fredag 7 december 2012

Söner av ett folk

Söner av ett folk av Väinö Linna

"Arbetarupproret är nu krossat, familjemedlemmar och vänner mördade. Akseli, som med en hårsmån unvek avrättning, försöker som så många andra, att bruka den tilldelade jorden under kvävd tysthet. Socialdemokrater accepteras så småningom, kommunister förföljs, samtidigt växer sig nationalismen allt starkare. Finska fascismen, Lapporörelsen, härjar i byn. Så kommer finska vinterkriget (1940-41), Koskelas barn kallas till fronten och tvingas dö för samma stat som några årtionden tidigare mördade deras farbröder. Krigets misär framstår i all tydlighet."

--------------------------------------------------------

Den tredje och avslutande delen av Linnas "Här under polstjärnan"-trilogin och den handlar om tiden från 20-talet fram till ca 1950.  Det här är också den period som jag själv hört mest om av äldre släktingar.
Tonen i den här tredje och avslutande delen är lite vemodig - det är ju trots allt en era som tar slut.  I o m vinterkriget drabbas också  många familjer , t o m Koskelas, och livet är ännu en gång svårt för Pentinkulma-borna.Händelserna som det berättas om har nog format finnarna väldigt mycket och trots att jag ibland blir ganska less på tjatet så förstår jag samtidigt hur det kommer sig att även generationer som inte själva varit med, fortfarande pratar och "minns" det som hände då, t ex vinterkriget.

En sammanfattning av hela trilogin kommer så småningom


Söner av ett folk kan köpas hos t ex Bokus eller AdlibrisInga kommentarer:

Skicka en kommentar