söndag 31 december 2023

GOTT NYTT ÅR!

 






En smakebit på söndagen - Allt jag önskar till jul

 


Årets sista dag! Huga va tiden går fort! Idag har jag ordnat så att jag får sitta uppe till efter 12-slaget och det har nog inte hänt de senaste 5 åren. Maken och jag ska äta en god middag (Herrgårdsstek och potatisgratäng) och så skålar vi in det nya året med ett glas champagne. Det här blir samtidigt vår 41:a förlovningsdag (inte klokt att det gått så många år sedan)

Men först idag är det dags för Astridtereses En smakebit på söndagen som går ut på att vi bjuder på en smakbit (utan spoilers) från boken vi läser.  Jag har somnat som en klubbad oxe varje kväll den här veckan och knappt hunnit läsa något så min smakbit kommer fortfarande från samma bok, nämligen från sidan 175 i Allt jag önskar mig till jul  (titeln är länkad till förlagets sida där det finns mer info om boken) av Joanna Bolouri

"Eftersom jag känner Gretas inställning till organiserad religionsutövning blev jag inte ett dugg förvånad över att hon valde att inte ha en kyrklig vigsel - men det här visar sig vara en mycket mer påkostad och tjusig, men samtidigt smakfull, borgerlig ceremoni än jag hade föreställt mig. Kanske för att det senaste bröllopet jag var på var Harriet och Noels rådhus- och pubspektakel där alla skramlat pengar till drinkarna i en burk och vi avslutat det hela med fish´n´chips mitt i Camden klockan tre på morgonen.  Men jag är tacksam över att det inte är i en kyrka. Jag har inte varit inuti en sedan mammas begravning och jag har ingen större längtan att besöka någon på länge."







fredag 29 december 2023

Recension: Stendraken av Zelda Falköga

Titel: Stendraken
Serie: Karma & Jonar, del 5
Målgrupp: 6-9 år
Författare: Zelda Falköga
Illustrationer: Henric Aryee
Antal sidor: 123
Förlag: Bookmark förlag
Recensionsexemplar* (*Se "Om")

"Den sista kampen är här!

Karma och Jonars resa genom Glimerias magiska rike har varit både prövande och lärorik. Nu har de äntligen nått sitt mål: Stendrakens rike. Med tapperhet och en stor dos av kreativitet måste de ta sig genom den stora porten och förbi armén av ilskna stenvarelser och rädda alla förstenade barn."

---------------------------

Stendraken är femte och sista delen i den här serien om Karma och Jonar. Precis som alla de andra delarna är det här ett hisnande och fantasifyllt äventyr som verkligen kan få barn att fantisera vidare på temat. De färgsprakande illustrationerna gör hela resan än mer spännande.

De här böckerna har gått direkt från mig till ett av personalens barn som råkar vara i precis rätt ålder. Han älskar den här serien och har väntat andäktigt på varje ny del. Och han lär fortsätta att läsa om Karma och Jonar i deras kommande äventyr.

Serien om Karma och Jonar är 

Mina recensioner av de andra delarna i serien

Del 2: Flykten
Del 3: Lyras ö




Mer om berättaren Zelda Falköga finns HÄR





Karma och Jonars egen hemsida finns HÄR

Stendraken finns att köpa hos t ex

Adlibris  Kartonnage/E-bok/Ljudbok

Bokus Kartonnage/E-bok/Ljudbok



Fem en fredag vecka 52: Gott slut 2023!

 


Det nya året börjar närma sig och elisamatilda tar fasta på det och tar en titt på det gångna året med sina frågor. Temat för årets sista Fem en fredag  är


GOTT SLUT 2023!

1. Vad var det bästa med 2023?

2023 var på alla sätt ett katastrofår för mig men jag tror att det bästa var nog beslutet att sluta lyssna på läkarna och köra mitt eget race. Utöver det så är jag väldigt nöjd med att ha fått igång både bloggen och läsandet. En milstolpe är också att jag äntligen, efter 13 år och flera försök, fått P-tillstånd för handikappade...

2. Vad ser du fram emot med ett nytt år?

Jag ser fram emot att utveckla bloggen ännu mer, att komma ikapp med allt jag hamnat efter med, att äntligen rensa hemma och bli av med en massa gammalt (har saker från två dödsbon uppstallade i kartonger)

3. Gjorde du vad du tänkt göra under året?

Nja, inte riktigt, jag kom igång lite senare än vad jag hade tänkt, men jag kom igång i alla fall.

4. Vad har varit din största framgång i år?

Att jag vågat ta befälet över mitt eget liv, vågat gå i clinch med läkarna och stå på mig.

5. Hur avslutar du det här året?

Med flaggan i topp och med ett glas champagne och första kvällen på länge som jag kommer att vara uppe t o m efter 12-slaget.


GOTT NYTT ÅR!


torsdag 28 december 2023

Helgfrågan vecka 52: Läsplaner 2024

 

Idag var det min spa-dag då jag först tog en lång, varm, härlig dusch och blev sen insmord helt med mjukgörande kräm och därefter var dt dags för lunchvilan. Så när jag nu steg upp för middag och kvällsaktiviteter så är jag sådär underbart mjuk i hela kroppen och ser faktiskt nästan fram emot att lägga mig i kväll igen. Men innan dess så är det bäst att använda aktivitetstiden väl och det gör jag genom att svara på Mias Helgfråga som den här veckan lyder

 Har ni gjort några läsplaner inför 2024?

Den enda läsplanen jag har är att försöka komma ikapp med läsningen. Så jag har bokhögar överallt hemma och de mest akuta finns i köket precis bredvid där jag sitter på dagarna. Det är

 

I tur och ordning är det 
1. Bokvagnen som är överfull . Prio 3
2. Högen som är mest akut bredvid mitt bokstöd Prio 1
3. Högen på stolen bredvid mig Prio 2


Efter att de är avklarade återstår bokreahögarna i vardagsrummet osv osv i all oändlighet... Så jag har nog att göra inte bara 2024 utan ett bra tag framöver.

Recension: Trollbunden

Titel: Trollbunden
Serie: Sagan om isfolket, del 1
Författare: Margit Sandemo
Format: Inbunden
Antal sidor: 255
Förlag: Boknöje AB

"Silje Arngrimsdotter är bara sjutton år när pesten tog alla hennes släktingar 1581. Utsvulten och frusen och med två små barn att ta hand om sökte hon sig till likbålen utanför Trondheim för att söka värme. Märkligt nog var det bara en i Isfolkets ätt som hjälpte henne i nödens stund - en man som Silje fann närmast djurisk och skrämmande, men underligt tilldragande på samma gång..."

---------------------------------------

Det här är en serie som jag hört talas om länge och de flesta har berättat nästan lyriskt om den, men än så länge hade jag int6e kommit mig för att skaffa någon av böckerna för att läsa. Men så fick en ur personalen reda på det och den Sagan om isfolket-fan som hon är och har hela serien hemma så tog hon med sig den här första delen och lånad ut den till mig. Såå nu har jag äntligen läst min första Sagan om isfolket-bok!

Jag måste ju säga att jag förstår varför folk har fastnat för den här serien och hur den för många blivit en inkörsport till läsandet. Den är lätt- och snabbläst med korta meningar som tar en snabbt vidare i handlingen. Intrigen är intressantoch manar till sträckläsning.Ja, jagf kan nog tänka mig att fortsätta läsa den här srien om inte annat så för att se hur berättelsen utvecklar sig.

Tack Marina för att du fick mig att läsa den här boken och äntligen börja läsa om Isfolket!






Hett i hyllan vecka 52 #437

 

Faktiskt nästan skönt att julen är över för den här gången, tycker jag. Nu kan allt börja återgå till det vanliga igen. Alltså börjar torsdagen med Monikas Hett i hyllan där man ska visa upp sina hyllvärmare

Den här gången tar jag md en bok jag förvarnad lite om i ett tidigare Hett i hyllan, nämligen andra delen i delen i serien



Redemption Point  (titeln är länkad till förlagets sida där det finns mer info om boken)av Candice Fox






Den här köpte jag på Bokus flyttrea 2022 samtidigt med första delen Crimson Lake (titeln är länkad till det inlägget) och som jag är lika sugen på at läsa som första delen, men först ska jag ju läsa den där första delen innan jag sätter igång med den här.




onsdag 27 december 2023

Omslagsonsdag vecka 52: Årets bästa 2023

 


Idag är jag lite sen med Omslagsonsdag men det beror på att nu under helgerna har jag faktiskt inte varit så disciplinerat som jag borde, utan tagit lite "ledigt" från bloggandet. Men nu börjar vi närma oss det nya året och då är det bara fullt ös som gäller. 
Än så länge fokuserar jag på det gamla året så dagens tema är


ÅRETS BÄSTA 2023

Vill du också vara med? Gör inlägget på din sida och lägg in länken här i kommentarerna, så andra också kan se det!

Så det är alltså de bästa böckerna det gäller den här gången. Jag har ju inte läst speciellt mycket i år heller och de jag läst har varit på olika sätt bra, men det finns ju alltid några som står snäppet högre än andra










söndag 24 december 2023

En smakebit på söndagen: Allt jag önskar mig till jul


Julafton! Idag har maken haft fullt upp på morgonen för personalen bjuds på alkoholfri glögg med mandel, russin och pepparkakor såklart. Och som avslutning kan de plocka med sig lite frukt! Och trotjänarna (de som varit mest och oftast hos oss) får en liten present. Den här dagen och veckan som kommer är ett utmärkt tillfälle att visa vår uppskattning för det de gör.

Men under min aktivitetstid pågår ju det mesta på bloggen som vanligt och det betyder att det är dags för Astridtereses En smakebit på söndagen! Jag läser ju sällan julböcker, men ändå har jag köpt på mig några och då väljer jag att ge en smakbit ur en bok jag tänkt läsa under jul- och nyårshelgerna. Smakbiten kommer från sidan 28 i Allt jag önskar mig till jul (titeln är länkad till förlagets sida där det finns mer info om boken)av Joanna Bolouri


"Jultomtens verkstad på Southview shoppingcenter är inte så mycket festligt och hemtrevligt krypin fyllt med julklappar utan ett upphöjt, inhägnat julpyntat område med en imponerande , och förvånansvärt smakfull julgran, lite fejksnö och, förstås, en väldig tron för jultomten att sitta på. En röd matta täcker golvet från tronen, där kön redan ringlar sig bort runt jouicebaren."











 

GOD JUL!!!


 

lördag 23 december 2023

Recension: Ekens fall av Rolf Råden

Titel: Ekens fall
Serie: Ekenserien, del 1
Författare: Rolf Råden
Format: Pocket
Antal sidor: 309
Recensionsexemplar* (*Se "Om")

"Stockholm A.D. 2159

Nattvakten Rafael räddar ett övergivet spädbarn undan en flock vildhundar i ett Stockholm som raserats av kraftigt stigande havsnivåer.

I ett försök att adoptera den lilla flickan dras Rafael in i den brutala maktkamp som rasar i Stockholm och han måste kämpa föt att hålla sig själv och barnet vid liv. Detta i en stad där fattigdom och nöd får grannar att vända sig mot varandra. 

För vem kan Rafael verkligen lita på? "

---------------------------------

Jag har tidigare recenserat några böcker av den här författaren och blivit imponerad av hur hans skrivande utvecklats under tiden. Så när jag fick erbjudandet om den här boken tackade jag ja, men med reservation (pga sjukdom) om att jag inte visste när jag skulle bli klar. Han valde ändå att skicka boken till mig och jag tackar så innerligt för förtroendet!

Ekens fall är en klimatdystopisk roman om aktuella ämnen. Och i och med den här romanen visar Rolf Råden att han behärskar även den här genren. Nu är nog inte jag den bästa att recensera den här boken eftersom dystopier verkligen inte är min grej. Ändå hade jag stor behållning av den här boken.

Det är alltid trevligt när handlingen utspelar sig nånstans där man kan känna igen sig och eftersom Ekens fall utspelar sig i en mörk framtid av Stockholm så är jag ganska så bekväm med miljön och känner mig hemma där.

Nej, det är inte riktigt en genre som jag är bekväm med men ändå  rycks jag med i den här berättelsen. Ekens fall är välskriven och engagerande, personbeskrivningarna  och miljön är, som sagt, gjord för att jag ska kunna leva mig in i boken. 

Tack Rolf Rådén för rec.exet!

Författaren hemsida finns HÄR

Även med den här boken skänker författaren 5,-/bok till Suicide Zero


Andra böcker jag recenserat av den här författaren

Mot vägs ände

Albanens arv


Ekens fall finns att köpa hos t ex

Adlibris Pocket /E-bok

Bokus Pocket/E-bok



Recension: Ö i dimma: Om Utö, pesten och coronan av Jon Kahn

Titel: Ö i dimma: Om Utö, pesten och coronan
Författare: Jon Kahn
Format: Häftad
Antal sidor: 181
Förlag: BoD
Recensionsexemplar* (*Se Om)

"Inom tio år drabbades skärgården av pesten och rysshärjningarna. Jon Kahn undersöker i denna bok med fakta, fiktion och poesi hur omstörtande det blev för människorna.

Efter påsk 1711 åker prosten Jonas Grimsten från Österhaninge till Utö som drabbats hårt av pesten. Han vill hjälpa till. Vad kan en människa göra?

2020, i coronans tid, besöker Juliya, en rysk doktorand, Utö. Hon vill förstå rysshärjningarna 1719. Hon fäster sig fort vid ön och dess människor.

Dessa ödesår i skärgårdens historia sätter dagens situation med corona i perspektiv."

-----------------------

Jag älskar den här typen av böcker där dåtid möter nutid som beskriver verkligheten såsom en lokalbo uppfattar den. Intressant här blir också jämförelsen mellan dåtidens pesten och nutidens covid 19, som man nog kan kalla för nutidens pesten. Det som jag verkligen fastnar för i den här boken är hur författarens lokalkännedom färgar både hans språk och hur han tar med läsaren på en rundtur på Utö. 

Även om det är Juliyas avhandling som får igång berättelsen så är den nutida delen den minst intressant. Det mest intressanta är de historiska delarna om hur både pesten och rysshärjningarna drabbar ett litet begränsat samhälle som det här. Och det är lätt att jämföra då med hur det blev när Coronan drabbade Sverige de senaste åren och hur vi har lärt oss att leva med den.

Tycker man om historiska böcker är den här boken ett utmärkt val - den inte bara blandar fakta med fiktion på ett sätt att det blir lätt att ta till sig utan ger också en inblick i hur det var att leva på den tiden.

Mer info om författaren finns att läsa HÄR

Ö i dimma finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad/E-bok

Bokus Häftad/E-bok


fredag 22 december 2023

Recension: Nagdabergen av Zelda Falköga

Titel: Nagdabergen
Serie: Karma & Jonar
Målgrupp: 6-9 år
Författare: Zelda Falköga
Illustratör: Henric Aryee
Format: Kartonnage
Antal sidor: 111
Recensionsexemplar* (*Se "Om")

"Vägen till magikern Xerxes är lång och tuff genom det istäckta bergslandskapet, men Karma och Jonar vägrar ge upp.
Daskusen Rory har anslutit sig till uppdraget och tillsammans håller de hoppet uppe om att kunna besegra den onda Stendraken.
Men ett bråk splittrar de två vännerna och de tvingas gå skilda vägar. Hur ska de klara sig på egen hand? Kommer de någonsin att bli vänner igen?"

------------------------------ 

Nagdabergen är fjärde delen i serien om Karma Och Jonar i deras kamp för att rädda Glimeria, landet där de bor.

Det här är en serie böcker med ett spännande och fartfyllt äventyr där Karmas och Jonars vänskap emellanåt sätts på prov och de två vännernas starka band och lojaliteten mellan dem förändras under resans gång. 
Utöver den spännande berättelsen är det de färgglada, nästan magiska illustrationerna som utmärker även den här boken.Illustrationerna förstärker den spännande handlingen och speciellt bilderna på de olika magiska varelserna gör att det också är roligt att följa vad som händer.
Det här är en serie  som nog många barn kommer att fastna för! Men kom ihåg att läsa hela serien då

Tack Bookmark förlag för rec.exet!

Mer om Zelda Falköga finns HÄR


Mina recensioner av de tidigare delarna i serien

Del 1.  Klipptrollen

Del 2. Flykten

Del 3.  Lyras ö


Nagdabergen finns att köpa hos t ex

Bokus   Kartonnage/E-bok/Ljudbok



Fem en fredag vecka 51: God Jul 2023

 





Inatt skulle jag ha kunnat sova ordentligt om det inte  varit att "någon" (dvs någon av katterna, troligtvis Pavarotti) satte på radion i köket. Vaknade vid 03.30 av julmusik och var sen tvungen att väcka maken så han kunde stänga av radiohelvetet. Därefter var det lit bråk mellan två a pojkarna (Dart och Pavarotti) och efter tillsägelse var Pavarotti tvungen att springa av sig lite överskottsenergi i katthjulet (som låter en hel del)så det var bara att glömma det här med att somna om.

Jag börjar i alla fall dagen med att delta i elisamatildas Fem en fredag, där temat för den här veckan är


GOD JUL 2023


1. Känner du dig klar inför julens dagar?

Ja, faktiskt. Lådorna är gjorda och finns färdiga i frysen, första satsen köttbullar finns också i frysen och maken lagade en ny sats i morse. I eftermiddag bakar vi julstjärnor (finska julbakverk med en speciell plommonsylt i mitten) och i morgon ska skinkan in i ugnen. Sen är det bara kvar att göra sötad makaronilåda åt maken på julafton så har vi precis vad vi behöver i matväg. Alla uteljus och dekorationer är uppe och idag görs sista finishen inomhus (vi pyntar väldigt lite) 

2.Hur kommer du fira (eller inte fira) i år?

Det blir lugnt och stilla med god mat.

3. Har du någonsin kört julklappsleken?

Vet inte ens vad det är.

4. Vad är något du alltid gör under julen?

Skickar julkort!

5. Vad är ett julminne du alltid kommer att minnas?

Makens och min första jul tillsammans, då vi inte kund enas om vilken mat som skulle tillagas (maken är alltså finlandssvensk och jag är finsk så vi har lite olika mattradition) så vi lagade allt! Det blev så mycket mat att hela veckan efter bjöd vi alla som kom på besök på n jultallrik. Och ändå blev det kvar tillräckligt för att sen kunna göra en rejält stor pyttipanna. 




torsdag 21 december 2023

Hett i hyllan vecka 51, #436

 


På torsdagar ska vi bloggare visa upp våra hyllvärmare i Monikas Hett i hyllan så idag ä'r det dags för ännu en av mina


Sockerormen (titeln är länkad till förlagets sida där det finns mer info om boken)av Karin Smirnoff


Den här boken fick jag 2021 och var självklart jättesugen på att sätta igång med den genast, men div sjukhusvistelser och annat kom i vägen så än så länge är den oläst. Men snart så...

onsdag 20 december 2023

Omslagsonsdag vecka 51: Bokliga Julklappar till nära och kära

 


Då var det dags för Omslagsonsdag igen! Jag har haft fullt upp den här veckan men så mycket har jag noterat att det är julklappslistor lite överallt . Men oftast handlar det om listor på böcker man själv vill ha, så därför tänkte jag att det vore lite kul att istället göra en lista på 

OMSLAG TILL BÖCKER DU SKULLE VILJA GE TILL DINA NÄRA OCH KÄRA

De jag skulle vilja ge till är min make och min bror såklart men också till mina syskonbarn och en del barn som min personal har.






tisdag 19 december 2023

Top Ten Tuesday vecka 51: Julklappsönskningar

 

Idag har jag varit på besök på Njurmottagningen på Akademiska och man kan nog gott säga att jag fick lite tvetydiga besked. Å ena sidan är sjukdomen jätteallvarlig men samtidigt har inte sjukvården i Uppsala det minsta bråttom med behandling, snarare verkar de vänta på att jag blir så dålig att de kan ta tillbaka erbjudandet om behandling. Det är väl egentligen också ett sätt att spara in pengar åt Region Uppsala, nu när de går med jättemycket i underskott. 

Så för att göra något lite roligare så deltar jag istället i The Artsy Reader Girls Top Ten Tuesday den här veckan och temat är

December 19: Books.I Hop Santa Brings/Bookish Wishes

Böcker jag hoppas jultomten har med sig/julklappsönskelista


1. Förortssnuten av Hanif Azizi och Markus Lutteman
Det som lockar här är Lutteman, hittills har jag nämligen gillat allt han varit med och skrivit 
2. Atlas: Historien om Pa Salt av Lucinda Riley
Den här är ett måste. Jag har ju följt serien så den här blir ett perfekt sätt att avsluta den.
3. Den italienska flickan av Lucinda Riley
Allt av Riley är alltid intressant
4. Morden i Fleat House av Lucinda Riley
Den här hade jag missat helt och eftersom den verkar ara i en lit annan genre än vanligt så är den definitivt intressant
5. Kärleksbrevet av Lucinda Riley 
Ännu en som jag missat helt tidigare
6. Plundringstider av Ewa Klingberg
Första delen i den här serien ligger nog i någon av högarna med olästa böcker och då måste jag ju fortsätta serien.
7. Stenängeln av Ewa Klingberg
En serie som jag gärna vill läsa
8. Offervilja av Ewa Klingberg
Ännu en del i en serie som jag vill fortsätta läsa
9. Änglarummet av Ewa Klingberg
En ny serie som jag gärna vill börja på

10. Frostiga rosor och kryddat vin av Ewa Klingberg
Ett absolut måste eftersom jag läst alla de tidigare böckerna i serien