onsdag 2 maj 2012

Andra sidan Alex

Andra sidan Alex av Unni Drougge

Sophie och Alex är medievärldens älsklingar. De är det perfekta paret, har fyra barn och driver tillsammans en framgångsrik tidskrift. Men bakom den vackra ytan döljer sig ett destruktivt förhållande i djup kris. Alex drickande gör honom våldsam, och allt oftare tvingas Sophie dölja spår av misshandel samtidigt som hon desperat försöker hålla ihop familjen. Andra sidan Alex är en närgången skildring av ett förhållande i sönderfall och av mediekarusellens destruktiva baksida. En stark roman om passion, sex, våld, skvaller, svek och krossade drömmar.

Med andra sidan Alex, som utkom första gången 1996, slog Unni Drougge igenom som författare. Romanen har blivit en modern klassiker som ständigt hittar nya läsare.

-----------------------------------

Det märks att detta är Unni Drougges genombrottsbok - hon skriver fortfarande lite försiktigt även om hon redan här "nosar" på det som i senare böcker fick mig att älska hennes böcker. Hon skriver rakt på sak och väjer inte för obehagligheter, men i Andra sidan Alex är hon fortfarande en aning försiktig, i alla fall försiktigare än i dom senare böckerna, t ex Heroine och Boven i mitt drama kallas kärlek. Det jobbiga med Andra sidan Alex är att den egentligen är skriven för dom som redan är väl förtrogna med mediavärlden. Även om folk inte nämns med sina riktiga namn så ges i vilket fall som helst tillräckligt med ledtrådar för att man ska kunna gissa sig till vem det handlar om, men bara om man ingår i dom kretsarna. Vi som inte rör oss i dom kretsarna har nog oftast ingen aning om vem som egentligen är vem, även om man gärna skulle vilja veta det... Men oavsett så gillar jag Unni Drougges böcker och ser fram emot att läsa fler (som väntar på mig i bokhyllan).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar