onsdag 14 november 2012

Emmanuelle

Emmanuelle av Emmanuelle Arsan

"I Bangkoks utlandskoloni blommar sensualiteten - både inom och utom äktenskapen, mellan vänner och väninnor, vita och lokalbefolkning. Miljöerna det utspelar sig i är lyxiga: klubbar, barer, badanläggningar och välbärgade hem.
Jean, Emmanuelles make, har lärt henne kärlekens fröjder och i den nya miljön förstår den unga fransyskan att utnyttja sin specialbegåvning i ämnet. Det börjar redan i flygplanet på väg till Thailand. Det fortsätter i hennes lekar med väninnorna i poolen och fullbordas när hon träffar italienaren Mario - en expert på kärlek."

------------------------------------------------------------

Att läsa Emmanuelle är som att göra en tidsresa bakåt. Det som på 70-talet ansågs väldigt vågat och väldigt erotiskt är något som man idag kan hitta i väldigt många böcker och filmer. Trots att jag på 70-talet var så ung att jag inte direkt kom i kontakt med Emmanuelle varken i bok- eller filmform så kommer jag ändå ihåg att Emmanuelle var något lite "förbjudet" så jag pratade med min mamma om boken. Hon kommer ihåg att filmen Emmanuelle var såpass mycket "porr" att den i Helsingfors visades på lite småskumma biografer på bakgatorna och att folk tyckte det var genant att gå och se den.
Nu när jag läser den så reagerar jag mest på att den är så "fransk". "Fransk" såsom man uppfattade franskt just på 70-talet, dvs mycket snack och lite action. Och boken är skriven precis så - det är mycket diskussioner om erotik, sensualism och kärlek, men ganska lite action. Visst, det förekommer avsnitt med sex men jag upplever ändå att det mesta handlar om filosofiska diskussioner kring ämnet.
Som ett tidsdokument är den fascinerande att läsa och jag blir lite sugen på att se den så omtalade filmen, men som erotikläsning vet jag inte riktigt om den längre fungerar. Jag tror ändå att väldigt många i alla fall hört talas om Emmanuelle och då är det nog värt att läsa boken för at få reda på vad det handlar om - och den är ju, trots allt, en klassiker.

Tack Bokförlaget XStory  för rec.exet.

Emmanuelle finns att köpa hos t ex Bokus eller Adlibris


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar