måndag 2 maj 2016

Tematrio - Läströtthet

Dagens vårväder gav mig en extra energikick så jag har fått en massa gjort förutom att jag läst mycket. Någonting som också gav mig extra energi var överraskningspaketet som landade i brevlådan idag, det paketet blev jag så otroligt glad för! Och nu är det dags för måndagens fasta inslag här på bloggen och det är Lyrans Tematrio. Lyran har drabbats av läströtthet och undrar nu

berätta om tre bra böcker/aktiviteter att ägna sig åt vid ett akut fall av läströtthet!

----------

Den här frågan är extremt svår för mig eftersom jag faktiskt inte har drabbats av läströtthet i alla fall de senaste trettio åren. Men det har nog kanske att göra med att jag kontinuerligt försöker motarbeta att jag ska drabbas av det. Så det jag egentligen kan tipsa om är alltså vad det är som jag gör som gjort att jag inte drabbas av läströtthet. Om det sen kan hjälpa när man väl drabbats, har jag ingen aning om, men kanske kan man i alla fall få en liten "push" åt rätt håll.

1. Att läsa nånting (genré) som man vanligtvis inte läser kan nog ge en liten kick som får en att bli sugen på att gå vidare och vem vet, chansen finns ju att man hittar en ny genré som man tycker om. Jag har själv den senaste tiden läst ganska mycket deckare/spänning/kriminalromaner och just nu skriker min hjärna åt mig att jag behöver läsa något annat så idag har jag faktiskt ändrat på läsordningen på de böcker som står på tur så att nästa bok blir en lite lättsammare bok än vad som från början var tänkt.

2. Ta en läsledig kväll/dag emellanåt och t ex bara glo på TV och helst då på lite lättsamma program och absolut inte nånting seriöst. Tips på program (ett av mina favoriter) är Antiques Road Trip, lite lättsam underhållning om man gillar antikviteter.

3. Det senaste halvåret har jag hittat det här med målarböcker och det är nånting som jag kan rekommendera alla. Jag tar en liten mikropaus från läsandet och målar kanske en timme och min hjärna får då vila och efter att ha målat ett tag så blir jag sugen på att fortsätta med boken. Det här målandet är för mig alltså nånting helt kravlöst - jag behöver inte hålla mig "innanför linjerna" och det är jag som bestämmer färgen på allt (t ex löv behöver inte nödvändigtvis vara gröna el någon annan naturlig färg).  Målarböcker fungerar också när jag får skrivkramp och har svårt att komma igång med t ex recensioner som ska skrivas.

9 kommentarer:

 1. för mej är det lite tvärtom, om jag är lästrött, vill jag gärna ha det gamla vanliga, bekanta. På tv kan man hitta intressanta saker.

  SvaraRadera
 2. Jag brukade ha långa perioder när jag inte läst något förr men sen jag började bokblogga har jag alltid inspiration. Det inspirerar mitt läsintresse så mycket och genom att följa andras bokskogar får jag också så många tips jag inte kan låta bli att kasta mig över och läsa :) Men bokbloggar och läser bloggar gör nog dock Lyran redan så det är ett dåligt råd haha XD

  SvaraRadera
 3. är lite nyfiken på målandet. har en vacker målarbok och akvarellkritor, men det blir liksom aldrig tid

  SvaraRadera
 4. Mitt bästa tips är att vara i trädgården eller natyren.

  SvaraRadera
 5. En ny genre kan göra att en återfår läslusten. Och tv-serier är dunderbra.

  SvaraRadera
 6. För ettan och tvåan känner jag igen mig själv väldigt väl. :)
  Har dock inte testat sådana där populära målarböcker, vill nog hellre teckna linjerna själv innan. ;)

  SvaraRadera
 7. Målarböcker vågar jag mig inte på då skulle jag säkert fastna för det.

  SvaraRadera
 8. Att ta ett break kan vara guld värt! Jag tittar gärna på Morden i Midsomer när jag behöver koppla bort. :)

  SvaraRadera