måndag 10 september 2012

Tre på tre: Rött stoft

Rött stoft av Ann Cleeves

"Det är tidig vår och en klaustrofobisk dimma sveper in över Whalsey, en av de mindre Shetlandsöarna. När en ung arkeolog, som arbetar vid en utgrävning, upptäcker kvarlevor från en människa blir öborna förbryllade. Är det ett fornfynd eller något av senare datum? Kort därefter skjuts en äldre kvinna till döds mitt i natten i en mystisk olycka och polisen Jimmy Perez kallas dit av kvinnans sonson Sandy Wilson, kollega till Perez.
Det ädsliga landskapet och det vidsträckta havet har frambringat ett obändigt och hemlighetsfullt folk. Mima Wilson hade varit en enstöring, hon hade sin mark, sin stolthet och sin familj. Men varför reagerade hon så märkligt på det arkeologiska fyndet? När Perez inleder sin undersökning bland lokalbefolkningen finner han två släkter som sedan generationer legat i fejd med varandra och vars avund; snikenhet och förbittring delat samhället i två läger. Ytterligare ett dödsfall inträffar och Jimmy Perez inser att gamla hemligheter måste fram i ljuset om en märdare ska kunna hindras att slå till igen."

-------------------------------------------------------------------

Rött stoft är den tredje boken i Ann Cleeves Shetlandsserie och också den tredje och sista boken jag åtagit mig att läsa i Pocketlovers utmaning Tre-på-tre

Jimmy Perez är mer en iakttagare än en deltagare och i Rött stoft får han stå tillbaka ännu mer för det här är Sandys, Perez assistents, show.  Ändå är det sen Jimmy som löser mordgåtan och han gör det just genom att mest iaktta, lyssna och ställa dom rätta frågorna. Handlingen utspelar sig på en av dom mindre öarna, där Sandys släkt bor. Det är alltså ett ännu mindre och mer isolerat samhälle där alla känner alla och där dom flesta är släkt med varandra på något sätt....Och även här är det relationerna och samspelet mellan människorna som är det viktiga, och morden är egentligen bara resultatet av dessa relationer och den historia som binder ihop öborna. Personbeskrivningarna är så trovärdiga att jag har en känsla av att skulle man åka ut till såna här isolerade öar så är det precis den här typen av människor man skulle stöta på.

Jag är alltså fast! Så nu är det bara att skaffa den fjärde och sista delen, Blå gryning, så jag får läsa den också...

Rött stoft finns att köpa hos t ex Bokus eller Adlibris
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar