fredag 28 juni 2024

Fem en fredag vecka 26: Ljudligt




Ikväll ska det bli regn och åska och det ska bli så skönt. Det har redan kommit en skvätt och det friskade upp luften något på en gång vilket kändes otroligt skönt efter de senaste dagarnas värmebölja.
Idag har jag en liten skvätt tid över och då tänkte jag svara på frågorna i elisamatildas Fem en fredag (lite väl sent påtänkt men bättre sent än aldrig). Frågorna lyder


1. Vilka ljud gillar du att somna till?
Egentligen inga alls. Jag föredrar att det är tyst omkring mig. Men det är väl klart att bäst somnar jag nog när regnet smattrar mot tak och fönster.

2. Vad brukar låta i ditt hem?
Jag har alltid radion på och lyssnar på nyheter, musik osv. Men när dt blir sportsändningar stänger jag av.

3. Vad tycker du om din egen röst?
Jag tycker ganska bra om den, förutom att den ändrats ganska mycket genom åren och inte alltid till det bättre

4. Vad är mest oljud för dig?
Skrik och skrän oavsett i vilket sammanhang

5. Vilket ljud är sommar för dig?
Fågelkvitter, stilla sommarregn, gräsklippare

torsdag 27 juni 2024

Hett i hyllan #463

 

Igår var vi ute på stan och svettades - det var ju olidligt varmt ute. Vad jag har hört så har de lovat ännu varmare väder idag så jag kommer definitivt att stanna inne hela dan. Inne har vi dragit ner alla markiser och  kört med AC:n så att det är relativt svalt så inomhus går det att vara nu. Och medan jag njöt av den svala luften kom jag på att jag faktiskt hade tid att delta i Monikas Hett i hyllan idag.

Jag har plockat fram en bok som ligger i en av de närmaste högarna bredvid mig


Kär och galen i bokhandeln för ensamma hjärtan (titeln är länkad till förlagets sida där det finns mer info om boken)av Annie Darling










Den här boken fick jag som spontanutskick 2021, och la den, som vanligt, bara i närmaste högen i väntan på att jag ska få tid över att läsa den. Ja, hittills har det inte hänt, men jag kan tänka mig att den här boken blir nog perfekt att läsa för att lätta upp mellan några allvarligare böcker.





lördag 22 juni 2024

Haltande blogg

 


Nu är det då äntligen dags att förklara varför bloggen just nu och ett tag framöver kommer vara haltande, dvs inläggen kommer att dyka upp lite sporadiskt och mitt deltagande i bloggaktivitet kommer också vara rätt så sporadiskt.

Jag har drabbats av en ärftlig, obotlig njursjukdom, polycystisk njursjukdom med kronisk njursvikt. Detta har gjort att jag för närvarande har under 10% funktion på mina njurar så drastiska åtgärder måste tas till. Och den drastiska åtgärden heter dialys. I många fall måste man ju då in på sjukhus och göra bloddialys vilket tar både tid och ork, men jag hade turen att få en möjlighet att använda mig av nånting som heter peritonealdialys (också kallad påsdialys), som kan utföras hemma. Till min hjälp har jag då Hemtjänsten som kommer fyra gånger per dag och utför dialysen.

Vi har alltså nyligen börjat med det här så rutinerna är ännu inte helt fastspikade vilket gör att allt runt omkring ligger lite i luften, precis som bloggandet. Så småningom hoppas jag att våra rutiner blir så fasta och smidiga att jag återigen kan ägna mig mer åt bloggen. Men läget just nu är vad det är och vi försöker göra det bästa av situationen.
Det här är alltså förklaringen till de sporadiska inläggen och att jag inte är ute och tittar in hos andra lika mycket som tidigare.  Nu håller vi tummarna för att den här haltande början snart övrgår i fasta och smidiga rutiner som tillåter mig att ägna mig åt sådant jag tycker är roligt.




fredag 21 juni 2024

Fem en fredag vecka 25: Midsommardags

 

Jag önskar det någon gång kom en tid då vår lilla familj kunde få fira storhelger utan katastrofer och utan några större händelser för hittills verkar katastroferna vänta på att det kommer en storhelg och så exploderar allt samtidigt. Så är det den här helgen också. Istället för att vi ska få dåliga och/eller oroande nyheter när de händer så har alla väntat fram tills nu och så började det imorse med ett telefonsamtal och sen har det rullat på och för oss är dt bara att hålla i och följa med.
Men något roligt måste jag ju hinna med idag och det får bli att svara på frågorna i elisamatildas Fem en fredag.

1. Hur spenderar du midsommar i år?
Hemma i lugn och ro, grillar lite, äter gott och försöker ta det lugnt

2. Vad gör du helst på midsommarafton?
Vi brukar faktiskt inte göra nånting speciellt. Nu när vi är lite äldre så är inte midsommar så speciell längre.

3. Har du någon midsommartradition?
Nej

4. Kommer du att dansa runt en midsommarstång?
Nej, har aldrig gjort och kommer aldrig att göra 

5. Befinner du dig mitt i sommaren eller har den bara börjat?
Jag hoppas ju att den bara börjat, vill gärna njuta av varma dagar och ljumma kvällar ett bra tag till.

torsdag 20 juni 2024

Hett i hyllan #462

 

Idag hinner jag lite mer än vanligt så jag passar på att delta i Monikas Hett i hyllan där man visar upp sina hyllvärmare.

Det är fortfarande enkelt för mig att ta fram hyllvärmare, det är bara att locka från närmaste bokhög och den här gången blev det


Ödestornet (titeln är länkad till förlagets sida där dt finns mer info om boken)av Joseph A. Davis










Den här boken fick jag 2021 precis innan min st6ora resa inom sjukvården började, så den blev liggande oläst. Jag har läst många av delarna i den här serien så jag kommer säkert att läsa den här också så småningom när jag hinner.




onsdag 19 juni 2024

OMSLAGSONSDAG

 





OMSLAGSONSDAG UTGÅR PÅ OBESTÄMBAR TID!!!

(Förklaring i ett separat inlägg senare)

tisdag 18 juni 2024

Tisdagstrion vecka 25: Något mjukt i titel, handling eller på omslag

 

Just nu är det bråda tider för mig (förklaring kommer i ett separat inlägg) så jag har inte riktigt hunnit med nånting och lär under en period bara hinna med att göra sporadiska inhopp på bloggen. Och idag är ett av de tillfällena för jag måste ju delta i Tisdagstrion, som anordnas av Ugglan och boken. Temat den här veckan är

NÅGOT MJUKT I TITEL, HANDLING ELLER PÅ OMSLAG

Mina förslag (titeln är länkad till recensionen där det finns mer info om boken)

Pälsjägare av Boel Gerell
Snö som föll i fjol av Oscar von Seth
Som en fjäder i vinden (ej ännu recenserad så länken är till förlagets sida)av Sofia Lundberg