fredag 22 maj 2015

Vit feber: En resa till Sibiriens frusna hjärta

Titel: Vit feber: En resa till Sibiriens frusna hjärta
Författare: Jacek Hugo-Bader
Format: Inbunden
Antal sidor: 300
Förlag: Lind & Co

"Följ med på en resa från Moskva till Vladivostok, genom hela Sibirien. I en ombyggd rysk jeep korsar journalisten Jacek Hugo-Bader ett område som är mångdubbelt mer vidsträckt än Nordamerika. På vissa håll är det ett väglöst land, klimatet är ett av världens hårdaste och risken för att bli överfallen ständigt närvarande.
Under resans gång möter Hugo-Bader tragedi och lidande, men även en stor portion galghumor hos de nomadfolk, shamaner och före detta hippier han träffar. Vodkan - den vita febern - utplånar hela samhällen. Det är ett land i förfall.
Under sin färd stöter han på Sovjetunionens avfällingar - prostituerade, hiv-smittade och cancersjuka som lämnats utan kvalificerad läkarvård. Han samtalar bland andra med "Miss Russia HIV" som har ett eget tv-program och leder en stödgrupp för de som drabbats av sjukdomen. Bader besöker också Kalasjnikov, den nyligen avlidne uppfinnaren av vapnet med samma namn, som inte ägnar en tanke åt vad hans skapelse har ställt till med. Vi får också följa med på en avstickare till Semipalatinsk, området Sovjetunionen använde för att testa kärnvapen, där invånarna idag får leva med provsprängningarnas fruktansvärda konsekvenser."

--------------------------------------
Jag har alltid gillat reseskildringar och speciellt då sådana som går till lite annorlunda, gärna lite ovanliga platser, och Vit feber uppfyller ju det kriteriet, Sibirien är både annorlunda och ovanligt.

Vit feber är inte riktigt det man tänker sig att en sk reseskildring ska vara, det är ganska lite om själva resandet, omgivningarna osv. Istället får man läsa om människorna författaren träffar och de specifika platserna han besöker.Och det är ingen rolig och/eller positiv bild av dagens Ryssland som man får. Folk i Sibirien verkar vara totalt ignorerade och utlämnade åt sitt öde utan att någon ens försöker ta ansvar för vad som orsakat/orsakar eländet. Bara det faktum att det finns en "Miss Russia HIV" säger en hel del. Överhuvudtaget verkar det som att ingen bryr sig. Det här är så långt från nyrika ryssar och maffiabossar i storstäderna som man kan komma.

Samtidigt är det enormt intressant att få läsa om en plats som man egentligen inte vet speciellt mycket om och få reda på lite mer om människorna som bor där, även om man blir smått illamående av deras öde.
Tack till Lind & Co för rec.exet!

Vit feber finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bokInga kommentarer:

Skicka en kommentar