tisdag 21 maj 2013

Ostindiefararen

Ostindiefararen av Jan Mårtenson

"Året är 1799 när pastor Johan Sebastian Homan, före detta hovpredikant hos Gustav III, tar hyra som skeppspräst på ostindiefararen Kanton med destination Kina. Dödsdömd men benådad, nyligen hemkommen från en landsförvisning till ön Saint-Barthélemy, ser han här sin chans till ett nytt liv. Men ombord på skeppet finns någon som vill honom illa, en v de män som dömt honom till döden. Och Johan Sebastian upptäcker en komplott som ska leda till mord och livsfara för honom själv..."

---------------------------------------------------


Ostindienfararen är en historisk Homan-deckare. Och historisk är bara förnamnet! Boken är helt späckad med historia så till den grad att själva deckargåtan egentligen upptar en väldigt liten del av det hela. Det tycker jag är synd för en del av tjusningen med Homan-deckarna är ju Homan själv och allt runtomkring honom. Nu är det här ju en historisk Homanbok och det är en av Johan Kristians förfäder som är huvudpersonen, men även han hade förtjänat att få lite större utrymme i boken. Kanske, som sagt, blir det lite väl mycket historia och lite för lite Homan för att jag ska vara lika förtjust i Ostindiefararen som jag brukar vara i "vanliga" Homan-deckare.

Ostindiefararen finns att köpa hos t ex4 kommentarer:

 1. Detta är en av få Homan-deckare som jag inte läst. Måste läsas!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar man historia, så är den här ett måste...

   Radera
 2. Just nu läser jag min första Homan-deckare, Palatsmordet och måste säga att jag verkligen tycker om den! Kommer nog bli fler Homan-böcker framöver :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lätt att fastna för Homan-böckerna

   Radera