torsdag 14 juni 2012

Mordet i Eiffeltornet

Mordet i Eiffeltornet av Claude Izner

"Paris 1889. Den exotiska världsutställningen får staden att sjuda av liv och allas blickar är vända mot det glittrande nya Eiffeltornet. Just där, i folkvimlet på första våningen, faller en kvinna ihop och dör. Polisen misstänker att hon fått ett ödesdigert bistick men den unge bokhandlaren Victor Legris anar att dödsfallet döljer en mörkare sanning.


Den både skarpa och lätt förvirrade bokhandlaren dras in i en tät väv av misstankar, missförstånd och fler mord. Under några heta parisiska sommardagar blir gränsen mellan vän och fiende otydlig och han upptäcker att han vare sig kan lita på sin förtrogne kollega och ställföreträdande far Kenji eller sin nyfunna, charmerande konstnärsväninna Tasja. För Victor blir det en kamp med motstridiga känslor och mot klockan som obönhörligen tickar mot den tidpunkt då mördaren sticker till igen." 

--------------------------------------------------------------

En riktig mysdeckare! En deckare som inte är blodig utan lite mer i Agatha Christies anda. Och en lite osannolik "detektiv" som nystar upp hur, när och vem. Personbeskrivningarna är jag inte riktigt nöjd med, dom känns lite tunna, men vi får väl se om dom blivit bättre i nästa bok om Victor Legris. Intrigen är tyvärr också lite tunn och själva "detektivarbetet" lyser med sin frånvaro, offren trillar av pinn åt höger och vänster medans Victor flåsar runt Paris. Jag hade också väntat mig att man skulle få veta mer om själva bokhandeln, men icke. Ett plus i kanten dock för efterordet om världsutställningen och sekelskiftets Paris.
Jag tycker om såna här "deckare" som inte bara är blod och våld utan som också innehåller lite mer, t ex historia, konst osv men blev ändå lite besviken på just den här boken. Kanske jag också hade alltför höga förväntningar pga det otroligt snygga omslaget som verkligen lockade till läsning. Men som "mellanbok" fungerar den alldeles utmärkt.

Köp boken hos Bokus eller Adlibris
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar