måndag 14 april 2014

Det som göms under sten

Titel: Det som göms under sten
Författare: Thomas H. Cook
Format: Pocket
Antal sidor: 286
Förlag: Bonnier Pocket

"Jason Regan, en schizofren sexåring, hittas drunknad i en sjö nära familjens hus. Hans mamma Diana är övertygad om att han blivit mördad, trots olisens slutsats att det var en olyckshändelse. Per fax och mejl börjar hon sända sin bror Dave tidningsurklipp och kommentarer om äldre mordfall. Dave är rädd att sorgen får henne att förlora förståndet, och han har goda askäl att tro så: deras uppväxt präglades av en mentalsjuk pappas paranoida föreställningar och häftiga vredesutbrott. När Diana drar in Daves lättpåverkade tonårsdotter i sina förvirrade teorier blir hennes maniska beteende till slut omöjligt för honom att ignorera, och han börjar frukta för sin familjs säkerhet."


---------------------------------------------------


Jag verkar ha otur med deckare/krimnalromaner/thrillers osv just nu. Det som göms under sten ska enligt baksidan vara en psykologisk rysare, men för mig känns det som att det enda som ger mig rysningar är hur otroligt seg den är.

Mellan kapitlen finns avsnitt från ett förhör med huvudpersonen Dave. Tyvärr är dessa avsnitt skrivna i du-form som jag har så otroligt svårt för. Jag vet att du-formen ska göra det lättare att leva sig in i karaktärens tänkande och få en att lättare leva sig in i karaktären. Men tyvärr blir det tvärtom för mig, du-formen bygger istället en mur mellan mig och karaktären och fjärmar mig från hen.

Berättelsen har alla ingredienser för att kunna bli en gastkramande thriller, men den lyfter aldrig utan blir bara segt och intetsägande.

Det som göms under sten finns att köpa hos t ex

Bokbörsen
2 kommentarer:

  1. Intressant... jag tyckte denna var jättespännande :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man...det är tur att vi alla har olika smak - annars skulle det nog inte finnas så mycket böcker!

      Radera