lördag 26 december 2015

Kedja - kvinnoliv i fem sekler

Titel: Kedja - kvinnoliv i fem sekler
Författare: Margareta Sarri
Format: Kartonnage
Antal sidor: 189
Förlag: Förlags AB Björnen
Rec.ex

"Kedjan, som börjar under stormaktstiden, länkar samman kvinnoöden hämtade ur författarens egen släkttavla. Det är berättelser om kvinnors utsatta liv, om vardagens återkommande slit, hindren och hoppet att älska den man vill. Om våldtäkt, död i barnsäng och anklagelser för häxeri. Men här vävs också in berättelser om framsteg, förälskelsens härligheter - om okuvliga kvinnor och deras män, som kämpar i med- och motvind under de karga villkoren, särskilt uppe i norr.

På ett osökt sätt knyts också världen runt omkring in i berättelserna med krig, revolutioner och stora omvälvningar, som visar på hur människor lever sina liv underordnade sammanhang de inte rår över - de som samtidigt skapar både öppningarna och skrankorna i tillvaron. Somliga finner sig; andra vill revoltera."

-----------------------------
Kedja - kvinnoliv i fem sekler består av dokumentärnoveller om kvinnorna i Margareta Sarris släkt från mitten av 1600-talet till idag. Varje kvinna har fått ett eget kapitel och i slutet på kapitlet kommer en "faktasida" om kvinnan och där nästa kvinna är angiven så finns en röd tråd som gör att det är lätt att följa släktlinjen och hålla reda på kvinnorna under de här fem seklena.

Det är enormt intressant att följa dessa kvinnor och jag förundras över hur starka de var. Man undrar ju hur de orkade med allt, det var ju inte precis ett lätt liv de hade.

Vilket enormt arbete författaren lagt ner på släktforskning! Det är lite speciellt att få följa släktleden genom "faktabladen" i boken, på något sätt kommer jag närmare de faktiska personerna och de blir ännu mer verkliga för mig.  Någonting som jag tycker speciellt mycket om är fotografierna i boken - i början i princip miljöbilder som ger en liten uppfattning om omgivningen där kvinnorna bodde , och senare bilder på kvinnorna själva  vilket också ger en speciell närvaro i berättelsen.

 Jag tycker väldigt mycket om Kedja - kvinnoliv i fem sekler, den är lättläst och intressant. Det här är kvinnohistoria om de "vanliga" kvinnorna som i många fall knappt får synas i historiska böcker. Jag hoppas också att fler upptäcker den här boken och läser den för det är kvinnorna i boken värda!

Kedja - kvinnoliv i fem sekler är Margareta Sarris 19:e bok och jag som inte har känt till henne blir nu lite sugen på att läsa några till av hennes böcker.

Tack Förlags AB Björnen för rec.exet!


Kedja - kvinnoliv i fem sekler finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON


2 kommentarer:

  1. Den här lät intressant! Måste anteckna! =)

    SvaraRadera
  2. Håller med Therese här ovan, den här boken måste jag lägga till på önskelistan. Tack för bra tips!

    SvaraRadera