fredag 20 februari 2015

Bokbloggsjerka 20-23 februari

Den här morgonen har jag haft lite svårt att komma ifrån eftersom Nitro (bengalen) anar att något är på gång (kompis hämtas imorgon) och klänger på mig oavbrutet. Men eftersom det är fredag och jag bara måste delta i Annikas Bokbloggsjerka så har jag nu stängt in mig i mitt rum för att få "jobba" lite och så får herr Katt vänta utanför. Den här veckan undrar Annika

Var (och hur) författar du dina inlägg?

------------------

 Jag är helt ostrukturerad (än så länge i alla fall) i mitt bloggande.  Jag har några fasta inlägg som återkommer vecka efter vecka och sen recenserar jag ju precis alla böcker jag läser så det täcker upp ganska bra. Utöver det så är bloggen lite grann av en minneslista för mig där jag också gör inlägg om andra bokrelaterade händelser i mitt liv. Uppslag till inlägg dyker upp lite då och då och ibland gör jag ett utkast bara för att inte glömma bort ett uppslag som jag tycker är bra - ibland blir det till slut ingenting av idéen men andra gånger är det något som fortfarande efter en tid känns bra och då får det bli ett inlägg som också publiceras. Jag har faktiskt börjat fundera på att sätta upp en liten whiteboardtavla där jag kan skrva upp de fasta punkterna och uppslagen jag får, men än så länge är det på planeringsstadiet.

När det gäller recensionerna så kan inlägget ibland få en preliminär form i huvudet på mig redan när jag läser boken. Oftast sker det med antingen böcker som jag tycker väldigt mycket om eller böcker som jag tycker är otroligt dåliga. De som är svårast är de där mittimellanböckerna, som varken är väldigt bra eller väldigt dåliga. Där kan det ibland låsa sig rätt rejält och jag får sitta med recensionen i flera dagar. Men jag resonerar som så att det bara jag börjar skriva något så ordnar det sig till slut, det spelar ingen roll egentligen vad jag skriver så länge jag får ner något i alla fall. Lyckas jag skriva ett par meningar så har jag nånting att börja laborera med och förr eller senare får jag ihop något som, med lite god vilja, känns acceptabelt.

Det var om HUR. VAR är enklare: en del av tankearbetet görs med en mugg té i näven vid köksbordet, själva det fysiska skrivandet och ibland blod, svett och tårar blir vid datorn i mitt rum (inlåst ibland, t ex som nu).


32 kommentarer:

 1. Låter ungefär som mig. Jag skriver allteftersom och har ingen direkt struktur på det hela. Inlägget formas under läsningen och när jag är klar skriver jag och publicerar, typ. Precis som du har jag svårt för mittemellanböckerna. När man känner typ, jaha? Då blir det svårt eftersom jag oftast går på läsupplevelsen och känslorna i mina inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är precis så jag också känner för mittemellanböckerna.

   Radera
 2. Håller med dig om att mycket av tänkandet på inläggens innehåll tar form redan långt innan man skriver. När man läser, eller åker bil eller när man diskar eller ... Tanketiden är ofta mycket rolig del av mitt inläggsskrivande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med - det tråkiga är att ibland hinner man glömma bort en del "briljanta" ordvändningar innan man hinner skriva ner dem. Jag har nämligen aldrig vant mig vid att skriva ner sånt direkt när jag kommer på nånting.

   Radera
 3. De där mittemellan-böckerna är verkligen svåra att få till något om, det är mycket lättare med böcker som får en att att känna något, vare sig det är bra eller dåligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! En toppenbra bok är lättast att skriva om eftersom orden bara väller fram.

   Radera
 4. Det där med struktur är svårt... Frågan är om det ens är nödvändigt i en blogg...

  SvaraRadera
 5. Hoppas att det är du själv som har låst! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog snarare min upplevelse som gjort att jag låser mig.

   Radera
 6. Känner igen mig. Jag kör också fast ibland med recensionerna.Av någon anledning har jag gjort det nu...

  SvaraRadera
 7. det här känner jag till stora delar igen! bloggen är en sorts läsdagbok

  SvaraRadera
 8. Jag har inte heller mycket struktur i mitt bloggande, det blir lite som det blir :) Men jerkan är i alla fall ett fast inslag!

  SvaraRadera
 9. Jag bloggar en hel del om hur det går med mitt skrivande förutom recensioner och andra tankar som dyker upp.

  SvaraRadera
 10. Det gäller att hitta vad man själv är bekväm med, strukturerat eller spontant eller kanske mitt emellan ;)

  SvaraRadera
 11. ... och rätt som det är kan man vakna mitt i natten med "det där skulle jag kunna skriva om på bloggen ..." då är det säkrast att ha penna och papper till hands för att slänga ner några nyckelord, annars kan idén vara totalborta när man vaknar på riktigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pennor och papper har tyvärr en olycklig förmåga att gömma sig när jag behöver dem bäst!

   Radera
 12. Har själv svårt att skriva om de där riktigt "dåliga" böckerna. Fegar ur o skriver inte alls om dem än så länge...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skriver ju även om de dåliga men det är inte alltid lätt.

   Radera
 13. Ibland kan det vara otroligt svårt att skriva en vettig recension.

  SvaraRadera
 14. Känner igen det där med att det ibland kan vara svårt att skriva en recension.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa gånger tar det emot riktigt ordentligt.

   Radera
 15. dåliga böcker är det svårt att skriva om.

  SvaraRadera
 16. Jag tycker som flera andra här att det är svårt att skriva om dåliga böcker.

  SvaraRadera
 17. Jag brukar också få uppslag inför recensionsskrivandet medan jag läser och oftast skriver sig recensionerna i närmast av sig själva. Men så kommer mittemellan-böcker eller böcker som jag tycker är dåliga, och då måste jag tänka till lite extra. Om jag tycker att en bok är dålig känner jag att jag verkligen måste kunna motivera varför jag tycker det.

  SvaraRadera
 18. Jag har gått från struktur till mer ostrukturerat, för att hitta min blogglust igen...

  SvaraRadera