måndag 17 april 2017

Recension: Det växte ett träd i Brooklyn, del 1 av Betty Smith

Titel: Det växte ett träd i Brooklyn
Serie: Det växte ett träd i Brooklyn, del 1
Författare: Betty Smith
Format: Inbunden
Antal sidor: 294
Förlag: Bookmark förlag
Recensionsexemplar

"Brooklyn 1912: Den unga Francie klättrar ut på brandstegen för att få vara ifred med sin bok. Inne i lägenhetens mörker skrapar hennes mamma ihop matrester till middag medan lillebrodern leker. Ingen vet var pappan sover ruset av sig.

Livet är inte alltid lätt för Francie, men hon älskar sin familj och den stökigt livliga stadsdelen som de bor i. Men framförallt bär hon på en stor dröm om att bli författare, och om att få resa över bron till New York och se världen."

-----------------

Den här boken är Betty Smiths debutbok och den gavs ut första gången 1943. Både omslaget och baksidestexten till den här boken var verkligen lockande och det kändes som att jag nog säkert skulle tycka om den.

Den här tidsperioden, början av 1900-talet, är en av mina favoritperioder att läsa om när det gäller Amerika. Bostadsområdena är knökfulla, man får verkligen slita för att klara vardagen men ändå finns där ett hopp och en tro på framtiden - Amerika är ju möjligheternas land och kämpar man bara tillräckligt så kan man  lyckas. Mycket av värderingarna kommer fortfarande från "den gamla världen" och föräldrarna vet att bara man får en utbildning så kan man bli vad som helst.  Och det är utbildning Francie hungrar efter och hon vet att den skola hon går i inte kan erbjuda henne det hon vill ha.

Även om jag faktiskt tycker mycket om hela familjen så är Francie min favorit. Kanske det beror på att hon på ett sätt påminner mig om mig själv i den åldern. När hon går till biblioteket börjar hon läsa böckerna systematiskt från A och vidare. Och det är inte så tokigt som det låter, jag har själv gjort något liknande när jag läste igenom hela barnavdelningens böcker när jag fortfarande bodde i Finland. Kvinorna i berättelsen är alla starka och sliter för att se till att familjen har mat på bordet varje dag trots att de lever fattigt, här kan man verkligen prata om att koka soppa på en spik.

Miljöbeskrivningarna av Brooklyn är så levande att man nästan hör alla ljuden och känner alla lukterna, det är som om man vandrade runt på gatorna där. Blandningen av olika nationaliteter och trosinriktningar är kaotiskt men samtidigt ger det en bild av ett samhälle där alla ändå får plats och där de accepteras för det de är.

Det växte ett träd i Brooklyn är en underbar uppväxtskildring och jag bara längtar till nästa del så jag får fortsätta att uppleva Brooklyn genom Francies ögon.Tack Bookmark förlag för rec.exet!

Det växte ett träd i Brooklyn finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden/E-bok


4 kommentarer:

  1. Åh, den här ÄLSKADE jag som barn! Men hade ingen aning om att det fanns fler delar, det får jag kolla upp.

    SvaraRadera
  2. Ah, de verkar ha delat upp boken på fler delar. Då har jag redan läst hela. Men hon har ju skrivit fler böcker ser jag. Definitivt värt att kolla upp.

    SvaraRadera
  3. Jag blev mycket förtjust i denna! Magiskt vacker! =)

    SvaraRadera