 februari 2019

Veckans topplista vecka 9: Bokrea 2019


Dags för Veckans topplista som anordnas av Johannas deckarhörna. Temat idag är

Bokrea 2019

--------------------

Det har hänt så mycket under den senaste tiden att jag inte ens hunnit tänka på bokrean och för en gångs skull har jag inte ens hunnit med förhandsbeställning hos någon av nätbokhandlarna. Men nu när jag blev påmind om den så tänkte jag faktiskt göra en liten beställning idag och så småningom under bokrean kommer vi nog att besöka en fysisk bokhandel också och då vet jag att det blir en del impulsköp. Jag hoppas ändå att jag klarar av att hålla igen i år så inte beståndet av olästa böcker ökar alltför mycket. Mina tips får bli några av dem som jag själv tänkt att beställa idag.


1. Darktown av Thomas Mullen


2. Den stora sömnen av Raymond Chandler


3. En blå död av Mikko Porvali














4. Lazarus av Lars Kepler











5. Blackmoore av Julianne Donaldson






måndag 25 februari 2019

Recension: Som nitroglycerin av Frida Moisto

Titel: Som nitroglycerin
Serie: Lisa Engström, del 1
Författare: Frida Moisto
Format: Inbunden
Antal sidor: 477
Förlag: Bokfabriken
Recensionsexemplar

"När stjärnadvokaten Niklas Bromander påträffas död i ett garage i centrala Jönköping får kriminalkommissarie Lisa Engström fallet på sitt bord. Utredningen väcker starka känslor då Bromander några år tidigare fått en polismördare frikänd. Lisa, ökänd på polishuset för sitt heta temperament, är den enda som uttalar högt vad alla egentligen känner - att Niklas Bromander bara fått vad han förtjänat.
Kort därefter försvinner Bromanders äldsta dotter spårlöst och polisen börjar ana att allt inte står rätt till i familjen. När bilder på dottern, fastbunden och naken, dyker upp drar en intensiv polisjakt igång. Spåren leder till en samtalsgrupp för utsatta kvinnor. Är det någon där som bestämt sig för att hämnas? Eller finns hotet närmare än så?
Samtidigt brottas Lisa med sitt eget mörka förflutna. Någon vill henne illa. Att hon inte ska passa in. Aldrig känna sig hemma. Vreden växer inom henne. Och den vill ut."

-------------------------
Den här tyckte jag lät väldigt spännande och som en bok som just nu skulle passa perfekt i min läsahög, jag vill ju gärna ha en rejäl blandning på det jag läser och då behövs det också action och ond, bråd död för att få till en bra balans. Som grädde på moset är Som nitroglycering Frida Moistos debutbok och jag är ju svag för debuter.

Som nitroglycerin är action i ordets rätta bemärkelse. Tempot är svindlande högt och jag dras med och vänder sida efter sida en hiskelig fart. Intrigen är spännande med många oväntade vändningar och det går helt enkelt inte att gissa sig till exakt hur det hela ska sluta.

Huvudpersonen Lisa Engström får jag, än så länge, ingen riktig "kontakt" med, hon är en lite udda person med sina alldeles egna demoner och ett mörkt förflutet. Det framkommer ju en del om hennes bakgrund och vad som får henne att reagera som hon gör, men ändå får jag inte riktigt någon känsla för henne. Kanske det kommer när jag lär känna henne bättre. Hon är verkligen explosiv och agerar inte alltid som man förväntar sig och det är nog där som jag har det enda som jag har lite svårt för med den här boken. Hade handlingen utspelat sig i princip i vilket annat land som helst så hade jag nog inte ifrågasatt Lisas handlande i en del situationer,  men nu är det Sverige det handlar om och då fungerar det inte riktigt för mig. Jag har alltså en liten trovärdighetskris mitt i läsningen, men jag påminner mig om att det här är en påhittad berättelse och då fungerar det.

Som nitroglycering är en spännande och fartfylld debut som är väldigt lätt att fastna i och inte släppa innan man läst sista bokstaven. Det här är alltså inte en bok man ska börja läsa på kvällen om man måste jobba nästa dag för det lär inte bli så mycket sömn den natten "Bara en sida till!", så var det för mig i alla fall.
Det stod ganska klart på slutet att det nog måste komma en fortsättning och när jag kollade på författarens websida så fick jag det bekräftat, uppföljaren kommer hösten 2019. Jag ser fram emot den uppföljaren för den vill jag verkligen läsa.

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR

Tack Bokfabriken för rec.exet!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Frida Moistos websida

Som nitroglycerin finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden




Sammanfattning/utvärdering vecka 8

Förra veckan började jag komma igång igen med läsningen. Eftersom vi, på grund av makens nyopererade axel, var tvungna att ta det ganska lugnt, blev det gott om tid för läsning. Tyvärr gick det sämre med recensionsskrivandet. Att det gick bättre med läsandet beror nog på att när man håller på med en massa annat så är det enklare att emellanåt ta en paus och läsa några sidor än att sätta sig framför datorn och försöka få till den där inspirationen som krävs för att skriva en recension. Alltså ligger jag lite efter i recensionsskrivandet igen men som tur är så är det inte alltför mycket utan det går nog ganska snabbt att komma ikapp igen.


Det som hände läs- och bokmässigt under vecka 8 var

Jag läste ut 4 böcker

Konsten att bli en viol av Maja Willander
Skändad av Khady Koïta
Skrapsår av Marcus Löfblad
Sirener av Joseph Knox

Jag skrev 1 recension

Pow wow av Tommy Orange

Det dök upp 2 rec.ex i brevlådan

Fraktur av Karin Slaughter
Ensamhetens hav av Christoffer Pichler

Jag köpte 0 böcker

Jag har alltså hamnat lite efter igen med recensionerna men jag hoppas komma ikapp inom kort. Trots situationen med recensionerna var inte vecka 8 en total katastrof i alla fall så det finns ju något positivt att säga om den veckan. Nu får jag bara försöka komma ikapp under den närmaste tiden så är allt frid och fröjd igen.




söndag 24 februari 2019

Läsplanering vecka 9

Allt kommer på en gång. Det räcker visst inte att makens axel just nu inte är riktigt funktionsduglig utan nu har också ryggen börjat krångla. Han har haft diskbråck för några år sedan och nu har han troligtvis snedbelastat ryggen på grund av axeln så han är nu sängliggande. Det ser alltså mörkt ut för vårt bokreabesök, tyvärr. Men det kommer fler tillfällen och närbutikerna finns ju (även om det inte är riktigt lika kul!). Istället för att köpa alltför många böcker (för jag kan inte låta bli när jag väl kan bläddra i dem) så får jag nog ägna mig åt att läsa dem jag har den här veckan.

Det jag tänkte läsa under vecka 9 är





Glasfällan av Ingrid Remvall












Den leende mannen av Joseph Knox













Vi måste prata om 50 av Cecilia Gustavsson






Vad har du tänkt dig att läsa under kommande vecka?



En smakebit på søndag - Medan himlen förmörkas av aska från Tambora

Den här helgen hade vi tänkt skulle fortfarande vara en lugn helg och det var tur. Maken har haft riktigt ont inte bara i den opererade axeln men också  i ryggen, så han har fått ta det lite extra lugnt och istället koncentrera sig på att inte snstränga sig för mycket. Som tur är har min bror ställt upp även den här helgen för att ta hand om sånt som maken inte bör hålla på med. På lördagen var maken och brorsan ute och handlade och resten av dagen tog vi det lugnt. Söndagen blir lugn för mig och maken, brorsan däremot lär få jobba lite med sånt som behöver göras för att maken inte ska behöva göra nånting tungt under veckan. Men söndagen för mig börjar med En smakebit på søndag som den här gången anordnas av Betraktninger ~ tanker om bøker. Det går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

-----------------

Min smakbit kommer från sidan 21 i Medan himlen förmörkas av aska från Tambora av Lars Jarnhammar (titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)

"Aldrig tidigare har Maria Cajsa gått och väntat på sin månadsrening med samma oro och förhoppning som den här gången och när den kommer släpper en tung sten från hennes bröst.Visst har det hänt att den dragit över tiden. Någon gång har den till och med uteblivit helt utan att hon brytt sig särskilt mycket om det, men den här gången har hon varit livrädd för att den inte ska komma. Hon har inte kunnat föreställa sig vad som skulle hända om det som skedde inne i buskaget ledde till att hon väntar barn. Skulle hon kunna se de andra byborna i ögonen utan att mötas av iskalla blickar? Skulle hon bli sittande ensam hemma om lördagskvällarna när hennes kamrater drar iväg till någon ängsbacke? Skulle hon få slita dubbelt för att få maten att räcka till ännu en person i hushållet? Skulle prästen tala fördömande till henne från predikstolen om söndagarna? Skulle hon kunna utstå smärtan av att föda ett oäkta barn till världen? Nu slipper hon ställa sig åtminstone några av de frågorna."




lördag 23 februari 2019

Veckans bokmärke vecka 8


Vad har du mellan sidorna den här veckan? Är det senaste kvittot från ICA, ett gem från jobbet eller kanske du också alltid använder ett bokmärke? Är det inte dags att visa upp vad du använder just nu? Eller kanske du är som jag, samlar på bokmärken? Oavsett vad du använder, visa upp det! Lägg gärna en länk i kommentarerna så jag också kan se vad du har mellan sidorna.
-------------------




De här är också sådana bokmärken som jag köpt flera av för att kunna ge bort när det behövs. Jag har upptäckt att det faktiskt är riktigt bekvämt att ha en bunt bokmärken som man kan ge bort och folk verkar uppskatta att få ett i present. Och så är det också perfekt för oss här hemma - har någon slarvat bort sitt bokmärke så är det bara att ta ett nytt ur lådan.

Fler bokmärken finns hos Hanneles bokparadis, Klimakteriehäxan och BP


fredag 22 februari 2019

Fem en fredag vecka 8: Åldern är bara en siffra




Jag upptäckte, genom andra bloggar, en bloggaktivitet/utmaning, som jag inte vetat om tidigare och självklart måste jag direkt prova att delta. Det är ElisaMatilda (Awkward Introvert) som har Fem en fredag och som ställer fem frågor som man ska svara på. Hon har nyligen fyllt år (Grattis!) så frågorna den här gången handlar om ålder

  1. På vilket sätt är du äldre än vad du är?
  2. På vilket sätt är du yngre än vad du är?
  3. När var senast du kände dig ”gammal i gamet/gemet”?
  4. Vad har du insett mer ju äldre du blivit?
  5. Har du någon gång ljugit om din ålder?

------------

1. På vilket sätt är du äldre än vad du är?
Jag kommer på mig själv att säga det som mina föräldrar och far-/morföräldrar sa "Det var bättre förr", dvs det som jag då tyckte var så mossigt! Jag orkar inte längre att hålla riktigt samma tempo som tidigare och inte heller hålla ca 1000 bollar i luften samtidigt.

2. På vilket sätt är du yngre än vad du är?
Jag kan fortfarande hitta på tokigheter och gillar att t ex färga håret i väldigt udda färger (senast lysande lila). Ser till att inte klä mig "tantigt". Har lätt att umgås med yngre, de flesta i min umgängeskrets är minst 10-20 år yngre än vad jag är.

3. När var senast du kände dig "gammal i gamet/gemet"?
När det gäller att organisera, senast när jag "jobbade" i en förening där det administrativa skulle fixas till.

4. Vad har du insett mer ju äldre du blivit?
Att man kommer långt med sunt förnuft och lite jävlaranamma

5. Har du någon gång ljugit om din ålder?
Det gjorde jag säkert någon gång i tonåren. Då ville man ju verka äldre än vad man var.








Fredagspost!

Ett bokpaket i brevlådan idag


Ensamhetens hav av Christoffer Pichler (Imagine Games)



Helgläsning vecka 8

Maken har fortfarande känningar av sin opererade axel så vi får nog ta det lugnt den här helgen också. På ett sätt är det bra, det blir ju mer lästid för mig, samtidigt är det ju inte kul att han fortfarande måste vara så försiktig så han inte får ont. Eventuellt kommer brorsan hit den här helgen också och hjälper till med lite tyngre saker som maken ännu inte kan utföra. Båda två är ju också begivna på böcker så det lär bli en hel del läsning för oss alla under helgen.

Det jag tänkt läsa den här helgen är



Medan himlen förmörkas av askan från Tambora av Lars Jarnhammar













Glasfällan av Ingrid Remvall








Vad har du tänkt dig att läsa i helgen?

torsdag 21 februari 2019

Helgfrågan vecka 8


För en gångs skull tittar jag på TV ikväll. Vi har hittills tittat på Antiques Road Trip (en av de få programmen jag faktiskt försöker följa) och Masterchef USA och nu är det sen dags för Tunnelbanan. Det får bli läsning sen när maken gått och lagt sig. Nu är det i alla fall dags att svara på Mias Helgfråga

Vad läser du nu?
Bonusfråga: Vad ser du framemot i vår?

----------------

Just nu läser jag





Sirener av Joseph Knox i köket












I sovrummet ska jag ikväll börja på Det nakna hjärtat av Lisa Tucker







Jag ser fram emot att maken går i pension (lite i förtid) och vi alltså får lite mer tid för aktiviteter som vi båda tycker om men inte alltid har haft så mycket tid för tidigare.

Jag ser också fram emot en hel massa bra bra böcker, t ex Broder Jakob av Emelie Schepp och Överlevaren av Gabriella Ullberg-Westin.









Hett i hyllan #184

Det är torsdag och alltså dags att visa upp hyllvärmare i Monikas Hett i hyllan. Monika säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

---------------------

Jag har plockat fram ett loppisfynd igen


Bara någon att straffa av Kristofer Ahlström (titeln är länkad till förlagets sida där det finns mer info om boken)
Baksidestext:
"En ung man återvänder till Gotland för att begrava sin mamma. Det susta hon gjorde var att mot sin vilja sälja familjegården på Fårö till en fastlänning. Hundrafemtio år av minnen är på väg att upphöra.
Efter begravningen reser han till huset med barndomsvännen Jonas. Allt måste rensas ut för att bereda plats för det nya. Men medan dagarna går växer sorgen och vreden över mammans öde, över det som hänt med hans ö. Och snart tar längtan efter hämnd över."



Den här köpte jag år 2012 på bakluckeloppis antingen på Ulva eller i Fyrisparken (hade visst besökt båda samma dag). Jag kan väl till viss del förstå varför jag köpte den men måste också medge att jag idag faktiskt inte är det minsta intresserad av att läsa den.

onsdag 20 februari 2019

Kulturkollos veckoutmaning vecka 8: Visa mig din bokhylla (och din läshörna) så ska jag säga vem du är...


Jag hoppar på Kulturkollos veckoutmaning idag. Jag har hoppat över det under några veckor, men nu är det dags igen. Veckans utmaning handlar om bokhyllor och läshörnor

Veckans utmaning handlar om något som för mig och för många andra är helt nödvändigt för att ett hem ska kännas som ett hem. Ja, ni förstår vad jag pratar om – böcker och bokhyllor så klart!
I Kulturkollos begynnelse visade några av medlemmarna upp sina bokhyllor och läshörnor, men vi är också nyfikna på hur det ser ut hemma hos er. Visa oss era bokhyllor och/eller din bästa läshörna. 

------------

Vi har bokhyllor i varje rum förutom badrum och ett av sovrummena (men när det rummet renoverats så kommer det att finnas minst ett där också) så totalt finns det nu 13 sektioner Billy i olika bredd och höjd plus 1 fristående större bokhylla (som motsvarar ungefär 3-4 sektioner Billy) i makens rum.


Våra bokhyllor är rätt så stökiga, böckerna stoppas in där det finns plats och böckerna får samsas med en massa andra prylar, dvs klockor, radio, prydnadssaker, pärmar osv osv. Enda ordningen är att makens bokhyllor innehåller mest historia och krig (både fackböcker och skönlitteratur), i gästrummet finns lästa böcker, olästa pocketböcker finns i hallen, kokböcker och trädgårdsböcker har sin plats i köket och i vardagsrummet är det lite blandat med fackböcker och skönlitteratur och där försöker vi ha favoriterna. Ett av rummena ska nu renoveras och då kommer det bli bokhyllor där också men det är tänkt att det mest är pärmar och dylikt som ska flyttas dit så vi har allt det samlat på ett ställe. Men jag misstänker nog att det lär bli lite plats för böcker också.
Utöver bokhyllorna finns sen såklart de där nödvändiga högarna med böcker lite varstans,


Jag har inte direkt någon läshörna utan jag läser oftast vid köksbordet. Där har jag allt jag behöver nära: Mitt bokstöd som jag inte kan vara utan, bredvid mig på stolen finns "läsahögen" med rec.ex och sånt som ska läsas inom den närmaste tiden. Bakom ryggen har jag vattenkokaren så det bara är att vända sig om så för att ta sig en ny mugg med te. Här är det också stökigt eftersom jag inte bara läser där utan också håller kassabok och sköter annat pappersarbete på dagarna.