måndag 25 juli 2016

Veckans bokbloggsfråga vecka 30

Det hör väl till att man aldrig är nöjd? Tidigare tyckte jag det var så kallt att jag var tvungen att bylta på mig tjock tröja, strumpor osv. Nu är det istället så varmt att det går knappt att andas och svetten bara sprutar så fort man rör på sig. Någon typ av mellanläge vore önskvärt, tycker jag.
Men eftersom jag helt enkelt inte orkar hålla på med nånting som kräver fysisk aktivitet så passar det ju bra att sitta vid datorn och delta i Barnboksbloggens Veckans fråga. Den här gången vill hon veta

Samlar du på en viss sorts böcker, kanske en viss serie, böcker från en viss författare eller olika utgåvor av en och samma bok? Samlar du på något annat bokrelaterat, så som bokmärken eller autografer från författare? Eller kanske samlar du på något helt annat som inte alls är bokrelaterat? Denna vecka vore det roligt om du berättar om dina samlingar och visa gärna också bilder. 

---------------------

Ojojojoj, hur långt svar får man skriva? Jag är nämligen en extrem samlare, jag samlar på nånting hela tiden. Hela hushållet är fullt av aktiva, vilande och avslutade samlingar. Så fort jag blir intresserad av nånting så har jag tendens att hitta något inom det intresset som jag kan börja samla på och på den vägen är det.

Självklart samlar jag på böcker, mer specifikt olästa böcker. De enda böcker jag sparar är favoriter, signerade ex och klassiker, resten gör jag mig faktiskt av med när jag läst dem (eller försöker i alla fall). Vi har bokhyllor i varje rum inkl hallen och drömmen är väl att ha ett eget bibliotek så småningom.
 

Jag följer inte speciellt många serier som är längre än trilogi så det samlandet har jag lyckats undvika. Men, när jag hittade Barnes & Nobles serie med läderinbundna klassiker så fastnade jag och den serien kan man väl säga att jag samlar på. Jag köper en eller ett par i taget och hoppas få ihop hela serien så småningomOch såklart att jag också samlar på bokmärken. Som tur är så tar ju inte de så stor plats utan ryms i ett par askar som jag kan ha på hyllan i mitt sovrum.


Utöver böcker är det då allt illerrelaterat: böcker, figuriner, tavlor osv osv osv Allt som har nånting med iller att göra. Och eftersom jag hållit på med det i uppemot 15 år så har det hunnit bli en rejäl samling
Jag älskar keramik, konstglas och porslin, alltså samlar jag också på sådant.Men där går samlandet långsamt i o m där är man på en helt annan prismässig nivå och jag får försöka spara ihop till det jag vill ha om jag inte råkar göra oväntade fynd på någon loppis eller auktion. Favoriter är Gunnar Nylunds djurkeramik från Danmarkstiden och Lisa Larssons djur.
Konstglas är också intressant - och där har det blivit en del Ulrika Hydman Vallien och några andra kända glaskonstnärer. Fast nu senast ärvde min man ett gäng retrovaser från 60-talet som jag nu försöker identifiera konstnär, glasbruk osv på och det är jätteintressant, så kanske jag fortsätter med lite 60-tal sen.

Min man påstår att vi nog måste skaffa ett större hus om jag fortsätter att samla på en massa saker på det här sättet, men samtidigt hjälper han ju mig att hitta just de där prylarna som jag letar efter. Hade vi ett större hus så kunde jag äntligen börja samla på lite möbler också....än så länge finns det helt enkelt inte plats för det.
4 kommentarer:

 1. hihi, vägrar erkänna att jag är samlare :)
  Bokmärken är perfekta, tar inte så mycket plats.

  SvaraRadera
 2. så har jag ett par (?) små porslinsfigurer som läser böcker...

  SvaraRadera
 3. Bokmärken är faktiskt något som jag själv skulle vilja samla på :)

  SvaraRadera
 4. Haha jag samlar nog också på olästa böcker.. Något att fundera över det där med om ett större hus bara innebär fler samlingar :)

  SvaraRadera