onsdag 12 december 2012

Flykten över Himalaya

Flykten över Himalaya av Maria Blumencron

"Omkring tusen barn från det ockuperade Tibet påbörjar varje år en strapatsrik vandring över Himalayas isklädda bergspass. Deras mål är Dalai Lamas skolor i norra Indien. Där hoppas deras föräldrar att de ska möta en framtid i frihet. Men många av de små flyktingarna klarar inte kampen mot hunger, kyla och utmattning och når aldrig resans mål.
Dokumentärfilmaren Maria Blumencron följde med Little Pema, Chime, Dolker, Dhondrup, Tamding, Lhakpa och guiden Nima på deras vandring över bergskedjan i april år 2000. Hennes film Flykten över Himalaya blev flerfaldigt prisbelönt internationellt. Här återger hon den fängslande berättelsen om de sex barnens mödosamma vandring.
Trots att barnen på sin väg utsätts för fruktansvärda risker och tvingas utstå separationens smärta anser deras föräldrar att exilen är det enda sättet för dem att få en bättre framtid."

-------------------------------------------------------

Ämnet för boken är intressant och filmen är säkert väldigt bra men tyvärr är inte Maria Blumencron en författare och det märks, boken lyfter inte riktigt. Och det är synd, det handlar ju om något som nog många i princip helt missat - att kineserna invaderat Tibet, drivit Dalai Lama i exil och att en massa tibetaner fått  fly för att få leva i frihet. Dalai Lama känner nog dom flesta till men att en massa barn går över Himalaya till fots för att deras föräldrar vill att dom ska få leva i frihet, har nog gått förbi många.
Det är helt ofattbart att dessa barn klarar av den här vandringen över bergen till frihet, och många gör ju inte det heller. Och vilket trauma både för barnen men också för deras föräldrar att behöva skiljas åt på det här sättet - det skulle vara intressant att också få läsa om hur barnen sen klarar livet i väst i vuxen ålder och hur det har gått för dem.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar