torsdag 26 april 2012

Mitt förflutnas landskap

Mitt förflutnas landskap av Alexandra Fuller

"Alexandra Fuller växer upp i Rhodesia under sjuttiotalets inbördeskrig. Hennes föräldrar slåss för den vita minoriteten. När deras regering faller tvingas den utblottade familjen att lämna sin farm och fly landet, först till Malawi, senare till Zambia. Nu följer en hård tillvaro och när den yngsta dottern omkommer i en tragisk olycka sjunker den tidigare så livskraftiga modern allt djupare ned i alkoholmissbruk och depression.
Uppriktigt, osentimentalt  och med stänk av humor skildrar Alexandra Fuller sin dramatiska barndom. Den starka men sargade familjens misär, föräldrarnas tillkortakommanden, deras rasism - allt ses med barnets öppna ögon.
Mitt förflutnas landskap är en fängslande berättelse om en familj som kämpar för att hålla ihop och överleva. Det är också en kärleksskildring till ett folk och en kontinent full av brutalitet och av skönhet."

-----------------------------------------------------------------------------

Den här boken charmade mig totalt redan från första sidan. Visst, det är en dysfunktionell familj och föräldrarna är inte så lite "annorlunda" jämfört med många andra, men samtidigt fungerar familjen tillsammans och håller ihop i alla väder.
I o m att föräldrarnas inställning till livet i Afrika och afrikanerna där påminde mig väldigt mycket om t ex Mitt Afrika så tog det ett tag innan jag insåg att berättelsen utspelade sig på 70, 80 och 90-talet, föräldrarna betedde sig som man sett på film  och läst  i böcker att engelsmän gjorde under kolonialismens (i Afrika och Indien) tidevarv. Och så beter dom här sig fortfarande exakt så.....helt sanslöst!
Det här var en riktig fullpoängare - naturbeskrivningarna är så målande att man riktigt känner det heta vädret, kan känna lukterna och höra alla ljuden på natten. Personbeskrivningarna är så exakta att jag nästan kan räkna ut i varje situation hur personerna kommer att reagera..... Den här boken tyckte jag verkligen mycket om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar