lördag 3 november 2012

håpas du trifs bra i fengelset

håpas du trifs bra i fengelset av Susanna Alakoski

"Anni och Sami, syster och bror. Det fanns aldrig pengar. Det fanns alltid alkohol. För Anni ordnar sig livet ändå bra, med arbete, man och barn. För Sami går det åt helvete. Långa perioder har de ingen kontakt, men Annis längtan efter att få tillbaka sin bror finns alltid där."

----------------------------------------------------------------------

Det här är ingenting som man ska läsa om man vill ha något lättläst. Texten flödar som tankar och är tidvis väldigt jobbig att läsa och inte bara för stilen utan också för att handlingen är så nattsvart och hopplös.Visst, precis som med Svinalängorna, så finns ett visst igenkännande i en del tankar och händelser, men samtidigt blir det nästan lite för mycket av det hopplösa. En sak som jag reagerar på i texten är hur Alakoski själv konstruerar ord och där märks det ju tydligt att hon är finska poch att det finska sitter också i språket - när man pratar finska så ingår det på nåt sätt att man själv konstruerar nya ord som man tycker passar bättre i sammanhanget än dom ord som redan finns.

Missförstå mig rätt, det här är en väldigt bra bok, jag kunde inte lägga ifrån mig den, men man ska nog inte läsa den om man själv är väldigt nere just då.

Boken finns att köpa hos t ex Bokus eller Adlibris


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar