torsdag 24 juli 2014

Trettiotre tänder

Titel: Trettiotre tänder
Författare: Colin Cotterill
Format: pocket
Antal sidor: 254
Förlag: Bokförlaget Bra böcker


"Dr Siri Paiboun, en av de sista läkarna som finns kvar i Laos efter kommunisternas övertagande, har utsetts till statscoroner. Han har ingen utbildning för arbetet, men denne självaständige sjuttiotvååring har en enastående merit: nyfikenhet. Det gör honom ingenting att han utsätter sig för partihierarkins vrede när han reder ut mystiska mord, för han har de dödas andar på sin sida.

Dr Siri är en upptagen man som äter middag med den avsatte kungen, går på shamankonferens och räddas av en elefants ande. Saqmtidigt börjar illa tilltygade lik att hopa sig hemma  i högkvarteret i Vientiane. Kan det vara den försvunna björnen, eller är det en vartiger?

Dr Siris trogna assistent syster Dtui snokar omkring, men andarna vakar inte över henne som de gör över hennes chef...Och vad är det egentligen för en varelse som har trettiotre tänder?"


-------------------------------------------

Böckerna om Dr Siri tillhör verkligen kategorin "udda" deckare. En deckare där huvudpersonen är en 72 årig rättsläkare utan rättsläkarutbildning, bosatt i Laos, tillhör verkligen undantagen.

Och de här deckarna är fulla av sånt som man inte är van vid när det gäller deckare, shamaner, andar och andra mystiska varelser. Men vad kan man vänta sig av en bok där huvudpersonen är en reinkarnation av en ett par hundra år gammal shaman.

När det sen gäller intrigen så går det inte att använda vanliga beskrivningar såsom trovärdighet osv. Trovärdighet har nämligen ingenting att göra med handlingen i dessa böcker, om man nu inte tror på vartigrar osv. 

Och jag är totalkär i dessa böcker! Och Dr Siri Paiboun och hans assistent Dtui. Och den rent ut sagt overkliga verkligheten i Dr Siris Laos!

Vill du veta mer om författaren, titta in på Colin Cotterills hemsida

Trettiotre tänder finns att köpa hos t ex


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar