torsdag 21 juni 2012

Okända väsen

Okända väsen av Tracy Chevalier

Det är tidigt 1800-tal och inom naturvetenskapen står man på tröskeln till flera viktiga upptäckter.
Mary Anning överlever ett blixtnedslag som spädbarn och betraktas efter det som en ovanlig flicka, kanske ämnad för någonting stort. När Mary flera år senare upptäcker fossil i klipporna  nära hemmet vaknar hennes vetenskapliga intresse till liv.
Men trots att Mary  skickligare än någon annat förmår upptäcka de värdefullaste fossiler ses hon enbart som en medhjälpare till de manliga geologerna. Hon får utstå fördomar från det akademiska samfundet, elakt skvaller från sina grannar, och även smärtan i en förbjuden kärlek. Till och med naturen är ofta emot henne, med vinterstormar och laviner.
Lyckligtvis finner Mary en oväntad själsfrände i den intelligenta Elizabeth Philpot, en ogift, välbeställd kvinna, som också är en hängiven fossiljägare. Trots skillnaden i ålder och bakgrund upptäcker Mary och Elizabeth i sin kamp för erkännande att vänskapen är deras starkaste vapen.

-------------------------------------------------------

Tracey Chevaliers böcker är alltid lika trevliga och Okända väsen är inget undantag. Det är också roligt att det handlar om kvinnliga fossiljägare på 1800-talet. Och självklart, som den nörd jag är, så känner jag suget att sätta igång och läsa på om fossiler och lära mig mer om dem....
Det är inte klokt att det då inte gick att vara kvinna och accepteras i de vetenskapliga kretsarna och/eller få erkännande för det man gjorde. Å andra sidan finns lite av den inställningen fortfarande kvar inom vissa kretsar och branscher i tanken att om man är kvinna så är man automatiskt degraderad till kaffekokare osv  oavsett vad man har för utbildning och/eller erfarenhet inom sitt yrke.
Jag skulle nog inte ha passat in speciellt bra på 1800-talet med tanke på att jag knappast är ett skört väsen som inte gör så mycket väsen av sig.
Men jag gillar boken definitivt!

Man kan köpa boken hos t ex Bokus el Adlibris


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar