måndag 25 februari 2013

Mer bokrea

Jag läste precis artikeln "Ge oss vår folkfest tillbaka" i Litteraturmagazinet och till viss del måste jag säga att jag håller med. Nu har jag, som tur är, hittat en del köpvärt på bokrean, men inte är bokrean som den var förr i tiden.  Förr åkte jag till närmaste bokhandel och shoppade loss på bokrean, numera blir det däremot på nätet jag shoppar loss. Skillnaden där är priset - den fysiska bokhandel som jag kan ta mig till håller så höga priser att jag tycker att t o m bokreapriserna inte känns som någon rea. Till den bokhandeln åker jag istället till när själva bokrean är slut och dom rear ut dom böcker som inte gått åt på själva rean - då kan man göra fynd.

Att jag fortfarande hittar intressanta böcker på rean har faktiskt inte att göra med att jag tidigare inte skulle ha läst lika många böcker utan snarare det att jag sen några år tillbaka aktivt försöker bredda mitt läsande och tänja mina gränser. Resultatet blir att när jag kan köpa billigt så köper jag oftast inte bara "säkra kort" utan då köper jag sånt som jag kanske inte är så bekant för mig både när det gäller genre och författare.

Och numera har jag alltså nästan uteslutande gått över till näthandeln och det beror mycket på priserna och faktiskt, också på utbudet.  På nätet har jag i år kunnat hitta sånt som jag tidigare inte läst medans i vanliga bokhandeln är mycket sånt som jag känner till och/eller har läst tidigare.

Jag håller faktiskt också med artikelförfattaren om att det skulle behövas fler pocket bland utbudet på bokrean. Av olika orsaker måste jag köpa en del av det jag läser som pocket och jag köper automatiskt färre böcker om jag inte kan köpa en del som pocket.

Vad tycker du? Har du hittat något på rean?

2 kommentarer:

  1. Ja jag blev också riktigt besviken på årets reautbud. Det kändes väldigt tunt och återupprepat från förra året, då vissa titlar var med redan då. Jag köper väldigt många böcker begagnade på loppisar och det priset kan ju naturligtvis inte bokhandeln slå, det förstår jag ju. Det enda jag lockades av i år var en bok om Karin Larsson och kanske någon mer bok på fackboksidan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag köper också mycket på loppisar och numera är ju utbudet på loppisar så mycket bättre än förr så man kan ju faktiskt hitta relativt nya böcker där också. Men vissa böcker som man vill ha vet man ju redan på föhand att dom nog knappast kommer att dyka upp där och då skulle det vara roligt att kanske kunna hitta sånt på bokrean t ex.

      Radera