onsdag 19 december 2012

Stäppens krigare

Stäppens krigare av Conn Iggulden

"Temudjin är bara 11 år gammal när han skickas till moderns stam för att hitta en hustru men under hans vistelse där dödas hans far, khan över Vargharna. Klanen fryser ut familjen och de lämnas utan mat och tak över huvudet för att svälta ihjäl på den hårda mongoliska stäppen. Temudjin får en hård start i vuxenvärlden och tvingas lära sig att övervinna naturens faror och människans ondska.

Temudjin bygger upp en ny klan som inte tillhör någon stam och han drömmer om att förena de krigande folken, men för att göra det måste fienden slås ner. När han går i krig mot tartarerna för att hämnas sin faders död tar han kommandot över Vargarna och de andra stammarna. Steg för ste närmar han sig drömmen om en khan över alla folken på den enorma oceanen av gräs - en khan under namnet Djingis."

-----------------------------------------------------------

Igguldens böcker är alltid läsvärda. Djingis Khan känner nog dom flesta till men så mycket mer än att han funnits och att han var ledare för mongolerna vet nog dom flesta inte. Men här, i första boken i Erövrar-serien får man läsa bakgrunden och hur hans barn- och ungdomsår var och hur han tog sig namnet Djingis. Här börjar också berättelsen om hur Djingis khan enade dom olika mongoliska stammarna. Mongolerna levde ett hårt och brutalt liv och ett människoliv var inte mycket värt. Döda eller dödas var det som gällde och allt orätter skulle omedgörligen hämnas, annars var man inte en riktig karl och att Djingis lyckades ena klanerna  till en enda stor stam gjorde ju att mongolerna kunde bli så fruktade som dom var.

Iggulden är en  mästare på att blåsa liv i historien och skriva så att man rycks med och sitter som fastklistrad vid boken och läser. Och han askriver om intressanta människor som man inte alltid läst så mycket om tidigare.

Stäppens krigare finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON2 kommentarer:

  1. Har läst de tre första böckerna i serien och tycker att dom är fantastiskt bra!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du också gillade serien - jag är helfast just nu. Har läst Kejsarserien tidigare och gillade den men den här är bättre.

      Radera