onsdag 2 december 2015

Hälsning från de döda

Titel: Hälsning från de döda
Författare: Stuart MacBride
Format: Inbunden
Antal sidor: 415
Förlag: HarperCollins Nordic
Recensionsexemplar

"Medierna kallar honom "Födelsedagsfiraren". Han har kidnappat flickor i många år - alltid när de ska fylla tretton. Därefter skickar han födelsedagskort till deras familjer som visar hur han långsamt torterar flickorna till döds.

För fem år sedan försvann kriminalinspektör Ash Hendersons dotter Rebecca. Ett år senare kom det första kortet. Men Ash har alltid hållit det för sig själv. För om sanningen kommer fram lyfts han bort från utredningen, och då kan han inte ge Rebeccas mördare det helvete han förtjänar..."

------------------------------------

När jag läste baksidestexten så hade jag på känn att den här boken skulle vara ganska så läskig. Och jag hade rätt!

Själva berättelsen är både läskig och spännande när man får följa hur flickor blivit/blir kidnappade och ännu mer fruktansvärt blir det med de detaljerade beskrivningarna på hur flickorna blir torterade och dödade.
Jag identifierade i ganska tidigt skede en person som nog kunde ha med brottet att göra och hade också flera andra misstänkta. Och när jag började närma mig slutet så förväntade jag mig faktiskt ett, för den här typen av böcker, vanligt slut men här lyckades författaren överraska mig, det var definitivt inte ett traditionellt slut.

Jag brukar ju inte gilla huvudpersoner som har en massa privata problem som man ibland fokuserar mer på än på själva brottet och brottsutredningen, men här ger dessa problem istället en bra bakgrund till hur Ash Hendersons fungerar som person. Att han själv sedan också har en personlig koppling till brotten han utreder ökar bara spänningen. Än en gång har jag alltså fastnat för en "hjälte" som inte bara är "god" utan mer rör sig i gråzonen mellan ond och god.

Den här första boken om Ash Henderson är så bra att jag blir nyfiken på författarens tidigare serie om Logan McRae. Och självklart hoppas jag att nästa bok om Ash Henderson kommer snart så jag kan få läsa den också.

Tack till HarperCollins Nordic för rec.exet!


Mer info om författaren och hans böcker finns på Stuart MacBrides hemsida


Hälsning från de döda finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden/E-bok


1 kommentar:

  1. Den här vill jag läsa snart! Jag är så nyfiken på Stuart MacBride.

    SvaraRadera