måndag 26 maj 2014

Fossildrottningen

Titel: Fossildrottningen
Författare: Michael Mortimer
Format: Inbunden
Antal sidor: 549
Förlag: Norstedts förlag

" År 1769 hittade Linnés lärjunge Daniel Solander en märklig sten på Nya Zeeland, en fossilsten med så förunderliga egenskaper att den gömdes undan. Mer än två hundra år senare hamnar en mindre del av stenen - Jungfrustenen - i studenten Ida Nordlunds ägo. Men många vill åt den, och Ida tvingas fly Sverige i panik.

Ida och hennes fosterfar Lasse lyckas ta sig in i Ryssland och måste vidare till Moskva för att finna mormor Alma. Tillsammans ska de försöka hitta de övriga tre fossildelarna, men de är hela vägen jagade av ett nätverk av forskare som tycks vara beredda till vad som helst. Ida vill också få svar på den fråga som präglat hela hennes liv: Är hennes mamma död eller kan det vara så att hon fortfarande lever?"

-------------------------------------


Jag blev ju totalförälskad i Jungfrustenen (del 1) och har sen jag läste den bara väntat på att få del 2, Fossildrottningen, i mina händer. Och nu var det dags! Skulle den vara lika bra som Jungfrustenen? Det jobbiga med serier, tycker jag, är att gillar man första delen jättemycket så finns risk för att man blir grymt besviken på nästa del därför att man haft för höga förväntningar.

Men direkt när jag började läsa så kände jag att jag inte skulle bli besviken. Jag uppskattade enormt att boken började med en resumé så att man påmindes om det som hänt i föregående bok. Även om jag faktiskt kommer ihåg det mesta av det som hände i Jungfrustenen så skadar det inte att upprepa det en gång innan man går vidare.

Äventyret i Fossildrottningen går inte alls i samma rasande tempo som i Jungfrustenen, men det är bara positivt, man hinner fundera lite mer medans man läser. Visst går det undan här också, det är inte så att farten gått ner alltför mycket, men kanske inte riktigt i samma halsbrytande fart som i Jungfrustenen. Men det händer ändå någonting nytt, som håller upp intresset, hela tiden.

Någonting annat som skiljer är att i Fossildrottningen finns det mycket mer naturvetenskap, vilket redan det går läsandet intressant.Utöver det så har det också getts mer utrymme åt filosofiska funderingar, som verkligen får igång min hjärna. Även i den här boken uppskattar jag faktaavsnittena som ger en bakgrund till berättelsen

Att väva in verkliga händelser i handlingen, som man gjort i Fossildrottningen känns bara så rätt och ökar känslan av verklighet. Jag kommer fortfarande ihåg dokumentären jag såg om människorna som ännu idag bor i zonen kring Tjernobyl så händelserna och människorna i boken blir på så sätt mer verkliga för mig.

Någonting som verkligen är roligt är att namnet Michael Mortimer nu dyker upp i boken, det hade jag inte väntat mig. Slutet lämnar såklart en hel del frågor obesvarade och jag ser verkligen fram emot att få svar på dessa i nästa del i serien. För tillfället är det här den absolut enda serien som jag vill följa (är ju i vanliga fall inte speciellt intresserad av att följa serier) och det lär bli helt olidligt att vänta på nästa del...jag vill ju veta mer!!! Nu !!!

Fossildrottningen hamnar direkt precis som Jungfrustenen på favoritlistan och på hyllan för "behållaböcker" i bokhyllan.

Provläs en bit av Fossildrottningen

Tack Norstedts förlag för rec.exet!

Fossildrottningen finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON

2 kommentarer:

  1. Jag var inte så förtjust i första boken men är ändå nyfiken på Fossildrottningen. Så den får jag skriva upp på listan ändå;).

    SvaraRadera
  2. Är nyfiken på båda dessa böcker!

    SvaraRadera