lördag 22 december 2012

Bågens mästare

Bågens mästare av Conn Iggulden

"Den unge Temudjin lämnades att dö när han var elva år, men fast besluten att hämnas sin mördade far lyckas han överleva och bli khan över sin fars stam Vargarna. Han inser att mongolstammarna har slagits mot varandra under århundraden och att de enda som gagnats av dessa stridgheter är det intilliggande Jin-riket. Temudjin bestämmer sig för att bli gur-khan, khanernas khan över alla mongolstammar. När han slutligen lyckats ena alla stammar under sig är han inte längre Temudjin utan Djingis, "Världshärskaren" och med hela det mongoliska folket samlat vänder han sig mot Jin-riket.
Framför sig har de den oändliga Gobiöknen och ogenomträngliga berg, men den största utmaningen blir att möta Jins arméer och hårt befästa städer. Endast utrustade mede pilbåge och häst och en järnhård disciplin kommer de att möta en fiende med en överlägsen krigskunskap och sofistikerad civilisation."

-----------------------------------------------------------------
Bågens mästare är den andra delen i Igguldens serie Erövraren om Djingis och Kublai khan. Jag blir mer och mer imponerad av Igguldens sätt att skriva och också av mannen han skriver om. Iggulden har forskat ordentligt med bakgrunden och lyckas sen inte bara förmedla historisk fakta utan få resultatet riktigt bra. Och visst, han beskriver Djingis khan som hård och brutal, men samtidigt på ett sätt som gör att jag blir mer och mer positivt inställd till mongolernas ledare. Visst var han skoningslös och brutal men samtidigt var man nog tvungen att vara det i den tid och miljö som han levde i. Samtidigt var han ju en visionär av stora mått och hade inte bara erövrandet av länder och egendom som målsättning - han såg världen på ett sätt som nog var rätt ovanligt på den tiden i den värld och den tid han levde i. I Bågens mästare handlar det om hur han lyckas ena stammarna och ger sig in i Kina. Det är mycket spännande och jag lusläser t o m krigsscenerna.

Bågens mästare finns att köpa hos t ex






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar