lördag 21 september 2013

De osynliga

De osynliga av Stef Penney

"Rose Janko är försvunnen. Sju år har gått sedan hon försvann, och ingen säger ett ord.

När Rose och den tuffe Ivo Janko gifte sig, blev hon medlem i en kringresande romsk familj. Många frågade sig om de två inte var ett alltför omaka par. Ryktet sprids om att Rose födde en son med en ärftlig sjukdom innan hon försvann. Men hennes far Leon har sina tvivel. Han hyr en privatdetektiv, Ray Lovell, för att ta reda på sanningen om Roses öde.

Ray Lovell är en obemärkt privatdetektiv som själv har romsk bakgrund. Han tar sig an fallet, men efter sju långa år verkar alla spår ha kallnat. Rays efterforskningar hindras av dem som borde vara mest ivriga att hjälpa honom - familjen Janko. Deras sammanhållning är tät, och det sista de vill är att utomstående ska rota i deras privatliv. Men varför vill de inte hitta Rose?"

---------------------------------------------------

Att privatdetektiven är halvrom och att handlingen utspelar sig bland romer var så ovanligt att jag var bara tvungen att läsa boken.
Det blev tyvärr lite förvirrat i början av boken i o m att man blandade uttrycken rom och resandefolk. Men så fort jag bestämde mig för att strunta i det och bara ta det som det kommer så var det inga problem. Det var också lite svårt att komma underfund med släktskap och andra relationer bland de inblandade, men så är det nog ofta i mindre, hårt avgränsade grupper. Jag hade faktiskt önskat att det fanns en prolog där man förklarade lite om de två folkgrupperna, likheter/olikheter och också likheter/olikheter i olika länder (för jag antar att det inte är samma sak eller har samma bakgrund att vara rom alt resande i Sverige som det är att vara det i England där ju det här utspelar sig) och ett släktträd som skulle ha underlättat att hålla koll på släktskapen.

Boken har två berättarröster, privatdetektiven Ray, som berättar om mysteriet med Rose försvinnande och utredningen kring den och JJ, en romsk pojke, som berättar om livet i den romska familjen.
Det är jätteintressant att läsa om en kultur som man egentligen vet så oerhört lite om (även om jag nog har en liten fördel i o m att jag tidigare haft lite kontakter med romska familjer) men som nog många har så mycket förutfattade meningar om.
Mysterieintrigen är spännande och jag försöker gissa mig till vad som egentligen hänt Rose, men lyckas inte utan får snällt vänta på att det avslöjas i boken. Upplösningen blir sedan mycket överraskande och ingenting som jag hade väntat mig eller ens kunnat gissa mig till.

De osynliga är så annorlunda, spännande och intressant att jag blir otroligt nyfiken på Stef Penneys debutroman "I vargars följe" och  vill läsa den för att se om jag tycker lika mycket om den som om De osynliga.

Tack Bazar Förlag för rec.exet.

De osynliga finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza2 kommentarer: