fredag 4 april 2014

Bokbloggsjerka 4-7 april

Det är fredag och dags att delta i Annikas bokbloggsjerka. Den här gången ställer Annika frågan

Hur ser din syn på deckargenren ut och hur ställer du dig till dåligt korrekturlästa böcker?
--------------------------

Deckare har väl, rent historiskt sett, alltid ansetts som lite "sämre" litteratur av någon anledning. Det tror jag beror mest på att den genren är så tillgänglig för så många människor. "Bra" litteratur ska vara tungt och så otillgängligt att bara ett fåtal klarar av att krångla sig igenom böckerna."Bra" litteratur ska vara förbehållet "eliten". Och den uppdelningen är något jag överhuvudtaget inte förstår mig på. För mig känns det som att det borde vara tvärtom, litteratur som många kan ta till sig är väl bättre än litteratur som bara är unnad ett fåtal människor?

Jag har själv läst och läser mycket och många deckare, har t o m haft en period då jag nästan enbart läste deckare. Numera är det den genren som är självklar när det gäller "sängbok", dvs de böcker jag läser när jag lagt mig, då är det en deckare som gäller. Och bland deckarna finns både bra och dåligt, precis som inom de flesta genréer, det finns en massa skräp men det finns också de där guldkornen som dyker upp då och då. För nu ska man inte stirra sig blind på att det är en genré som rent historiskt ansetts som mindre bra, skräp finns inom de flesta genréer.
Problemen när det gäller deckare är väl att det är genrén där marknadskrafterna verkligen styr och det är nog mycket därför som det pyttsas ut så mycket skräp också. Deckare är något som är lätt att sälja till både de som läser ett par böcker och de som konsumerar massor med böcker per år. Och nivån på innehållet påverkas nog mycket av att varenda kotte numera envist ska skriva en deckare. Om en kändis  kommer på att hen vill skriva en bok så naturligtvis ska de ge sig i kast med en deckare, vare sig de klarar det eller inte.... Att det sedan finns de som skriver verkligen bra deckare kommer i skymundan när de omges av dussintals med deckare som egentligen skulle kunna användas som brasved.
Jag skulle kunna skriva en hel avhandling om mina tankar och funderingar kring deckare (för jag har funderat mycket på detta i o m att några av mina första "förbjudna" litteraturupplevelser var just med deckare).

Dålig korrekturläsning är ingenting som rakt av stör mig när jag läser. Snarare kan det ibland ge mig lite extra krydda åt läsningen. Bästa exemplet är nog en bok (och jag tänker inte avslöja vilken bok det handlar om) som jag läste för ett bra tag sen, som var så dåligt korrekturläst att jag faktiskt skrattade tills jag fick hicka. Det som kan irritera är de böcker som ligger någonstans precis på gränsen mellan OK och dålig, för där är det svårare att hitta något positivt med den dåliga korrekturläsningen. En riktigt, riktigt dåligt korrekturläst bok däremot förvandlas ofta till något som den troligtvis inte var avsedd att vara, dvs humor.  Återigen en fråga som jag kunde skriva en avhandling om och där jag måste sätta punkt innan jag kommer igång riktigt på allvar.


32 kommentarer:

 1. Deckare har fått ett lyft och blivit finare :)

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det finns riktigt bra deckare och jag gillar genren.
  Men läser det mesta.
  MIa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag också och jag läser ganska många deckare även om jag också är allätare.

   Radera
 3. Jag har nyss upptäckt deckare och insett att de inte är dålig litteratur. Fördomar. ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog vanligare än man tror att folk har fördomar mot deckare

   Radera
 4. Ja, det är tråkigt när de riktig bra deckare kommer i skymundan. Men det gör utmaningen lite roligare när man letar deckare i affärer:).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet då är ju att man ibland åker på riktigt rejäla floppar också

   Radera
 5. Härligt att du kan vända dålig korrektur till något positivt! Jag tycker bara att det är så respektlöst mot läsaren att inte se till att texten är ordentligt kontrollerad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag orkar inte reta mig på dålig korrekturläsning. Jag kan reta mig mer på böcker skrivna av folk som aldrig ens borde ha försökt sig på att skriva en bok oavsett genre, dvs folk utan en tillstymmelse av självkritik.

   Radera
 6. Men vem är det som går omkring och tycker att de svåra böckerna är finare? Jag har aldrig hört någon faktiskt säga så. Kanske är det en myt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns gott om folk som tycker att deckargenren inte precis är fint, utan att deckare är att likställa med kiosklitteratur.

   Radera
 7. Det är ungefär så jag ser på film, plötsligt kan en film i vilken genre som helst (oftast skräck dock) bli en komedi, bara för att den är så dålig. Så har jag ännu aldrig känt för en dåligt korrekturläst bok :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Det finns helt underbara kalkonrullar och jag har nog sällan skrattat så gott som när jag såg en klassisk skräckkalkon....

   Radera
 8. Haha det var ett nytt och härligt sätt att se på dåligt korrekturlästa böcker! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser ingen poäng med att ödsla tid på att reta upp mig på sånt.

   Radera
 9. Jag har alltid läst en hel del deckare och tycker att det finns en hel del bra sådana!!

  SvaraRadera
 10. Deckare är så spännande och varierande samtidigt som deckar genren har specifika byggstenar som böckerna grundas i :

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man vet vad man får på ett sätt men ändå är det stor variation.

   Radera
 11. Ja, vad är det med kändisar som ska skriva deckare? Förstår mig faktiskt inte på det fenomenet... :)

  SvaraRadera
 12. Det var ju en kul vinkling! Ta det med ett leende.... Och jag tycker inte att det går att dela in litteratur i bra eller dåligt. Den som gör det säger mer om personen i fråga än om boken :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det där med att dela upp litteratur på det sättet hade jag en diskussion om med en gymnasielärare i svenska och hon lärde mig en hel del om varför det inte är så vettigt.

   Radera
 13. Gillar verkligen ditt resonemang om "bra" litteratur. Att en text är svår att ta till sig är inte något positivt för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, riktigt roligt att du gillar den.

   Radera
 14. Har så svårt för de som anser den smala litteraturen vara den "bra". För mig är bra litteratur den litteratur som folk faktiskt vill läsa, må så vara att set är deckare eller Femtio nyanser av honom. Den senare har faktiskt lett till många nya låntagare på min bibbla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig. Första gngen jag sett en av mina bekanta med en bok var när hon helt enkelt "måste" läsa Femtio nyanser. Och om hon sen fortsätter (jag har gett henne lite tips) så finns det ännu en läsare i världen som så småningom kan utveckla sitt läsande till andra genréer också

   Radera
 15. Inte bara jag som skrev långt svar! ^^ Egentligen är det inte konstigt, med tanke på frågan.. :P

  SvaraRadera
 16. Deckare/Kriminalromaner är en livslång kärlek för mig, sen jag läste min första Agatha Christie för en evighet sen. Jag gillar att de ofta har samhällskritik invävda i sig, det ger en bild av tidsandan. Oavsett genre är dålig korrekturläsning ett otyg som kan förstöra hela läsglädjen trots en bra intrig! Jag har inte läst "50 nyanser av..." men bläddrade i en kollegas bok, och på bara några sidor var det flera stavfel, syftningsfel och grammatiska fel. Jag hade aldrig klarat att läsa en sån bok!

  SvaraRadera