onsdag 6 juni 2012

Sjöglas

Sjöglas av Anita Shreve

"Efter en kort tids bekanskap gifter sig Honora en varm junidag 1929 med Sexton Beecher, en ung skrivmaskinsförsäljare. Till en början är allt en idyll men när Sexton i ett anfall av övermod satsar sin heder för att köpa det fallfärdiga hur de båda älskar vänder lyckan. Depressionen bryter ut. Sexton förlorar sitt jobb och tvingas till en tilvaro vid en av de slamrande maskinerna i samhällets textilindustri. Han förvandlas och blir en annan man än den Honora en gång lärde känna, och en stor tystnad breder ut sig mellan dem.
Samtidigt växer en arbetarkonflikt fram på fabriken. Deras hem blir en mötesplats för den nya förbjudna fackföreningen, och för lika förbjudna passioner. Ingen kan förutse katastrofen. Konflikten trappas upp, alltmedan öden tvinnas samman, obetvingligt och med förödande konsekvenser. En roman om fattiga och rika, om lojalitet och brusten tillit - lika skimrande som de glasbitar Honora samlar längs havsstranden."

----------------------------------------------------------

Jag har gillat alla dom böcker av Anita Shreve som jag läst och Sjöglas är inget undantag. Sjöglas börjar lite rörigt, tycker jag, men det blir bättre och bättre ju längre man kommer. Man blir ganska snabbt bekant med huvudpersonerna i boken och engagerar sig i deras liv. Jag tycker väldigt mycket om både Honora och McDermott, men har väldigt svårt för Sexton. Handlingen utspelar sig  på 20-30-talet i USA när depressionen bryter ut och Shreve har lyckats väldigt bra med att skildra det ur den enskilda människas synvinkel.
Trots den röriga början så fastnade jag ohjälpligt och var bara tvungen att läsa vidare.

Köp boken hos Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar