torsdag 7 juli 2016

Unga kvinnor av Louisa May Alcott

Titel: Unga kvinnor
Författare: Louisa May Alcott
Format: Kartonnage
Antal sidor: 350
Förlag: BonnierCarlsen

"Systrarna March växer upp i en pittoresk liten stad i 1860-talets USA. Det är den vackra och lite fåfänga Meg, pojkflickan Jo, känsliga Beth och romantiska Amy.
Deras far är ute i kriget, familjen har ont om pengar och de får klara sig så gott de kan. Visst drömmer de om att bli rika och uppvaktade. Men som Jo säger:- Jag tror inte att fina unga damer har ett dugg roligare än vi, trots våra gamla klänningar och våra för små skor..."

--------------

Det är väldigt länge sedan jag läste den här boken första gången och jag helt enkelt älskade den. Unga kvinnor var boken jag läste om och o igen under ett antal år fram tills jag var ca 15 år gammal och tyckte den var lite för barnslig för mig. Men nu när jag hittade den här nyare versionen på bokrean så var jag bara tvungen att köpa den för att kolla om jag skulle tycka om den lika mycket nu.

Jag kommer ihåg karaktärerna och själva ramberättelsen ganska väl märkte jag, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på hur många gånger jag läste boken då för länge sedan. Min favoritkaraktär var då och är fortfarande pojkflickan Jo.

Jag antar att det här är en nyöversättning och att målet har varit att modernisera språket. Det här är inte den första boken jag läst som nyöversatts för att modernisera språket och jag börjar sakta inse vilken viktig och antagligen svår roll översättaren har när man ska göra en nyöversättning. Ibland går det bra och översättaren lyckas med varsam hand modernisera språket utan att känslan för tidsåldern försvinner. Ibland blir det lite si och så och tyvärr så fungerar det inte alls med vissa böcker. Jag är väldigt tveksam till nyöversättningen av Unga kvinnor, det finns en del ord och uttryck i boken som irriterar mig rätt så ordentligt. Men jag skulle faktiskt vilja läsa boken på originalspråket och en äldre översättning för att se vad som står i originaltexten och hur det översatts tidigare.

Visst är själva berättelsen nästan för sockersöt med den här "perfekta" familjen där alla bara är goda och glada nästan hela tiden,men det är nog just det som L. M. Alcott velat med sin bok - det hon berättar om är vad man för 150 år sedan tyckte var den perfekta familjen och de perfekta familjemedlemmarna. Så på ett sätt får man nog genom den här boken en ganska bra bild av hur man för 150 år sedan tyckte att folk borde bete sig. Nyckelordet där är "borde", för riktigt så idylliskt var det nog inte i det verkliga livet.

Att Unga kvinnor är en förtjusande berättelse (oavsett version) tycker jag fortfarande och jag blir nu väldigt sugen på att skaffa mig fortsättningen också.

Mer info om författaren och hennes böcker finns på websidan om Louisa May Alcott

Unga kvinnor finns att köpa hos t ex

Adlibris Kartonnage/E-bok
Bokus Kartonnage/E-bok
CDON Kartonnage/E-bok


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar