torsdag 1 maj 2014

Olé, olé: En liten bok om tjurfäktning

Titel: Olé, olé: En liten bok om tjurfäktning
Författare: Arne Häggqvist
Format: häftad
Antal sidor: 75
Förlag: Hägglunds Förlag

"Tjurfäktning är en tragedi, säger Hemingway. Den är en till formen vacker tragedi, som teater eller balett. Tjurfäktningen har tusenåriga traditioner. Författare och konstnärer har i alla tider fascinerats av människans möte med döden.
Federico Garcia Lorca ansåg att tjurfäktning är som att "få se döden insvept i den mest bländande skönhet". Konstnärer som Goya, Doré, Picasso, liksom svenska Birger Lundqvist och Lars Norrman har skildrat tjurfäktningen i bild. "Carmen", världens mest uppförda opera, utspelas i tjurfäktningsmiljö."

--------------------------------------

Kanske en lite ovanlig bok att läsa, men för den som vill lära sig tjurfäktningsvokabulären och få en del förklaringar på det som händer i arenan så är den här alldeles utmärkt. När jag såg den här på bokrean så var den ett måste för mig. Jag har en gång i tiden, när jag gick på Komvux, läst in mig på tjurfäktning och gjort ett specialarbete på det, och faktiskt, ändrat åsikt lite när jag lärde mig mer om hur det egentligen går till. Det trevliga med den här boken är också att det finns lite tips på andra författare som skrivit om tjurfäktning - så nu ska jag titta in på Bokbörsen och se om jag kan hitta några fler tjurfäktningsböcker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar