söndag 8 juli 2018

Recension: Morden i Baronville av David Baldacci

Titel: Morden i Baronville
Originaltitel: The Fallen
Serie: Amos Decker, del 4
Författare: David Baldacci
Översättning: John-Henri Holmberg
Format: Inbunden
Antal sidor: 446
Förlag: Bokfabriken
Recensionsexemplar

"Amos Decker, utredaren med åkomman som gör att han inte glömmer något, följer med sin vän Alex Jamison till småstaden Baronville för att hälsa på Alex familj. Men semestern varar inte länge. Plötsligt står grannhuset i brand, och till sin förfäran upptäcker Decker två kroppar i huset. Branden är inte dödsorsaken.
Decker och Jamison bestämmer sig för att undersöka detta närmare men stöter på motstånd direkt, både från den lokala polisen och från invånarna. Morden visar sig vara toppen på isberget, och händelserna i Baronville verkar ha kopplingar till något större. Vad är det egentligen som döljer sig bakom småstadsidyllen? Och hinner Decker ta reda på sanningen innan fler oskyldiga drabbas?"

---------------------

Det dök upp en överraskningsbok till från förlaget. Jag har inte läst något av den här författaren tidigare och den här boken är del 4 i serien om Amos Decker. Det örjar bli lite av en vana att läsa någon bok i en serie trots att jag inte läst de tidigare delarna och det har ju funkat tidigare, så jag räknade med att det skulle fungera den här gången också. Och det var absolut inga problem med att hoppa in och läsa den här boken fristående.

Redan Deckers utseende gör honom lite annorlunda än vad jag hade tänkt mig när jag läste baksidestexten och sen så har vi ju den där åkomman som gör att han inte glömmer. Det finns deckare/thrillers där man retar sig på att huvudpersonen verkar vara någon typ av superhjälte som vet allt och kommer ihåg allt, men här finns ju en förklaring till att Decker kommer ihåg allt så då blir jag inte irriterad. Jag vet ju att hjärnskador kan ha oanade konsekvenser och att inte kunna glömma något faller inom den ramen.

Miljön är väldigt amerikansk såklart, en stad som varit beroende av industrin på orten och där folk flyttar ut efter att industrierna lades ner. En liten stad som håller på och dör ut - Baronville känns igen från olika tv-deckare/thrillers där handlingen utspelar sig precis på såna här avfolkningsstäder.

Morden i Baronville är lättläst, välskriven och spännande deckare som faktiskt fick mig att bli rejält nyfiken på de tidigare delarna i den här serien. Och jag vill såklart också fortsätta att följa den här serien, Amos Decker är en intressant person att följa i en deckarserie.

Tack Bokfabriken för rec.exet!

Mer info om författaren och hans böcker finns på David Baldaccis websida
Morden i Baronville finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar