måndag 27 maj 2013

1974

1974 av David Peace

"December 1974, Yorkshire, Eddie Dunford får jobb som kriminalreporter på Yorkshire Post. Hans första uppdrag är att rapportera om det brutala mordet på tioåriga Claire Kemplay. Samtidigt försöker han hantera förlusten av sin nyss bortgångne far.
Eddies instinkt säger honom att det finns ett samband mellan mordet på Claire och två andra flickor, Jeanette Garland och Susan Ridyard, som försvunnit i Yorkshire-trakten ett par år tidigare. Trots uppmaningar från flera håll om att inte lägga näsan i blöt fortsätter Eddie att gräva vidare.
Bit för bit nystas sanningen upp. En död flicka med svanvingar fastsydda på ryggen, ett zigenarläger i lågor...Eddies efterforskningar leder honom in i ett inferno av korruption, polisbrutalitet och sadism."

--------------------------------------------------

Jag är ganska van vid att läsa hårdkokta deckare i o m att min far hade ganska många sådana och jag läste alla hans böcker också, men 1974 blir nästan för mycket för mig. Den beskriver en så ful och dyster verklighet att det faktiskt är riktigt obehagligt. Brutala mord kan aldrig beskrivas ljust och optimistiskt men i de flesta böcker finns i alla fall någon ljusglimt, allt är inte bara svart och otäckt som i 1974. Och det brukar också finnas någon karaktär som man gillar och som alltså mjukar upp det hela på något sätt. Och i en bok som beskriver en såhär dyster verklighet behöver jag i alla fall något positivt som motvikt. Men i 1974 hittar jag inget sådant. T o m Peaces sätt att skriva, korthugget och hårt,förstärker den depressiva stämningen. Ja, det är skickligt skrivet, men faktiskt ingenting för mig.

1974 finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON
Ginza

1 kommentar:

  1. Jag gillar titeln, men har själv börjat bli mer och mer känslig för alla dessa brutala deckare nu när jag funnit att det är så roligt att läsa böcker som får en att skratta istället :)
    hm, det är lite svårt att kommentera på dessa bloggar där man inte bara kan välja namn/url utan måste vara inloggad som antingen det ena eller det andra :/ går det inte att fixa?

    SvaraRadera