tisdag 10 februari 2015

Du behöver inte förändra världen, men du kan

Titel: Du behöver inte förändra världen, men du kan
Författare: Anne Louise Hübert
Format: Inbunden
Antal sidor: 263
Förlag: MarcusFörlag

"När backpackern Anne Louise Hübert hamnar i byn Gombolo på den kenyanska landsbygden blir mötet med fattigdomen ett slag i magen. Människornas utsatthet går inte att skaka av sig - byn är i behov av vatten, barnen behöver mat. Hon avbryter resan och börjar samla in pengar för att hjälpa dem. Men hur skapar man bestående förändring? Och kan hon, 19 år gammal, verkligen göra skillnad för människor i en by som saknar allt.

Anne Louise startar ett företag och börjar importera flätade väskor, tillverkade av kvinnorna. Hon har ett krav: allt ska ske på affärsmässig grund - både för kvinnorna i Gombolo och för henne själv. Hennes idé håller, verksamheten växer. Anne Louise driver inte traditionell biståndsverksamhet, hon ingjuter hopp, bygger växthus, borrar brunnar och anlägger papayaodlingar.

Idag finns 30 000 papayaträd i Gombolo, två brunnar som förser 15 000 människor med vatten, flera barnavårdscentraler och 300 kvinnor som arbetar med väskproduktion."

-----------------------------------

Det här är nog inte riktigt den typ av bok som jag brukar läsa, men jag är ju inte fast vid någon speciell genré så när jag blev tillfrågad om jag kunde tänka mig att läsa och recensera den här boken så hoppade jag på.

Det som lockade lite var att den handlade om en ung tjej som är engagerad, tar tag i saker och ting och lyckas uträtta mer än vad man skulle ha kunnat tro. Man blir faktiskt imponerad av det engagemang hon visar för att hjälpa människor som trots allt befinner sig väldigt långt borta från henne och för att hon också förmår att engagera andra att ställa upp. Och det aom imponerade kanske mest, att hon har fått mer än sin beskärda del av sunt förnuft och klarar av att ta ett så stort ansvar vid sin ålder.

Men...att skriva en bok där man själv är huvudpersonen, speciellt när det handlar om biståndsarbete, är som att balansera på slak lina. Det är lätt hänt att man helt omedvetet lägger in sånt som kan uppfattas på ett annat sätt än det var menat. Jag upplever det lite så med den här boken. De som känner den som skrivit boken och som tillhör t ex samma grupp upplever det säkert inte på samma sätt just för att de  har en personlig relation till författaren och vad hen menar när hon säger "xxx" eller "yyy" men en helt okänd läsare kan uppfatta texten annorlunda. Så det är mest "tonen" i vissa delar av boken som jag är lite tveksam till.

Man önskar ju att många fler skulle vara så handlingskraftiga - tänk vad mycket som skulle bli uträttat. Och vad som skulle kunna bli resultatet om var och en av oss gjorde en liten sak som i slutänden kunde bli något stort - "många små bäckar..."

Tack MarcusFörlag för rec.exet!

Du behöver inte förändra världen, men du kan kan köpas hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar