fredag 11 maj 2018

Recension: Albanens arv av Rolf Rådén

Titel: Albanens arv
Författare: Rolf Rådén
Format: Pocket
Antal sidor: 368
Förlag: Wild Rat Project
Recensionsexemplar

"Tyngd av sorg äntrar Sigge motorcykeln för att köra Norrlandskusten upp och reda ut sina tankar efter systerns självmord. Utmed Vindelälven träffar han Ami som oroligt väntar på sin försvunne bror. På hennes illa medfarna gård knyts ett band mellan de bägge som prövas när pengar, våld och syskonkärlek kommer emellan.
Samtidigt slavar en illegal flykting åt en knarklangare i byn Fårhäll medan ett brutalt mc-gäng rullar in.
Det varslas om stormväder på bygden. För ute i skogarna känner girigheten inga gränser när jakten drar igång efter Albanens arv."

------------------------

Jag har läst en bok (länk till recension finns längre ner på sidan) av den här författaren så när jag fick förfrågan om jag ville läsa den här också så tackade jag såklart ja. Jag blev också lite nyfiken på vad en trash-thriller (som författaren själv kallar boken) är och för att ta reda på vad det är måste jag ju läsa boken.

Det absolut första som jag upptäckte när jag började läsa var att boken var skriven på "stockholmska", dvs den stockholmska som jag är uppvuxen med. Oftast är ju skönlitterära böcker till stor del skrivna på en mer neutral rikssvenska men här fanns en hel del språkvändningar som jag upplever som helt stockholmska. Inte nog med det, humorn (för det finns en hel del som får mig att både le och fnittra) är också sådan som jag förknippar med just Stockholm. För mig var det här väldigt positivt, jag tyckte det gav en extra skjuts åt boken.

Det finns en liten släng av "road movie" över handlingen med den ensamma antihjälten som ger sig ut på en både fysisk och psykisk resa för att reda ut sina egna tankar och känslor efter systerns självmord, och som sedan råkar befinna sig på fel plats vid fel tillfälle och tvingas ta itu med saker och ting på sitt eget sätt.
Antihjälten Sigge är en rätt så trevlig person innerst inne, och jag tycker nästan synd om honom när han blir tvungen att tampas med diverse rätt så otrevliga/otäcka kriminella.

Det är högt tempo och mycket action i den här boken, och det jag kanske tycker bäst om är att författaren berättar om Sigges irrfärder med en glimt i ögat att det tar udden av till och med de otäckaste partierna. En del repliker får mig faktiskt att skratta högt.

Albanens arv är lättläst och underhållande och språket för mig tillbaka till ungdomsåren i Stockholmsområdet. Jag får lite Bukowski/Kerouac-vibbar av den här boken, men i Stockholmstappning, blandningen action, humor och svärta fungerar verkligen bra i den här boken.. Jag ser verkligen fram emot fler böcker av den här författaren!

Tack Rolf Rådén för rec.exet!


Jag har bjudit på en smakbit från den här boken i ett annat inlägg HÄR


Min recension av en annan bok av den här författaren

Mot vägs ände


5,- per bok går oavkortat till Suicide Zero, som arbetar för att minska självmorden

Albanens arv finns att köpa hos t ex

Adlibris Pocket/E-bok
Bokus Pocket/E-bok
CDON Pocket


1 kommentar: