fredag 15 februari 2013

Sammanfattning Utvandrarserien

Jag läste första boken Utvandrarna för länge sen när jag gick i skolan. Tanken var sen att jag skulle läsa dom andra delarna i serien också, men det blev aldrig av. Så nu när jag såg att Bonniers skulle ge ut den i pocketformat så kändes det att nu var det äntligen dags att ta tag i det hela och läsa hela serien.På något sätt känns det ju att det ingår i allmänbildningen att ha läst Mobergs Utvandrarserie.

Omslagen till böckerna är jättesnygga och det var faktiskt först och främst omslagen som gjorde att jag fick upp ögonen för den här nyutgåvan. En rolig liten detalj är att omslagsbilden fortsätter på insidan av omslaget och där får man se baksidan av broderiet. Formgivare och brodös är Karin Holmberg.

Böckerna är oerhört lättlästa och själva berättelsen är ju sådan att man hela tiden drivs att läsa vidare för att få veta mer. Jag tror att dom flesta är, sedan Troells film, bekanta med karaktärerna i boken och Max von Sydow kommer nog alltid vara Karl Oskar och Liv Ullman Kristina för mig.

Jag läste Väinö Linnas 'Här under polstjärnan'-serien för inte så länge sen och det är rätt så intressant att se hur mycket gemensamt dessa böcker har även om det egentligen inte alls handlar om samma sak eller ens om samma land.  Och båda författarna har skrivit lite av nationalepos och bådas böcker är väldigt lättlästa. Moberg skriver sin Utvandrarserie under åren 1949-1959 och Linna sin 1959-1962.

Jag är glad att jag äntligen tog tag i det här och läste hela serien. Nu ska de här böckerna upp i hyllan och där stannar dem tills jag ska läsa om dem (i vår bokhylla stannar bara böcker vi kan tänka oss att läsa om) för serien är definitivt värd att läsas om och om igen.
Jag har fått tips här på bloggen om att det finns en slags fristående fortsättning som heter 'Din stund på jorden' så nu måste jag se till att skaffa och läsa den också.

Mina recensioner av de 4 böckerna i Utvandrarserien

Utvandrarna
Invandrarna
Nybyggarna
Sista brevet till Sverige


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar